Το «περίεργο πραξικόπημα» που έκανε τον Ερντογάν... Σουλτάνο!

Το «περίεργο πραξικόπημα» που έκανε τον Ερντογάν... Σουλτάνο!

bet365

Τέσσερα χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία παλεύει με την αλήθεια... Η ελευθερία του Τύπου απουσιάζει, η οικονομία χαροπαλεύει, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει κι άλλα πολεμικά μέτωπα!

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016, εκατομμύρια Τούρκοι βρέθηκαν στην μέση ενός μεγάλου εθνικού δράματος. Μίας κατάστασης που είχαν αφήσει πίσω τους. Ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Γύρω στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) ένοπλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και άρχισαν να συλλαμβάνουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους και να καταλαμβάνουν στρατηγικά σημεία όπως η γέφυρα στο Βόσπορο και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα ανάγκασαν το κρατικό TRT να διαβάσει μία διακήρυξή τους ότι "το συμβούλιο της χώρας για την ειρήνη" έχει πάρει τον έλεγχο της Τουρκίας.

Γύρω στα μεσάνυχτα όλοι σχεδόν είχαν πειστεί πως το πραξικόπημα ήταν πραγματικό και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φύγει από την θέση του. Ωστόσο μέσα σε λίγες ώρες όλα άλλαξαν και το πραξικόπημα ανατράπηκε.

Σημαντικές μονάδες του στρατού και της αστυνομίας αποδείχθηκαν πιστές στην Κυβέρνηση. Μέχρι και πολίτες κατέλαβαν τους δρόμους μετά το κάλεσμα του Ταγίπ Ερντογάν για την Κυβέρνηση και την χώρα. Σχεδόν 248 πολίτες το πλήρωσαν με τη ζωή τους καθώς τους πυροβόλησαν ενώ ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους από τανκς. Σήμερα στην Τουρκία η ημέρα αναφέρεται πως "15 Ιουλίου, η ημέρα των μαρτύρων".


Η μέρα που άλλαξε τη χώρα...

Η 15η Ιουλίου αποτέλεσε ένα ηχηρότατο πλήγμα για τον τουρκικό πληθυσμό. Τόσο εντός όσο κι εκτός Τουρκίας δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό το τι ακριβώς συνέβη. Ειδικά στην Δύση, η οποία συνεχίζει να δείχνει ανεκτική στάση στα τερτίπια του «Σουλτάνου». Όμως αυτό το πραξικόπημα συγκαταλέγεται στις πολύ σκοτεινές εποχές για την Τουρκία. Πυροδότησε ένα κύμα κατά της Δύσης, ένα αντιαμερικανικό κίνημα κι έναν ακραίο εθνικισμό στην Τουρκία παρά τα 150 χρόνια προσπαθειών, ώστε να εκμοντερνιστεί και να εξευρωπαϊστεί. Υπάρχουν όμως και ερωτήματα.

Ήταν μία πραγματική προσπάθεια πραξικοπήματος;

Αυτή είναι η πεποίθηση που υπάρχει. Η εναλλακτική θεωρία πως όλο αυτό ήταν ένα... θέατρο, μία καλοστημένη παράσταση του Ερντογάν, σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Οι Τούρκοι ξέρουν άλλωστε από πραξικοπήματα. Ένα σωστό πραξικόπημα αρχίζει όταν όλοι κοιμούνται και τελειώνει όταν όλοι είναι ξύπνιοι και βλέπουν τηλεόραση. Έτσι επικρατεί το νέο σύστημα. Υπάρχει πάντως η εξήγηση. Τουλάχιστον κατά ένα μέρος. "Η τουρκική αντικατασκοπεία εντόπισε κάποιες μη συνηθισμένες κινήσεις μεταξύ στρατιωτικών ομάδων και μονάδων πριν το πραξικόπημα. Το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε τους ανάγκασε να κάνουν το πραξικόπημα στις 10 π.μ. και όχι στις 3 μ.μ., όπως αρχικά είχαν σχεδιάσει". Η διαφορά αυτή στις ώρες έπαιξε ρόλο και στο ότι στο τέλος απέτυχε το πραξικόπημα.

Ποιος ήταν πίσω από το πραξικόπημα;

Η Κυβέρνηση της Τουρκίας υπέδειξε ένα θρησκευτικό γκρουπ με επικεφαλής τον Φετχιουλάχ Γκιουλέν, που έχει βάση τις ΗΠΑ. Στη Δύση πολλοί θεώρησαν αυτήν την ιστορία ως μηχανή προπαγάνδας του Ερντογάν.

Στην Τουρκία όμως όπου το 2016 είχε συλληφθεί ο ανιψιός του Φετχιουλάχ Γκιουλέν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως αυτός και η οικογένειά του ήταν υπεύθυνοι για ότι συνέβη. Αυτή η ερμηνεία υιοθετήθηκε ακόμα και από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν. Ο Σεντάτ Εργκίν που είχε στήλη στην εφημερίδα Hurriyet και ήταν με τους φιλελεύθερους πολιτικά εξηγούσε πως "δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί η Δύση την πολιτική της Τουρκίας αλλά και το τι συμβαίνει εδώ. Όπως επίσης είναι δύσκολο να βρεθεί ανάλογο κίνημα με αυτό του Γκιουλέν".

Η Κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε τα όσα επακολούθησαν;

Εννοείται. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λίγες ημέρες μετά. Η Τουρκία έγινε η χώρα του φόβου και ένα κράτος υπό ένα καθεστώς εξάλειψης περισσότερων ελευθεριών. Ο Ερντογάν φρόντισε να διασφαλίσει πως και συνταγματικά θα έχει την απόλυτη δύναμη και τον έλεγχο της χώρας. Μετά το πραξικόπημα πάντως υπήρξαν ορισμένες εβδομάδες με ενότητα στην χώρα. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν πως η χώρα θα πρέπει να βγάλει από πάνω της αυτό το κίνημα που ήταν υπεύθυνο για το πραξικόπημα. Η Κυβέρνηση επιδόθηκε σε ένα ανελέητο κυνηγητό των οπαδών του Γκιουλέν. Τους αποκάλεσε "τρομοκρατική οργάνωση", τα ΜΜΕ και αξιωματούχοι άρχισαν να κριτικάρουν ακόμα και τους "κρυφογκιουλενιστές" ή να τους ψάχνουν. Ήταν ένα κυνήγι μαγισσών δίχως τέλος, με θύμα τον Τύπο!


Οι "Γκιουλενιστές", όπως τους ανέφεραν άρχισαν να θεωρούνται εχθροί ή και τρομοκράτες του κράτους από το 2013 και μετά. Η χώρα όμως έφτασε στο σημείο όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ήταν ένοχος... Η Ρωσία από την άλλη χρησιμοποίησε αυτήν την κατάσταση για να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με την Τουρκία. Το πρώτο τηλέφωνο που δέχθηκε μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν ήταν από τον Πούτιν. Παράλληλα, ρωσικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ άρχισαν να αναπαράγουν fake news για εμπλοκή της CIA στο πραξικόπημα. ΜΜΕ κοντά στον Ερντογάν αποδέχθηκαν αυτήν την θεωρία. Το γεγονός πως ο Γκιουλέν ήταν στις ΗΠΑ το ενίσχυσε όλο αυτό. Την ίδια περίοδο η εκτίμηση ήταν πως οι ΗΠΑ στήριζαν τους Κούρδους και σε σχέση με τα γεγονότα της Συρίας. Το αντιαμερικάνικο κίνημα άρχισε να γίνεται πιο δυνατό από ποτέ. Έτσι η Τουρκία αγόρασε πυραύλους s-400 από τη Ρωσία, παρά τις ενστάσεις της Ουάσινγκτον.

Τι είναι πιθανό να γίνει τώρα;

Ο Ερντογάν μαζί με εκατομμύρια οπαδούς τους και οπαδούς που θα πέθαιναν για εκείνον συνεχίζουν να πιστεύουν πως η Τουρκία εδώ και 6 χρόνια είναι στο επίκεντρο μίας μεγάλης συνομωσίας από το εξωτερικό. Υψηλά ιστάμενος εισαγγελικός λειτουργός μιλώντας στη Σαμπάχ είχε πει πως το πραξικόπημα αυτό είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειας να ρίξουν τον Ερντογάν. Η θεωρία είναι πως "Γκιουλενιστές" μαζί με τον ISIS και άλλες οργανώσεις έχουν κάνει επιθέσεις στην Τουρκία και ωθούνται από τις αντικατασκοπείες των ξένων χωρών και κυρίως τη CIA.

Ο Ερντογάν όμως έδωσε βάση και στη σχέση του με τον Τραμπ και το πως θα απέφευγε συνέπειες από αυτήν την δοσοληψία με τη Ρωσία. Μετά από μία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Οσάκα ο Ερντογάν με χαρά τόνισε πως "ο Τραμπ με διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την αγορά πυραύλων S-400 από τη Ρωσία". Όμως ο Ερντογάν είναι δεδομένο πως δεν αξιολογεί σωστά ένα πολιτικό σύστημα. Πολιτικό σύστημα δεν είναι αυτό που ένας Πρόεδρος αψηφά το οτιδήποτε και ελέγχει τα πάντα.

Από την άλλη όμως οι ΗΠΑ μπορεί να ήταν ένας από τους λόγους για τη βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία. Μία ζημιά που προκλήθηκε από την διόγκωση του αντιαμερικανικού κινήματος.

Το 2014 ο Τούρκος δημοσιογράφος Αρζού Γιλντίζ διέρρευσε την είδηση πως η ομάδα αντικατασκοπείας της χώρας έδινε όπλα σε επαναστάτες στη Συρία. Ένα ευαίσθητο θέμα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Την επόμενη ημέρα η αστυνομία αναζήτησε τον Γιλντίζ όμως εκείνος είχε προλάβει να φύγει. Έμενε για πέντε μήνες σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο και μετά πήγε στον Καναδά. Άφησε πίσω του τις δύο κόρες του. "Αυτή η εξέλιξη επηρέασε τρεις γενιές. Η μαμά μου έχασε την κόρη της και εγώ τις κόρες μου. Η καρδιά μου έχει ραγίσει. Δεν θα γυρίσω ποτέ πίσω στην Τουρκία", θα πει ο Γιλντίζ.

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του Γιλντίζ ο Ερντογάν έγινε ο άνθρωπος που έχει φυλακίσει τους πιο πολλούς δημοσιογράφους στον κόσμο σύμφωνα με τα επίσημα και διαθέσιμα στοιχεία. Το 2017 μία αντικυβερνητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη επέφερε πολλές συλλήψεις δημοσιογράφων. Τα πλακάτ έγραφαν 'ελεύθερα ΜΜΕ και ελεύθερη χώρα' και η 'δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα'.

Εκτιμάται πως έχουν φυλακιστεί 137 εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Σύμφωνα ακόμα και με κρατικά στοιχεία πάνω από 130 ΜΜΕ έκλεισαν με κυβερνητική εντολή στην Τουρκία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής δημοσιογραφικής επιτροπής, Εμρέ Κιζιλκάγια, είχε να πει πως ακόμα και ένας δημοσιογράφος να είναι φυλακή ή να φοβάται να μεταδώσει πληροφορίες ή να απολύεται επειδή είπε την αλήθεια είναι τεράστιο πρόβλημα της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν συνεχίζει να καταδιώκει ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

Η προεκλογική εκστρατεία του 2018 ήταν για.. κλάματα. Ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Ερντογάν, Σελαχάτν Ντεμίρτας, ήταν στη φυλακή. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαγόρευε συγκεντρώσεις περισσότερων από δέκα ανθρώπων. Τα ΜΜΕ έπρεπε να ελέγχουν την έκφρασή τους: οποιαδήποτε κριτική που ασκείται εναντίον του Προέδρου μπορούσε να θεωρηθεί προσβολή και τιμωρούνταν με φυλάκιση αρκετών μηνών. Η αστυνομία παρακολουθούσε τα κοινωνικά δίκτυα. Περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από τις αρχές του 2016. Οι ηγέτες πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούνται για «συνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση». Οι Τούρκοι φιμωμένοι... Μια χώρα φοβισμένη, με ανθρώπους μαριονέτες, χωρίς σθένος για αλλαγή.

Ο Σουλτάνος ανοίγει διαρκώς μέτωπα

Υπάρχουν ειδικοί που θεωρούν πως ο Ερντογάν έχει γίνει ο απόλυτος Ισλαμιστής δικτάτορας και πολέμιος της Δύσης. Τα «ηχηρά μηνύματα» προς την Άγκυρα που εκπέμπουν κατά καιρούς Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι μπορεί να ακούγονται ωραία στα αυτιά μας, ωστόσο το αυτί του Ερντογάν δεν δείχνει να ιδρώνει. Ο... Σουλτάνος ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα, εισέβαλε στη Συρία, κάνει το ίδιο στη Λιβύη, χάρη στην αμηχανίδια της Ευρώπης, αλλά και στην ανοχή που του δείχνει ο φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν διστάζει να ανοίγει μέτωπα, αφού εκτός των απειλών προς την Ελλάδα και την Κύπρο, φρόντισε να κάνει κάτι αδιανόητο, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί! Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε και το σχετικό έγγραφο στον λογαριασμό του στο Twitter. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», αναφέρει μεταξύ άλλων το tweet. Ετσι, αποδείχθηκε πως η Τουρκία δεν είναι πλέον κοσμικό κράτος...

