ΠΑΟΚ: Ο Μουργκ και οι 40 ενός κλειστού κλαμπ (pics&vids)

ΠΑΟΚ: Ο Μουργκ και οι 40 ενός κλειστού κλαμπ (pics&vids)

bet365

Ο Τόμας Μουργκ έκανε ντεμπούτο με γκολ, φορώντας την «ασπρόμαυρη» φανέλα με το 10 στην πλάτη, σκόραρε και στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και το G-Weekend αραδιάζει ιστορίες με τους 40 ποδοσφαιριστές ενός κλειστού κλαμπ.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1959 και εντεύθεν υπάρχουν ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές που έκαναν ντεμπούτο στην Α’ Εθνική, άλλοι διέπρεψαν κι άλλοι έχουν να λένε ότι αγωνίστηκαν, έστω και μια φορά στη ζωή τους, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στη μεγάλη κατηγορία.

Πόσοι, όμως, από τους εκατοντάδες παίκτες έχουν συνοδεύσει το ντεμπούτο τους με γκολ κάνοντάς το αξέχαστο; Η λίστα του κλειστού κλαμπ έχει σπουδαία ονόματα που στο πέρασμα του χρόνου έκαναν καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει όμως και πολλούς που τους έφαγε η μαρμάγκα!

Η πλειοψηφία είναι Έλληνες, όμως ανάμεσα τους υπάρχουν και 17 ξένοι παίκτες οι οποίοι ήλθαν στη χώρα μας, όπως καλή ώρα ο Τόμας Μουργκ, συνοδεύοντας με γκολ το ντεμπούτο τους.

Η σούμα βγάζει 40 ποδοσφαιριστές, που δεν τους λες και λίγους…

Ο Νεοϋορκέζος και ο… Ρόμελ

Η αρχή έγινε την σεζόν 1960-61, με τους Απόστολο Βασιλειάδη και Παναγιώτη Σιδηρόπουλο να σκοράρουν στην πρεμιέρα απέναντι στον Απόλλωνα της Καλαμαριάς. Ο Βασιλειάδης σε 188 αγώνες πέτυχε 33 γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, αλλά έφυγε σαν κυνηγημένος από την Τούμπα καταλήγοντας στη… Νέα Υόρκη, όπου αγωνίστηκε στην ομάδα του «Ελληνοαμερικανικού».

Ο Δραμινός στην καταγωγή, Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, ο επονομαζόμενος και ως «Ρόμελ», πήγε στον ΠΑΟΚ με πολύ καλές συστάσεις από την τοπική Ελπίδα αλλά η διαδρομή του αποδείχθηκε βραχύβια. Τερμάτισε την καριέρα του σε ηλικία 25 ετών λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού σε αγώνα με τον Εθνικό, ωστόσο πρόλαβε να γίνει ο «δράστης» του πρώτου ΠΑΟΚτσήδικου χατ-τρικ στη νεοσύστατη Α’ Εθνική, πετυχαίνοντας τρία γκολ στη σειρά (4', 29', 54') εναντίον του Θερμαϊκού (1-4) στις 12 Μαρτίου του 1961 στο γήπεδο Χαριλάου.

Ο Παρίδης και ο… Λαρίδης

Στην πρεμιέρα της επόμενης περιόδου (1962-63) ο «Δικέφαλος» συνέτριψε με 4-1 τον Ηρακλή, με τον Αχιλλέα Σαββίδη και τον Χρήστο Ι. Παπαδόπουλο να συνοδεύουν με γκολ την πρώτη εμφάνισή τους με τα «ασπρόμαυρα». Ένας άλλος Αχιλλέας, ο Καλαμαριώτης Ασλανίδης, με σαφώς μεγαλύτερη καριέρα και προσφορά, στα 18 του χρόνια βρέθηκε στην Τούμπα κάνοντας ντεμπούτο στις 22/9/1968 απέναντι στον ΟΦΗ (4-1). Σκόραρε στο 44ο λεπτό και μέχρι να κατηφορίσει το 1976 στην Αθήνα, όπου είχε ανοίξει το γνωστό πατσατζήδικο στην Ομόνοια, είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (1976) και δύο κύπελλα (1972, 1974) με τον ΠΑΟΚ. Με την «ασπρόμαυρη» φανέλα αγωνίστηκε σε 219 παιχνίδια πετυχαίνοντας 70 γκολ), συνεχίζοντας την καριέρα του στον Παναθηναϊκό.

