Το «More Than An Athlete» και ο μύθος του ΛεΜπρον! (pics & vids)

Το «More Than An Athlete» και ο μύθος του ΛεΜπρον! (pics & vids)

bet365

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς απέδειξε σε ακόμα μια περίπτωση πως είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός αθλητής και αυτό το στοιχείο είναι που τον ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω...», ο Τζορτζ Φλόιντ όσο μπορούσε να το φωνάξει, να αντισταθεί το έκανε.

Ένας άνδρας φορώντας την στολή του αστυνομικού, πατάει πάνω στον λαιμό του με το γόνατό και απλά κοιτάει το πλήθος που βλέπει κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Και μέσα από την κάμερα όλος ο πλανήτης βλέπει κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Όλοι μαζί παρακολουθούμε μια δολοφονία ενός ανθρώπου.

«Δεν αναπνέει πια, δεν κινείται, πάρτε τον σφυγμό του». Είναι εκεί στην οθόνη όλων μας, μια οθόνη που συνήθως παρακολουθούμε ανθρώπους να χορεύουν, να τραγουδάνε, να διασκεδάζουν και έχουμε μάθει να κοιτάμε και να θέλουμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.

Αυτό το βίντεο έφτασε σε όλους μας με τον ίδιο τρόπο, αλλά το περιεχόμενο του δεν μοιάζει με τα πολλά. Είναι ξεχωριστό. Ένας Αφροαμερικάνος, για ακόμα μια φορά δολοφονείται απλά γιατί βρέθηκε τυχαία στα χέρια ενός άλλους άνδρα που φοράει στολή και δεν τον γουστάρει, γιατί έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Σαν αυτό που έχει ο ΛεΜπρον και ο Αντετοκούνμπο και ο Τζόρνταν και ο Λίλαρντ και πολλοί πολλοί άλλοι που έχουμε μάθει να αποθεώνουμε γιατί έχουν την τύχη να είναι καλοί στο μπάσκετ. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν μοιάζει με τους υπόλοιπους. Όχι, γιατί είναι πιο δυνατός ή γιατί σκοράρει περισσότερο ή γιατί καρφώνει πιο εντυπωσιακά, αλλά γιατί ήταν ο πρώτος που για ακόμα μια φορά έκανε την φωνή του πιο δυνατή από κάθε εντυπωσιακή του φάση.

Το όνομα του συζητιέται πολύ τον τελευταίο καιρό για άλλους λόγους. Χωρίς να έχει παίξει κάπου ή να έχει εμφανιστεί κάπου, αφού η δράση στο ΝΒΑ έχει σταματήσει, ξεκίνησε εξαιτίας του «The Last Dance» μια ακόμα συζήτηση για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Ως παίκτη λίγοι είναι εκείνοι που τον βάζουν πάνω από τον Τζόρνταν, ως αθλητής όμως ο ΛεΜπρον είναι το κάτι άλλο.

Στο 2020 που τα σόσιαλ μίντια είναι ένα Μέσο κυρίως για να βγάλουν οι παίκτες έξτρα χρήματα ή να φτιάξουν το προφίλ τους ως οικογενειάρχες, ο ΛεΜπρον και πάλι τα κάνει στην άκρη όλα αυτά και βγαίνει μπροστά σε ένα θέμα που αφορά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Όχι αθλητή. Άνθρωπο. Ο «Βασιλιάς» έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι κάτι παραπάνω από απλά ένας αθλητής και η συζήτηση για τον GOAT όντως είναι πιο ανοιχτή από ποτέ...

Το πως ο ΛεΜπρον έχει γίνει ένας από τους πιο δυνατούς ακτιβιστές της γενιάς μας και πολλά παραπάνω από έναν απλά αθλητή είναι μπροστά στις οθόνες μας. Άλλωστε αυτές είναι που κάνουν τους αθλητές κορυφαίους και πλέον αυτές είναι που τους πάνε στο παραπάνω επίπεδο. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΛεΜπρον... ακούγεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί την δύναμη του για να κάνει την διαφορά στον κόσμο.

