Μέσι – Γκουαρδιόλα: Εδώ (δεν) υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος

Gazzetta team
Μέσι – Γκουαρδιόλα: Εδώ (δεν) υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος

bet365

Αν το ιστορικό διαζύγιο του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα λάβει σάρκα και οστά, ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες στην Μάντσεστερ Σίτι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλα μεταξύ τους ήταν πάντα ρόδινα. Γράφει ο Αλέξανδρος Λοθάνο.

Η πιο ξεχωριστή, εντυπωσιακή στιγμή που συνδέει τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Λιονέλ Μέσι δεν είναι οι τίτλοι, οι μεγάλες νίκες, τα «όλε» με τον Καταλανό τεχνικό να σηκώνεται στον αέρα από τους παίκτες της Μπαρτσελόνα ή τα αμέτρητα ρεκόρ του Αργεντινού, όταν ο Πεπ ήταν στον πάγκο των Μπλαουγκράνα.

Η πιο όμορφη, ποδοσφαιρική στιγμή έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2015, όταν ο Γκουαρδιόλα βρέθηκε στο «Καμπ Νόου» ως θεατής και με την ιδιότητα του προπονητή της Μπάγερν Μονάχου, για να δει τον αγώνα της Μπάρτσα με την Μάντσεστερ Σίτι για την φάση των «16» του Champions League.

Στην πιο χαρακτηριστική φάση του αγώνα, ο Λέο έκανε «ποδιά» στον μετέπειτα παίκτη της Λίβερπουλ, Τζέιμς Μίλνερ, προκαλώντας την αυθόρμητη αντίδραση θαυμασμού ενός Γκουαρδιόλα που λατρεύει ποδοσφαιρικά τον Αργεντινό και, βεβαίως, θα τον ήθελε σαν τρελός στην Μάντσεστερ Σίτι, εφόσον του δοθεί αυτή η ευκαιρία.

Το χρυσό μετάλλιο

Η σχέση του πιο πετυχημένου προπονητή και του πιο πετυχημένου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Το καλοκαίρι του 2008, στην διάρκεια της πρώτης προετοιμασίας επί εποχής Γκουαρδιόλα, ο Μέσι έρχεται σε «κόντρα» με την διοίκηση του Τζουάν Λαπόρτα, επειδή θέλει να πάει στο Πεκίνο και να ενισχύσει την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά από μια προπόνηση στην Σκωτία, ο Πεπ πλησιάζει τον Λέο και συζητούν σε πολύ καλό κλίμα. Λίγη ώρα αργότερα, γίνεται γνωστό ότι ο σύλλογος έδωσε άδεια στον Μέσι να δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου και κατακτά το χρυσό μετάλλιο με την Αλμπισελέστε.

Ο Λέο δεν έπαιξε στα προκριματικά του Champions League με τους Μπλαουγκράνα (ναι, τότε η Μπάρτσα έπαιζε στα προκριματικά...), αλλά η ομάδα πέρασε εύκολα την Λέγκια Βαρσοβίας, ο Αργεντινός έκανε πραγματικότητα το όνειρό του και, έκτοτε, ένιωθε υποχρεωμένος στον Γκουαρδιόλα.

Του το ανταπέδωσε, βεβαίως, με το παραπάνω, όντας απολαυστικός στον δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου τρεμπλ στην ιστορία του συλλόγου, το οποίο στο ξεκίνημα της σεζόν 2009-10 εξελίχθηκε σε ιστορικό «6 στα 6»: Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League στο δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν, Μουντιάλ Συλλόγων, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Ισπανίας στο πρώτο μισό της επόμενης.

Το μήνυμα στο κινητό

Η σχέση των δύο ανδρών εξελισσόταν σε πατέρα – γιου, ποδοσφαιρικά μιλώντας. Στο απίστευτο 6-2 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», μάλιστα, ο Γκουαρδιόλα εισήγαγε τον Μέσι στον... κόσμο του ψευτό – εννιαριού, φωνάζοντας τον στο γραφείο του, μια ημέρα πριν από το ταξίδι στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ως «ψευτό – εννιάρι», ο Λέο διέλυσε την Βασίλισσα, ενώ έκτοτε χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ συχνά σε αυτή την θέση, με θαυμαστά αποτελέσματα. Έγινε ακόμα και την επόμενη σεζόν, όταν η Μπάρτσα έκανε, βάσει αγωνιστικής προσαρμογής, μια από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία της: Αυτή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Στο ξεκίνημα της θητείας του στην Μπάρτσα, ο Σουηδός χρησιμοποιούνταν στο κέντρο της επίθεσης, αλλά... κουτουλούσε με τον Μέσι, ο οποίος αρέσκεται να μπαίνει πάντα από το κέντρο προς την αντίπαλη άμυνα.