Το επόμενο γκολ σε ντεμπούτο ποδοσφαιριστή έκρυβε πολύ μυστήριο εξαιτίας ενός γράμματος. Στον ΠΑΟΚ της σεζόν 1969-70 υπήρχαν ο Δημήτρης Παρίδης και ο Αλέξανδρος Λαρίδης. Ο δεύτερος, επιθετικός με μικρή παρουσία για δύο χρόνια, πέτυχε το μοναδικό γκολ με κεφαλιά-ψαράκι στο ντεμπούτο που είχε γίνει στην Κύπρο απέναντι στον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

Πατήρ, υιός και… γκολ

Η περίπτωση του Κώστα Ορφανού είναι εξ ορισμού άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς στη συγκεκριμένη λίστα φιγουράρει μαζί με τον γιο του, Δημήτρη. Ο μπαμπάς Κώστας ήταν 19 ετών όταν έκανε ντεμπούτο στον μεγάλο ΠΑΟΚ της εποχής δίπλα στα ιερά τέρατα του «Δικεφάλου», τον Κούδα, τον Σαράφη, τον Ιωσηφίδη, τον Τερζανίδη. Στην πρώτη του εμφάνιση εναντίον της Καστοριάς βρήκε δίχτυα στο 33ο λεπτό. Ο Δημήτρης Ορφανός ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Επαιξε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και σκόραρε στο ντεμπούτο του εναντίον της Καβάλας (3-1) για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 1977 ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στη γειτονική πόλη των Σερρών με τα… δεύτερα, λόγω μιας απεργίας των ποδοσφαιριστών της Α’ Εθνικής. Ένας ερασιτέχνης, ο Μιχάλης Μαλαξιανάκης, πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ του ΠΑΟΚ στη νίκη (1-2) επί του Πανσερραϊκού.

Στην πρεμιέρα της σεζόν 1979-’80 ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 6-2 την Καβάλα και εκτός από το εντυπωσιακό σκορ το ματς έμεινε χαραγμένο στο μυαλό του Κυριάκου Αλεξανδρίδη, ο οποίος στο ντεμπούτο του πέτυχε το έκτο «ασπρόμαυρο» γκολ.

Ο Δημήτρης Πίττας, που όπως δήλωσε κάποια χρόνια αργότερα είχε πάει με το… ζόρι από τον Εθνικό στον ΠΑΟΚ, άνοιξε το σκορ στην ήττα από τον Πανιώνιο (1-2) στο Καυτανζόγλειο, ενώ στο 13ο λεπτό, αλλά οι «κυανέρυθροι» πήραν τη νίκη με 2-1. Ο Ιρλανδός Πολ Μπάνον με «το καλημέρα» κέντρισε το ενδιαφέρον, όχι μόνο για το μουστάκι, αλλά κυρίως για τα γκολ του. Εκανε ντεμπούτο με γκολ σε ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ (2-2) την σεζόν 1987-88..

Μια άνευ προηγούμενου κόντρα μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη, για την απόκτηση του Γιώργου Μητσιμπόνα, κυριάρχησε το καλοκαίρι του 1989. Ο συγχωρεμένος Θεσσαλός κατέληξε στον «Δικέφαλο» και στο ντεμπούτο του απέναντι στην Αναγέννηση Γιαννιτσών για το κύπελλο Ελλάδας πετυχαίνει το ένα από τα πέντε γκολ του «Δικεφάλου», τη φανέλα του οποίου φόρεσε σε 103 παιχνίδια (3 γκολ) πριν πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.

Οικογενειακή υπόθεση

Το καλοκαίρι του 1990 οι «ασπρόμαυροι» υποδέχθηκαν εν χορδαίς και οργάνω στη Θεσσαλονίκη τους Αιγύπτιους Μουντιαλικούς, Ιμπραήμ και Χοσάμ Χασάν, με την υπόθεση της μεταγραφής να θυμίζει περισσότερο παλιές ασπρόμαυρες κωμικές ταινίες. Ειδικά όταν αναχωρώντας από το Κάιρο, ένα ολόκληρο αεροπλάνο τους περίμενε! Τα δύο αδέρφια εμφανίστηκαν μαζί με καμιά 50άρια άτομα και πολλές καρότσες και βανάκια που ήρθαν στο αεροδρόμιο να τους ξεπροβοδίσουν. Βλέπετε, ήταν οι ήρωες που είχαν αγωνιστεί με την εθνική Αιγύπτου στα τελικά ενός Μουντιάλ. Στο ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ, ο επιθετικός Χοσάμ βρήκε δίχτυα στον αγώνα κυπέλλου εναντίον του Μακεδονικού (4-1).

