ΠΑΟΚ: Το πρώτο «ασπρόμαυρο» ταμείο!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Το πρώτο «ασπρόμαυρο» ταμείο!

bet365

Ο ΠΑΟΚ τελειώνει τον α’ γύρο από εκεί που τελείωσε και την περσινή χρονιά: στην κορυφή! Τι κρατάει, τι πετάει και τι πρέπει να διορθώσει ο Αμπέλ Φερέιρα. Ποια πρόσωπα έλαμψαν και ποιοι απογοήτευσαν.

Ήρθε η ώρα για να κάνει το G-Weekend το πρώτο ασπρόμαυρο «ταμείο» της περιόδου, που ξεκίνησε με το ισχυρό σοκ της αλλαγής προπονητή λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας, ακολούθησε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός, αλλά σιγά σιγά ο ΠΑΟΚ βρίσκει τα πατήματά του, έχοντας διατηρήσει την εικόνα της ομάδας που θα διεκδικήσει και φέτος τον τίτλο.

ΤΑ ΣΥΝ

Ο πρωταθλητής Ελλάδας με το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκεται ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αυτή είναι η καλή όψη του «ασπρόμαυρου» νομίσματος. Η διατήρηση του αήττητου σερί, που έφτασε στους 48 αγώνες, χτίζει τη νοοτροπία και το χαρακτήρα της ομάδας -«δεν χάνουμε ποτέ» ήταν το σύνθημα στα αποδυτήρια του «Γεώργιος Καραϊσκάκης»- ενόψει της συνέχειας.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά», έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη τρέχοντας ένα καταπληκτικό σερί: αυτό των 17 νικών και 5 ισοπαλιών στα τελευταία 22 εκτός έδρας παιχνίδια. Η τελευταία ήττα καταγράφηκε από τον Αστέρα Τρίπολης (3-2) στις 4 Μαρτίου του 2018. Παράλληλα συμπλήρωσε 31 αγώνες στη σειρά εκτός έδρας (Νοέμβριος 2017 ως σήμερα) που σκοράρει ένα γκολ κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Γενικότερα, η φετινή επιθετική συγκομιδή (καλύτερη επίθεση με 25 γκολ) είναι στα συν των «ασπρόμαυρων» και δείγμα γραφής του νέου προπονητή τους, καθώς ο ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα είναι μια επιθετικογενής ομάδα που βρίσκει δίχτυα σε κάθε παιχνίδι της.

Με τη γλώσσα των αριθμών ο φετινός ΠΑΟΚ χρειάζεται 6,5 τελικές προσπάθειες για να φτάσει στο γκολ, ενώ ο τρόπος δημιουργίας και παιχνιδιού του αντικατοπτρίζεται από τις 18 ασίστ (πρώτος στην κατηγορία).

Έχοντας βγάλει με θετικό πρόσημο μια σειρά δύσκολων εκτός έδρας αγώνων (Περιστέρι, Τρίπολη, ΟΑΚΑ, Ηράκλειο, Καραϊσκάκη) μπορεί να αισιοδοξεί ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι ακόμη καλύτερος σε βαθμολογική συγκομιδή, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να έρχονται στην Τούμπα.

ΤΑ ΠΛΗΝ

Η άμυνα αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα των νταμπλούχων Ελλάδας στο ξεκίνημα της σεζόν (είχε δεχθεί 9 γκολ στους πρώτους έξι αγώνες), αλλά σιγά σιγά υπάρχει σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Φερέιρα είδε το πρόβλημα, πήρε αποφάσεις και οι αλλαγές (Ζίβκοβιτς αντί Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, άμυνα ζώνης σ’ όλες τις στατικές φάσεις των αντιπάλων οι σημαντικότερες) έχουν φέρει αποτέλεσμα με τον ΠΑΟΚ να έχει δεχθεί μόλις 3 γκολ στους υπόλοιπους έξι αγώνες του α’ γύρου.

Αν κάτι δεν πρέπει να κρατήσει, ειδικά φέτος με τη διεξαγωγή των πλέι οφ, είναι η αναποτελεσματικότητα στα ντέρμπι. Μπορεί απέναντι στους τρεις του πρώην ΠΟΚ να έφτασε στους δέκα σερί αγώνες δίχως ήττα, ωστόσο φέτος δεν κέρδισε ούτε την ΑΕΚ (2-2), ούτε τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα (2-2), ούτε τον Ολυμπιακό (1-1), ενώ και απέναντι στον Άρη έφερε το ίδιο αποτέλεσμα με πέρσι (ισοπαλία) στο γήπεδο του.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ο Γιόσιπ Μίσιτς «άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά» που του παρουσιάστηκε και ασφαλώς αποτελεί τον παίκτη-αποκάλυψη μέχρι τώρα στη σεζόν. «Θέλω να πείσω τον ΠΑΟΚ να αγοράσει τα δικαιώματά μου από την Σπόρτιγνκ», είχε πει ξεκινώντας η τελευταία χρονιά του δανεισμού του από την ομάδα της Λισαβόνας. Οι πρώτοι έξι μήνες στην Τούμπα δεν κύλησαν και με τον καλύτερο τρόπο. Ο «Δικέφαλος» του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε βρει τις σταθερές του στη μεσαία γραμμή, με τους Μαουρίσιο, Σάχοφ και Κάνιας, ενώ στο ρόστερ υπήρχε και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Ο Κροάτης μέσος γνώριζε ότι θα αποτελεί μια εναλλακτική λύση στο «ροτέισον» της ομάδας, αλλά μετά τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί στον αγώνα με την Σλόβαν Μπρατισλάβας, πήρε φανέλα βασικού και δεν την έβγαλε από πάνω του. Με 4 γκολ και 3 ασίστ σε 1.019’ λεπτά συμμετοχής έχει πείσει για τις ικανότητες του και στη Μικράς Ασίας είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι -σύμφωνα με τοποθέτηση του Γιώργου Σαββίδη- να τον αγοράσουν από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Από κοντά και δύο δικά μας παιδιά, ο Δημήτρης Γιαννούλης και ο Δημήτρης Λημνιός. Οι δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει μέσα από τις εμφανίσεις να συγκεντρώσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και το δεδομένο ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Μόνο που στον ΠΑΟΚ δεν συζητάνε καν την πώληση τους στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Πολλοί θα σταθούν στην εικόνα του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στα τελευταία παιχνίδια του πρώτου γύρου ή στο κακό ξεκίνημα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ωστόσο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα όταν η κουβέντα πάει στον Λέο Ζαμπά. Η απότομη πτώση στην απόδοση του 21χρονου ποδοσφαιριστή είναι ενδεικτική της νοοτροπίας και της κουλτούρας νεαρών Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών, που από τα ψηλά βρίσκονται δίχως να το καταλάβουν στον πάτο. Κι όταν κάτι στραβώνει, έρχεται και ένας τραυματισμός (μηνίσκος) να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την συνέχεια.

Η συζήτηση περί μεταγραφής, έστω και με τη μορφή δανεισμού στην Σπόρτινγκ, κόπηκε αυτομάτως, αν και στον ΠΑΟΚ ελπίζουν το διάστημα της αναγκαστικής αποχής από την αγωνιστική δράση να λειτουργήσει θετικά για τον Βραζιλιάνο επιθετικό και να επιστρέψει το ίδιο καλός, όπως στο σύνολο της πρώτης του χρονιάς στην ομάδα. Από τις μεταγραφές οι «ασπρόμαυροι» σίγουρα θα περίμεναν πολλά περισσότερα πράγματα απ’ ότι πήραν μέχρι σήμερα από τον Άντερσον Εσίτι και τον Μίροσλαβ Στοχ, αμφότεροι δεν έχουν θετικό πρόσημο μετά το τέλος του πρώτου γύρου.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ήταν 1η Ιουλίου όταν ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωνε και ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, την συμφωνία με τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος μετράει, ήδη, πέντε μήνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Το ξημέρωμα του αποκλεισμού από την Ευρώπη βρήκε τους «ασπρόμαυρους» κλειδωμένους σε μια μεγάλη αίθουσα του «Μακεδονία Παλλάς». Εκεί, για πρώτη φορά ο Ιβάν Σαββίδης ενώπιον όλων στήριξε τον προπονητή. Για την ιδιοκτησία ήταν ξεκάθαρο ότι ο 40χρονος Πορτογάλος είναι ένα «πρότζεκτ» πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ομάδα των επόμενων ετών. Γι’ αυτό κι όταν στις 24 Σεπτεμβρίου ήρθε η πρόταση από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας η απάντηση ήταν αρνητική και από τις δύο πλευρές.

