Αριέλ Ιμπαγάσα: Ο «Κάνιο» μέσα από 50 ιστορίες! (pics, vids)

Αριέλ Ιμπαγάσα: Ο «Κάνιο» μέσα από 50 ιστορίες! (pics, vids)

bet365

Το G-Weekend σκιαγραφεί την ζωή και την καριέρα του "αρτίστα" της μπάλας, Αριέλ Ιμπαγάσα.

Ο Αριέλ Ιμπαγάσα απασχολεί τα ΜΜΕ στην Ελλάδα για περισσότερο από δέκα χρόνια. Τα ΜΜΕ στην Ισπανία γράφουν για εκείνον σχεδόν για 20 χρόνια και ειδικά στη Μαγιόρκα είναι ακόμη... ήρωας.

Ο γνωστός σε όλους "Κάνιο", ο άνθρωπος που μπορεί να περάσει την μπάλα μέσα από το κεφάλι της βελόνας, είναι πλέον και Έλληνας. Είναι πάνω απ' όλα Αργεντινός, αγαπάει την Ισπανία αλλά ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Το G-Weekend παραθέτει 50 μικρές ιστορίες της ζωής αλλά και της καριέρας του Αριέλ Ιμπαγάσα.

Νο1. Γεννήθηκε (1976) και μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Μπουένος Άιρες. Έμαθε να κλοτσάει την μπάλα από 6 ετών και όσο θυμάται τον εαυτό του τον θυμάται να παίζει ποδόσφαιρο. Μεγάλωσε με ίνδαλμα τον Ντιέγκο Μαραντόνα και ήταν 10 ετών όταν η χώρα του κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μέξικο.

Νο2. Είναι μόλις 1,66μ αλλά όσο μπόι του λείπει τόση δύναμη έχει. Από μικρός ήταν ο "τσαμπουκάς" της παρέας και ποτέ δεν άφηνε μονομαχία να μην την παλέψει για να την κερδίσει. Δεν δίσταζε από πιτσιρικάς να τα βάλει με μεγαλύτερους και ψηλότερους παίκτες.

Νο3. Δεν μεγάλωσε με ανέσεις αλλά είχε πολύ αγάπη από τον πατέρα του και την μητέρα του. Θυμάται ακόμη εποχές που ζέσταναν το νερό μέσα σε κάποια κατσαρόλα για να κάνουν μπάνιο στο σπίτι αλλά και τα φθαρμένα παπούτσια που έπαιζε μπάλα.

Νο4. Πάντα ήθελε να παίζει τον οργανωτή στο παιχνίδι. Ήθελε να είναι ο αρχηγός αλλά πάντα έπαιζε με κανόνες.

Νο5. Στην πρώτη του ομάδα, τη Λανούς, είχε αρχηγό τον Γκαμπριέλ Σούρερ. Σκληρός παίκτης, δίκαιος, και με... κοχόνες, λέει πάντα ο "Κάνιο" για τον αρχηγό του ο οποίος λίγα χρόνια πριν από εκείνον θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Νο6. Από τους πιο έξυπνους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα αλλά στο σχολείο δεν είχε καλές επιδόσεις. Είχε αφοσιωθεί από μικρός στο ποδόσφαιρο και αυτό έλεγε πάντα στους γονείς του πως θέλει να κάνει στη ζωή του.

Νο7. Στο σχολείο γνώρισε την γυναίκα της ζωής του. Είναι η Μόνικα, την οποία παντρεύτηκε μικρός και έχει αποκτήσει μαζί της δυο υπέροχα παιδιά. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Νο8. Ο γιος του, Γιάγκο, που είναι και ο πιο μεγάλος από μικρός έδειξε πως έχει κλίση στο ποδόσφαιρο. Ο μπαμπάς Αριέλ ποτέ δεν τον πίεσε. Πέρασε από διάφορα στάδια και τώρα είναι μέλος της Ακαδημίας του Ολυμπιακού. Είναι δεκάρι και έχει πολύ καλή σέντρα. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.

Νο9. Η κόρη του, Αϊνόα, ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα, με τον χορό, και είναι η μεγάλη αδυναμία του.

