Κοινό πρωτάθλημα Βελγίου-Ολλανδίας: Συμφωνία, ενστάσεις και τρελά λεφτά!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Κοινό πρωτάθλημα Βελγίου-Ολλανδίας: Συμφωνία, ενστάσεις και τρελά λεφτά!

bet365

Το G-Weekend καταγράφει όλα τα δεδομένα για τις προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των συλλόγων Ολλανδίας και Βελγίου για την σύσταση κοινού πρωταθλήματος! Η συμφωνία των μεγάλων συλλόγων των δύο χωρών, η αμφισβήτηση των μικρομεσαίων και τα ερωτηματικά που τίθενται!

Ολλανδία και Βέλγιο βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια ιστορική συμφωνία για την διοργάνωση κοινού πρωταθλήματος. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιθυνόντων της Eredivisie και της Jupiler Pro League συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, έχοντας καταλήξει σε μια λίγκα που θα απαρτίζεται από 18 ομάδες. Οι 10 θα προέρχονται από την Ολλανδία και οι 8 από το Βέλγιο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη νέα πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ μεταξύ της Μπάγερν και της Ρεάλ Μαδρίτης. Πρέπει να ακολουθήσουμε την τάση της εποχής», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Κλαμπ Μπριζ, Μπαρτ Βερχάγκεν.

H συγχώνευση των δύο πρωταθλημάτων θα φέρει τη νέα Λίγκα στην έκτη θέση στην Ευρώπη σε έσοδα πίσω μόνο από Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, το Βέλγιο θα εκπροσωπηθεί από τις Γάνδη, Κλαμπ Μπριζ,Γκενκ, Άντερλεχτ και Σταντάρ Λιέγης και η Ολλανδία από τους ΄Αγιαξ, Άλκμααρ, Ουτρέχτη, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν και Φίτεσε.

Οι παραπάνω 11 κορυφαίοι σύλλογοι επιθυμούν την δημιουργία ενός πρωταθλήματος με την συμμετοχή 18 ομάδων. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα παραμείνει σταθερός, ωστόσο θα υποβιβάζονται οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας και θα αντικαθίστανται από τους πρωταθλητές της β΄ κατηγορίας των δύο χωρών.

Το νέο πρωτάθλημα ωστόσο εγείρει ορισμένα ερωτηματικά. Για παράδειγμα οι οπαδοί θα πρέπει να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να υποστηρίζεις στα εκτός έδρας παιχνίδια τις ομάδες τους. Ένα άλλο ερώτημα αφορά τις θέσεις που θα εξασφαλίζουν ευρωπαϊκή έξοδο στις διοργανώσεις της UEFA. Το πρωτάθλημα θα λογίζεται ως εθνικό ή θα πρέπει οι δύο χώρες να στέλνουν ξεχωριστούς εκπροσώπους;

Επίσης, η Τβέντε ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο νέος πρωτάθλημα, ενώ το ίδιο διαρρέεται και από τις Σπάρτα Ρότερνταμ, Χέρακλες και Χέρενφεεν. Την ίδια στιγμή αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της UEFA πάνω στο φιλόδοξο πλάνο για την σύσταση της BeNeLiga.

Επί της ουσίας μέχρι το 2024 δεν πρόκειται να διαταραχθεί η δομή των δύο πρωταθλημάτων, ωστόσο για πρώτη φορά υπάρχει σύγκλιση απόψεων από τους μεγάλους συλλόγους των δύο χωρών και εκφράζεται η αισιοδοξία πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θα προχωρήσει!

Αξίζει να σημειωθεί πως η το πρωτάθλημα της BeNe League διεξάγεται από το 2015 στο χόκει.

Πρόκειται για διοργάνωση στην οποία παίρνουν μέρος 12 ομάδες. Την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η Ολλανδία με την συμμετοχή 8 ομάδων, ενώ το Βέλγιο εκπροσωπείται από 4.

 

Τελευταία Νέα