Image

Όσο πυκνώνουν τα προβλήματα και η πίεση στο εσωτερικό της χώρας του, τόσο περισσότερο αναζητά διέξοδο στο εξωτερικό. Η Τουρκία έχει πλέον τη δυνατότητα να επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή της στη Λιβύη, μετά και τα λιγοστά εμπόδια που βρήκε στην εισβολή της στη Συρία. . Το ζήτημα εδώ και χρόνια – εξαιτίας και του προσφυγικού – δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό, αφορά την Ευρώπη και την Τουρκία.

Ο «σύμμαχος» τους είναι μια χώρα που έχει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στρατηγικά και οικονομικά, αλλά ο Ερντογάν ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει, κουνώντας και το δάχτυλο. Ναι, δίνει υποσχέσεις, αλλά ξέρει εύκολα και να τις αθετεί. Κουνάει το δάχτυλο και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αυτή προσπαθεί να σταθεί απέναντί του. Κάποτε η Ευρώπη γοητεύτηκε από τον ισχυρό Ερντογάν και τώρα βλέπει την παγίδα. Η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου τον Μάιο του 2016 συμβολίζει αυτή τη ρήξη. Αυτός ήταν αυτός που διαπραγματεύθηκε συγκεκριμένα για μια δεκαετία με τις Βρυξέλλες. Τώρα, ο Σουλτάνος παρασυρμένος από το πάθος του για εξουσία θέλει να τα βάλει με όλους και όλα. Τα καταφέρνει ακόμα, αλλά για πόσο;

Σα... δικτάτορας!

Ποιος δεν έχει σκεφθεί πως πρόκειται για έναν... δικτάτορα; Οι εικόνες από την προεκλογική εκστρατεία του 2018 απεικονίζουν με μοναδικό τρόπο πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλα! Στην εξουσία για 17 χρόνια, ο Τούρκος Πρόεδρος οικοδομεί ένα αυταρχικό καθεστώς που κλονίζει την Ευρώπη. «Είναι ένα όμορφο πάρτι. Παρά τη βροχή, είναι χιλιάδες. Εκείνη τη μέρα, το στάδιο μπάσκετ Bakirkoy στην Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε σε κινηματογράφο. Ο καθένας κουνάει μια σημαία ή ένα ανεμιστηράκι, ενώ περιμένει την ταινία να ξεκινήσει. Η μουσική τους καθηλώνει στην γιγαντιαία οθόνη. Η παιδική ηλικία του στα δημοφιλή δρομάκια της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντησή του με τη σύζυγό του. Η γέννηση των παιδιών του. Κάθε βήμα στη ζωή αυτού που κυβερνούσε την Τουρκία εδώ και 16 χρόνια χαιρετίζεται με κραυγές. Τίποτα δεν ξεχνιέται. Ούτε η αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Ούτε η παραμονή του στη φυλακή. Ούτε το κυνήγι του ενάντια στη Δύση.

Στην οθόνη, ο Ερντογάν φιλάει ηλικιωμένους, παιδιά. Η φωνή σφραγίζει το ρεκόρ του. «Είναι δημοκρατικός μεταρρυθμιστής», «οικοδομεί βήμα προς βήμα μια ισχυρή Τουρκία», «είναι δημοκρατικός μεταρρυθμιστής» ... Το φως ανάβει, ο κόσμος δακρύζει και υμνεί τον ηγέτη της χώρας. Μα που είναι στη Βόρεια Κορέα; Αλλωστε, το παράξενο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 του έδωσε την ευκαιρία να νικήσει όσους τον βοήθησαν να οικοδομήσει το αυταρχικό του καθεστώς. Σε λίγες εβδομάδες, 50.000 άνθρωποι στερούνται διαβατηρίων και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, δάσκαλοι, δικαστές απολύονται. Δεκάδες δημοσιογράφοι καταδικάζονται σε φυλάκιση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα