ΠΑΟΚ vs Αγιαξ: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… (vids)

ΠΑΟΚ vs Αγιαξ: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη… (vids)

bet365

Ο Αμπέλ Φερέιρα παρέμεινε ψύχραιμος μετά την κλήρωση που έφερε τον Άγιαξ στο δρόμο των νταμπλούχων Ελλάδας, αλλά αν κοιτάξει την παράδοση του ΠΑΟΚ απέναντι σε ολλανδικές ομάδες, ίσως και να χάσει την ψυχραιμία του…

Η Ολλανδία θα συνεχίσει κι αυτό το καλοκαίρι να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ΠΑΟΚ. Μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες παραμονής στη χώρα με τις τουλίπες, οι πρωταθλητές Ελλάδας θα ταξιδέψουν εκ νέου από τη Θεσσαλονίκη για το Άμστερνταμ και τη ρεβάνς με τον Άγιαξ.

Ο «Δικέφαλος» θα επιστρέψει στις 13 Αυγούστου σε μια χώρα, που δεν του ταιριάζει ποδοσφαιρικά, δεν έχει κερδίσει ποτέ και δεν έχει προκριθεί ποτέ απέναντι σε ολλανδική ομάδα! Γενικότερα, η Ολλανδία, όπου βρεθήκαμε μαζί με την αποστολή του ΠΑΟΚ για το δεύτερο κομμάτι της φετινής προετοιμασίας, είναι μια χώρα που αγαπά να… μισεί τους Έλληνες. Οι μισοί σε κοιτάζουν με συμπάθεια, ξέρουν τι έχεις περάσει ως λαός τα τελευταία χρόνια, οι άλλοι μισοί ακούν Ελλάδα και… αλλάζουν γωνία!

Εκεί, όμως, πήγαμε για ποδόσφαιρο και όχι για… δανεικά λεφτά, αφήστε που ούτε οι Ολλανδοί δεν ενθουσιάστηκαν στο άκουσμα του ονόματος «ΠΑΟΚ» ως ο πρώτος αντίπαλος του Άγιαξ στο δρόμο των νταμπλούχων της χώρας προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δικαιώνοντας εν μέρη τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος μιλώντας στο gazzetta.gr, υποστήριξε ότι «καμία ομάδα δε θα ήθελε να διαλέξει τον ΠΑΟΚ ως αντίπαλο στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ».

Αυτό που δε θα πρέπει να κάνει ο νέος τεχνικός του «Δικεφάλου», που λατρεύει την τακτική και παρακολουθεί την εξέλιξη και την πορεία των κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ, είναι να μπει στη διαδικασία να ενημερωθεί για την προϊστορία των αναμετρήσεων της ομάδας του επί ολλανδικού εδάφους.

Βλέπετε, ο ΠΑΟΚ έχει το… απόλυτο μηδέν (0/6) στις προκρίσεις σε νοκ άουτ αγώνες, με σημείο αναφοράς τα δύο παιχνίδια του με τον Άγιαξ και πάλι στον 3οπροκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «ασπρόμαυροι» σε συνολικά επτά αγώνες επί ολλανδικού εδάφους δεν έχουν κερδίσει ποτέ, μετρώντας πάντως τέσσερις ισοπαλίες, χωρίς πάντως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ε, δεν το λες και καλή παράδοση. Ούτε καν υποφερτή…

Αρχικά σε δύο σερί σεζόν, 2000-01, 2001-02, για την ίδια διοργάνωση (ΟΥΕΦΑ) και τον ίδιο γύρο (3ο) αντιμετώπισε την PSV Αϊντχόφεν. Μπορεί να λέει ότι άγγιξε την πρόκριση μόνο τη δεύτερη φορά, όταν ο Ιταλός ρέφερι, Τσέζαρι, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, ακύρωσε ένα πεντακάθαρο γκολ του Λουτσιάνο, με το σκορ να είναι στο 3-1 υπέρ των Ολλανδών και με το πρώτο ματς της Τούμπας να έχει τελειώσει 3-2 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Οι αγώνες με την ΑΖ Αλκμάαρ, τη σεζόν 2004-05, ήρθαν σε μια ταραγμένη περίοδο για τον ΠΑΟΚ, που προσπαθούσε να «σηκώσει κεφάλι», μετά το σοκ της μη εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αποκλεισμός (αγωνιστικός και εξωαγωνιστικός με το φιάσκο Λιάσου Λουκά) από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε «πληγώσει» ανεπανόρθωτα τον «Δικέφαλο», που αντιμετώπισε την ολλανδική ομάδα με δύο διαφορετικούς προπονητές. Στο πρώτο ματς με τον Αγγελο Αναστασιάδη και στο δεύτερο με τον Ρολφ Φρίνγκερ, στο ντεμπούτο του Ελβετού στον πάγκο του.

