Όσα θέλετε να μάθετε για το εμβόλιο του κορονοϊού! (gTV)

Χρήστος Κιούσης
Όσα θέλετε να μάθετε για το εμβόλιο του κορονοϊού! (gTV)
Ο Χρήστος Κιούσης φιλοξενεί στο Gazzetta Weekend Journal, τον Επίκουρο Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Νικόλα Διέτη και τον ρωτά όλα έχουμε στο μυαλό μας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού!

«Συνάντησα» πρώτη φόρα τον Δρ. Νικόλα Διέτη, στα... τρισκατάρατα social media, συγκεκριμένα στο twitter και μου έκαναν εντύπωση η ευγένεια και η υπομονή του στο να παραθέσει επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήσεις καθημερινού έως και καφενειακού επιπέδου. Αντιμετώπιζε συνομωσιολογικά σενάρια και αμφισβητίες με την επάρκεια και την ακρίβεια που αρμόζουν σε έναν επιστήμονα και μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μου γεννήθηκε η επιθυμία να τον καλέσω και να ρωτήσω όλα όσα έχω ως απορίες σχετικά με το εμβόλιο, σαν να βρισκόμασταν ενώπιος ενωπίω πράγμα αδύνατο λόγω απόστασης και lockdown. Το αποτέλεσμα είναι ένα ομολογουμένως μεγάλο αλλά ελπίζω κατατοπιστικό video που σας καλώ να παρακολουθήσετε για να ακούσετε τις απαντήσεις του στα παρακάτω:

- Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα εμβόλιο που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες έρευνας;

- Ποιοί είναι και τι προφίλ έχουν οι εθελοντές της επιστημονικής έρευνας;

- Τί θα πει εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 94%; Τί συμβαίνει με το υπόλοιπο 6% ;

- Κινδυνεύει ο εμβολιαζόμενος από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα;

- Ποιά είναι διαφορά των εμβολίων μεταξύ των 3 εταιριών και πως θα ξέρει ο πολίτης ποιο εμβόλιο να επιλέξει;

- Το εμβόλιο προφυλάσσει από τον ιό ή από τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος;

- Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου είναι σύμμαχοι κατά του κορονοϊού;

- Η πρόσληψη βιταμίνης D συγκεκριμένα είναι ευεργετική;

- Γιατί καταλήγει ένας ασθενής 20-30-40 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα από τον κορονοϊό;

- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης των εμβολίων και πότε θα επιστρέψουμε στην "κανονικότητα";

Οι ερωτήσεις μου ήταν πολλές και αναγκαστικά η συζήτηση κατέληξε αρκετά μακροσκελής όμως έχω μια ερώτηση: πόσο χρόνο έχετε καταναλώσει στη ζωή σας διαβάζοντας τον κάθε τυχάρπαστο περί κορονοϊου στα social media και πόσα τηλεοπτικά debate έχετε παρακολουθήσει χωρίς να πάρετε απαντήσεις; Ελπίζω να βρείτε κάποιες από αυτές στο video.

Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου θέση είναι ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, για να μη φέρω τα 3 παιδιά μου στη θέση να με στερηθούν έναντι μιας φοβίας μου λόγω άγνοιας ή λόγω του σκεπτικισμού μου. Θα εμβολιαστώ ξέροντας ότι το πραγματικό ρίσκο το αναλαμβάνω αν νοσήσω κι όχι αν εμπιστευτώ την επιστημονική έρευνα και τις εγκρίσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τελευταία Νέα