ΠΑΟΚ: Ενας «μάγος», ένας μάνατζερ και... ένας Άγγελος!

ΠΑΟΚ: Ενας «μάγος», ένας μάνατζερ και... ένας Άγγελος!

bet365

To ιταλικό ποδόσφαιρο αποχαιρέτισε με τίτλους και τιμές («Addio Mago» έγραψε η Corriere Della Sera) τον Σέρτζιο Βάτα, ο οποίος το 2002 βρέθηκε στα μέρη μας και έκοβε βόλτες για κάποιους μήνες στη Θεσσαλονίκη πέριξ του ΠΑΟΚ και της Τούμπας

Στα 82 του «έφυγε» από τη ζωή ο Ιταλός «εξπέρ» των ακαδημιών, με μεγάλη καριέρα στην Τορίνο και τις μικρές εθνικές ομάδες των «Ατζούρι», ο ένας εκ των δύο ανθρώπων, που με εντολή του Γιώργου Μπατατούδη εγκαταστάθηκαν το 2002 στα γραφεία της Τούμπας, σε μια ύστατη προσπάθεια του τότε μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ να ενσαρκώσει το μεγάλο… πρότζεκτ της συνεργασίας με τη Γιουβέντους!

Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο για τον «Δικέφαλο» και θυμάμαι σαν να συμβαίνουν τώρα όλα τα κωμικοτραγικά γεγονότα που βύθισαν τους «ασπρόμαυρους» στα χρέη. Φυσικά «καθάρισε» για πάρτη του ο Γιάννης Γούμενος, ο οποίος απήλλαξε με γενική συνέλευση τη διοίκηση Μπατατούδη από κάθε πολιτική και ποινική ευθύνη και κάλυψε μία «μαύρη τρύπα», δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχε δημιουργήσει ο Εβρίτης επιχειρηματίας! Ο Γούμενος, που επίσης έφυγε κυνηγημένος από την Τούμπα, έκανε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ισοπεδωτική μείωση της τιμής της μετοχής και… ηρέμησε!

Δεν ήταν απλά ένα από τα πολλά επιχειρηματικά κόλπα του Εβρίτη επιχειρηματία, που κάποια στιγμή είχε «στήσει» πέντε-έξι εταιρείες (την ΑΘΛΟΣ, την ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, την INTERACTIVE, την ΙΝΤΕΡΤΑΣ και τέλος την ΕΞΑΘΟΝ μία εταιρία ναυτιλιακού χαρακτήρα και μορφής στην οποία είχε δώσει εντολή να διαπραγματευτεί και να εισπράξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα!), αλλά η τελευταία του ζαριά.

Σε μια από τις πολλές κινήσεις τακτικής, προκειμένου να αποφύγει την οργή των φιλάθλων του «Δικεφάλου», έφερε στο προσκήνιο τη δήθεν συνεργασία «ΠΑΟΚ – Γιουβέντους». Έπειτα δε από τις επιθέσεις, που δέχθηκε ο ίδιος και στενοί συνεργάτες του, αποφάσισε να μην πωλήσει το πακέτο μετοχών της ΠΑΕ, αλλά να διαφοροποιήσει σημαντικά το ρόλο του, παραχωρώντας τα ηνία της ομάδας στον Γιώργο Κούδα και τον Βασίλη Χαλβατζούλη, αλλά τα κλειδιά τα είχε αφήσει στο ιταλικό δίδυμο Ντελισάντι – Βάτα.

Η περίφημη συνεργασία με τη Γιουβέντους

Τον θυμάστε τον Λορέντσο Ντελισάντι; Ήταν ο άνθρωπος του Λουτσιάνο Μότζι στην Ελλάδα και παράλληλα αποτέλεσε η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τον «πνιγμένο» Μπατατούδη. Η Γιουβέντους δεν έδειξε και ιδιαίτερη θέρμη για την συγκεκριμένη συνεργασία. Και πως να δείξει, καθώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια συνεργασία με ένα γραφείο μάνατζερ στο οποίο ασκούσε επιρροή ο Λουτσιάνο Μότζι, μέσω του γιού του, Αλεσάντρο. Ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα, ήταν ο Λορέντσο Ντελισάντι, Ιταλός, μόνιμος κάτοικος Γλυφάδας, με Ελληνίδα σύζυγο, και μάνατζερ παικτών στο επάγγελμα.