Δημοσίευσε τις δύο γονατιστές φωτογραφίες, αυτή του αστυνομικού να πατάει τον Φλόιντ, και αυτή του Κόλιν Καπέρνικ, που το 2016 διαμαρτυρήθηκε με αυτόν τον τρόπο στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών και για τις φυλετικές διακρίσεις και έγραψε, «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ!!??!!?? Ή σας είναι ακόμη θολό; Μείνετε σε εγρήγορση!».

Ήταν 29 Δεκεμβρίου του 2015 όταν ο ΛεΜπρον καθόταν στα αποδυτήρια και προετοιμάζονταν για ακόμα ένα παιχνίδι, με τον ρεκόρ των Καβαλίερς να είναι 20-9 και με την ομάδα να έχει ξεκινήσει εξαιρετικά την σεζόν. Αντίπαλος οι Νάγκετς και ο «Βασιλιάς» έκανε μια μοναδική εμφάνιση με 34 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ στην νίκη της ομάδας του. Την ίδια ημέρα όπως γράφει το medium.com πριν από μερικούς μήνες η Samaria Rice θρηνεί την απώλεια του γιου της, που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, με τους ένορκους να τους βγάζουν αθώους. Η μητέρα του νεαρού ανέφερε προσωπικά τον ΛεΜπρον και το ότι δεν έκανε κάτι για εκείνην, δεν μίλησε, με τον διαδίκτυο να τον βάζει στο στόχαστρο και το «No Justice, no Lebron» να εμφανίζεται σταδιακά όλο και παραπάνω.

Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ο ΛεΜπρον είχε κρατήσει για να το δουν όσοι πρέπει και ο ίδιος να βρίσκει το κίνητρο που χρειάζονταν για να συνεχίσει να μάχεται. «The Power of One» έγραφαν τα παπούτσια του και σίγουρα δεν χρειαζόταν την κριτική που δέχεται συχνά πυκνά για να τα δείξει. Πριν την σεζόν 2015/16 ο ηγέτης τους Λος Άντζελες, όταν είχε σκοτωθεί ο Trayvon Martin είχε ποζάρει με τους συμπαίκτες του στο Κλίβελαντ, ενώ μαζί με τον Ίρβινγκ είχαν φορέσει μπλούζες με το σύνθημα «I can't Breathe» για τον Eric Garner που είχε χαθεί το 2015.

STILL!!!!

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Στο γράμμα επιστροφής του ΛεΜπρον στο Κλίβελαντ με τίτλο «I'm Coming Home» είχε εξηγήσει τι έχει στο μυαλό του και αυτή η εξήγηση, είναι η απάντηση σε πολλά. «Νομίζω ότι η επιστροφή μου εδώ ξεπερνά το μπάσκετ. Έχω την ευθύνη να ηγηθώ».

Ο ΛεΜπρον έχει αποφασίσει να πορευθεί με έναν τρόπο και αυτός ο τρόπος έχει πυρά από πολλές πλευρές. Είτε μιλήσει, είτε όχι η κριτική είναι μεγάλη. Ένα γεγονός όμως που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι ο «Βασιλιάς» είναι ένας από τους ελάχιστους που καταλαβαίνει την ευθύνη που έχει και φροντίζει να μιλά δυνατά. ώστε να τον ακούν όλοι. Δεν είναι τέλειος. Λάθη κάνει και κρίνεται σκληρά γι' αυτά, αλλά δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια μας σε έναν άνθρωπο που προσπαθεί πιο πολύ από όλους της γενιάς του και όχι μόνο.

Στην αρχή της σεζόν 2017/18 ο ΛεΜπρον έψαχνε έναν τρόπο να κάνει και πάλι την δήλωση του. Έμπαινε σε μια σεζόν πρόκληση και άπαντες είχαν τον βλέμμα τους στραμμένο πάνω του. Στο πρώτο ματς της σεζόν κόντρα στους Σέλτικς και την πρώτη του κόντρα με τον Ίρβινγκ αυτό που έπαιξε πιο πολύ απ' όλα δεν ήταν οι εντυπωσιακοί αριθμοί του Τζέιμς, ούτε αυτοί του Ίρβινγκ, ούτε καν οι φανέλες της Nike. Ήταν τα παπούτσια του Τζέιμς.

