Διάβασε τον Μάριο. Γίνε σαν τον Μάριο! (vid)

Διάβασε τον Μάριο. Γίνε σαν τον Μάριο! (vid)

bet365

Στις 3/12 είναι Παγκόσμια Μέρα Αναπηρίας! Ο Μάριος Ψαραδέλλης, γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Είναι παιδοψυχολόγος, δημοτικός σύμβουλος, μοντέλο και stand up comedian. Είναι 24 ετών και ζει για να πραγματοποιεί τα όνειρά του και έρχεται στο GWJ για να ακούσεις τη φωνή του!

Τελικά, που βρίσκεται η πραγματική αναπηρία; Στα άτομα που κάθονται σε ένα καρεκλάκι ή σ' αυτά που δεν τα σέβονται;

Ο Μάριος Ψαραδέλλης ανατρέπει όσο μπορεί να ξέρεις για το θέμα αυτό και έρχεται στο Gazzetta Weekend Journal για να σε μάθει να σέβεσαι, να ακούς και να προσέχεις. Όχι μόνο την πάρτη σου αλλά τον συνάνθρωπό σου ανεξάρτητα από το αν αυτός κάθεται σε καρότσι ή περπατάει ή χρειάζεται πατερίτσες.

Όλοι μας είμαστε το ίδιο. Έχουμε όνειρα, έχουμε σχέδια και θέλουμε δίπλα μας ανθρώπους που να αγαπούν και να ΣΕΒΟΝΤΑΙ!

Διάβασε και άκουσε τον Μάριο. Γίνε σαν τον Μάριο.

Είμαι ο Μάριος Ψαραδέλλης, είμαι 24 ετών, έχω τελειώσει ψυχολογία και παρέλαβα το πρώτο μου πτυχίο μου το 2017, έχοντας μπει στη σχολή το 2013. Μετά έκανα το μεταπτυχιακό μου στον τομέα της παιδοψυχολογίας.

Εχω γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να παραμείνω στο ύψος των περιστάσεων, γιατί ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν υπάρχει αρκετή στήριξη.

Στήριξη από την Πολιτεία; Από τους συνανθρώπους σου;

Δεν υπάρχουν καλά πεζοδρόμια, καλό οδικό δίκτυο ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους. Εχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τις θέσεις αναπήρων. Είναι πολύ δύσκολο άτομα με κινητική ικανότητα να βλέπουν αυτοκίνητα μπροστά στις ράμπες.

Η παιδεία που ίσως δεν έχουμε στο θέμα, πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Είναι και θέμα παιδείας, αλλά και τα βιώματα που έχει εισπράξει ο καθένας από το σπίτι του και την κοινωνία. Σ' αυτό θα πρέπει να βοηθήσει το ίδιο το κράτος, να παρέχει περισσότερα ενημερωτικά προγράμματα και στο δρόμο να υπάρχουν αφίσες που να παραπέμπουν στο θέμα της πρόσβασης. Στο σχολείο θα πρέπει να υπάρχουν ανάλογα προγράμματα ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κατάσταση.

«Ένιωσα απομονωμένος, προσπαθούσα να είμαι κοντά σε όσους μου έκαναν μπούλινγκ»

Εχεις βιώσει μπούλινγκ;

Στη δικιά μου σχολική περίοδο αντιμετώπιζα αρκετό μπούλινγκ για το λόγο ότι ήμουν πολύ καλός μαθητής και τα παιδιά έβλεπαν ότι οι καθηγητές είχαν αρκετά καλή διάθεση απέναντί μου. Προσπαθούσα να είμαι όσο το δυνατόν πιο προσγειωμένος γινόταν, προσπαθούσα να είμαι κοντά τους, να τους εξηγήσω για την αναπηρία μου. Κάποια άτομα απ' αυτά ήταν πιο θετικά ως προς αυτό το κομμάτι. Το πρώτο πολύ δυνατό ατύχημα συνέβη όταν ένα παιδί που μου έκανε μπούλινγκ, με έριξε από το καρότσι μου όταν πήγε να με κάνει σούζα, ενώ προσπαθούσαμε να τα βρούμε. Εχασε τον έλεγχο και εγώ έπεσα στο έδαφος. Το παιδί τρομοκρατήθηκε, ήταν κάτι που έγινε πάνω στο παιχνίδι. Με το που με σήκωσε από το έδαφος με πήρε αγκαλιά, είδα τα μάτια του δακρυσμένα.

Θα μπορούσα να πω κάπου εδώ ότι κι η πρόσβαση στο σχολείο δεν ήταν κι η καλύτερη. Και αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι που οδήγησε στο μπούλινγκ, γιατί τα παιδιά καθόντουσαν στο ισόγειο, δεν υπήρχε ασανσέρ και έπρεπε να κάνουμε μάθημα μόνο εκεί. Κάποια παιδιά διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτό.

Ενιωσα απομονωμένος. Γενικότερα προσπαθούσα να βγω έξω, να πάω για καφέ. Ήταν διστακτικοί... Άλλοι φοβόντουσαν την ευθύνη κι άλλοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη φύση της αναπηρίας μου. Αισθάνθηκα απομονωμένος.

Η δική σου ζωή, τα δικά σου βιώματα σ' έκαναν να ασχοληθείς με την παιδική ψυχολογία;

Ήταν μια πολύ δυνατή ώθηση, ένα στοίχημα για εμένα να σπουδάσω ψυχολογία και να βοηθήσω κι άλλα παιδιά που έχουν παρόμοια προβλήματα. Πιστεύω ότι το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και πρέπει να το βοηθήσουμε να εξελιχτεί με ό,τι έχει κι όχι με ό,τι δεν έχει. Κοίταξε Παναγιώτη μου, ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ικανότητες. Σαφώς και παίζει ρόλο το βίωμα που έχει ο καθένας μας, αλλά αν ο καθένας μας δουλέψει με τον εαυτό του και την αυτογνωσία του πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει και αρκετά.

Πότε άρχισες να καταλαβαίνεις πως το πρόβλημά σου, είναι το «όπλο» σου;

Ήταν ένα μεγάλο όπλο αυτό που είχα σαφώς. Γεννήθηκα μ' αυτό το πρόβλημα που στην αρχή το αντιμετώπιζα έτσι, ως πρόβλημα. Μετά όμως κατάλαβα ότι είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο το οποίο με βοήθησε να καταλάβω πολλά. Είμαι ευγνώμον γιατί ξέρω πως οι άνθρωποι που με πλησιάζουν, κάνουμε παρέα και βγαίνουμε έξω, με έχουν βοηθήσει αρκετά.

«Τα αδέρφια μου έπρεπε να επεξεργαστούν αυτό που συνέβη στην οικογένεια με τη γέννησή μου»

Εχεις αδέρφια;

Εχω τέσσερα αδέρφια, τρία μεγαλύτερα και ένα μικρότερο.

Εχεις επηρεάσει την οικογένειά σου; Κι αν ναι με ποιον τρόπο;

Σίγουρα ο καθένας μας επηρεάζει σ' έναν βαθμό. Με τα αδέρφια μου έχω καλές σχέσεις. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη απόσταση ηλικιακά και αυτό ίσως κρατάει λίγο πίσω κάποια μέλη, γιατί είναι διαφορετικά τα γούστα και το σκεπτικό. Πιστεύω ότι και στην οικογένεια υπήρξε ένα... κλικ, όταν ήρθα στη ζωή εγώ. Επρεπε να συντονιστούν όλοι με νέα δεδομένα. Τα αδέρφια μου έβλεπαν ότι οι γονείς μου μού έδιναν πολύ μεγάλη προσοχή. Προσπαθούσαν κι αυτά να επεξεργαστούν αυτό το οποίο συνέβαινε. Με έχουν βοηθήσει πολύ στη ζωή μου και στην εξέλιξή μου. Είναι εκεί, δίπλα μου στις πισίνες, στις φυσικοθεραπείες.

