Γιουβέντους: Αντρέα Πίρλο, το μεγαλύτερο... στοίχημα της!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Γιουβέντους: Αντρέα Πίρλο, το μεγαλύτερο... στοίχημα της!

bet365

O... ανεμοστρόβιλος «Σάρι» τα σάρωσε όλα και η Γιουβέντους αποφάσισε να κάνει το δικό της restart με τον Αντρέα Πίρλο! Τι θ' αλλάξει στη «Μεγάλη Κυρία» ο Maestro;
Την ημέρα που η Γιουβέντους αποφάσισε να πάει από την επιλογή του Σάρι στην διαδοχή του με τον Πίρλο στον πάγκο ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, Φάμπιο Παράτιτσι, σχολίασε πως "ήταν μία πολύ λογική επιλογή. Για μένα ήταν μία απόφαση στιλ Γιουβέντους". Ο Παράτιτσι μπορεί να είχε στο μυαλό του την κίνηση της Γιουβέντους με τον 37χρονο Τραπατόνι ως το next big thing της προπονητικής το 1976. "Θεωρούμε πως ο Αντρέα (Πίρλο) έχει γεννηθεί για αυτό. Ήταν προορισμένος να μεγαλουργήσει ως παίκτης και μπορεί να γίνει το ίδιο και ως προπονητής. Το πιστεύουμε αυτό", προσθέτει.

Ο Πίρλο όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο βιβλίο του αρχικά δεν έβλεπε να κάνει καριέρα στην προπονητική ή να ασχολείται με αυτήν. "Δεν θα πόνταρα ούτε ένα σεντ για την προπονητική και να ασχοληθώ με αυτήν", είχε επισημάνει. Ο Maestro θεωρούσε πως ο τρόπος ζωής ενός προπονητή απέχει από αυτήν του παίκτη. Ο ίδιος είχε άλλες βλέψεις έτσι και αλλιώς τότε. Ο Μaestro δημοσίευσε το βιβλίο του το 2013, αλλά από τότε άλλαξε οπτική. Όπως πολλοί μεγάλοι παίκτες μετά το... αντίο τους από τα γήπεδα άρχισε να του λείπει η αδρεναλίνη, η μυρωδιά από το γρασίδι, οι προπονήσεις και οι αγώνες. Ο Πάολο Μαλντίνι από την πλευρά του πάντα πίστευε πως ο Πίρλο ήταν προπονητής από την εποχή που έπαιζε.

Ένας προπονητής στο γήπεδο. Ο Μαλντίνι παρακολουθώντας την πορεία του Αντρέα Πίρλο έχει ήδη αντιληφθεί το τι προπονητής θέλει να γίνει ο Αντρέα. Αφότου τελείωσε την ελίτ προπονητική σχολή του Coverciano, βρήκε την προπονητική 'σπίθα' μέσα του και άρχισε να παρακολουθεί διαλέξεις, αλλά και να βλέπει την δουλειά προπονητών όπως ο Ντ' Αμβέρσα στην Πάρμα. Ο κάτοχος του Μουντιάλ του 2006 είχε επισημάνει πως 'όταν πηγαίνω για ύπνο σκέφτομαι τις θέσεις των παικτών στον αγωνιστικό χώρο'.

Μέσω της θέσης του προπονητή της U23 της Γιουβέντους άρχισε να μπαίνει για τα καλά στο κλίμα. Ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι είναι μεγάλος θαυμαστής του και τόνιζε πως 'για τον Αντρέα ο στόχος θα είναι να κάνει ένα ταξίδι που δεν θα έχει κάνει κανένας άλλος στην προπονητική. Πρέπει όμως - όπως έχει πει και ο ίδιος - να το κερδίσει'.

Loading...

Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές μία εβδομάδα μπορεί να είναι ένα μεγάλο διάστημα. Στην περίπτωση του Πίρλο όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Σε λιγότερο από 24 ώρες από την αποτυχία της Γιουβέντους κόντρα στη Λυών ο 41χρονος κλήθηκε σε συνάντηση στο Τορίνο για να αναλάβει αντί του Σάρι. Ο άλλοτε σταρ της Γιουβέντους μόλις δέχθηκε την κρούση δεν το σκέφτηκε σχεδόν καθόλου. Ένιωσε πως ήταν επιτέλους στο σωστό μέρος στη σωστή στιγμή. Οι παλιοί παίκτες βέβαια είχαν τον δικό τους τρόπο αντίδρασης. "Τώρα δηλαδή πρέπει να σε λέω μίστερ", ανέφερε με τιτίβισμά του ο Μπουφόν. Ο Κιελίνι θα πει πως "πριν από λίγες εβδομάδες ήταν απλά ο Αντρέα για εμάς. Τώρα είναι ο προπονητής μας". Ο Κιελίνι είχε όμως την εικόνα ότι ο Πίρλο θα έμπαινε στον... στίβο της προπονητικής. Σαν συμβουλή ο Κιελίνι είχε να μεταφέρει στον Πίρλο πως "θα πρέπει γρήγορα να καταλάβει πως οι παίκτες του δεν έχουν μάτια στην πλάτη ούτε τις ικανότητες που είχε εκείνος".

Ο αρχηγός είχε να αναφέρει σχετικό παράδειγμα τον Ντοναντόνι όταν πρωτοξεκίνησε την προπονητική στη Λιβόρνο. Το τι περίμενε και το τι ζητούσε από τους παίκτες του αλλά και το πως αντιλήφθηκε σχετικά γρήγορα την διαφορά της δικής του αντίληψης για τις κινήσεις στο γήπεδο και της αντίληψης των παικτών που είχε απέναντί του για όσα ζητούσε.

Η Γιουβέντους του Πίρλο

Ο Πίρλο από την πλευρά του έχει ήδη το σχέδιό του για την δική του Γιουβέντους. Στο πλευρό του θα έχει τον πρώην μπακ της Γιούβε, Ιγκόρ Τούντορ, που αποχώρησε από τη Χάιντουκ Σπλιτ για τον λόγο αυτόν. Ο Τούντορ θα φέρει την πειθαρχία και την αμυντική ισορροπία. Γυμναστής θα είναι ο Πάολο Μπαρτέλι, πρώην της Σαμπντόρια, που γυρίζει στην ομάδα αφότου είχε φύγει με τον Κόντε το 2014 για να δουλέψει στην Εθνική Ιταλίας και την Τσέλσι. Θα υπάρχει και ο Ρομπέρτο Μπαρόνιο που τον ξέρει καλύτερα από τον καθέναν. Ήταν συμπαίκτες στη Ρετζίνα και κέρδισαν μαζί τον τίτλο του Ευρωπαϊκού U21 με την Ιταλία.

Ο Αντόνιο Γκαλιάρντι με background από την προπονητική σχολή του Coverciano και με κομβικό ρόλο στην ανάλυση των αγώνων για την Εθνική Ιταλίας και την Ομοσπονδία της χώρας έχει επίσης ένα πολύ καλό βιογραφικό. Θα είναι βοηθός προπονητή. Ο Πίρλο μάλιστα φρόντισε να ολοκληρώσει και τα τελευταία του μαθήματα για το δίπλωμα UEFA pro.

Ο 41χρονος έχει αποκαλύψει πως οι επιρροές του είναι από τους Κρόιφ και Γκουαρδιόλα στη Μπαρτσελόνα, τον Φαν Χάαλ του Άγιαξ και τον Κόντε της Γιουβέντους. Στις διευκρινίσεις του για το τι θέλει να πετύχει χρησιμοποίησε και φράσεις των Τσάβι και Γκαλιάρντι. Σε μία λογική πως "στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν παίζει τόσο ρόλο η θέση όσο η συνολική λειτουργία".

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο περισσότερο θέση έχουν παίκτες σαν τον Τρεντ Αλεξάντερ - Άρνολντ, που μπορούν να καλύψουν ολόκληρη πλευρά και να παίξουν σε παραπάνω από μία θέσεις. Ο Πίρλο ως θιασώτης του καλού και επιθετικού ποδοσφαίρου έχει διακρίνει τις έντονες αλλαγές του. Το ποδόσφαιρο χρόνια τώρα έχει πάψει να έχει την στατικότητα του παρελθόντος και βασίζεται περισσότερο στο σωστό τρανζίνσιον, την ταχύτητα και την εφαρμογή του σωστού τακτικού πλάνου. Ο Πίρλο σκέφτεται πως ο δικός του ρόλος είναι το να μάθει σωστά τους παίκτες του να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες μες στο παιχνίδι και να προσαρμόζονται πλήρως στις συνθήκες του ενώ αυτό εξελίσσεται.

Οι βασικές αρχές του Πίρλο είναι 'χτίσιμο' της επίθεσης από την άμυνα, βάθος στο παιχνίδι της ομάδας, διείσδυση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου αλλά και να ανοίγει το παιχνίδι του σωστά από τα μετόπισθεν στη γραμμή κρούσης. Είναι το λεγόμενο CARP και στα ιταλικά οι σχετικοί όροι είναι: Costruzione, Ampiezza, Rifinitura και Profondita. Εάν δει κανείς το 5-0 επί της Νοβάρα η Γιουβέντους είχε ένα 4-4-2 στην άμυνα και 3-2-5 στην επίθεση.

Στο ποδόσφαιρο, ο συνδυασμός συστημάτων που οδηγεί σε κάτι νέο, έχει γίνει ξανά. Το έκανε πέντε χρόνια πριν ο Πάολο Σόουζα στη Φιορεντίνα. Στον Πίρλο είναι φανερό πάντως πως έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στο πως παίζει και με τέτοιο πρέσινγκ και η Μπάγερν και η Λίβερπουλ.

Στην πρώτη του προπόνηση είπε στους παίκτες του δύο πράγματα. Ότι δεν θέλει να... χαρίζουν εύκολες μπάλες στον αντίπαλο και πως όταν χάνουν την μπάλα πρέπει να την κερδίζουν ξανά γρήγορα. Ο ίδιος με το επιτελείο του έχει εντοπίσει πως οι πιο πετυχημένες ομάδες επανακτούν χαμένες μπάλες 30 με 35 φορές στην διάρκεια ενός αγώνα ή προσπαθούν να το κάνουν και έχουν ποσοστό επιτυχίας 70%. Ο σωστός χρόνος είναι περίπου 5 δευτερόλεπτα και εμπλέκει 2.5 παίκτες στην επαναδιεκδίκηση της μπάλας. Η διαπίστωση είναι πως οι κορυφαίες ομάδες κάνουν τουλάχιστον 45 ενέργειες έντονου πρέσινγκ σε ένα ματς με ένα σύνολο από 12-14 να θεωρείται επαρκής χρόνος. Έστω και ένα 60% αυτών των ενεργειών να έχει αποτέλεσμα είναι μία χαρά.

Το κέντρο και ο ρόλος των χαφ είναι κομβικός και σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν ξεχωριστοί παίκτες που πιέζουν σωστά όπως ο ΜακΚένι, νέο απόκτημα της Σάλκε. Ένας παίκτης θα πρέπει να πιέζει τουλάχιστον 12 φορές καλά τον αντίπαλό του μες στο ματς.

Μία από τις νέες προσθήκες της ομάδας είναι ο κορυφαίος νέος παίκτης της περσινής χρονιάς. Στη Πάρμα πέρυσι είχε συμμετοχή σε 18 γκολ (γκολ και ασίστ). Ο Ντέγιαν Κουλουκέβσκι θυμίζει Πάβελ Νέτβεντ βάζοντας τρομερή ενέργεια στο παιχνίδι του. Ένας παίκτης που πιέζει πολύ τον αντίπαλο με ένα ποσοστό 14.8 στα 90 λεπτά. Ο 20χρονος Σουηδός είναι ένα εξαιρετικό πρότζεκτ. Ο Πίρλο επίσης θέλει να αλλάξει τον τρόπο που θα αξιοποιούνται ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ντιμπάλα.

Ο Μαλντίνι εξηγεί ότι σε ένα τοπ club δεν πρέπει να έχεις απλά έναν τοπ προπονητή. Πρέπει να έχεις και ένα τοπ μάνατζερ στο... πακέτο αυτό. Έναν άνθρωπο που να διαχειρίζεται σωστά ατομικά τους παίκτες του. Ο Πίρλο ξεκαθάρισε πως τους υπολογίζει όλους και ότι η ομάδα θέλει ενότητα και ενθουσιασμό. Ο θρυλικός άσος αντιλαμβάνεται πως όλοι θα του χρειαστούν. Ο Πίρλο δένει και 'κολλάει' με τη Γιουβέντους με κάθε τρόπο. Ότι δεν ήταν ο Σάρι είναι ο Πίρλο. Εάν ο Πίρλο πετύχει η Γιουβέντους δεν θα έχει βγάλει μόνο έναν πολύ καλό προπονητή. Θα έχει ξαναφτιάξει την αγωνιστική και όχι μόνο ταυτότητα και θα έχει γυρίσει δυναμικά στην ελίτ της Ευρώπης.

Ο δύσκολος δρόμος του Ζιντάν

Η ελπίδα των Γιουβεντίνων είναι ότι μπορεί να ακολουθήσει ένα παρόμοιο μονοπάτι με τον Ζινεντίν Ζιντάν, να εκμεταλλευθεί την πρόσφατη εμπειρία του να παίζει στα υψηλότερα επίπεδα, επιτρέποντάς του να δημιουργήσει μια σχέση με και να αντλήσει τα καλύτερα από αστέρια όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο, ο Ζιντάν πέρασε δύο σεζόν προπονώντας την ομάδα Β της Ρεάλ Μαδρίτης πριν βρεθεί στον πάγκο του Μπερναμπέου. Ο Πίρλο έχει μόνο το φιλικό με τη Νοβάρα. Πόσο πιο άσχημα να πάει όμως από την περσινή σεζόν; Η Γιούβε πήρε τίτλο, γιατί δεν μπορούσε να τον κερδίσει άλλος, το τελείωμα ήταν θλιβερό, έχοντας δυο νίκες στα οκτώ τελευταία παιχνίδια. Επτά ήττες και 43 γκολ παθητικό ήταν δυο... σοκαριστικά ρεκόρ γι αυτή την περίοδο της αδιάκοπης επιτυχίας.

 

Τελευταία Νέα