Αυτή η εξέλιξη ενόχλησε τον Αργεντινό ο οποίος, στην διάρκεια μετάβασης της ομάδας σε πούλμαν για ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, έστειλε μήνυμα στο κινητό του (έκπληκτου) Γκουαρδιόλα, το οποίο μέσες άκρες έγραφε ότι «κατάλαβα ότι πλέον δεν είμαι σημαντικός για την ομάδα, οπότε...».

Ο Πεπ δεν ήθελε να «χάσει» τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη και στον... βωμό του θυσίασε τον Ίμπρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στα άκρα (!), έκανε παρ' όλα αυτά μια πολύ αξιοπρεπή σεζόν (βάσει αριθμών) και το καλοκαίρι έφυγε για την Μίλαν, βρίζοντας θεούς και δαίμονες και, κυρίως, τον Γκουαρδιόλα.

Ο «μαύρος» Απρίλιος του 2012

Γκουαρδιόλα και Μέσι συνέχισαν να οδηγούν την Μπάρτσα σε επιτυχίες, αλλά ένα «μαύρο» τετραήμερο κόντεψε να διαλύσει την σχέση τους και, επί της ουσίας, έβαλε τέλος στην θητεία του Πεπ στον πάγκο των Μπλαουγκράνα.

Από τις 21 έως τις 24 Απριλίου του 2012, η Μπάρτσα έδινε δύο εντός έδρας αγώνες με Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι, σε πρωτάθλημα και Champions League αντίστοιχα. Δύο καθοριστικούς αγώνες, οι οποίοι θα έκριναν την επιβίωση των Καταλανών στην μάχη της La Liga, αλλά και το εισιτήριο για τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στο πρώτο ματς, ο Γκουαρδιόλα επέλεξε τον νεαρό Κρίστιαν Τέγιο αντί του (ελαφρά τραυματία) Σεσκ Φάμπρεγας, καλού φίλου του Μέσι. Η Ρεάλ νίκησε 2-1 (πρόκειται για το ματς με το περίφημο «calma» του Κριστιάνο στους φίλους της Μπαρτσελόνα) και αγκάλιασε τον τίτλο, με τον Μέσι να ζητάει εξηγήσεις από τον προπονητή του.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Γκουαρδιόλα ρίσκαρε με τον Ισαάκ Κουένκα, η Μπάρτσα έμεινε στο 2-2 με την Τσέλσι και αποκλείστηκε, ο Μέσι έχασε πέναλτι και, εκ νέου, ζήτησε τα ρέστα από τον Καταλανό τεχνικό και, μάλιστα, σε πιο έντονο ύφος, όπως λένε οι... κακές γλώσσες.

Και τρεις ημέρες αργότερα ο Πεπ, ο οποίος συνήθιζε να ανανεώνει το συμβόλαιό του για έναν χρόνο, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν. «Πήρα αυτή την απόφαση, για να μην φτάσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε κακό οι μεν στους δε» είπε με νόημα ο Γκουαρδιόλα, σε μια συνέντευξη Τύπου που είχε έναν λαμπρό απόντα: Τον Λιονέλ Μέσι.

«Ο καλύτερος δάσκαλος»

Στο τελευταίο παιχνίδι του Γκουαρδιόλα στο «Καμπ Νόου», οι παίκτες του έκαναν το pasillo και ο Μέσι τον αποχαιρέτησε με τέσσερα γκολ εις βάρος της Εσπανιόλ και μια αγκαλιά. Κάτι, όμως, είχε σπάσει στην σχέση τους, το οποίο βεβαίως πιθανό και να έχει επουλωθεί μετά από οκτώ χρόνια.

Κατά καιρούς, πάντως, ο Μέσι έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει επικοινωνία με τον Γκουαρδιόλα, η οποία ενδέχεται να... επανήλθε τις τελευταίες εβδομάδες, στην σκιά μιας πιθανής επανένωσης τους στην Μάντσεστερ Σίτι.

«Στην προετοιμασία της τακτικής, ποτέ δεν αντάλλαξα απόψεις με έναν προπονητή για το πώς πρέπει να παίξει η ομάδα. Αλλά μου αρέσει να μιλάω γι' αυτά και είχα τον καλύτερο δάσκαλο, τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Κάθε αγώνα τον προετοιμάζει διαφορετικά και με τον τρόπο για να τον κερδίσει» το εγκώμιο του Μέσι προς τον Γκουαρδιόλα.

Όσο για τα εγκώμια του Γκουαρδιόλα για τον Μέσι; Θα χρειαζόμασταν... δύο τόμους εγκυκλοπαίδειας για να τα χωρέσουμε; Από τα πιο χαρακτηριστικά; «Αν δεν ήταν ο Μέσι, εγώ θα προπονούσα ομάδα τρίτης κατηγορίας»! Αυτό από μόνο του αρκεί...

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Λοθάνο

 

Τελευταία Νέα