ΠΑΟΚ: Ασπρόμαυρη ζαλάδα απ’ τα αστέρια!

ΠΑΟΚ: Ασπρόμαυρη ζαλάδα απ’ τα αστέρια!

bet365

Λες και το’ χει η μοίρα του γραφτό, όποτε ο ΠΑΟΚ μπλέκει καλοκαιριάτικα με… σεντόνια και αστέρια να συμβαίνουν του κόσμου τα απίστευτα γεγονότα, σαν αυτό με τις «ληγμένες» κάρτες υγείας την περασμένη Τετάρτη.

Χαμός στο ίσωμα έγινε το ξημέρωμα της Πέμπτης μόλις κυκλοφόρησε η υπόθεση με τη γκάφα του ΠΑΟΚ, που δε θεώρησε τις κάρτες υγείας 12 ποδοσφαιριστών. Δε μιλάμε για μία ή δύο, αλλά για μια ντουζίνα «ληγμένες» κάρτες, αριθμός που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον σύλλογο. Δεν μιλάμε απλώς για μια ομάδα γειτονιάς, που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα, μιλάμε για τον ΠΑΟΚ των 94 χρόνων Ιστορίας.;

Άλλωστε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου ο εκάστοτε έφορος είχε χρεωθεί με τη θεώρηση των δελτίων και κάθε φορά μετά από έναν αγώνα έπαιρνε το ντοσιέ με τα δελτία στο σπίτι του ή τα άφηνε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του. Όμως, στον φετινό ΠΑΟΚ, έπρεπε να συμβεί κι αυτό, να το ζήσουμε κι αυτό…

Μπορεί να ξεπεράσει ανώδυνα το μέγα φιάσκο, εάν κι εφόσον κόντρα στον μισό Άρη σφραγίσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά την απόφαση της ΑΕΚ να μην προχωρήσει σε ένσταση, αλλά ο εκνευρισμός της οικογένειας Σαββίδη είναι έκδηλος με όλα τα συμπαρομαρτούντα του. Ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει εγκλωβισμένος σε ρωσικό έδαφος, λόγω covid-19, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να ζητήσει την κεφαλή των υπευθύνων «επί πίνακι». Η έρευνα για την απόδοση των ευθυνών, που εξέθεσε ένα σωματείο με την ιστορία και τη μακρά διαδρομή του «Δικεφάλου», έγινε με το που έληξε ο… κόκκινος συναγερμός, ευτυχώς ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι πτήσεις από Ρωσία προς Ελλάδα!

Το όνομα Λιάσος Λουκά σας λέει κάτι; Οι φίλοι του «Δικεφάλου» και να θέλουν δεν μπορούν να το ξεχάσουν. Βλέπετε, το φιάσκο με την υπόθεση του Κύπριου ποδοσφαιριστή στον αγώνα εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ, το καλοκαίρι του 2004, όχι μόνο «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα, αλλά στιγμάτισε για πολλά χρόνια ολόκληρο τον σύλλογο.

Μέχρι τότε οι «ασπρόμαυροι» καυχιόντουσαν, στα πλαίσια της αντιπαλότητας των δυο ομάδων, ότι μόνον ο συμπολίτης Άρης την είχε πατήσει χοντρά τρεις φορές, η μία το 1997 με τα χαμένα δελτία στο ποδόσφαιρο, η άλλη το 1979 με τα ξεχασμένα δελτία στο μπάσκετ, σε παιχνίδι ΠΑΟΚ-Άρης, όπου οι «κίτρινοι» μηδενίστηκαν και το έχασαν δίχως να παίξουν και η τρίτη το 1999, πάλι σε ΠΑΟΚ-Άρης, με τα χαμένα... τσίσα των Αγγελίδη και Μούρσεπ!

Τώρα η… καζούρα θα έχει αντίστροφη πορεία, έτσι είναι αυτά τα πράγματα, άσχετα αν στον ΠΑΟΚ, ίσως, δεν τα’ χουμε δει ή ζήσει όλα…

Η ξεχασμένη κίτρινη

Πριν από δεκαέξι χρόνια ο «Δικέφαλος» βρισκόταν μπροστά σε μία τεράστια ευκαιρία, ώστε να μπει για πρώτη φορά στην ιστορία του στους κερδοφόρους ομίλους του Champions League. Τότε μόνο η πρόκριση, ισοδυναμούσε με 6 εκατομμύρια ευρώ! Για τον Γιάννη Γούμενο έμοιαζε με σανίδα σωτηρίας, ωστόσο ο ΠΑΟΚ του Αγγελου Αναστασιάδη πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό. Μπορεί την προηγούμενη σεζόν να πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα τερματίζοντας στην τρίτη θέση, αλλά μ’ ένα ρόστερ περιορισμένων δυνατοτήτων δεν μέτρησε σωστά τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που είχε βρεθεί στο δρόμο του. Όμως, μπροστά στην απροσδόκητη ψυχρολουσία, που δέχθηκε λίγες ώρες μετά τη λήξη του πρώτου αγώνα, δεν ήταν τίποτα η μέτρια έως κακή αγωνιστική εικόνα του.

Ήταν 10 Αυγούστου του 2004 όταν ο «Δικέφαλος» υποδεχόταν την «ομάδα του λαού». Τέσσερις μέρες πριν από την σέντρα (πράγμα ασυνήθιστο επί εποχής Γούμενου) είχαν εξαφανιστεί τα «μαγικά χαρτάκια» της πρώτης αναμέτρησης και η Τούμπα εκείνο το βράδυ φόρεσε τα καλά της. Φιλοξένησε δε έναν ολίγων ημερών, φρέσκο-φρέσκο, πρωταθλητή Ευρώπης, τον Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος παρέα με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, είχαν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και είδαν το παιχνίδι από τα επίσημα, όπου τα έργα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ήταν σε εξέλιξη και μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη σταμάτησαν μόνον για τις προπονήσεις και τον αγώνα.

Όλη η Θεσσαλονίκη ήταν στο πόδι, οι δε Ισραηλινοί είχαν κουβαλήσει τη μισή Μοσάντ στην Ελλάδα! Η αποστολή είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου, με ειδικούς ένοπλους φρουρούς παντού και άνδρες των μυστικών υπηρεσιών ακροβολισμένους εντός κι εκτός του κτηρίου στο οποίο δεν επιτρεπόταν η είσοδος, εκτός από λίγους επιλεγμένους πελάτες.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, οι άνθρωποι της Μακάμπι γνώριζαν -άγνωστο πως- το πρόβλημα με τις κάρτες του τιμωρημένου Λιάσου Λουκά, γι’ αυτό και μόλις τον είδαν να μπαίνει στο χορτάρι (αλλαγή στο 67ο λεπτό στη θέση του Κούτση) ετοίμασαν την ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Κύπριου ποδοσφαιριστή, ο οποίος είχε έρθει έξι μήνες νωρίτερα στον ΠΑΟΚ από τη Νέα Σαλαμίνα.

Εκεί την πάτησαν οι «ασπρόμαυροι», καθώς στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου η UEFA δεν έστελνε το ποινολόγιο των ποδοσφαιριστών στις ομάδες. Πολλά χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καθιέρωσε το ηλεκτρονικό σύστημα μεταγραφών (TMS) για να αποφεύγονται γκάφες τύπου Λιάσου Λουκά, που δεν ταλαιπώρησαν και έπληξαν μόνον τον «Δικέφαλο», αλλά κι ακόμα 78 ομάδες εκείνη την εποχή.

Το φιάσκο με το fax

Οταν πλέον ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η UEFA έστειλε το ποινολόγιο στο οποίο αναγραφόταν η τιμωρία που κουβαλούσε ο Κύπριος μέσος από το 2000 όταν ως ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας, είχε αποβληθεί σ’ έναν αγώνα για το Κύπελλο Ιντερτότο κόντρα στην Αούστρια Σάλτσμπουργκ! Στο διάστημα που μεσολάβησε η ποινή των δύο αγωνιστικών δεν «σβήστηκε», αφού δεν έπαιξε σε άλλο παιχνίδι ευρωπαϊκού κυπέλλου, μέχρι τη στιγμή που μπήκε αλλαγή στο ματς με τη Μακάμπι.

Κανείς από τον ΠΑΟΚ δεν μπήκε στον κόπο να δει το ποινολόγιο της UEFA και έμεινε στην ιστορία ως «το φιάσκο με το fax», αν και τότε τα γραφεία της ΠΑΕ δεν λειτουργούσαν κανονικά στην υπό ανακαίνιση Τούμπα και μόνο με ειδική άδεια μπορούσαν να μπουν στο χώρα συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου του 2004 έσκασε σαν βόμβα η είδηση της ένστασης των Ισραηλινών, οι οποίοι είπαμε γνώριζαν καλά τι έπρεπε να κάνουν από την στιγμή που το «80» (το νούμερο που είχε στη φανέλα του ο Λιάσος Λουκά) πέρασε στο παιχνίδι. Από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό πως οι «ασπρόμαυροι» θα πλήρωναν ακριβά την γκάφα τους, χάνοντας με 0-3 τον πρώτο αγώνα, ποινή που επιβεβαιώθηκε και με τη βούλα της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA δύο μέρες αργότερα.

Αγωνιστικά ο ανίσχυρος «Δικέφαλος», που το καλοκαίρι της μεγάλης πρόκλησης απέκτησε μόνο δυο ποδοσφαιριστές, τους Σκαρμούτσο και Ανδράλα, ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι με 2-1, ωστόσο ήταν μεγάλο τo σοκ του λάθους, που χρεώθηκε στο… ξεχασμένο fax. Το βάρος του ασήκωτο και ασυγχώρητο από τον κόσμο, που είδε το πρώτο ταξίδι προς τ’ αστέρια να εξελίσσεται σε εφιάλτη! Τις επόμενες μέρες όλες οι προπονήσεις στη Νέα Ευκαρπία έγιναν υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς τα μηνύματα στα ντουβάρια του γηπέδου, όπως μαρτυρά και η κεντρική φωτογραφία, έγραφαν: «εδώ θα γίνει ο τάφος σας» και ακόμα χειρότερα «θα κερδίσετε ή θα πεθάνετε»!

Η ομάδα, προφανώς, επηρεασμένη από την ποινή, ταξίδεψε δύο εβδομάδες αργότερα στο Τελ Αβίβ για τη ρεβάνς, ηττήθηκε με 1-0 και το μόνο που θυμάται ήταν ο ρέφερι εκείνης της αναμέτρησης. Το όνομά του: Λούμπος Μίχελ!

«Η καταστροφή μου»!

Για την ιστορία ο Λιάσος Λουκά έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι το 2013, ενώ παράλληλα άρχισε να εξασκεί και το επάγγελμα του προπονητή. Μάλιστα εκείνο το διάστημα είχε ξεκινήσει μια συνεργασία με τα τμήματα υποδομής της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ αναλαμβάνοντας τεχνικός διευθυντής στο δίκτυο ακαδημιών των «ασπρόμαυρων» στην Κύπρο.

Σήμερα είναι προπονητής στον Άρη Λεμεσού, όμως δύσκολα μπορεί να ξεχάσει όσα έζησε στο σύντομο διάστημα της παραμονής του στον ΠΑΟΚ. «Το 2004 συνδυάστηκε με την καταστροφή μου, εγώ ήρθα να κάνω καριέρα στον ΠΑΟΚ και τελείωσα πριν να αρχίσω. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου και της καριέρας μου. Εγώ ξέρω πως δεν μπορούσα να κυκλοφορήσω στη Θεσσαλονίκη επί τρεις μήνες μετά το ματς, δεν μπορούσα να βγω γιατί όλος ο κόσμος ήθελε να μάθει και εγώ δεν μπορούσα να δώσω απαντήσεις, δεν ήμουν αρμόδιος και δεν ήξερα καν», είχε πει πριν από τέσσερα χρόνια ο Κύπριος, που μετά το φιάσκο έμεινε εκτός 18αδας για μεγάλο διάστημα, έπαιξε μερικά παιχνίδια σαν αλλαγή και… αυτό ήταν!

 

Τελευταία Νέα