Η εταιρεία του, δημιούργησε τα «Lebron 15» που με χρυσά γράμματα είχαν πίσω γραμμένη την λέξη ισότητα. Σε αντίθεση με άλλα παπούτσια του που οι λέξεις ήταν... κρυμμένες αυτή την φορά όλα ήταν διαφορετικά. Το μήνυμα ήταν δυνατό, ξεκάθαρο και ευδιάκριτο απ' όλους. Τότε ήταν που όλοι κατάλαβαν ότι ο «Βασιλιάς» θα περνά τα μηνύματα του με τον τρόπο που εκείνος θέλει, χωρίς να αποσπάται μέσα στο παρκέ. Στις περιγραφές που δίνουν οι άλλοι γι' αυτόν ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο ΛεΜπρον έχει δυνατή φωνή εντός και εκτός παρκέ, αλλά ψάχνει τον τρόπο να ισορροπήσει την φήμη του, με τις απόψεις του, σε ένα πείραμα που ελάχιστοι ή ίσως και κανένας δεν έχει τολμήσει να κάνει στο παρελθόν. Κάθε φορά που προσπαθούσε να κάνει κάτι οι κανόνες της λίγκας ή ακόμα και όσοι δεν ήθελαν να προκαλέσουν του έκλειναν την πόρτα και παρόλο που ήθελε να είναι ανεξάρτητος δεν ήταν.

Τα παπούτσια που έβαλε έγιναν πρώτο θέμα και έπαιξαν παντού. Επέλεξε να τα βάλει στην Ουάσινγκτον. κόντρα στους Ουίζαρντς γιατί ήθελε να είναι σε πρωτεύουσα και κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού τα δώρισε στο Εθνικό μουσείο Smithsonian Αφροαμερικάνικης ιστορίας και κουλτούρας, όπου με αυτή την κίνηση άλλαξε το επίπεδο. Η τάση του αυτή να περνά μηνύματα με τα ρούχα του είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει να πορευθεί ο ΛεΜπρον.

Και κάπου εκεί ο πόλεμος συνεχίστηκε με το... περίφημο «Shut up and dribble». Η Laura Ingraham απάντησε στον ΛεΜπρον για την κριτική του στον Τραμπ και η συνολική άποψη που έχουν οι περισσότεροι για τους αθλητές έγινε σύνθημα και εμφανίστηκε στα μάτια μας. Δύο επιλογές ήταν και πάλι μπροστά στα μάτια του άσο του ΝΒΑ. Να επιλέξει έναν δρόμο που επέλεξαν και άλλοι μεγάλοι αθλητές, όπως ο Τζόρνταν και να μείνει αυστηρά στο αθλητικό κομμάτι ή να γίνει κάτι παραπάνω από έναν αθλητή που... σκάει και ντριπλάρει.

Η επιλογή ήταν δική του, η οποία βέβαια θα είχε και συνέπειες όπως πάντα. Όλοι περίμεναν μια αντίδραση. Και αυτή ήρθε χωρίς πολλά λόγια, αλλά με ένα ποστ στο instagram και μια ατάκα που έμελλε να μείνει. «I Am More Than An Athlete» έβαλε ο Λεμπρον και μαζί ένα hashtag. «#WeWillNotShutUpAndDribble».

Μια ιδέα για το πως άλλαξε η νοοτροπία του ΛεΜπρον ήταν όσα έκανε στα playoffs του 2018. Όπως και οι περισσότεροι αθλητές σε αυτή την περίοδο απομονώνονται και θέλουν να συγκεντρωθούν, έτσι και ο Τζέιμς. Πάντα φρόντιζε να κλείνει τα σόσιαλ του αυτές τις ημέρες, αλλά το 2018 αυτό άλλαξε. Το instagram του έμεινε ανοιχτό και αποφάσισε να το... δωρίσει σε νεαρούς ακτιβιστές, στέλνοντας ένα μήνυμα. Οι νεαροί έκαναν στόρις με μηνύματα σχετικά με πολλά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το μπούλινγκ.

Ο ΛεΜπρον δεν έχει μάνατζερ, αλλά έχει στο πλευρό τους 3 παιδικούς του φίλους που πορεύονται μαζί και ακόμα ακούει τεράστια κριτική γι' αυτό. Οι 4 τους κάνουν ότι χρειάζεται ο ΛεΜπρον και αποφασίζουν για όλα. Από συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την NIKE μέχρι το τι θα κάνουν για να... ξυπνήσουν τον κόσμο και μαζί δημιούργησαν το «The Shop» έναν τρόπο που μπορούσε ο κάθε αθλητής να πει σκέψεις του και απόψεις του. Μέσα σε ένα κουρείο περνούν διαφορετικοί άνθρωποι, χαλαρώνουν και έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν σκέψεις, χωρίς να έχουν έναν δημοσιογράφο μπροστά τους.

Ο ΛεΜπρον έχει πάρει φόρα και δεν έχει κανέναν σκοπό να σταματήσει. «Everyone is California», έγραψε στο twitter του και παράλληλα έβαλε και μήνυμα ώστε να τηλεφωνήσουν όλοι στους πολιτικούς και να τους πουν να υποστηρίξουν το SB 206. Και άλλοι τον ακολούθησαν, αλλά εκείνος ήταν ο πρώτος. Το SB 206 είναι ένα κίνημα στην Καλιφόρνια που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των αθλητών στον μισθό τους. Κυρίως έχει να κάνει με τους νεαρούς παίκτες των κολεγίων και της συζήτησης που έχει ανοίξει για τα χρήματα που... δεν παίρνουν από το NCAA, το οποίο κερδίζει εκατομμύρια από αυτούς. Ο Λεμπρον κατάφερε να βγάλει στο «The Shop» τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια και να ανοίξει ο διάλογος με το NCAA και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να πιέζει, ώστε να βρεθεί λύση.

Μια μεγάλη... πληγή του ΛεΜπρον είναι η σχέση του με το Κλίβελαντ. Ο «Βασιλιάς» έφυγε και επέστρεψε για να δώσει χαρά σε όλους, όπως τους είχε υποσχεθεί. Το κατάφερε. Ο «Εκλεκτός» πήρε το πολυπόθητο πρωτάθλημα και τότε μπήκε για τα καλά στην κουβέντα δίπλα στον Τζόρνταν. Τα προβλήματα στην περιοχή είναι πολλά και ο ΛεΜπρον το ξέρει καλά. Φτώχεια, όπλα, ρατσισμός και έλλειψη εκπαίδευσης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που βίωσε και ο ίδιος και ξέρει καλά ότι είναι υπεύθυνος για να κάνει ότι μπορεί, για να αλλάξει αυτό. Το σχολείο του «I Promise» είναι γεγονός στο Άκρον και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής του. Προσφέρει όλα όσα λείπουν σε παιδιά που το έχουν ανάγκη και το πιο σημαντικό είναι ότι φροντίζει να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο όλοι όσοι αποφοιτήσουν. Το «I Promise» είναι γεγονός και ο ΛεΜπρον είναι εκεί για να το ζει και να το κάνει πράξη.

Μπορεί πολλά να έχουν ειπωθεί για τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών, μπορεί τα στατιστικά του και όσα έχει πετύχει μέσα στο παρκέ να μην φτάνουν τον Τζόρνταν, αλλά ο ΛεΜπρον είναι κάτι διαφορετικό. Δεν μοιάζει στον MJ, έχει αποφασίσει ότι στο σημείο που μπορεί θα αντιδρά και δεν θα παραμένει αμέτοχος. Ίσως αυτό να του στοιχίσει σε κάποια κομμάτια της καριέρας του, αλλά σίγουρα και δίχως αμφιβολία ο «Βασιλιάς» είναι πολλά παραπάνω από έναν αθλητή και αυτό θα τον ακολουθεί πάντα.

 

Τελευταία Νέα