Η αλήθεια καίει και ο Τραμπ... καίγεται!

Η αλήθεια καίει και ο Τραμπ... καίγεται!

bet365

Η υπερδύναμη των ΗΠΑ, δέχεται επίθεση από ένα «αόρατο εχθρό», αλλά την ώρα της μάχης ο Τραμπ προτιμά να ρίχνει ευθύνες αλλού. Το G-Weekend γράφει γι αυτά που... καίνε τον Πλανητάρχη.

"Όπως και να το δεις και να προσπαθήσεις να το περιορίσεις ή να το κρύψεις θα είναι κακό", έγραψε ένας επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος και ειδικότερα ο Δρ. Κάρτερ Μέτσερ, σε email προς στο εθνικό κέντρο υγείας και σε ομάδα ειδικών (γιατρών και συμβούλων) στις ΗΠΑ μία νύχτα της 28ης Ιανουαρίου, βλέποντας αυτό που ερχόταν με τον κορονοϊό. "Το ξέσπασμα και η πανδημία αυτή θα είναι σε μεγάλο βαθμό. Σε τέτοιο επίπεδο που θα είναι δύσκολο και σκληρό να το πιστέψει κανείς", σημείωνε.

Μία εβδομάδα μετά την πρώτη περίπτωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ και έξι εβδομάδες μετά την απόφαση του Τραμπ να λάβει επιτέλους πιο επιθετική δράση η πανδημία αυτή ήταν όπως τον είχε προβλέψει ο Δρ. Μέτσερ. Χιλιάδες ζωές άρχισαν να χάνονται ενώ από τον πρώτο καιρό ο Δρ. Μέτσερ φώναζε προς πάσα κατεύθυνση για να... ξυπνήσουν οι Αρχές.

"Κάνετε πλάκα και με κοροϊδεύετε που ουρλιάζω να κλείσετε τα σχολεία", έγραψε σε ένα ειδικό γκρουπ με την ονομασία Red Dawn, ένα εσωτερικό αστείο βασισμένο σε ταινία του 1984 για μία ομάδα Αμερικανών που επιχειρούν να σώσουν την χώρα από εισβολή. "Τώρα ουρλιάζω. Κλείστε τα κολέγια και τα Πανεπιστήμια πριν είναι αργά", συμπλήρωνε. Γενικά όμως έμοιαζε μόνος του. Μέσ στον Γενάρη ο Πρόεδρος Τραμπ τόνιζε διαρκώς ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και επικεντρωνόταν σε άλλα θέματα. Και όλα αυτά ενώ ειδικά από ένα σημείο και μετά άπαντες και φυσικά οι σύμβουλοί του του τόνιζαν πως έπρεπε να ληφθούν πιο επιθετικά και δραστικά μέτρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως χρειάστηκε πολύ χρόνο για να καταλάβει το πρόβλημα. Έλεγε πως ήρθε από το πουθενά και κανείς δεν θα μπορούσε να το είχε προβλέψει, ενώ τον είχαν προειδοποιήσει καιρό πριν. Η πρώτη δραστική κίνησή του ήταν να κόψει τους δεσμούς και τα ταξίδια με την Κίνα. Ήταν αργά όμως... Η Covid-19, δεν ήταν πλέον... αόρατος εχθρός, είχε εισχωρήσει στις ΗΠΑ κι έκανε άνω -κάτω το Σύστημα Υγείας της χώρας.

Ο Τραμπ γι ακόμα μια φορά τα έριξε αλλού, στο λεγόμενο... βαρύ κράτος. Σε όλες δηλαδή αυτές τις υπηρεσίες που έπρεπε να τον είχαν καθοδηγήσει ανάλογα για να λειτουργήσει πιο γρήγορα.

Η λήψη των αποφάσεων και οι διεργασίες ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο πήραν πολύ χρόνο. Συζητήσεις επί των συζητήσεων ακόμα και για το ζήτημα με την Κίνα. Στην αρχή η σκέψη ήταν να μην διαταραχθούν οι εμπορικές / οικονομικές σχέσεις με την Κίνα όμως μετά αυτό άλλαξε. Στην συνέχεια ο Τραμπ προσπάθησε μέσω της διαρκούς παρουσίας του στην τηλεόραση και με δηλώσεις να αλλάξει την εικόνα του και να φέρει υπέρ του την κατάσταση.