Ο δεύτερος Πορτογάλος, μετά τον Φερνάντο Σάντος, κι ο 76ος προπονητής στην 93χρονη ιστορία του συλλόγου, κουβαλάει ως… ανορθογραφία τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Europa League, αλλά είναι ξεκάθαρο πως αρχίζει μέρα με τη μέρα να δείχνει τη δουλειά του στο γήπεδο, διατηρώντας τους πρωταθλητές Ελλάδας στο δρόμο των επιτυχιών. Όσοι τον ζουν τον χαρακτηρίζουν με τρεις λέξεις: Εργασιομανής παθιασμένος, σοβαρός. Η επιμονή του, για να τα λέμε όλα, σε κάποια πρόσωπα ίσως να προκαλεί φθορά στην καθημερινότητα της ομάδας, αλλά είναι κάτι που στη Μικράς Ασίας ελπίζουν ότι θα διορθωθεί στην πορεία της σεζόν.

Ο ΗΓΕΤΗΣ

Και μόνο η μη συμμετοχή του, έστω και για δέκα λεπτά, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σήκωσε τέτοια φασαρία, ενδεικτική της ηγετικής φυσιογνωμίας και της απόλυτης εμπιστοσύνης που τρέφουν προς το πρόσωπό του οι φίλοι του «Δικεφάλου». Ο Αντρέ Βιεϊρίνια συμπλήρωσε 200 συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» μέσα στο Νοέμβριο παραμένοντας ο χαρισματικός ηγέτης των νταμπλούχων Ελλάδας.

Η επιστροφή του Πορτογάλου «κάπτεν» από τον σοβαρό τραυματισμό τον περασμένο Απρίλιο μέσα σε χρόνο-ρεκόρ δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει προς τον σύλλογο και με τον Βιεϊρίνια απόλυτα έτοιμο στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ ανεβάζει αυτομάτως το επίπεδό του.

Στις επιστροφές λογίζεται και ο Χοσέ Μαουρίσιο, ενώ αν πρέπει να σταθεί κάποιος στην συνολική απόδοση των πρώτων 12 αγώνων, δεν θα πρέπει να ξεχνάει την αναφορά στον Χοσέ Κρέσπο, ο οποίος εξελίσσεται σε ηγετική φυσιογνωμία της «ασπρόμαυρης» άμυνας, με ψεγάδι το λάθος του στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο ΠΑΟΚ παραμένει αήττητος για 47 αγώνες και θα μπορούσε από μόνο του αυτό το μοναδικό ρεκόρ να αποτελεί το γεγονός του α’ γύρου, ωστόσο σ’ αυτό το διάστημα των τεσσάρων μηνών εκτός των γραμμών υπήρξαν αρκετά γεγονότα που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τη διοίκηση και τον Ιβάν Σαββίδη.

Οι «ασπρόμαυροι» δεν τρόμαξαν όταν αντιλήφθηκαν πως η πρόταση της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά θα μείνει στα συρτάρια από τη νέα κυβέρνηση, έχοντας ήδη κόψει κάθε σημείο επαφής με τη Nova, που μερικούς μήνες μετά μάθαμε ότι επίκειται η εξαγορά της από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Τόλμησαν, ρίσκαραν και βγήκαν στην αγορά πρωτοπορώντας και παρουσιάζοντας την ψηφιακή πλατφόρμα του PAOK TV. O «Δικέφαλος» έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που διαχειρίζεται μόνη της την εικόνα και τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της, βελτιώνοντας καθημερινά το συγκεκριμένο προϊόν και τις υπηρεσίες προς τον τηλεθεατή.

 

Τελευταία Νέα