Με τον αδερφό του, Χρήστο, να έχει γράψει τη δική του ιστορία, ο Θανάσης Δημόπουλος έκανε το αντίθετο δρομολόγιο και από τον Παναθηναϊκό -μέσω Ηρακλή- βρέθηκε το 1992 στην Τούμπα και απ’ τον ένα χρόνο θα έχει να θυμάται τα δύο γκολ στο ντεμπούτο του απέναντι στον Εορδαϊκό (5-1) για το κύπελλο.

Μπορεί να ακούγεται κάπως, αλλά η αλήθεια είναι πως δύο Λούχοβι έχουν σκοράρει στην Τούμπα. Ο Μίλαν Λούχοβι συστήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο πετυχαίνοντας δύο γκολ στο ντεμπούτο του (ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 4-1) την σεζόν 1993-94 και τέσσερα χρόνια αργότερα σκόραρε και ο αδερφός του με τη φανέλα της Σπαρτάκ Τρνάβα στο αξέχαστο 5-3 για τα προκριματικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τι μικρός που είναι ο κόσμος…

Η βολίδα του Πέρσι και το ρεκόρ του Αλεχάντρο

Σ’ εκείνο το συγκλονιστικό παιχνίδι της (ευρωπαϊκής) επιστροφής του «Δικεφάλου» το ωραιότερο γκολ το είχε πετύχει με μια βολίδα από τα 40 μέτρα ο Πέρσι Ολιβάρες στο ντεμπούτο του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο Γκόραν Μιλάνκο στο σύντομο πέρασμα του πρόλαβε να κάνει ντεμπούτο με γκολ (ΠΑΟΚ-Απόλλων Κρύας Βρύσης 3-0), όπως και ο Ρόμπερτ Ντιμκόφσκι (ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 3-1) στην πολυσυζητημένη πρεμιέρα, λόγω των ξεχασμένων εμφανίσεων στη Θεσσαλονίκη. Ο Πάρις Ζουμπούλης (136 ματς, 43 γκολ) και ο Νίκος Φρούσος (115 ματς, 45 γκολ) ήταν δύο από τους καλύτερους επιθετικούς που πέρασαν από την Τούμπα.

Αμφότεροι συνδύασαν το ντεμπούτο τους με γκολ, ο πρώτος στο ΠΑΟΚ-Καβάλα 4-0 (28/8/94) και ο δεύτερος στο ΠΑΟΚ – Αγερσανί Νάξου 2-0 (10/8/99), δύο μήνες προτού κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που ξεκίνησε την καριέρα του σκοράροντας σ’ ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι (ΠΑΟΚ-Λοκομοτίβ Τιφλίδας 2-0, 30/9/99) το πρώτο από τα 113 γκολ στις δύο περιόδους (1999-2006, 2010-2015) που αγωνίστηκε στον «Δικέφαλο».

Το πιο γρήγορο γκολ σε ντεμπούτο παραμένει από το 2000 αυτό του Πατρίσιο Αλεχάντρο Καμπς. Ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ΠΑΟΚ από την Αργεντινή βρήκε δίχτυα στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης με την ΑΕ Αμπελοκήπων (1-5) για το κύπελλο Ελλάδας και τελείωσε το ματς με δύο τέρματα, κάτι που έκανε και δύο χρόνια νωρίτερα ο Κώστας Κυριακίδης για τον ίδιο θεσμό στο Αετός Σκύδρας-ΠΑΟΚ 0-5 και ο Εμπενίζερ Χάγκαν στο ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 0-3 που είχε γίνει στο δημοτικό στάδιο της Κοζάνης.