Εχω κάνει επεμβάσεις στα πόδια, φυσικοθεραπείες φουλ, συμμετείχα και σε ένα άθλημα, το μπότσια. Πήρα μέρος στο Πανελλήνιο με μια αρκετά καλή θέση. Μαθαίνω και ρώσικα. ξεκίνησε ως πλάκα, ήθελα να επικοινωνώ με έναν από τους κολλητούς μου και στη συνέχεια είδα ότι αυτό μου άρεσε και το ακολούθησα. Ετοιμάζομαι για το δεύτερο πτυχίο.

«Όσοι κάνουν μπούλινγκ νιώθω ότι κάτι θέλουν να μου πουν»

Ως επιστήμονας, λαμβάνεις την αποδοχή ή οι γονείς είναι διστακτικοί λόγω του προβλήματός σου;

Σαφώς υπάρχουν οι γονείς που είναι λίγο πιο διστακτικοί στο γεγονός ότι δεν θέλουν να στεναχωρηθούν τα παιδιά τους, βλέποντας ένα θέαμα που είναι ασυνήθιστο. Πιστεύω όμως ότι γι' αυτό το λόγο πρέπει να εκπαιδευτούμε, να αναγνωρίσουμε και κάτι άλλο που δεν βλέπουμε συχνά.

Θυμάσαι ένα ιδιαίτερο περιστατικό;

Σ' ένα σχολείο μία μέρα συνέβη κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μπήκα σε μια τάξη και μίλησα για το μπούλινγκ. Ρώτησα αν υπάρχουν απορίες και ένα παιδί με ρώτησε "γιατί έχετε γεννηθεί έτσι"; Του εξηγώ την ιστορία με απλά και κατανοητά λόγια και στο διάλειμμα είχαν κάνει τα παιδιά μια ουρά και με πήραν μια αγκαλιά. Να τα βλέπεις να δακρύζουν και να είναι παρών ο καθηγητής. Ήταν για μένα ένα κίνητρο. Παιδιά που κάνουν μπούλινγκ με προσεγγίσουν. Νιώθω ότι κάτι θέλουν να μου πουν και με γυροφέρνουν.

Ποια παιδιά είναι αυτά που κάνουν μπούλινγκ;

Σίγουρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο η οικογένεια. Όταν υπάρχει ένταση στο σπίτι με κάποιον τρόπο εξωτερικεύεται. Τα παιδιά χρειάζονται την αποδοχή και τη στήριξη των γονέων τους. Κάποιοι εργάζονται πολλές ώρες και έχουν άλλες ασχολίες και τα παιδιά αισθάνονται απομακρυσμένα. Παίζει ρόλο κι η τηλεόραση με το τί εκπέμπει και το τί μηνύματα δίνει.

Ο έρωτας και το μόντελινγκ

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Ερωτας... Εχω βιώσει πολλές δυνατές στιγμές.

Κοπέλα έχεις τώρα;

Τώρα όχι. Ειμαι ελεύθερος.

Με τους φίλους σου τι σ' αρέσει να κάνεις;

Βγαίνουμε. Ποτάκι, χαλαρά...

Τι άλλο κάνεις;

Επίσης, κάνω και μόντελινγκ. Εχω έναν φωτογράφο, φωτογραφίζομαι ερασιτεχνικά. Δεν είναι γυμνό. Υπάρχει και το ποιοτικό μόντελινγκ. Προσπαθώ να επιλέγουμε θέματα καθημερινότητας και από τα προσωπικά μου βιώματα, πιο σουρεαλιστικά κομμάτια. Πρόσφατα κάναμε ένα πρότζεκτ για τη φιλία. Ήρθε κι ο κολλητός μου και κάναμε μια πολύ "δυνατή" φωτογράφιση. Το μόντελινγκ είναι παρεξηγημένο γιατί ο κόσμος όταν ακούει γι' αυτό σκέφτεται πρόστυχα. Ο κόσμος σκέφτεται ότι είμαι ψυχολόγος, δημοτικός σύμβουλος κι ο κόσμος δεν θα με εμπιστεύεται. Εγώ αυτός είμαι όμως. Δεν το κάνω για να εντυπωσιάσω αλλά για να βοηθήσω τα άτομα που έχουν δυσκολίες να αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο cool!

«Με τους ασθενείς μου είμαι ειλικρινής»

Ως γιατρός ποιο ήταν το πρώτο περιστατικό που ανέλαβες;

Ανέλαβα ένα περιστατικό με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Δηλαδή, το παιδί αυτό έκανε πράγματα τα οποία αν δεν τα έκανε του δημιουργούνταν ένα τεράστιο άγχος. Προσπάθησα να κατευθύνω το άτομο, είναι πολύ δύσκολο. Εχουν έρθει σε μένα κάποια ΑμΕΑ άτομα που χρειάζονται στήριξη αλλά είμαι ειλικρινής και τα παραπέμπω αλλού. Θεωρώ ότι ακόμη και ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να μάθει από τον θεραπευόμενο. Αυτό που ονομάζουμε "διαφορετικό" μπορεί να βοηθήσει περισσότερο ακόμα κι αν αυτό ακούγεται περίεργο.

Στην καθημερινότητά σου που χρειάζεσαι βοήθεια;

Κοιτάξτε, η αυτοεξυπηρέτησή μου είναι περιορισμένη. Πρέπει να με ντύσουν, να με κάνουν μπάνιο... Είναι πολύ δύσκολο για εμένα αλλά εντάξει... με βοηθούν τα αδέρφια κι οι γονείς μου.

Τι θες να πεις σε όσους διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη;

Να είναι δυνατοί, να συνεχίσουν να ονειρεύονται, έχουμε όλοι δικαίωμα στο όνειρο κα να μην το βάζουν ποτέ κάτω.

«Στη Λεωφόρο φοβήθηκα πολύ»

Υποστηρίζεις κάποια ομάδα;

Ναι, είμαι Παναθηναϊκός.

Δύσκολα τα πράγματα...

Ναι είναι δύσκολα αλλά πιστεύω ότι με την απαραίτητη ώθηση θα ανεβούμε.

Γήπεδο πηγαίνεις;

Εχω καιρό να πάω αλλά θέλω να το προγραμματίσω.

Οι υποδομές βοηθούν να πηγαίνει ένα άτομο με το καροτσάκι του;

Θυμάμαι είχα πάει μια φορά στη Λεωφόρο και γίνονταν πανικός. Έσπρωχναν, έβριζαν... Φοβήθηκα πάρα πολύ, που εγώ είμαι ένα θαρραλέο άτομο. Ήταν πολύ στενός ο χώρος και υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθώ από κάτω.

Σίγουρα υπάρχουν θέματα με τα πεζοδρόμια, υπάρχει έλλειψη από ράμπες και προσπαθώ να προωθήσω αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πολλές φορές βλέπουμε ένα πεζοδρόμιο αλλά δεν καταλαβαίνουμε την έκταση της σοβαρότητας. Τα άτομα που κάθονται στο αμαξίδιο, όταν περνούν από έναν δρόμο με ρωγμές υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν σημαντικά κρούσματα στη μέση τους. Θυμάμαι ένα περιστατικό που έπαθα ένα πολύ δυνατό τράνταγμα και με πονούσε η μέση μου και ο κόκκυγας μου ήταν πολύ ερεθισμένος.

Εχεις δει αλλαγές από τη μέρα που μπήκες στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ακόμη όχι αλλά με τον καιρό θα αλλάξουν αρκετά πράγματα. Υπάρχει η πρόθεση και από τον ίδιο τον Δήμαρχο.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Το όνειρό μου είναι να ζω ευτυχισμένος με τους φίλους μου, με τους ανθρώπους που με αγαπούν και να κάνω τους ανθρώπους να χαμογελούν. Ασχολούμαι και με το stand up comedy στο ίντερνετ κυρίως. Είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα