Γκουαρδιόλα, Καρεμπέ, Ολυμπιακός και το «καυτό» καλοκαίρι του 2001

Αλέξανδρος Λοθάνο
Γκουαρδιόλα, Καρεμπέ, Ολυμπιακός και το «καυτό» καλοκαίρι του 2001

bet365

Πώς το «όχι» του Πεπ επέτρεψε στον Κριστιάν να βρει το (ποδοσφαιρικό και όχι μόνο) λιμάνι της καρδιάς του.

Το βράδυ της επόμενης Τρίτης (03/11), στους διαδρόμους του «Etihad», Πεπ Γκουαρδιόλα και Κριστιάν Καρεμπέ ενδέχεται να βρεθούν τυχαία και να καθίσουν να τα πουν για λίγο. Να θυμηθούν την εποχή που έπαιζαν αντίπαλοι στα Clasico Μπαρτσελόνα Ρεάλ Μαδρίτης και, ποιος ξέρει, αν θα τα πουν και για το καλοκαίρι του 2001, όπου το «όχι» του Καταλανού έφερε ένα «ναι» του Γάλλου που αποδείχθηκε κομβικό για την μετέπειτα ζωή του.

Λίγους μήνες πριν από εκείνο το «καυτό» (βάσει θερμοκρασιών και μεταγραφικών κινήσεων) καλοκαιριού, ο Καταλανός είχε γίνει, στα τριάντα του χρόνια, ο πρώτος παίκτης της Μπάρτσα που, έχοντας αναδειχθεί μέσα από την Μασία, το περίφημο φυτώριο, φεύγει από τον σύλλογο με δική του θέληση.

Είχε προηγηθεί μια δύσκολη τετραετία για τον Πεπ, για τον οποίο στην Βαρκελώνη είχαν φτάσει να διαρρεύσουν «καλοθελητές» ότι είναι ομοφυλόφιλος και πως έχει κολλήσει AIDS και είναι βαριά άρρωστος (!), όπως αναφέρει σχετικά στο βιβλίο του «Σχεδόν όλη η αλήθεια» ο παλαίμαχος μάνατζερ Τζουσέπ Μαρία Μινγκέγια.

«Συνέβαιναν περίεργα πράγματα» γράφει στην (τρόπον τινά) αυτοβιογραφία του ο άνθρωπος που, μεταξύ πολλών άλλων, πήγε τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και τον Λιονέλ Μέσι στην Βαρκελώνη.

Την αγαπημένη πόλη του Γκουαρδιόλα, την οποία ο Καταλανός, σημαία του συλλόγου, αποχωρίζονταν με βαριά καρδιά, αλλά αποφασισμένος να γνωρίσει νέες ποδοσφαιρικές (και όχι μόνο) κουλτούρες, έχοντας πρωτίστως στο πίσω μέρος του μυαλού του την Ιταλία, αφού πάντα θαύμαζε τους γείτονες για το επίπεδο της τακτικής τους προσέγγισης στο παιχνίδι.

«ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΖΕΤ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ»

Ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος είχε γλυκάνει τους φιλάθλους του (και γλυκαθεί ο ίδιος) τα προηγούμενα χρόνια με μεταγραφές – βόμβες όπως αυτές του Ζιοβάνι και του Ζλάτκο Ζάχοβιτς, χτυπάει την πόρτα του μάνατζερ (μέχρι σήμερα) του Πεπ, Τζουσέπ Μαρία Ορομπίτς (φωτό).

Όπως έχει εξηγήσει σε ανύποπτο χρόνο ο βετεράνος ατζέντης, «το τζετ του προέδρου (σ.σ. εννοώντας τον Σωκράτη Κόκκαλη) ήταν έτοιμο για να πάρει τον Γκουαρδιόλα και να τον πάει στην Αθήνα ανά πάσα στιγμή».

Η ομάδα του Πειραιά ήταν αποφασισμένη να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον Καταλανό μέσο και, σύμφωνα με πληροφορίες εκείνης της εποχής, έφτανε να του προσφέρει ετήσιες αποδοχές ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δραχμών (κάτι σαν 6,5 εκατομμύρια ευρώ της σύγχρονης εποχής!).

Συζητήσεις επί συζητήσεων τον Ιούνιο του 2001, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν την εντύπωση ότι ο Γκουαρδιόλα χρησιμοποιούσε την πρόταση του Ολυμπιακού για να «ξυπνήσει» το ενδιαφέρον των μεγάλων ιταλικών ομάδων. Γιουβέντους και Ίντερ φέρεται να έχουν κάνει πρόταση, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να περιμένει άλλο τον Γκουαρδιόλα και ο Πεπ λέει «όχι, ευχαριστώ», αφού ψάχνει θέση σε ρόστερ ομάδας της Serie A.

Εντέλει, ούτε Γιούβε, ούτε Ίντερ, αλλά η άσημη Μπρέσια είναι αυτή που κάνει δικό της τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος μάλιστα είχε στη συνέχεια μια περιπέτεια με υπόθεση ντόπινγκ, στην οποία πάντως αθωώθηκε εντέλει, αρκετό καιρό αργότερα.

Ο ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ

Η εναλλακτική του Ολυμπιακού για την μεσαία γραμμή δεν ήταν ένας φινετσάτος, εγκεφαλικός ποδοσφαιριστής όπως ο Γκουαρδιόλα, αλλά ένας δυναμικός, στα όρια του σκληρού, μέσος, ο οποίος όμως εκτός γηπέδων σε κέρδιζε με την ευγένειά του και τις κατασταλαγμένες απόψεις του.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, πρωταθλητής Κόσμου και Ευρώπης με την Γαλλία, νικητής του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης, ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό μετά το βροχερό Μίντλεσμπρο και είπε το «ναι» στους ανθρώπους της ελληνικής ομάδας.

Έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στην Ελλάδα, για χάρη του η (πρώην πια) εντυπωσιακή σύζυγός του, Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, εμφανίζονταν συχνά – πυκνά στα επίσημα του «Καραϊσκάκης» και, με το (υπέρμετρο κάποιες φορές) πάθος του, έγινε είδωλο στις τρεις γεμάτες σεζόν του στον Πειραιά.

Εννέα χρόνια μετά την αποχώρησή του και αφού έπαιξε σε Σερβέτ και Μπαστιά προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ο Καρεμπέ επέστρεψε στον Ολυμπιακό για να αναλάβει αρχικά Σύμβουλος Στρατηγικής του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη και, εδώ και μια διετία, είναι ο αθλητικός διευθυντής και, επί της ουσίας, ο ισχυρός άνδρας του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Δική του επιλογή, άλλωστε, ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς, χάρη (και) στην δουλειά του οποίου, ο νταμπλούχος Ελλάδας θα ανταμώσει σε λίγα 24ωρα με την Μάντσεστερ Σίτι και τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Τον άνθρωπο που κάποτε φλέρταρε με τα ερυθρόλευκα, αλλά εντέλει έδωσε την ευκαιρία στον Κριστιάν Καρεμπέ να τα φορέσει στην θέση του. Και είναι σίγουρο ότι ο Γάλλος θα ευγνωμονεί για πάντα τον Καταλανό γι' αυτή του την επιλογή...

 

Τελευταία Νέα