Αποδείχθηκε λίγους μήνες αργότερα ότι είχαν σκοπό να «ξεφορτώσουν» στον ΠΑΟΚ ότι δεν χρειάζονταν η «Μεγάλη Κυρία» του Καμπιονάτο κι ότι δεν μπορούσαν να πλασάρουν σε ιταλικές ομάδες, εξυπακούεται με μεγάλο κόστος για τον «Δικέφαλος», που πλήρωσε πάνω από 300.000 ευρώ το δίδυμο Αμπού Φοφανά και ο Φραντσέσκο Σκαρντίνα για… μια χούφτα παιχνίδια!

Ο Μπατατούδης έτρεχε τη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ στο Τορίνο για δύο φιλικά παιχνίδια με τη δεύτερη και την τρίτη ομάδα της Γιουβέντους και ο ίδιος διαφήμιζε την υποτιθέμενη συνεργασία έχοντας στο πλευρό του πάντα τον Ντελισάντι.

«H διοίκηση πρέπει να δει σοβαρά τα τμήματα υποδομών. Είχαμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία με τη Γιουβέντους. Στις υποδομές θα έχουμε τη στήριξη της Γιουβέντους, η οποία έχει μία μοναδική οργάνωση και μεγάλη εμπειρία. Εκεί πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον μας, γιατί εκεί είναι το μέλλον. Στη νέα χρονιά πιστεύω ότι η ομάδα μας θα ενισχυθεί με δύο τρία παιδιά από τους νέους», είχε πει ένα σαββατιάτικο απόγευμα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ΕΤ3. Αν και απέφευγε να μιλάει στον Τύπο, από τον Γιώργο Μίνο δε μπορούσε να ξεφύγει…

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, δύο εβδομάδες μετά την συγκεκριμένη συνέντευξη, αποχωρεί από τον πάγκο του «Δικεφάλου» με ξεκάθαρες αιχμές για το ρόλο του μεγαλομετόχου της ομάδας. «Μέχρι και το παιχνίδι με την ΑΕΚ είχα σκεφτεί να μείνω στον ΠΑΟΚ για μια ακόμη χρονιά, ώστε να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε πιο δυνατό. Μέχρι τότε όλα πήγαιναν μια χαρά. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συνεργασία με τη Γιουβεντους κατάλαβα ότι δε με ήθελαν άλλο στην ομάδα. Μια συνεργασία που ο κ. Μπατατούδης πιστεύει πολύ και δικαίωμά του είναι να περιμένει να κερδίσει από αυτήν. Και εγώ είμαι θετικός απέναντι σε μια υγιή συνεργασία, που μπορώ να ζητήσω εγώ παίκτες, όχι να μου προτείνουν αυτοί. Δε θέλω να μου λένε ποιους παίκτες να πάρω, ούτε να παίρνω παίκτες μέσα από κασέτες», είχε υποστηρίζει στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο του Πανοράματος ο «Ντούσκο». Το ίδιο απόγευμα πήρε το καπελάκι του και επέστρεψε στην Αθήνα…

Ο Ματεράτζι που έγινε… Αναστασιάδης!

Με τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα γύρω του ο ευφυής, αν μη τι άλλο, Μπατατούδης στήνει το επόμενο «κόλπο»: νέος προπονητής, νέα ασπίδα προστασίας. Επηρεασμένος από την ιταλική πλευρά, ήθελε να φέρει αρχικά τον Μάρκο Ταρντέλι και ακολούθως τον Τζουζέπε Ματεράτζι.

Με τον δεύτερο όχι μόνο είχε συμφωνήσει, αλλά τον είχε φέρει και στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να τον παρουσιάσει στον κόσμο της ομάδας. Η άφιξη και παραμονή του Ιταλού προπονητή κρατήθηκε αρχικά μυστική! Ο μόνος που γνώριζε ήταν ο Λορέντζο Ντελισάντι, που έκλεισε την συμφωνία η οποία προέβλεπε ετήσια αμοιβή 140.000.000 εκατ. δραχμές.

