Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Ο ήρωας του Δικεφάλου λεγόταν… Σάββας Θεοδωρίδης!

Σταύρος Σουντουλίδης
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Ο ήρωας του Δικεφάλου λεγόταν… Σάββας Θεοδωρίδης!

bet365

Στα ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ έχουν συμβεί τα πάντα. Αμέτρητες ιστορίες, φανερές ή κρυφές, με πολλούς ήρωες και πρωταγωνιστές. Ένας εξ αυτών και ο Σάββας Θεοδωρίδης, που άθελα του έγινε για ένα ματς ο… ήρωας του ΠΑΟΚ!

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές στη Vistabet.gr.

Ολυμπιακός εναντίον ΠΑΟΚ, λοιπόν την Κυριακή στο πρώτο ποδοσφαιρικό αντάμωμα τους στη σεζόν και στο 62ο από την θέσπιση της Α’ Εθνικής κατηγορίας, γυρίζοντας πίσω το χρόνο στο 1959-60 όταν άρχισε να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι και να θεριεύει η έχθρα των δύο ομάδων, που λίγα χρόνια αργότερα χώρισαν την Ελλάδα σε Βορρά και Νότο για τα… μάτια του Γιώργου Κούδα.

Το γαϊτανάκι συνεχίζεται, αλλά δεν τερματίζεται κιόλας διότι οι δύο σύλλογοι θα αφήσουν ανοικτούς λογαριασμούς για την συνέχεια της τρέχουσας σεζόν. Βλέπετε, θα ακολουθήσει η μάχη της Τούμπας, ενώ στο πρόγραμμα φέτος υπάρχουν και τα πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Οι «ερυθρόλευκοι» σ’ αυτά τα εξήντα χρόνια έχουν υποδεχθεί τους «ασπρόμαυρους» σε τέσσερα διαφορετικά γήπεδα (παλιό Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ, Ριζούπολη, νέο Καραϊσκάκη) της Αττικής, έχουν το πάνω χέρι στην προϊστορία των αναμετρήσεων (44-7-10), ωστόσο οι «αετοί του βορρά» ήταν αυτοί που γεύτηκαν το νέκταρ της νίκης στην ιστορική πρώτη παρτίδα τους για την ενιαία Α’ Εθνική κατηγορία.

Και το γεύτηκαν αφού πρώτα ο Σάββας Θεοδωρίδης φρόντισε να σερβίρει… κώνειο στους λιγοστούς (μόλις 11.838 εισιτήρια) φίλους του Ολυμπιακού, που είχαν βρεθεί εκείνο το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου του 1960 στις κερκίδες του (παλιού) Καραϊσκάκη για το εξ αναβολής παιχνίδι της 20ής αγωνιστικής, που έγινε σε δύο δόσεις (οι μισοί αγώνες στις 20/3, οι άλλοι στις 6/4) λόγω υποχρεώσεων της εθνικής ενόπλων για το στρατιωτικό πρωτάθλημα που διεξαγόταν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Η εθνική επικράτησε στην πόλη Μπρέσια 1-0 της Ιταλίας, με γκολ του Γιώργου Σιδέρη και τον Σάββα Θεοδωρίδη να υπερασπίζεται με επιτυχία τα κυανόλευκα γκολπόστ, κάτι που δεν έκανε επιστρέφοντας και αντιμετωπίζοντας τον ΠΑΟΚ.

Ο Δικέφαλος κατέβηκε στον Πειραιά για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, που κυνηγούσε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στη μάχη του τίτλου και έφυγε με τη νίκη αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Κώστα Πολυχρονίου, το οποίο μέτρησε ο πρώτος ξένος διαιτητής στην ιστορία των ντέρμπι, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, ο Ελβετός Ότμαρ Χούμπερ, παρά τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων για οφσάιντ:

«Το σκορ ήνοιξεν ο Πολυχρονίου εις το 32’ με κεφαλιά από καταφανέστατην, όμως, θέσιν οφσάιντ, γεγονός το οποίον παρέβλεψεν ο Ελβετός διαιτητής. Προηγουμένως ο Μπέμπης εκτύπησε φάουλ το οποίον ηδυνήθη να αξιοποιήσει με οφσάιντ ο Πολυχρονίου, παρά τας διαμαρτυρίας των φιλάθλων και των Θεσσσαλονικέων παικτών».

Η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική και άκρως σκανδαλιστική λόγω του πρωταγωνιστή και της μετέπειτα παρουσίας του σε διοικητικά πόστα των «ερυθρόλευκων».

Διαβάστε, τι έγραψαν την επομένη οι εφημερίδες της εποχής:

«Ο ΠΑΟΚ με επικεφαλής τους Λέανδρο, Κεμανίδη, Πρόγιο και Χαβανίδη νίκησε χθες τον Ολυμπιακό με 2-1 στο γήπεδο Καραϊσκάκη και του αφαίρεσε σχεδόν κάθε ελπίδα για τον τίτλο. Μοναδικός υπεύθυνος για δια την οδυνηρή ήττα του Ολυμπιακού ο Θεοδωρίδης, ο οποίος ήταν ο χειρότερος παίκτης της ομάδας του. Το πρώτο γκολ από μακρινό χλιαρό σουτ του Λέανδρου (38’) το δέχθηκε σαν πρωτόπειρος γκολκίπερ, το δε δεύτερο προήλθε από κόρνερ το οποίον ο ίδιος παραχώρησε εντελώς αδικαιολογήτως. Εκτελεστής του δεύτερου γκολ του ΠΑΟΚ ο Χαβανίδης με κεφαλιά στο (44’). Ο Ολυμπιακός που κυριάρχησε στο γήπεδο από την αρχή μέχρι το τέλος δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την πληθώρα των ευκαιριών αν και άνοιξε το σκορ εις το 32’ με κεφαλιά του Πολυχρονίου μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπέμπη».

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Μπρούνο Βάλε): Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Πολυχρονίου, Στεφανάκος, Λαιμός, Μπέμπης, Κοτρίδης, Ποσειδών, Υφαντής, Κ. Παπάζογλου, Σιδέρης.

ΠΑΟΚ (Ζάρκο Μιχάιλοβιτς): Πρόγιος, Χασιώτης, Μαργαρίτης, Κεμανίδης, Ραπτόπουλος, Κερμενίδης, Νικολαϊδης, Κατηκαρίδης, Συμεωνίδης, Κιουρτζής, Χαβανίδης.

 

Τελευταία Νέα