Η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται έναν ηγέτη και όχι... Τζόκερ!

Η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται έναν ηγέτη και όχι... Τζόκερ!

bet365

Μπόρις Τζόνσον, ένας ηγέτης που το έθνος του τον ήθελε πιο ξεκάθαρο από ποτέ, μόνο που ο ίδιος ήταν πιο μπερδεμένος από ποτέ! Η Αγγλία ψάχνει έναν πραγματικό ηγέτη!

«Εκανα το τεστ και βγήκε θετικό. Εμφάνισα ήπια συμπτώματα που σημαίνει λίγο πυρετό και επίμονο βήχα. Συνεπώς θα συνεχίσω να εργάζομαι από το σπίτι. Θα τεθώ σε απομόνωση» τόνισε σε ανάρτησή του ο Μπόρις Τζόνσον και το twitter πήρε... φωτιά. «Κάρμα» είπαν κάποιοι έπειτα την... αδιανόητη αρχική του απόφαση για την περίφημη "ανοσία της αγέλης", τόσο στον πληθυσμό όσο και στο σύστημα υγείας που δεν θ' άντεχε μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η Αγγλία ζει τον εφιάλτη, η κατάσταση ξεφεύγει και ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει τη δική του ευθύνη! Το G-Weekend γράφει για το χρονικό της αδράνειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον αφιέρωσε χρόνο και σχεδόν μια δεκαετία στο να προετοιμάζεται για έναν τέτοιο ρόλο. Ρόλο ηγέτη μίας χώρας. Προσπαθούσε να προσαρμόσει τον χαρακτήρα του, τους χειρισμούς του και τις αντιδράσεις του. Τώρα έχει μπροστά του την δυνατότητα να δρα όπως θεωρεί εκείνος κι ένα κοινό και μία πολιτική σκηνή που πάντα περίμενε και πάντα ήθελε.

Η ομιλία του για το lockdown στην Αγγλία ήταν εκείνη που συγκέντρωσε την περισσότερη και πιο μεγάλη τηλεθέαση στην Αγγλία σε αυτόν τον αιώνα που ζούμε. Το πρόβλημα είναι το πως προετοιμάστηκε και γιατί προετοιμάστηκε. Για που αποσκοπούσε η προετοιμασία του αυτή. Σίγουρα όχι για αυτήν την κατάσταση.

Ο άνθρωπος που ήταν δημοσιογράφος και ασχολήθηκε με την ψυχαγωγία και την κωμωδία ή να παίζει στον Φάλσταφ του Σαίξπηρ ξαφνικά βρέθηκε να είναι στην... σκηνή ως άλλος... Ερρίκος Ε' της Αγγλίας με... εξουσιοδότηση για να έχει το χάρισμα να καθοδηγήσει τον λαό του σε εποχή κρίσης. Ο Μπόρις Τζόσον δεν μπορεί να υπηρετήσει έναν τέτοιο ρόλο κι αυτό φαίνεται. Εδώ δεν είναι πρόβα. Η απρόσεκτη και διστακτική του συμπεριφορά και η αργοπορία του να πάρει αποφάσεις κόστισε ζωές από τον κορονοϊό.

Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες της κρίσης και σε μία κατάσταση που όλοι κατάλαβαν το τι είχε συμβεί ο Τζόνσον ήταν αναποφάσιστος, περίεργος, συγχυσμένος, διχαστικός και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ένας ηγέτης που το έθνος του τον ήθελε πιο ξεκάθαρο από ποτέ ήταν πιο μπερδεμένος από ποτέ. Υπήρχαν αρκετές φορές που ήταν εκτός κλίματος. Όταν έβγαινε και έλεγε σωστά και καίρια πράγματα πάλι μετά από λίγο τα... κατέστρεφε όλα με τους χειρισμούς του. Δεν είχε στρατηγική και δεν είχε και καθαρό μυαλό.


Ακόμα και για βασικά θέματα. Όπως το να τηρούν οι Βρετανοί τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους. Την ώρα που ξεσπούσε η πανδημία εκείνος επέλεξε να πάει διακοπές για δώδεκα ημέρες στην εξοχή με την αρραβωνιαστικιά του. Ήταν τέλη Φλεβάρη με 80.000 κρούσματα κορονοϊού ανά τον κόσμο που ο Τζόνσον άρχισε να αφυπνίζεται. Μέχρι να... συνέλθει η Αγγλία είχε 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν θάνατο. Στις 28 Φλεβάρη με το χρηματιστήριο να κάνει... βουτιά προς τα κάτω και την πιο μεγάλη πτώση του μετά το 2008 ο Τζόνσον είπε επιτέλους πως ο ιός ήταν η προτεραιότητα της χώρας του. Παρόλα αυτά επέλεξε να μην αναλάβει δράση ούτε εκείνο το Σαββατοκύριακο και ούτε να καλέσει την ειδική Κυβερνητική ομάδα αλλά και την ομάδα «Cobra», που ασχολείται με τα θέματα υψίστης εθνικής σημασίας και ευθύνης.


