Μαραντόνα: Τα επτά... θαύματα με την Αργεντινή σε Μουντιάλ! (vids)

Δημήτρης Βέργος
Μαραντόνα: Τα επτά... θαύματα με την Αργεντινή σε Μουντιάλ! (vids)

bet365

Το G-Weekend γράφει για τα επτά κατορθώματα του Ντιέγκο Μαραντόνα με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής σε Παγκόσμια Κύπελλα. Θα υπάρξει ποδοσφαιριστής της Αλμπισελέστε που θα καταφέρει να τα ξεπεράσει;

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου δεν ζει πια ανάμεσά μας. Ο τεράστιος Ντιέγκο Μαραντόνα «έσβησε» στα 60 του χρόνια, αλλά δεν θα φύγει ποτέ από τις μνήμες κανενός. Ειδικά για αυτούς που μεγάλωσαν ποδοσφαιρικά με τα επιτεύγματά του στο χορτάρι, είτε με τη φανέλα της Νάπολι, με την οποία μεγαλούργησε, είτε με εκείνη της Εθνικής Αργεντινής.

Τα τελευταία χρόνια τα επιτεύγματα και τα ρεκόρ των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν προκαλέσει αναπόφευκτα συγκρίσεις με τον Μαραντόνα παγκοσμίως. Για το αν τον έχει ξεπεράσει κάποιος από τους δύο ή αν ο Ντιέγκο θα παραμένει αιώνια στην κορυφή. Ή ακόμα οι συγκρίσεις με το αντίπαλο δέος, τον Βραζιλιάνο Πελέ.

Οι απόψεις ποικίλλουν, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Όσα άφησε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Μαραντόνα ως κληρονομιά θα αποτελούν παντοτινό θησαυρό. Όπως και τα επιτεύγματά του με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής στα Μουντιάλ. Το μεγάλο φορτίο που κουβαλάει επί χρόνια ο Μέσι καθώς οι Αργεντινοί κάθε τετραετία βασίζουν σε αυτόν τις ελπίδες τους, όπως κάποτε στον μεγάλο Ντιέγο, για να επιστρέψουν ξανά στην κορυφή του κόσμου από το 1986. Τότε που ο Μαραντόνα έκλεβε την παράσταση και έφερνε το βαρύτιμο τρόπαιο στο Μπουένος Αϊρες.

Ο Ντιέγκο με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής σε προσωπικό επίπεδο πέτυχε πράγματα και... θαύματα. Μερικά από αυτά δεν θα τα ξεπεράσει ίσως ποτέ κανείς άλλος παίκτης της Αλμπισελέστε. Άλλα ίσως ξεπεραστούν, με τον Μέσι να είναι σε κάποια πολύ κοντά στο να τα καταφέρει. Ποια είναι λοιπόν επτά από τα... θαύματα του Μαραντόνα με την Εθνική Αργεντινής στις τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων;

Ο Μαραντόνα είναι ο Αργεντινός με τις περισσότερες συμμετοχές με την Αλμπισελέστε σε Παγκόσμια Κύπελλα. Στις 91 του εμφανίσεις με την Εθνική Αργεντινής, οι 21 έγιναν σε αγώνες τελικής φάσης. Μόνο ο Λιονέλ Μέσι κυνηγάει να του σπάσει το ρεκόρ με 19 συμμετοχές με την Αργεντινή σε Μουντιάλ, με τον Χαβιέρ Ματσεράνο, που κρέμασε τα παπούτσια του, να είναι στη 2η θέση με 20 εμφανίσεις.

Ο Μαραντόνα είναι ο ένας από τους τρεις παίκτες παγκοσμίως που έχουν φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής τους ομάδας σε δύο διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Μαραντόνα το έκανε στα Μουντιάλ του 1986 και του 1990. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ρουμενίγκε με την Εθνική Γερμανίας το 1982 και το 1986 και ο Ντούνγκα με την Εθνική Βραζιλίας το 1994 και το 1998.

Ο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986 είχε συμμετοχή σε 10 γκολ της Εθνικής Αργεντινής με πέντε γκολ και πέντε ασίστ σε επτά παιχνίδια! Κανείς άλλος παίκτης δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο από τότε με τη φανέλα της Αλμπισελέστε.

Ο Μαραντόνα είναι επίσης ο ένας από τους τρεις Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που έχει σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ (1982, 1986 και 1994). Το έχει ισοφαρίσει ο Μπατιστούτα (1994, 1998, 2002) και μόνο ο Μέσι απειλεί να «σπάσει» αυτό το ρεκόρ έχοντας σκοράρει και αυτός σε τρία διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα (2006, 2014, 2018) μέχρι στιγμής.

Ο Μαραντόνα... ζάλιζε τους αντιπάλους του με τις ντρίμπλες και έχει καταφέρει κάτι μοναδικό σε Παγκόσμια Κύπελλα που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί όχι μόνο από Αργεντινό άλλα και από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή Εθνικής ομάδας. Είχε κερδίσει 152 φάουλ και στα τέσσερα Μουντιάλ που συμμετείχε, καθώς κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Δεύτερος στη σχετική λίστα ο Βραζιλιάνος Ζαϊρζίνιο αλλά πολύ πίσω του με 64 κερδισμένα φάουλ!

Φυσικά, το... ξύλο που έτρωγε εντός των γραμμών του γηπέδου ο ασταμάτητος Ντιέγκο οδηγούσε και σε κάρτες των αντιπάλων στα Μουντιάλ. Ο Μαραντόνα είναι ο παίκτης της Εθνικής Αργεντινής που έχει κερδίσει 12 κίτρινες συνολικά στα Παγκόσμια Κύπελλα που αγωνίστηκε. Μόνο ο Ρόμπεν με την Εθνική Ολλανδίας είχε καταφέρει να πλησιάσει τον Μαραντόνα σε αυτό το κομμάτι, έχοντας κερδίσει 11 κίτρινες κάρτες από τους αντιπάλους στα Μουντιάλ που αγωνίστηκε.

Άλλωστε ο Μαραντόνα είναι ο άνθρωπος με τις περισσότερες ντρίμπλες σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέτρησε 53 ντρίμπλες στο Μουντιάλ του 1986, οκτώ ανά παιχνίδι. Μάλιστα οι τέσσερις από αυτές έγιναν σε μία μόνο φάση, στο μυθικό γκολ επί της Αγγλίας στα προημιτελικά, περνώντας όλη την ομάδα των «Λιονταριών». Συνολικά σε ντρίμπλες σε όλα τα Μουντιάλ, μόνο ο Μέσι κατάφερε να ξεπεράσει τον Μαραντόνα με 110 ντρίμπλες μέχρι σήμερα έναντι 105 από τον Ντιέγο.

 

Τελευταία Νέα