Η γκολάρα του Καμαρά

Το χειμώνα του 2004 ο Χρήστος Μαλαδένης άφηνε τη Νέα Φιλαδέλφεια και ανηφόριζε στην Τούμπα λίγο πριν το φινάλε των μεταγραφών. Ο Ξανθιώτης μεσοεπιθετικός σκόραρε στο ντεμπούτο του (ΠΑΟΚ-Πανηλειακός 3-0), όπως και ένας άλλος πρώην Ενωσίτης, ο Βασίλης Λάκης στο ΠΑΟΚ-Ηρακλής (3-0) τον Σεπτέμβριο του 2007.

Ο Μάρκος Αντόνιο έπαιξε σε 16 ματς προτού αποχωρήσει λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας και το μοναδικό του γκολ ήταν στο ντεμπούτο απέναντι στον ΟΦΗ (0-2) τον Αύγουστο του 2008. Τον ίδιο αριθμό αγώνων κατέγραψε πέντε χρόνια μετά κι ο Αμπντούλ Καμαρά. Ο Γάλλος επιθετικός που είχε αποκτηθεί από τη Σοσό σημείωσε μόλις 2 τέρματα στην σύντομη παρουσία του, ωστόσο αυτό που πέτυχε στο ντεμπούτο του απέναντι στον Άρη (2-2) έχει μείνει αξέχαστο. Μαζί μ’ αυτό του Ολιβάρες ίσως τα δύο ομορφότερα γκολ σε ντεμπούτο.

Γκολ με το καλημέρα και για τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς (45 ματς-17 γκολ) στο ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 4-2 (3/3/13), αλλά και τον Ντάνι Χούσεν (11 ματς-1 γκολ) στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 5-0 (5/2/14), σε ευρωπαϊκό παιχνίδι ένα ντεμπούτο με γκολ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ - Ντινάμο Μινσκ 6-1).

My name is… Prijo-goal

Ο Ευθύμης Κουλούρης δεν πρόκειται να ξεχάσει την πρώτη του εμφάνιση. Ένα κρύο βράδυ του Φλεβάρη, πριν έξι χρόνια, σε μια παραδοσιακά δύσκολη έδρα για τον «Δικέφαλο», τη Ριζούπολη, ο επιθετικός από την Σκύδρα συστήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Χουμπ Στέφενς τον εμπιστεύτηκε, και στα 18 του ο διεθνής φορ τον δικαίωσε, πετυχαίνοντας δύο γκολ στον αγώνα του κυπέλλου κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών (0-3).

Μπορεί το καλύτερο γκολ στο ευρύ και άνετο 5-0 επί της Μπρόντμπι να το είχε σημειώσει ο Δημήτρης Πέλκας, ο Ρόμπερτ Μακ να είχε σκοράρει δις, αλλά για τον Γκάρι Ροντρίγκες το τέρμα που πέτυχε στο 51ο λεπτό ήταν το πρώτο του με τον «Δικέφαλο». Ένα χρόνο αργότερα στην Amsterdam Arena, Άγιαξ και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι (1-1), με το απίθανο γκολ του Τζάλμα Κάμπος στο ντεμπούτο του να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Από τον Ιανουάριο του 2017 και για τα επόμενα δύο χρόνια ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς έβαλε φωτιά τα αντίπαλα δίχτυα. Μια αληθινή μηχανή των γκολ, με πραγματικά μεγάλη προσφορά στον ΠΑΟΚ, εξαργύρωσε σε… δολάρια τα 55 γκολ που πέτυχε σε λιγότερο από δύο χρόνια με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται ότι το πρώτο του γκολ το πέτυχε στο ντεμπούτο του. Ήταν 26 Ιανουαρίου του 2017 όταν αγωνίστηκε ως αλλαγή στο ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 4-1 για τους «16» του κυπέλλου Ελλάδας.

Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του Πρίγιοβιτς, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την Παναχαϊκή στην Τούμπα, επίσης για το θεσμό του κυπέλλου. Εκτός από την καταρρακτώδη βροχή οι φίλοι του «Δικεφάλου» θα θυμούνται και το εντυπωσιακό γκολ που σημείωσε στο ντεμπούτο του ο Γιόσιπ Μίσιτς, ενώ κι ο Άντρια Ζίβκοβιτς βρήκε δίχτυα και μάλιστα απέναντι στην πρώην ομάδα του, την Μπενφίκα, στο πρώτο παιχνίδι του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Η λίστα των 40 κλείνει με τον Τόμας Μουργκ και το γκολ του στο ντεμπούτο που έκανε πριν από μια εβδομάδα στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ.

 

Τελευταία Νέα