Αμέριμνος ο πατέρας του κεντρικού αμυντικού της Ιντερ, Μάρκο Ματεράτσι, μετά από μια σύντομη κουβέντα με τον Ιταλό μάνατζερ και τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ πήγε να ξεκουραστεί στο ξενοδοχείο «Νεφέλη» του Πανοράματος. Τα νέα άρχισαν να διαδίδονται στη Θεσσαλονίκη και αμέσως ο Μπατατούδης συγκαλεί σύσκεψη με τους συνεργάτες του στην ΠΑΕ και οργανωμένους οπαδούς συγκεκριμένων συνδέσμων. Οι παράγοντες που έδωσαν το «παρών» στην έκτακτη σύσκεψη (Κούδας, Καλαφάτης, Χαλβατζούλης, Καλύβας), αλλά και οι οπαδοί προκρίνουν ως ιδανική λύση για τον «ασπρόμαυρο» πάγκο ένα «δικό μας παιδί»: Άγγελος Αναστασιάδης.

Προς γενική έκπληξη ο «Μπάτμαν» κάνει στροφή 360ο μοιρών, αθετεί την προφορική συμφωνία με τον Ματεράτσι και παραδίδει την ομάδα στον Έλληνα προπονητή. Κάπως έτσι ο Αναστασιάδης επέστρεψε στην Τούμπα για τρίτη φορά, όχι και τελευταία! Βλέπετε, ακολούθησε και η τέταρτη το καλοκαίρι του 2014…

Ιταλική αποχώρηση

Από την Καλαμάτα όπου βρισκόταν σε σχολή προπονητών ο Αναστασιάδης έστειλε το πρώτο μήνυμα με προφανή στόχο το ιταλικό δίδυμο. «Φτιάχνω το τιμ και έρχομαι» είχε διαμηνύσει, όπερ και εγένετο. Παράλληλα, έθεσε βέτο για την παραμονή των Γεωργιάδη, Κατσαμπή, Καφέ, παίκτες τους οποίους Μπατατούδης και Ντελισάντι είχαν καταθέσει πετσοκομένες προτάσεις, με στόχο να μην τις αποδεχθούν και να αποχωρήσουν.

Αυτοί που τελικά έφυγαν από την Τούμπα ήταν οι Ιταλοί! Ο Λορέντζο Ντελισάντι τελειώνει στις 6 Αυγούστου 2002 την περίφημη συνεργασία του ΠΑΟΚ με τη Γιουβέντους. «Φεύγω εγώ, φεύγει και η Γιουβέντους» είχε πει ορθά κοφτά λες και εκπροσωπούσε την ιταλική ομάδα. «Η φυγή μας δεν έχει να κάνει με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά με τον Γιώργο Μπατατούδη. Οι ιδέες μας δεν συμβαδίζουν και έτσι φεύγουμε οριστικά. Η Γιουβέντους δεν συνεργάζεται, πλέον, με τον ΠΑΟΚ. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τις δουλειές μας με απλούς τρόπους. Ο κ. Μπατατούδης προτιμά τους πιο πολύπλοκους δρόμους, οι οποίοι δεν ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας» πρόσθεσε ο Ιταλός μάνατζερ δίχως να θέλει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Για την ιστορία και μόνο, ο Ντελισάντι, μετά την αποχώρηση του από την Τούμπα μπλέχτηκε σε κάποιες μεταγραφές της ΑΕΚ (π.χ. Σορεντίνο) και κάποια στιγμή προ εξαετίας εμφανίστηκε στην Κρήτη ως εκπρόσωπος των Ιταλών επιχειρηματιών – φίλων του Γκατούζο, που ήθελαν να πάρουν τον ΟΦΗ!

Να’ σαι καλά εκεί που είσαι, Σέρτζιο Βάτα, μας θύμισες κάτι ωραίες εποχές…

 

Τελευταία Νέα