Νο10. Η οικογένεια Ιμπαγάσα ζει χρόνια στην Ελλάδα σ' ένα σπίτι στη Γλυφάδα. Λατρεύουν την Ελλάδα και την Γλυφάδα αλλά αγαπούν πολύ και τη Μαγιόρκα στην οποία περνούν συνήθως τα καλοκαίρια τους.

Νο11. Ο Αριέλ όταν έφυγε από την Αργεντινή το 1998 έφτασε στην Ισπανία και στο νησί της Μαγιόρκα. "Ρίζωσε" εκεί. Έπαιξε για πολλά χρόνια και κατέκτησε μαζί της ένα Κύπελλο Ισπανίας.

No12. Στην Μαγιόρκα θα ζήσει μαγικά χρόνια και θα έχει συμπαίκτες τον Ετό, τον Ριέρα, τον Παντιάνι αλλά και τον θείο του Ράφα Ναδάλ, τον Μιγκέλ Άνχελ.

Νο13. Τον Ιανουάριο του 2003 όλη αυτή η παρέα θα πετύχει κάτι που κανείς δεν έχει ξεχάσει στην Μαγιόρκα. Θα κληθεί να παίξει με την Ρεάλ Μαδρίτης του Ζιντάν, του Φίγκο, του Κάρλος, του Ραούλ στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Στο πρώτο παιχνίδι στη Μαδρίτη θα αποσπάσει ισοπαλία με γκολ του Ναδάλ. Στο 2ο στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα θα κερδίσει με 4-0!

Νο14. Σ΄εκείνο το παιχνίδι ο "Κάνιο" θα κάνει όργια. Ο Ετό θα σκοράρει 2 φορές και η Ρεάλ Μαδρίτης θα αποκλειστεί με συνολικά σκορ 5-1. Η Μαγιόρκα θα αποκλείσει και την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και στον τελικό θα νικήσει την Ουέλβα.

Νο15. Το 2003 θα πάρει μεταγραφή στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Νο16. Στη Μαδρίτη θα ξεκινήσει να κάνει στενή παρέα με τον συμπατριώτη του και σημερινό προπονητή της ομάδας, τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Στις αποστολές θα μένουν στο ίδιο δωμάτιο και θα αναπτύξουν φιλία η οποία κρατάει έως και σήμερα.

Νο17. Στην Ατλέτικο Μαδρίρης θα γνωρίσει και θα παίξει μια χρονιά μαζί με τον Ντέμη Νικολαϊδη. Όταν θα επιστρέψει στην Μαγιόρκα το 2006 θα έχει συμπαίκτη τον Άγγελο Μπασινά. Ο "Κάνιο" έχει πολύ καλή άποψη και για τους δυο Έλληνες ποδοσφαιριστές που ήταν μαζί στην ομάδα του Euro 2004.

No18. Στο νέο γήπεδο της Ατλέτικο υπάρχουν στους τοίχους μια αίθουσας ως "κάδρα" όλοι οι παίκτες που έχουν ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών στην ομάδα. Ο Ιμπαγάσα θα ειδοποιηθεί πριν ανοίξει τις πύλες του το νέο γήπεδο πως θα είναι στη λίστα με τους "τυχερούς" παίκτες. Με την Ατλέτικο αγωνίστηκε σε 95 παιχνίδια.

Νο19. Συνολικά στη La Liga θα παίξει σε 343 ματς και θα πετύχει 32 γκολ ενώ θα "βγάλει" και 32 ασίστ. Εκτός από την Μαγιόρκα και την Ατλέτικο έπαιξε στην Βιγιαρεάλ.

Νο20. Με τα "Κίτρινα Υποβρύχια" θ' αγωνιστεί στο Champions League της περιόδου 2008-09 και με δικό του γκολ η ομάδα θα κερδίσει στην Αθήνα με 1-2 τον Παναθηναϊκό.

Νο21. Στη Βιγιαρεάλ θα έχει προπονητή τον Μανουέλ Πελεγκρίνι και στη επόμενη χρονιά του τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Νο22. Ένα χρόνο αργότερα θ΄ακολουθήσει τον Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό και μαζί θα κατακτήσουν 2 από τα 4 πρωταθλήματα που κέρδισε στην Ελλάδα και 1 από τα 2 Κύπελλα.

Νο23. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα που έπιασε λιμάνι τον Ιούλιο του 2010 είναι η 2η μεταγραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό μετά από τον Φρανσουά Μοντεστό.

Νο24. Με τον Κορσικανό αμυντικό τους συνδέει βαθιά και αληθινή φιλία και σήμερα είναι πολύ καλοί συνεργάτες στην ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Νο25. Στενή φιλία διατηρεί και με τον Άλμπερτ Ριέρα. Ήταν συμπαίκτης του στη Μαγιόρκα και έπαιξαν μαζί και στον Ολυμπιακό. Κάθε καλοκαίρι θα τα πουν από κοντά στο όμορφο νησί της Ισπανίας ενώ έχουν σχεδόν εβδομαδιαία τηλεφωνική επαφή.

Νο26. Με τα χρόνια ο Αριέλ Ιμπαγάσα έχει μάθει να μιλάει ελληνικά. Έχει πάρει και δάσκαλο για να κάνει πιο σωστή δουλειά αλλά εάν μιλήσεις μαζί του θα καταλάβεις και θα καταλάβει τα πάντα. Απλά αποφεύγει να δίνει συνεντεύξεις στα ελληνικά.

Νο27. Ένα από τα παιχνίδια που ξεχωρίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού την οποία φόρεσε έως το 2014 είναι η νίκη με 6-0 επί της ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης". Γενικά του άρεσαν τα μεγάλα παιχνίδια και φυσικά οι αγώνες στο Champions League.

No28. Στον Ολυμπιακό θα συνεργαστεί με τον Βαλβέρδε, τον Ζαρντίμ και τον Μίτσελ. Με τον Βαλβέρδε η συνεργασία τους ήταν άριστη αλλά με τους άλλους δυο δεν τα πήγαινε και τόσο καλά χωρίς όμως να δημιουργεί θέματα στην ομάδα.

Νο29. Στην ομάδα του Πειραιά θα παίξει 97 αγώνες και θα έχει 3 γκολ και 32 ασίστ! Φορούσε τη φανέλα με το Νο7. Το πρώτο του γκολ ήταν σ' έναν αγώνα Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης και το τελευταίο το 2014 με την Ξάνθη για το πρωτάθλημα.

Νο30. Από την πρώτη στιγμή κέρδισε την εμπιστοσύνη του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού τον εμπιστεύεται σε πολλά θέματα και εκτός από παίκτης προσφέφερε και προσφέρει τις υπηρεσίες του και από άλλα πόστα στην ομάδα.

Νο31. Διατέλεσε βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού αλλά και στην ομάδα Νέων ενώ σήμερα είναι προπονητής της ομάδας Παίδων της Ακαδημίας και "αφεντικό" στο scouting της.

No32. Δύσκολα θα ενθουσιαστεί με κάποιον παίκτη. Πάνω απ' όλα γι' αυτόν μετράει το μυαλό και η τεχνική. Έχει πολύ υψηλά στάνταρ στις επιλογές του για τον Ολυμπιακό και ας είναι και για παίκτες της ομάδας Κ-10.

Νο33. Ο Ιμπαγάσα μετά από τον Ολυμπιακό έπαιξε ένα χρόνο με επιτυχία στον Πανιώνιο. Έφυγε για την Ισπανία και επέστρεψε μετά από τηλεφώνημα του Βαγγέλη Μαρινάκη που του πρότεινε να ενταχθεί στο τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας.

Νο34. Στον Πανιώνιο είχε προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη για τον οποίον έχει πολύ άποψη. Ο Μαρίνος έφτασε πολύ κοντά στο να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Ιμπαγάσα έφτασε για να βοηθήσει, αλλά τελικά έγινε για ένα μικρό διάστημα βοηθός του Μπέντο. Ο Πορτογάλος όμως είχε τους συνεργάτες του και δεν ήθελε κανέναν μέσα στα πόδια του. Έτσι ο "Κάνιο" ξεκίνησε στην Ακαδημία.

Νο35. Την έχει αγαπήσει την Ελλάδα. Του αρέσουν ιδιαίτερα τα νησιά και ειδικά η Σαντορίνη. Έμεινε ενθουσιασμένος και με την Καλαμπάκα ενώ κάποιες φορές επιλέγει κοντινά νησιά για αποδράσεις.

Νο36. Στη Μαγιόρκα έχει δικό του σπίτι από τον καιρό που έπαιζε εκεί ποδόσφαιρο και το κρατάει για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σπάνια πλέον θα επισκεφτεί την πατρίδα του την Αργεντινή στην οποία ζουν τα αδέλφια του.

Νο37. Λατρεύει την οικογένεια του και κάθε Κυριακή θα ψήσει γι' αυτήν μοσχαρίσιο κρέας στα κάρβουνα. Μεγάλωσε στην Αργεντινή εκεί όπου το μοσχαρίσιο κρέας είναι ... ποίημα. Σαν κλασικός Λατίνος θ' απολαύσει το Μάτε του.

Ν38. Αν και μένει στην Ελλάδα τηρεί πολλές από τις παραδόσεις της πατρίδας του. Του αρέσει όμως η ελληνική μουσική και ιδιαίτερα ο Νίκος Βέρτης, ο Αντώνης Ρέμος και ο Πάνος Κιάμος.

Νο39. Με τον Ολυμπιακό, ως παίκτης αλλά και ως μέλος της Ακαδημίας, έχει ταξιδέψει σ' όλη την Ελλάδα. Του αρέσει η Κρήτη και ειδικά οι γεύσεις της με "αδυναμία" στο αντικριστό.

Νο40. Του αρέσουν τα μεγάλα και ασφαλή αυτοκίνητα και επιλέγει συνήθως κάποιο τζιπ.

Νο41. Θέλει να ακολουθήσει προπονητική καριέρα και είναι μεγάλος φαν του Μαρσέλο Μπιέλσα. Μπορεί να σου μιλάει για ώρες για τις τακτικές του συμπατριώττη του.

Νο42. Με τον Μπιέλσα κλήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην εθνική ανδρών της Αργεντινής. Ήταν για ένα φιλικό παιχνίδι στην Ιαπωνία με την εθνική ομάδα της χώρας τον Αύγουστο του 2004.

Νο43. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα έχει κατακτήσει με την εθνική ομάδα Κ-20 της Αργεντινής και παγκόσμιο τίτλο. Ήταν το 1995 όταν η Αργεντινή με τον "Κάνιο" στη βασική της σύνθεση επικρατεί με 2-0 της Βραζιλίας στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος που διοργανώθηκε στο Κατάρ. Αντίπαλος του με την εθνική Βραζιλίας ήταν ο μετέπειτα μέσος του Ολυμπιακού Μοεντίν Ζε Ελίας.

Νο44. Από τα σπορ επιλέγει να βλέπει μόνο ποδόσφαιρο. Είναι φανατικός και παρακολουθεί στενά τη La Liga και το Champions League. Αγαπάει την Μαγιόρκα αλλά είναι λόγω του Μέσι συμπαθεί την Μπαρτσελόνα.

Νο45. Όταν πριν από λίγα χρόνια η Μπαρτσελόνα έφτασε στην Ελλάδα για να παίξει με τον Ολυμπιακό ο "Κάνιο" ήταν από τους λίγους που εισήλθε στα αποδυτήρια της για συναντήσει τον Βαλβέρδε αλλά και για να τα πει επί ώρα με τον συμπατριώτη του Λιονέλ Μέσι.

Νο46. Τον πρώτο τίτλο του τον κατέκτησε φυσικά στην Αργεντινή με τη Λανούς. Ήταν το Copa CONMEBOL του 1996. Θα παίξει βασικός και στους δυο τελικούς με τη Σάντα Φε (Κολομβία) και θα σκοράρει! Στη Λανούς θα παίξει από 9 ετών!

Νο47. Στην δουλειά του, στον Ολυμπιακό, σπάνια θα τον φωνάξει κάποιος Αριέλ. Σχεδόν όλοι τον αποκαλούν "Κάνιο".

Νο48. Έχει αρκετά τατουάζ στο σώμα του που το καθένα από αυτό είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για εκείνον και όλα έχουν τον συμβολισμό τους.

Νο49. Στο δίλημμα "κρασί ή μπύρα" θα προτιμήσει την παγωμένη μπύρα αν και δεν θα πει όχι για ένα πολύ καλό κρασί ιδιαίτερα ερυθρό.

Νο50. Στην πολύχρονη καριέρα του το μεγάλο "δεκάρι" του Ολυμπιακού θα παίξει 519 αγώνες και θα πετύχει 42 γκολ ενώ θα δώσει και 73 ασίστ.

 

Τελευταία Νέα