Παναθηναϊκός: Ο Πογιάτος θέλει να τον φτιάξει ελκυστικό!

Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Ο Πογιάτος θέλει να τον φτιάξει ελκυστικό!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal αναλύει τα όσα θέλει να εφαρμόσει στον φετινό Παναθηναϊκό ο νεαρός Ισπανός προπονητής.

Την τελευταία εικοσαετία, έχουν κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού δεκάδες προπονητές. Ο καθένας με την δική του ξεχωριστή ποδοσφαιρική φιλοσοφία, με τις δικές του ιδέες για τον τρόπο που θα πρέπει να αγωνίζεται το Τριφύλλι και να φτάνει στην νίκη. Σωστή ή λάθος ιδέα δεν υπάρχει, όταν αυτή σου φέρνει το αποτέλεσμα, ωστόσο, κάθε σύλλογος έχει το δικό του dna, το οποίο σχεδόν... επιβάλλει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φιλοσοφίας και νοοτροπίας πάνω στο χορτάρι. Μπορεί να υπάρξει ποτέ, version της Μπαρτσελόνα, που να περιμένει στα 2/3 του γηπέδου και να χτυπάει στην αντεπίθεση; Ποτέ. Είναι πιθανό να δούμε τον Παναθηναϊκό να παίζει αμυντικά στο ελληνικό πρωτάθλημα και να μην προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω στο χορτάρι; Απίθανο.

Το Τριφύλλι, σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, είναι υποχρεωμένο από την φύση του να μπαίνει στο γήπεδο με στόχο να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Αυτό προσπάθησε και το πέτυχε σε σημαντικό βαθμό-έστω και υπήρχε πρόβλημα στο επιθετικό τρίτο και την παραγωγή ευκαιριών- ο Γιώργος Δώνης, αυτό ήταν και ένα από τα κριτήρια επιλογής του Ντάνι Πογιάτος από τον Τσάβι Ρόκα. Η φιλοσοφία κυριαρχίας, το επιθετικό ποδόσφαιρο που πρεσβεύει και δουλεύει στην μέχρι τώρα πορεία του ο 42χρονος τεχνικός.

Από την έναρξη της προετοιμασίας στο Κορωπί, οι πόρτες για τα ΜΜΕ άνοιξαν τέσσερις φορές και το GWJ καταγράφει τα όσα ζητά, τα όσα θέλει να εφαρμόσει ο Πογιάτος στον δικό του Παναθηναϊκό. Έναν Παναθηναϊκό που θα είναι ελκυστικός στο μάτι και μέσα από το ποδόσφαιρο συνεργασίας θα φτάνει στις νίκες. Αυτός είναι ο στόχος του, το αν θα τα καταφέρει, είναι μια άλλη ιστορία και θα την δούμε στο γήπεδο.

ΤΙΚΙ ΤΑΚΑ

Mπορεί να έφτιαξε το όνομά του στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά ποδοσφαιρικά αποτελεί γνήσιο τέκνο της Καταλανικής σχολής και του τρόπου παιχνιδιού που εφάρμοσε αρχικά ο Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα και εξέλιξε μέχρι το τέλειο σχεδόν, ο Πεπ Γκουρντιόλα. Τίκι τάκα.

Πολύ υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας, συνεχόμενη κυκλοφορία, υπομονή μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να εκδηλωθεί η τελική μορφή της επίθεσης. Ο Πογιάτος θεωρεί πως η μεγάλη κατοχή της μπάλας είναι και ένας τρόπος να μειώσεις τις απειλές για την εστία σου, καθώς ο αντίπαλος θα έχει πολύ λιγότερο χρόνο σε φάση κατοχής για να φτιάξει ευκαιρίες.

Είναι ενδεκτικά τα όσα είπε ο νεαρός κόουτς σε μία από τις ασκήσεις στο Κορωπί.

᾽Ὄταν σε ένα σημείο του γηπέδου έχουμε την μπάλα και εμείς 5 εναντίον 4, θα πρέπει να κοιτάμε πρώτα την κοντινή πάσα. Όταν υπάρχει παίκτης δίπλα, δεν έχει νόημα να σηκώνουμε την μπάλα και να ψάχνουμε την αλλαγή. Δεν το θέλω αυτό. Όταν στις συνθήκες είμαστε 4 εναντίον 4 ή 4 εναντίον 5, τότε περιμένουμε τον παίκτη παραπάνω ή κοιτάζουμε να αλλάξουμε πλευρά για να βρούμε τον ελεύθερο παίκτη. Μόνο τότε όμως᾽᾽.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ

Την τελευταία διετία, ο Παναθηναϊκός είχε παιχνίδια που πίεζε ψηλά, είχε παιχνίδια που περίμενε και άλλα που αποφάσιζε η πρώτη γραμμή πίεσης να ξεκινά στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου. Ο Πογιάτος θέλει να το διαφοροποιήσει αυτό και να περάσει στην ομάδα του μία διαφορετική νοοτροπία. Την άμεση ανάκτηση της κατοχής μόλις αυτή χάνεται. Δουλεύει αρκετά πάνω σε αυτό το κομμάτι και θέλει να βλέπει την ομάδα του να μένει ψηλά στο γήπεδο και να... πνίγει τον αντίπαλο.

Οι οδηγίες του; Ξεκάθαρες.

«Θέλω ανάκτηση της κατοχής, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να πρεσάρουμε όλοι μαζί, συντονισμένα. Ένας να... βουτάει στην μπάλα και δύο να βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πίσω και να είναι έτοιμοι. Πάμε όλοι μαζί, όλοι μαζί αμυνόμαστε, αυτό είναι το σημαντικό. Δεν έχει νόημα να πηγαίνουμε πάνω στην μπάλα σαν τρελοί όταν δεν την έχουμε. Δεν έχει νόημα να τρέχουμε πολύ, αν δεν τρέχουμε με μυαλό. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Πρέπει να πρέσαρουμε και να ξέρουμε το που, το πότε και το πως. Αυτό να το έχετε πάντα στο μυαλό σας».

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΙΚΗΤΗ

Δεν υπάρχει προπόνηση που η βασική άσκηση να μην έχει υψηλό κίνητρο. Ο Πογιάτος και το επιτελείο του δημιουργούν ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει πάρα πολύ υψηλό ανταγωνισμό και πάντα θα υπάρχει η πλευρά των νικητών και των χαμένων. Ο Ισπανός φωνάζει συνέχεια στους παίκτες του ᾽᾽σας θέλω νικητές, μην τα παρατάτε᾽᾽ και μέσα από τις εντολές του παρακινεί συνεχώς τους πράσινους να τα δίνουν όλα και να μην τα παρατούν ποτέ. Ανάλογη εικόνα, προφανώς, θα θέλει να έχουν οι ποδοσφαιριστές του και πάνω στο χορτάρι...

 

Τελευταία Νέα