Πέντε χρόνια μετά, ένας ακόμη αποκλεισμός από ολλανδική ομάδα παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα και «να πάει στράφι» ο προγραμματισμός της διοίκησηςΖαγοράκη και του Φερνάντο Σάντος. Έγιναν πολλά για να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ από την Χέρενφεϊν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2009-10.

Στο πρώτο ματς της Τούμπας δέχθηκε ένα «κρύο» γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ισοφάρισε με κεφαλιά του Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος έχασε την ευκαιρία της ζωής του μια εβδομάδα αργότερα στο «Αμπε Λένστρα» του Χέρενφεϊν. Με εξαιρετική προσπάθεια, ο Σέρβος πέρασε δύο αντιπάλους, πλάσαρε από το ύψος της περιοχής, αλλά η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ. Τον μιμήθηκε ο Γιώργος Φωτάκης λίγο αργότερα και η πρόκριση «πέταξε» για τον ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος.

Η διοίκηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει την επέκταση του συμβολαίου με τον Πορτογάλο προπονητή, μετά τον αποκλεισμό από τους ομίλους, ενώ το θέμα τουΠάμπλο Γκαρσία «έκαιγε» και λύθηκε οριστικά λίγες μέρες αργότερα σ’ ένα «τετ α τετ» Ζαγοράκη – Σάντος – Γκαρσία στα γραφεία της Τούμπας.

Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου εννιά χρόνια πίσω, στις 28 Ιουλίου του 2010, θα συναντήσουμε την πρώτη από τις δύο μονομαχίες του Άγιαξ εναντίον του ΠΑΟΚ, για τον 3οπροκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήγε να παίξει, τότε, το πρώτο ματς με τον Παύλο Δερμιτζάκη να μετράει λίγες μόνο μέρες στην τεχνική ηγεσία της. Ο Μάριο Μπερέτα δεν κοουτσάρισε ποτέ τον ΠΑΟΚ εναντίον του Άγιαξ, έχοντας απολυθεί μια εβδομάδα πριν από το παιχνίδι στην «Αμστερνταμ Αρίνα».

Ο ΠΑΟΚ του Γκαρσία, του Βιεϊρίνια, του Λίνο, του Σορλέν, του Χαλκιά (που τραυματίστηκε μετά το 1-0 στα πρώτα 15 λεπτά), του Σαλπιγγίδη και του σκόρερ Ίβιτςαπέναντι στον Άγιαξ του Σουάρες, του Στεκέλενμπουργκ, του Βερτόνγκεν, του Ντε Γιονγκ, και του πιτσιρικά, τότε, Κρίστιαν Ερικσεν, που έπαιξε ως αλλαγή. Ομαδάρα, μ’ άλλα λόγια.

Ο Λουίς Σουάρες άνοιξε στο 13ο λεπτό το σκορ, ο Κώστας Χαλκιάς έσπασε το δάχτυλο του και ο Κώστας Ιωσηφίδης έψαχνε νοσοκομείο στο Αμστερνταμ, μέχρι που οΒλάνταν Ίβιτς, μ’ όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει, έκανε το σπριντ της ζωής του και με μια βολίδα άφησε άγαλμα τον Μάαρτεν Στεκέλενμπουργκ ισοφαρίζοντας σε 1-1 και στέλνοντας στα ουράνια τους 2.500 ΠΑΟΚτσήδες, που ήταν στις κερκίδες της «Αμστερναμ Αρίνα».

Ο Δερμιτζάκης είχε αποφασίσει να αποσύρει τον Σέρβο ποδοσφαιριστή, δευτερόλεπτα πριν σκοράρει. Ο Φωτάκης ήταν δίπλα στον 4ο διαιτητή, όμως, η ταμπέλα με την αλλαγή δεν είχε ανάψει, με τον Ίβιτς να κάνει νόημα προς τον πάγκο σαν να έλεγε «αφήστε με ένα λεπτό ακόμη…».

Όμως, η ιστορία του επιφύλαξε ένα άσχημο παιχνίδι στη ρεβάνς της Τούμπας μια εβδομάδα μετά…

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 1-0 με κεφαλιά του Αντρέ Βιεϊρίνια, είδε μέσα σε επτά λεπτά (48-55) τον Άγιαξ του Λουίς Σουάρες (δύο γκολ) να φέρνει «τούμπα» το ματς και να προηγείται αυτός με 3-1 πριν ο Ίβιτς ενορχηστρώσει την «ασπρόμαυρη» αντεπίθεση, που έμεινε στη μέση. Παρότι αστόχησε σε πέναλτι απέναντι στονΣτεκέλενμπουργκ ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα και από το 1-3 ο «Δικέφαλος» με δικό του γκολ ισοφάρισε σε 3-3 στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ενα δύο λεπτά να είχε ακόμη στη διάθεσή του, ο ΠΑΟΚ θα το γυρνούσε ολοκληρωτικά εκείνο το ματς.

Στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, σεζόν 2013-14, ο «Δικέφαλος» αντιμετώπισε και δεν κέρδισε την ΑΖ Αλκμάαρ σε διπλά παιχνίδια. Και δεν έφτανε αυτό, θαμπώθηκε από τις εμφανίσεις του Μάαρτεν Μάρτενς, τον οποίο απέκτησε μ’ ένα τσουβάλι λεφτά και τον «φορτώθηκε» έως το καλοκαίρι του 2015.

Πριν από τρία καλοκαίρια η κλήρωση ξαναέφερε τον Άγιαξ στο δρόμο των «ασπρόμαυρων». Πάλι το πρώτο ματς στην «Amsterdam Arena», που στο μεταξύ είχε μετονομαστεί σε «Johan Cruyff Arena» στη μνήμη του ανυπέρβλητου Γιόχαν Κρόιφ, με τη ρεβάνς στην Τούμπα.

Στο Άμστερνταμ το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με 1-1, με το απίθανο γκολ του Τζάλμα Κάμπος στο πρώτο ημίχρονο να δίνει το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ και τον Κάσπερ Ντόλμπεργκ στα πρώτα του βήματα με τη φανέλα του «Αίαντα» να ισοφαρίζει για την ομάδα του Πίτερ Μπος.

Στη ρεβάνς της Τούμπας ο ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε νωρίς (4’) με τον Στέφανο Αθανασιάδη (ουσιαστικά εκείνο το ματς ήταν το κύκνειο άσμα του Κλάους με την «ασπρόμαυρη» φανέλα), σπατάλησε σωρεία ευκαιριών, με μεγαλύτερη το δοκάρι του Μυστακίδη, και είδε τον Ντέιβι Κλάασεν να σκοράρει δύο φορές στα φινάλε των ημιχρόνων και να φεύγει με το εισιτήριο της πρόκρισης για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την Ροστόφ, πρώην ομάδα του Ιβάν Σαββίδη.

Αναλυτικά όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ εναντίον ολλανδικών ομάδων:

2000-01 UEFA 3rd Round

23–11–2000: PSV Αϊντχόφεν – ΠΑΟΚ 3–0

07–12–2000: ΠΑΟΚ - PSV Αϊντχόφεν 0–1

2001-02 UEFA 3rd Round

22–11–2001: ΠΑΟΚ – PSV Αϊντχόφεν 3–2

06–12–2001: PSV Αϊντχόφεν – ΠΑΟΚ 4–1

2004-05 UEFA Cup 1st Round

16–09–2004: PAOK - AZ Αλκμάαρ 2–3

30–09–2004: AZ Αλκμάαρ – ΠΑΟΚ 2–1

2009-10 EUROPA LEAGUE Play-off Round

20–08–2009: ΠΑΟΚ – Χέρενφεϊν 1–1

27–08–2009: Χέρενφεϊν – ΠΑΟΚ 0-0

2010-11 Champions League 3rd Qual. Round

28–07–2010: Άγιαξ – ΠΑΟΚ 1–1

04–08–2010: ΠΑΟΚ – Άγιαξ 3-3

2013-14 Europa League Group Stage

03–10–2013: AZ Αλκμάαρ – ΠΑΟΚ 1–1

12–12–2013: ΠΑΟΚ – ΑΖ Αλκμάαρ 2-2

2016-17 Champions League 3rd Qual. Round

26–07–2016: Άγιαξ – ΠΑΟΚ 1–1

03–08–2016: ΠΑΟΚ – Άγιαξ 1-2

Υπάρχουν και τρεις φιλικές αναμετρήσεις, οι δυο στη Θεσσαλονίκη (1973 1-1, 1988 4-2) και η μία στο Άμστερνταμ (2017, 2-2), με κορυφαία στιγμή την εμφάνιση του μεγάλου Άγιαξ της δεκαετίας του '70, με ηγέτη τον αείμνηστο Γιόχαν Κρόιφ, το Φεβρουάριο του 1973 στην Τούμπα.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα