Το NBA θα μιλάει πάντα ελληνικά! (pics)

Νίκος Καρφής
Το NBA θα μιλάει πάντα ελληνικά! (pics)

bet365

To NBA για ακόμη μια σεζόν θα μιλάει ελληνικά και το Gazzetta Weekend Journal σας παρουσιάζει όλους τους εκπροσώπους της χώρας μας που έπαιξαν και συνεχίσουν να παίζουν στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Επιτέλους έφτασε η ώρα. Το ΝΒΑ επιστρέφει στη δράση σε λίγες ώρες και το GWJ ξεκινά να σας βάζει στο κλίμα της νέας σεζόν, μιλώντας ελληνικά.

Στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη θα παίξουν φέτος 3 εκπρόσωποι της χώρας μας. Ο MVP Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του, Θανάσης και Κώστας.

Στο πέρασμα των χρόνων ποτέ δεν σταμάτησε να έχει ελληνικό στοιχείο το ΝΒΑ. Καιρός να θυμηθούμε όλους τους παίκτες από τη χώρα μας που έζησαν και μερικοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν το όνειρο της καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη.

Λου Τσιορόπουλος - Σέλτικς (1956-59)

Επιλέχθηκε στο draft το 1953 από τους Σέλτικς και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή μαζί τους. Κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1957 και του 1959 με τους Κέλτες σε μια ομάδα που ξεχώρισε ο σπουδαίος Μπιλ Ράσελ. Στην καλύτερη λίγκα του κόσμου πρόλαβε να παίξει 157 αγώνες και μέτρησε 5.8 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο. Πρόκειται για τον πρώτο αθλητή ελληνικής καταγωγής που αγωνίστηκε στο NBA.

Ιάκωβος Τσακαλίδης - Σανς/Γκρίζλις/Ρόκετς (2000-07)

Ο Τσακαλίδης μπήκε στο ΝΒΑ το 2000, αφού οι Σανς τον διάλεξαν στο Νο.23, μετά από την παρουσία του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στους Σανς έμεινε για τρεις σεζόν, ακολούθησαν οι Ρόκετς και στη συνέχεια οι Σανς. Συνολικά αγωνίστηκε σε 315 ματς στα παρκέ της λίγκας.

Η κορυφαία του σεζόν ήταν το 2001-02 στο Φοίνιξ, εκεί όπου μέτρησε 7.3 πόντους και 7.6 ριμπάουντ. Δεν μπορούσες να υποτιμήσεις τη φιγούρα του μέσα στη ρακέτα. Έβλεπε τον κόσμο από τα 2.18. Στην καριέρα του στο ΝΒΑ είχε 4.8 πόντους ανά παιχνίδι.

Αντώνης Φώτσης – Γκρίζλις (2001-2002)

Στις 9 Νοέμβρη του 2001 ο σπουδαίος Batman κατάφερε να γράψει ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής με μοναδική υπηκοότητα την ελληνική που αγωνίζεται σε ματς της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη. Οι Γκρίζλις που τότε είχαν έδρα το Βανκούβερ και όχι το Μέμφις, τον διάλεξαν στο Νο.47 και μαζί τους έπαιξε σε 28 ματς της regular season.

Ο άνθρωπος που έχει το ρεκόρ των περισσοτέρων ριμπάουντ σε ένα ματς της Euroleague δεν βρήκε τον ρόλο που ήθελε στην ομάδα του Μέμφις και έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Στις αρκούδες είχε 3.9 πόντους και 2.2 ριμπάουντ, ενώ το καλύτερο του ματς το έκανε κόντρα στους Μάτζικ που έγραψε 21 πόντους.

Ευθύμης Ρεντζιάς – Σίξερς (2002-2003)

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σέντερ όλων των εποχών. Ο Ευθύμης βρήκε την ευκαιρία του στο ΝΒΑ το 2002, ενώ είχε γίνει draft από τους Νάγκετς το 1996. Οι Σίξερς του εμπιστεύτηκαν μια θέση στο ρόστερ τους.

Θα έχει να λέει πως έπαιξε δίπλα στον ανυπέρβλητο Άλεν Άιβερσον. Με τη Φιλαδέλφεια ίδρωσε τη φανέλα σε 35 ματς, έχοντας 1.5 πόντους και 0.8 ριμπάουντ. Career high στο ΝΒΑ οι 9 που μέτρησε κόντρα στους Νετς. Την επόμενη σεζόν άφησε το όνειρο του ΝΒΑ για να αγωνιστεί στην Ούλκερ.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης – Σούπερσονικς (2006-2007)

Το 2003 βρέθηκε στο Νο.58 του draft, με τους Πίστονς να του εμπιστεύονται το pick τους, μετά από 2 σεζόν στην ΑΕΚ. Ο Γλυνιαδάκης πάλεψε σκληρά για να πατήσει τα παρκέ του ΝΒΑ και παρόλο που έπρεπε να τη… βγάλει 2 σεζόν στη D-League τότε, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.

Οι Σιάτλ Σούπερσονικς του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί σε 13 ματς με τη φανέλα τους, ενώ στα 4 από αυτά ξεκίνησε βασικός. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που ξεκίνησε βασικός σε ομάδα ΝΒΑ. Οι μέσοι όροι του ήταν 1.3 πόντοι και 0.6 ριμπάουντ.

Βασίλης Σπανούλης – Ρόκετς (2006-2007)

Ο τεράστιος Βασίλης Σπανούλης είχε προειδοποιήσει την Team USA στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας, εκτελώντας την στον ημιτελικό. O Κill Bill έγινε draft από τους Μάβερικς το 2004, ωστόσο κατέληξαν τα δικαιώματα του στους Ρόκετς. Στο Χιούστον αγωνίστηκε τη σεζόν 2006-07, αφού υπέγραψε τριετές ύψους 5,8 εκατ δολαρίων.

Πάλεψε να κερδίσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους Ρόκερς του Τζεφ Βαν Γκάντι, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τον ρόλο που αναζητούσε στην ομάδα. Βρέθηκε στο παρκέ σε 31 ματς, έχοντας μέσο όρο 2.7 πόντους και 0.9 ασίστ. Μέτρησε 13 πόντους απέναντι σε Τζαζ και Ουόριορς, στις καλύτερες εμφανίσεις του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η συνέχεια γνωστή, επιστρέφοντας στον Παναθηναϊκό μέχρι να αποφασίσει να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Γιάννης Αντετοκούνμπο – Mπακς (2013-σήμερα)

Ο ασταμάτητος Γιάννης Αντετοκούνμπο θεωρείται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ. Κατάφερε να πάρει στα χέρια το βραβείο του MVP πέρυσι, κάνοντας πράματα και θάματα με τους Μπακς και φτάνοντας μια ανάσα από τους τελικούς του ΝΒΑ.

Στα 18 οι Μπακς πήραν την μεγάλη απόφαση και εμπιστεύτηκαν ένα παιδί που προερχόταν από την Α2 και τον Φιλαθλητικό. Και σίγουρα πλέον νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι για την επιλογή αυτή που άλλαξε την ιστορία τους και τους έκανα σιγά σιγά διεκδικητές του τίτλου. Στο draft επιλέχθηκε στo No.15.

Η ιδέα τον Τζέισον Κιντ να του δώσει χρόνο στη θέση «1», ήταν ένα από τα κομβικά σημεία της εκτόξευσης του Γιάννη σε κορυφαίου παίκτη της λίγκας. Είναι ο απόλυτος ηγέτης των Μπακς και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ένα κτήνος που τους διαλύει όλους όταν πλησιάζει τη ρακέτα.

To ρεκόρ καριέρας του είναι οι 52 πόντοι κόντρα στους Σίξερς και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η βραδιά μέσα στη φετινή σεζόν που θα τους ξεπεράσει.

Κώστας Παπανικολάου – Ρόκετς/Νάγκετς (2014-2016)

Από τον Άρη στον Ολυμπιακό, από τον Ολυμπιακό στη Μπάρτσα και από τη Μπάρτσα στο ΝΒΑ. Ο Παπ έζησε το όνειρο το 2014, αφού μετακόμισε στις ΗΠΑ για να παίξει στους Ρόκετς με συμβόλαιο 5 εκατ. δολαρίων.

Την πρώτη του σεζόν έκανε ορισμένα καλά ματς, αλλά οι Ρόκετς τον αντάλλαξαν και τον έστειλαν στους Νάγκετς. Ένας τραυματισμός τον πήγε αρκετά πίσω στο Ντένβερ στο οποίο ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητες του.

Έμεινε ελεύθερος και επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όπου ανήκει ακόμα. Στο ΝΒΑ έμεινε περίπου 1.5 χρόνο και έπαιξε σε 69 ματς. Είχε 3.6 πόντους, 1.5 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ μέσο όρο

Θανάσης Αντετοκούνμπο – Νικς/Μπακς (2016 στους Νικς, από φέτος στους Μπακς)

O Εlevator δεν το βάζει ποτέ κάτω και συνεχίζει να ακολουθεί το όνειρο του ΝΒΑ. Ο Θανάσης έπαιξε στην D-League το 2014 και στο τέλος της σεζόν οι Νικς τον διάλεξαν στο Νο.51. Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και τελικά υπέγραψε 10ημερο συμβόλαιο και έκανε το ντεμπούτο του στο ματς με τους Σανς.

Δεν κατάφερε να στεριώσει στη λίγκα και βρέθηκε σε Ανδόρα και Παναθηναϊκό, παίρνοντας εμπειρία Euroleague. Πλέον θα παίζει παρέα με τον αδερφό του και MVP του ΝΒΑ, Γιάννη, αφού βρίσκεται στο ρόστερ των Μπακς και όπως έχει δείξει στα φιλικά θα παλέψει για άλλη μια φορά σαν σκύλος για να βρει τη θέση του στο rotation toy Μπουντενχόλζερ. Με τους Νικς έπαιξε σε 2 ματς και είχε 3 πόντους μέσο όρο.

Κώστας Κουφός – Τζαζ /Μινεσότα/ Νάγκετς /Γκρίζλις /Κινγκς (από το 2008 μέχρι πέρυσι στο ΝΒΑ)

Μεγάλωσε στην Αμερική και έδειξε την ποιότητα του στο Ohio State, κάνοντας τους Τζαζ να τον επιλέξουν στο Νο23 το 2008. Έπαιξε σε αρκετές ομάδες όπως οι Νάγκετς, οι Γκρίζλις, ο Τίμπεργουλβς, ενώ τελευταία του ήταν οι Κινγκς.

Για πολλές σεζόν ήταν ενας αξιόλογος αναπληρωματικός σέντερ, δίνοντας σημαντικές λύσεις στη ρακέτα στους προπονητές του. Ο Έλληνας με την σπουδαιότερη καριέρα στο ΝΒΑ μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο φυσικά. O Ιτούδης τον έπεισε και τον έφερε στην ΤΣΣΚΑ το καλοκαίρι.

Ο Κώστας έπαιξε 12 σεζόν στο ΝΒΑ και μέτρησε 5.7 πόντους και 5 ριμπάουντ μέσο όρο. Καλύτερη του το 2012-13, όπου είχε 8 πόντους και 6.9 ριμπάουντ με το Ντένβερ.

Νικ Καλάθης – Γκρίζλις (2013-2015)

Από το πανεπιστήμιο της Florida άρχισε να δείχνει την κλάση του. Οι Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν το 2009 στο Νο.45, αλλά η επιλογή του ήταν να έρθει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό με τον οποίο πήρε 2 φορές την Euroleague.

Έκανε το μεγάλο άλμα για το ΝΒΑ το 2013, αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ για τους Γκρίζλις. Είχε αξιοπρόσεχτη παρουσία, καθώς ίδρωσε τη φανέλα σε 129 ματς, όντας ο backup point guard. Στο ΝΒΑ είχε 4.6 πόντους και 2.7 ασίστ μέσο όρο.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον ηγέτη των «πρασίνων» και το σημείο αναφοράς στην επίθεση τους, τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά.

Γιώργος Παπαγιάννης –Κινγκς/Μπλέιζερς (2016-18)

To 2016 έγινε ο Έλληνας που επιλέχθηκε στο υψηλότερο νούμερο του draft. O Βig Papa βρέθηκε στο Νο.13, αφού τον διάλεξαν οι Σανς και τα δικαιώματα του λίγο αργότερα πήγαν στους Κινγκς.

Στο Σακραμέντο έκανε το ντεμπούτο του ΝΒΑ και με τους βασιλιάδες έπαιξε 22 ματς την πρώτη χρονιά και 16 τη δεύτερη, πριν μετακομίσει στο Πόρτλαντ για χάρη των Μπλέιζερς.

Στην ομάδα του Λίλαρντ αγωνίστηκε μόλις για ένα ματς και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό το 2018.

Στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη είχε μέσο όρο 4.1 πόντους και 3.2 ριμπάουντ.

Τάιλερ Ντόρσεϊ - Χοκς/Γκρίζλις (2017-19)

O κόσμος άρχισε να τον μαθαίνει στο Όρεγκον, αφού στο NCAA πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις και έκανε το ΝΒΑ να ασχοληθεί μαζί του. Τελικά οι Χοκς τον επέλεξαν στο Νο.41 του draft του 2017 και ο Τάιλερ έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.

Ο Τάιλερ έκανε τιμιότατη πρώτη σεζόν στην Ατλάντα με 7.2 πόντους μέσο όρο σε 56 ματς, ενώ στην δεύτερη δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα ήθελε, έχοντας μόλις 3.3 πόντους.

Μετακόμισε στο Μέμφις, εκεί όπου έκανε τα καλύτερα του ματς στο ΝΒΑ. Έπαιξε 32 φορές, οι 11 ως βασικός και είχε 9.8 πόντους και 3.3 ριμπάουντ. Πλέον είναι παίκτης του Σφαιρόπουλου στη Μακάμπι.

Κώστας Αντετοκούνμπο - Μάβερικς/Λέικερς (2018 μέχρι σήμερα)

Το draft του 2018 επιφύλαξε την μεγαλύτερη έκπληξη για τον Κώστα, αφού κυριολεκτικά μπήκε στο ΝΒΑ την τελευταία στιγμή, καθώς επιλέχθηκε από τους Σίξερς στο Νο.60 για να καταλήξει στους Μάβερικς.

Πέρυσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στη G-League, ενώ έπαιξε σε μόλις 1 ματς με τη φανέλα του Ντάλας βάζοντας έναν πόντο.

Η νέα σεζόν θα το βρει στο λαμπερό Λος Άντζελες και στους Λέικερς, οι οποίοι φέτος στοχεύουν στην κατάκτηση του τίτλου με ΛεΜπρόν και Ντέιβις. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο θέλει αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να βρει χρόνο στο rotation του Βόγκελ μέσα στη σεζόν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα