Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ: Ο θαρραλέος! (pic & vids)

Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ: Ο θαρραλέος! (pic & vids)

bet365

Ένας από τους πρώτους αντιρρησίες, ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν και αρνήθηκαν να δεχτούν την καταπίεση και τον ρατσισμό.

Τώρα όλοι γονατίζουν, όλοι αντιδρούν, όλοι βλέπουν την καταπίεση και τον ρατσισμό. Κάποτε όμως όλοι ήταν όρθιοι, σε στάση προσοχής, κανείς δεν έβλεπε και κανείς δεν αντιδρούσε. Στην ιστορία του αμερικανικού επαγγελματικού αθλητισμού ελάχιστοι ήταν αυτοί που πάντα έβλεπαν, άκουγαν και δεν σώπαιναν. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζάμπαρ, ο Μπιλ Ράσελ και ένας λιγότερο διάσημος: ο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ. Την εποχή της καταναλωτικής μανίας του ΝΒΑ, την εποχή που οι περισσότεροι σούπερ σταρ ήταν στην ακμή τους, την εποχή που ο “μαγικός κόσμος” του ΝΒΑ υπνώτιζε και πρόσφερε δίχως φειδώ θέαμα, ένας παίκτης βρήκε χώρο να εκφράσει τη διαφωνία του. Στη δικτατορία της ομοιομορφίας και του κέρδους, στην “υπεροχή” του αμερικανικού έθνους, κάποιος είχε το θάρρος να διαφωνήσει και να εκφράσει κάτι διαφορετικό. Ο Αμπντούλ-Ραούφ δεν ένιωσε ποτέ ρίγος για τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ και όταν αποφάσισε να αγνοήσει την εντολή για “προσοχή!” δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Πριν τους Κάπερνικ (στο NFL), ΛεΜπρον, Αντετοκούνμπο και τη στήριξη στο κίνημα “Black Lives Mater” από τους Αφροαμερικανούς του ΝΒΑ ήταν η στάση του Ραούφ που προσπάθησε να ανοίξει τα μάτια φιλάθλων, παικτών, ΜΜΕ. Ας θυμηθούμε τον θαρραλέο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ.

Ο ασταμάτητος Κρις Τζάκσον (πριν τον Αμπντούλ-Ραούφ)

Ο Μαχμούντ Αμπντούλ-Ραούφ ποτέ δεν μετάνιωσε για την επιλογή του. Κι ας έχασε χρόνια δόξας και χρημάτων, κι ας δέχτηκε απειλές, κι ας κάηκε το σπίτι του! Ας πιάσουμε όμως το νήμα από το κολέγιο, εκεί έκανε αίσθηση ο Κρις Τζάκσον, αυτό ήταν το όνομα του τότε. Ο γκαρντ του Λουϊζιάνα Στέιτ είχε τραβήξει την προσοχή του κοινού με τις εμφανίσεις του σημειώνοντας κατά μέσο όρο 30 πόντους! Μετά το δεύτερο έτος αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας. Έτσι, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ΄90 (1990) επιλέχθηκε στο νούμερο τρία του ντραφτ από τους Ντένβερ Νάγκετς. Το 1991 ασπάστηκε τον ισλαμισμό, συγκεκριμένα το σουνιτικό Ισλάμ και δύο χρόνια αργότερα άλλαξε το όνομα του.

Η πορεία του μέχρι τη σεζόν 1995-96 ήταν εντυπωσιακή. Με τα φρένα σπασμένα δεν υπήρχε τρόπος να τον περιορίσει αντίπαλη άμυνα. Αυτά που βλέπουμε από τους σημερινούς εκρηκτικούς γκαρντ, ο Ραούφ τα έκανε απέναντι σε παίκτες όπως οι Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Τζον Στόκτον, Μάικλ Τζόρνταν.

Όταν “ξύπνησε” η συνείδηση του

Εκείνη η αγωνιστική περίοδος δεν επιβεβαίωσε μόνο την αξιοσύνη του παίκτη Αμπντούλ-Ραούφ, αλλά και του πολίτη. Ήταν η στιγμή που η συνείδηση του τον ώθησε σε κάτι μεγαλύτερο από το παιχνίδι του μπάσκετ. Ο Αμπντούλ-Ραούφ δεν θα στεκόταν ξανά προσοχή για τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ! Ο γεννημένος στην πολιτεία του Μισισίπι Ραούφ θα έκανε κάτι αδιανόητο για Αμερικανό. Στην αρχή δεν το πρόσεξε κανείς, μια και φαινόταν να κάνει διατάσεις ή προτιμούσε να μένει στα αποδυτήρια. Όταν δημοσιογράφος ρώτησε σχετικά, το θέμα αποκαλύφθηκε. Για τον Ραούφ η αμερικανική σημαία ήταν –και είναι- σύμβολο καταπίεσης και ρατσισμού. Εάν έμενε όρθιος στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου θα πήγαινε κόντρα στη μουσουλμανική του πίστη. Οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες: “Δεν γίνεται να είσαι με τον Θεό και με την καταπίεση. Είναι ξεκάθαρο στο Κοράνι. Το Ισλάμ είναι ο μόνος δρόμος. Δεν κρίνω αυτούς που στέκονται προσοχή, άρα μην κρίνετε εμένα που κάθομαι”.

Στις 12 Μαρτίου 1996 το ΝΒΑ τον απέβαλε για ένα παιχνίδι. Η λίγκα επικαλέστηκε κανονισμό που αναφέρει ότι οι παίκτες πρέπει να παρατάσσονται με ευπρεπή τρόπο στη διάρκεια ανάκρουσης του εθνικού ύμνου. Πέρα απ’ αυτό, πλήρωσε πρόστιμο 32 χιλιάδων δολαρίων. Η Ένωση Παικτών των στήριξε και κατέληξαν με το ΝΒΑ σε συμβιβασμό. Μπορούσε την ώρα του εθνικού ύμνου να σκύβει το κεφάλι και να προσεύχεται. Παρά τα καλά του νούμερα οι Νάγκετς τον έστειλαν στους Σακραμέντο Κινγκς. Ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε, έχασε τη θέση του βασικού και όταν το συμβόλαιο του έληξε δεν μπορούσε ούτε να δοκιμαστεί από ομάδα ΝΒΑ. Ήταν μόλις 29 ετών! Για τον ίδιο όλα αυτά ήταν ένας τρόπος να τον περιθωριοποιήσουν, να τον ξεριζώσουν από το ΝΒΑ. Και τα κατάφεραν.

“Έπρεπε να πάρω μια σημαντική απόφαση”

Ο Αμπντούλ-Ραούφ αντιμετώπισε την οικονομική απώλεια και τον αγωνιστικό περιορισμό αγωνιζόμενος στο εξωτερικό. Η κοινωνική πίεση όμως δεν σταμάτησε έτσι εύκολα. Απειλές για τη ζωή του μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα αρχικά της φασιστικής οργάνωσης “KKK” γραμμένα με σπρέι κοντά στο υπό κατασκευή σπίτι του. Η πρώην γυναίκα του δεν ήθελε να μετακομίσει εκεί και το 2001, ενώ ήταν άδειο και προς πώληση, καταστράφηκε από φωτιά. Μιλώντας πριν τέσσερα χρόνια στη σελίδα “theundefeated” είχε υποστηρίξει πως “θέλω να ζήσω με καθαρή συνείδηση και ψυχή όταν όλα τελειώσουν. Έπρεπε να πάρω μια σημαντική απόφαση για τον εαυτό μου και όταν το έκανε ένα βάρος έφυγε από πάνω μου. Με εξευτέλισαν; Μου είπαν ένα σωρό ανοησίες; Προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου; Ναι, αλλά όταν όλα τελειώσουν θα ξέρω ότι έμεινα συνεπής σε αυτό που πίστευα”.

Πηγή

-“theundefeated.com”

 

Τελευταία Νέα