Τα ανέβαλε όλα αυτά για την Δευτέρα. Την επόμενη εβδομάδα προέτρεψε τον κόσμο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά στην καθημερινότητά του και να ζει όπως πριν. Απλά στάθηκε στο ότι πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα και αρκετές φορές την ημέρα. Στην συνέχεια αυτή η προτροπή δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά, κάτι λίγο έως πολύ αναμενόμενο. Ο κόσμος συνέχιζε να ανταλλάσσει χειραψίες ακόμα και στα νοσοκομεία. Δεν είπε να σταματήσουν.


Δύο ημέρες μετά η Ιταλία και η Ισπανία είχαν κλείσει τα πάντα, λέγοντας πως οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη τους, ο Τζόνσον εξηγούσε πως δεν ήταν στις εναλλακτικές του να κλείσει τα σχολεία, να σταματήσει την αθλητική δράση και να πάρει πιο σκληρά μέτρα. Η πολιτική μετά έγινε κάπως πιο συγκεκριμένη όταν έγινε λόγος για εκτιμώμενους αριθμούς και τι θα ήταν λιγότερο κακό. Με άλλα λόγια όλα οδηγούσαν στο ότι 40 εκατ. άνθρωποι θα προσβάλλονταν από τον ιό και 800.000 θα κατέληγαν στην εντατική. Έγινε εμφανές στον κόσμο ότι το πρόβλημα γινόταν πολύ μεγάλο. Το σύστημα υγείας είχε λιγότερα από 5.000 κρεβάτια σε ΜΕΘ. Υπήρχε έλλειψη σε μάσκες, σε γάντια και άλλα απαιτούμενα υλικά και ακόμα και σε τεστ. Ο Covid-19 απλά... έτρεχε ελεύθερος και χωρίς έλεγχο.

Ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται οι περιορισμοί περισσότερο όμως υπό μορφή συμβουλής και σύστασης. Να μένει ο κόσμος 14 ημέρες στο σπίτι, να μην πηγαίνει στα μπαρ και τις pubs, στα θέατρα και τα εστιατόρια. Μετά απαγόρευση συναθροίσεων και κλείσιμο σχολείων. Κάθε μέρα κάτι νέο που έπρεπε να γίνει...

Ο Τζόσον δεν μπορούσε να το διαχειριστεί όλο αυτό. Δεν είχε και δεν έχει σταθερότητα, αξιοπιστία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Οι ατάκες του με... σομπρέρο και διάφορα άλλα μόνο θυμηδία προκαλούσαν. Έβγαινε να μπει ότι θα "στείλει αλλού πακέτο τον ιό". Είχε να τονίσει πως ειδικά οι μεγάλοι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε και μετά δήλωσε πως ελπίζει να μπορέσει να πάει να δει την μητέρα του. Απελπισμένο το ιατρικό προσωπικό φώναζε πως έρχεται η καταστροφή και ότι οι νεκροί θα αυξηθούν. Μετά από πολλές πιέσεις αναγκάστηκε τελικά να ανακοινώσει το lockdown στη Βρετανία. Ακόμα και σε αυτήν την λήψη της απόφασης και τις ανακοινώσεις του ο Τζόνσον έδειχνε πως ήταν αλλού. Πως είχε κάτι άλλο στο μυαλό του. «Πολλές οικογένειες θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα που θα φύγουν πριν της ώρας τους» τόνιζε κι έδειχνε τις αδυναμίες που δεν πρέπει να έχει ένας ηγέτης στη διάρκεια του... πολέμου!

Όλη η πολιτική παρουσία είναι σαν ένα κακόγουστο και κακοστημένο αστείο μάλλον. Άλλα σκεφτόταν να πει και άλλα έλεγε, δεν έβγαζε σοβαρό προφίλ και δεν αντιμετώπιζε σωστά την κατάσταση. Παγιδεύτηκε σε μία θέση κι έναν ρόλο που δεν του ταιριάζει και δεν του ταίριαζε ποτέ. Η Βρετανία πηγαίνει στον πόλεμο χωρίς πανοπλία και ο σύγχρονος... Ερρίκος Ε' δεν βρήκε καμία λύση και προστασία. Το χειρότερο είναι πως κανείς δεν ξέρει πόσο πιο άσχημα μπορεί να πάνε τα πράγματα...

 

Τελευταία Νέα