Καρδίτσα: Η επόμενη μέρα μιας πόλης που ψάχνει την αναγέννησή της

Κώστας Τόπας
Καρδίτσα: Η επόμενη μέρα μιας πόλης που ψάχνει την αναγέννησή της

bet365

Η Καρδίτσα βίωσε με άσχημο τρόπο την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Αυτό που βλέπει κανείς τώρα είναι μια πόλη ρημαγμένη και ανθρώπους απεγνωσμένους. Η επόμενη μέρα για τους κατοίκους της πόλης, μόνο εύκολη δεν είναι…

Πάνω από 5.000 σπίτια βυθίστηκαν στις λάσπες, ενώ ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά «πνίγηκαν» στις λάσπες με τους κατοίκους της περιοχής να μην ξέρουν τι να πρωτοσώσουν.

Σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να μην έχουν τρόπο ακόμα και για επικοινωνία. Αλλοι, ήταν ανεβασμένοι σε μπάλες από άχυρο για να σωθούν. Χωριά εκκενώθηκαν, ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους μιας και δεν είχαν κάποιο άλλο μέρος για να μείνουν αυτές τις δύσκολες μέρες.

Η κλιματική αλλαγή δεν συνέβη έτσι, η παρέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, στη φύση είναι η αιτία κι αυτό θέλουμε να το ξεχνάμε…

Η επόμενη μέρα βρήκε τους επιχειρηματίες να μετρούν τις πληγές τους, καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Την καταστροφή που υπέστη Καρδίτσα, μπορεί κάποιος να την παρομοιάσει με αυτή της Κορίνθου, το 1997. Ωστόσο, τότε μέσα στην ατυχία της, η Κόρινθος είχε την θάλασσα στην οποία βρήκαν σχεδόν αμέσως οδό διαφυγής τα νερά.

Μετά την καταστροφή της τρομερής πλημμύρας, τα νερά σε πολλές περιοχές ακόμα και σήμερα παραμένουν στάσιμα, ενώ υπάρχουν ακόμα σημεία όπου το νερό παραμένει σε σπίτια και καταστήματα. Εκατοντάδες καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους γύρω δρόμους είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περισώσουν ότι είχε απομείνει από τα εμπορεύματά τους.

«Δεν ήρθε κανείς να δει αν ζούμε»

Στο Gazzetta Weekend Journal μίλησαν κάτοικοι της πόλης, μη μπορώντας να πιστέψουν την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι περιουσίες τους…

«Το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο για όλη την πόλη. Τεράστιος όγκος νερού κατέστρεψε ολόκληρη την πόλη. Η πυροσβεστική έκανε και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Το ίδιο και ο Δήμος. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη και να υπάρξει μέριμνα για όλους τους πληγέντες».

«Ο κόπος τόσων χρόνων καταστράφηκε. Είχαμε ένα μαγαζί με το οποίο ζούσαμε την οικογένεια μας. Δεν υπάρχει τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματος καταστράφηκε. Πώς θα ορθοποδήσει ο κόσμος ξανά; Πώς;».

«Η κατάσταση ήταν φοβερή. Το νερό ποτάμι. Οι περιουσίες μας καταστράφηκαν και το κράτος πουθενά. Καμία βοήθεια, δεν ήρθε κανείς να δει αν ζούμε…»

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια των κατοίκων, οι οποίοι προσπαθούν να επιστρέψουν στους ρυθμούς πριν τον «Ιανό»…

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις εικόνες από την επόμενη μέρα της Καρδίτσας…

 

Τελευταία Νέα