Όμως στο μεταξύ χιλιάδες συνεντεύξεις που έγιναν αλλά και αναφορές από αξιωματούχους (πρώην και νυν) αλλά και emails και άλλες ειδοποιήσεις έδειξαν πως και ο Τραμπ και η Κυβέρνηση είχαν επαρκή και πολύ καλή εικόνα το τι θα επακαλοθούσε αρκετά πριν ξεσπάσει ο ιός στις ΗΠΑ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε λάβει αναφορές κινδύνου του ιού από τις αρχές Γενάρη σχεδόν. Υπήρχε πρόβλεψη της πανδημίας, το πως θα επηρεάσει τη χώρα, αλλά και του τι έπρεπε να γίνει. Ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα από τις λύσεις που είχαν προταθεί. Δεν έκανε σχεδόν τίποτα μέχρι τον Μάρτιο. Τα αρνήθηκε όμως στις 29 Γενάρη ο σύμβουλός του, Πίτερ Ναβάρο, του είχε δώσει με λεπτομέρειες το θέμα της πανδημίας και τις επιπτώσεις του. Είχε γίνει λόγος για περίπου μισό εκατομμύριο νεκρούς και δις ακόμα και τρισεκατομμύρια που θα χάνονταν. Ο Γραμματέας για θέματα Υγείας και υπηρεσιών, Άλεξ Μ. Αζάρ ο 2ος, είχε ειδοποιήσει και προειδοποιήσει άμεσα και προσωπικά τον Τραμπ. Τον είχε καλέσει στις 30 Γενάρη. Ο Τραμπ ήταν στο Air Force One για ταξίδι στην Μέση Ανατολή και τον έκρινε υπερβολικό και ακραίο.

Ο Αζάρ είχε ενημερώσει τον Φλεβάρη πως η Κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει σύστημα παρακολούθησης για πέντε αμερικάνικες πόλεις για να μην επεκταθεί ο ιός. Ένα σύστημα για να εντοπιστεί το που μπορεί να πάει μετά. Αυτό το πρότζεκτ καθυστέρησε για εβδομάδες και όταν άρχισε ήταν αργά. "Πετάγαμε σε ένα αεροπλάνο χωρίς να έχουμε τρόπο καθοδήγησης ή τα κατάλληλα εργαλεία", είπε ένας αξιωματούχος για την κατάσταση.

Μέχρι την 3η εβδομάδα του Φλεβάρη οι ειδικοί θέλησαν να προτείνουν νέα προσέγγιση στον Πρόεδρο Τραμπ. Ένα μοτίβο ενημέρωσης προς τους Αμερικανούς και για τους κινδύνους του ιού και για την ανάγκη να κρατούν αποστάσεις. Όμως και πάλι Τραμπ και Λεύκος Οίκος άργησαν χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τελικά τελικά συμφώνησε στα μέσα Μαρτίου να αρχίσει μέσω της Κυβέρνησής του να συστήνει να τηρείται η ασφάλεια στην απόσταση μεταξύ των ανθρώπων και γενικά να αρχίσει να ασχολείται με το θέμα σε ένα σημείο που όμως η οικονομία είχε πληγεί. Οι χαρακτηρισμοί του 'υποταγμένου' και του 'αποπροσανατολισμένου' και 'μονίμως μπερδεμένου'.

Σε κάποια στιγμή άρχισε να λέει πως 'νιώθω ότι ήταν μία πανδημία πριν καν αρχίσουμε να την λέμε πανδημία'. Παρόλα αυτά επέμεινε ότι πρέπει να είναι ο 'τσιρλίντερ της χώρας' και να την κρατήσει σε καλό ψυχολογικό επίπεδο. Προσπάθησε δε να δικαιολογηθεί γιατί δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα εγκαίρως.

Υπήρχαν και άνθρωποι - κυρίως μες στην Κυβέρνηση - που επιχείρησαν να τον υπερασπιστούν. Επιμένοντας στο ότι ο Πρόεδρος είτε δεν είχε σωστή και καλή ενημέρωση είτε οι σύμβουλοί του και όσοι ήταν γύρω του δεν τον καθοδήγησαν σωστά. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως ο Τραμπ πήρε μέτρα και ότι επέκτεινε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις προστασίας των πολιτών. Επίσης ότι στήριξε τις ενέργειες για να φτιαχτεί εμβόλιο κατά του ιού και ότι διεύρυνε τις δυνατότητες των τεστ ελέγχου και αξιολόγησης του ιού.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είχε την ευκαιρία να προλάβει τον ιό επέλεξε να βρεθεί σε θέση όπου να τον... κυνηγά και να μην τον προλαβαίνει. Και ο τρόπος που χειρίστηκε αυτήν την κρίση θα καθορίσει και το πολιτικό μέλλον του σε σχέση με τις εκλογές αλλά και την κληρονομιά του στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Τελευταία Νέα