Το ποδόσφαιρο ως «όπλο» του Όρμπαν και της Ουγγαρίας στα Βαλκάνια (pics)

Το ποδόσφαιρο ως «όπλο» του Όρμπαν και της Ουγγαρίας στα Βαλκάνια (pics)

bet365

Το G - Weekend Journal γράφει για τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και την πολιτική κεφαλαίων στο ποδόσφαιρο για να αυξήσει την επιρροή του σε ουγγρικές μειονότητες στα Βαλκάνια.

Η Ουγγαρία είναι μία παλιά χώρα που ιδρύθηκε ως βασίλειο το 1000 από τον Στέφανο Α' της Ουγγαρίας της οποίας η κυριαρχία, που χάθηκε στη διάρκεια της Μάχης του Μοχάτς το 1526 στην πραγματικότητα θα ξαναβρεθεί το 1920 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Τριανόν.

Αυτή η ανεξαρτησία έχει ως κυριότερη επίπτωση την απώλεια των 3/4 των εδαφών της και το 65% του πληθυσμού της που βρέθηκε στην τότε Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και την πρώην Τσεχοσλοβακία. Από εκείνη την στιγμή μέχρι και τις σύγχρονες ημέρες οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις κι ενσωμάτωση των ουγγρικών μειονοτήτων από τις γειτονικές χώρες δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει ως πολιτική της Ουγγαρίας.

Μια πολιτική που αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με την άνοδο στην εξουσία του ακροδεξιού πολιτικού Βίκτορ Όρμπαν, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Φιντές. Ο ίδιος και το κόμμα του αποφάσισαν να κάνουν άνοιγμα στις ουγγρικές μειονότητες χρησιμοποιώντας ως όπλο το μεγάλο πάθος του Ούγγρου πρωθυπουργού, το ποδόσφαιρο.

Ο 56χρονος πολιτικός στα νιάτα του έπαιξε ποδόσφαιρο στην Felcsút FC, ενώ μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας, έγινε ο βασικός χρηματοδότης του ουγγρικού ποδοσφαίρου και της ομάδας της πόλης του Felcsút FC, η οποία αργότερα ονομάστηκε Puskás Akadémia FC. Παράλληλα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της ποδοσφαιρικής ακαδημίας Ferenc Puskás Football Academy στο Felcsút δημιουργώντας μια από τις πιο σύγχρονες προπονητικές εγκαταστάσεις για Ούγγρους ποδοσφαιριστές.

Από το 2010 όταν και ο Όρμπαν αναδείχτηκε ξανά πρωθυπουργός εκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια για προσέγγιση όλων των ουγγρικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες. Πως θα γινόταν αυτό;

Με επενδύσεις στο ποδόσφαιρο στις περιοχές όπου το ουγγρικό στοιχείο κυριαρχεί είτε μέσω δημιουργίας ακαδημιών όπως αυτή της TSC στην Μπάκα Τοπόλα της Σερβίας, είτε μέσω Ούγγρων επιχειρηματιών αγοράζοντας ομάδες που βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης, όπως η Όσιγιεκ η οποία πλέον ανήκει στον αδελφικό του φίλο, κι έναν από τους πιο πλούσιους Ούγγρους, Λόρινζ Μέσζαρος.

Η επιλογή της Όσιγιεκ δεν ήταν τυχαία. Στην πόλη ζουν περίπου 500 Ούγγροι πολίτες και ως η μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Κροατία αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο των Μαγυάρων της Κροατίας και μία από τις περιοχές που για τους Ούγγρους θεωρείται ακόμα μία από τις αλύτρωτες πατρίδες που έχασαν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ζούμε σε μια Ευρώπη όπου υπάρχει χώρος μόνο για εκείνους που επιζητούν την ενότητα, και όχι για εκείνους που σπέρνουν τους σπόρους της διαμάχης», δήλωνε ο ίδιος ο Όρμπαν μιλώντας στους Ούγγρους της Κροατίας κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στο Ζάγκρεμπ.

Και την ενότητα των ουγγρικών μειονοτήτων προς όφελός του την πέτυχε στο απόλυτο. Στην Κροατία ο φίλος του Μέσζαρος, ο οποίος υπό την προεδρία του Όρμπαν έφτασε στο σημείο να είναι από τους πιο πλούσιους Ούγγρους στον κόσμο, όχι μόνο μπήκε μπροστά ως ευεργέτης καταφέρνοντας να σώσει την Όσιγιεκ από την χρεωκοπία, οδηγώντας την μάλιστα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αντίθετα, η είσοδος του Όρμπαν και του πλάνου του στην Σερβία και την Σλοβενία έγινε μέσω Ακαδημιών. Η ουγγρική κυβέρνηση μέσω της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας διέθεσε το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της Ακαδημίας TSC στην Μπάκα Τοπόλα όπου θα φιλοξενούνται ομάδες όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνδέονται με την Ουγγαρία. Στα εγκαίνια το παρών έδωσε ο ίδιος ο Όρμπαν ο οποίος μάλιστα απένειμε και τα μετάλλια στις ομάδες που συμμετείχαν. Ποιες ήταν αυτές; Η Φερεντσβάρος από την Βουδαπέστη η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, η κροατική Όσιγιεκ του Μέζσαρος, η σλοβακική FC DAC και η ρουμανική FK Miercurea Ciuc οι οποίες επίσης ανήκουν σε Ούγγρους των χωρών αυτών.

Έχοντας μπει σε Σερβία και Κροατία, επόμενος στόχος του Όρμπαν είναι η διείσδυση στην Σλοβενία που επίσης υπάρχει έντονο ουγγρικό στοιχείο. Στην πόλη Λεντάβα βρίσκεται το ουγγρικό προξενείο και στην πόλη και γύρω από αυτή ζουν περίπου 4000 Ούγγροι, ενώ παράλληλα τρέχει κι ένα πρόγραμμα για οικονομική βοήθεια σε όλα τους δίγλωσσους δήμους. Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η NK Nafta έπαψε να υπάρχει το 2012 και την ίδια χρονιά μια νέα ομάδα η NK Nafta 1903 δημιουργήθηκε η οποία αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία, αλλά ετοιμάζεται για σπουδαία πράγματα αφού είδε να μπαίνουν στα ταμεία της ένα ποσό των 6 εκατ. ευρώ δωρεά από την ουγγρική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ομάδας αλλά και την δημιουργία ακαδημιών με το έργο να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020.

Το κίνητρο του Όρμπαν ήταν καθαρά πολιτικό. Μέσω των αθλητικών επενδύσεων κατάφερε να κερδίσει την συμπάθεια των μειονοτήτων ακόμα και αυτών που δεν τους ενδιαφέρουν τα όποια αλυτρωτικά παιχνίδια. Έτσι, το 2011 η ουγγρική κυβέρνηση πέρασε στην Βουλή νόμο που έδινε την δυνατότητα στις μειονότητες αυτές να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου στις ουγγρικές εκλογές. Χρήση του νόμου έκαναν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Σερβία, την Ουκρανία, την Ρουμανία και την Κροατία. Από αυτούς, οι 200.000 κατάφεραν να ψηφίσουν στις εκλογές του 2014 με το 95% να ψηφίζει το εθνικιστικό κόμμα Φιντές του νυν πρωθυπουργού. Το πλάνο του είχε 100% επιτυχία για τον Όρμπαν, αφού οι ψήφοι αυτοί ήταν που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του ώστε να αποκτήσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ουγγαρία υπό την καθοδήγηση του Βίκτορ Όρμπαν, συνεχίζει να ενισχύει την επιρροή της σε διάφορες βαλκανικές χώρες. Και παρότι ως χώρα ανέκαθεν υποστήριζε τον μειονοτικό της πληθυσμό στις γειτονικές χώρες, οι ειδικοί λένε ότι υπό την κυριαρχία του ακροδεξιού της ηγέτη, η Ουγγαρία έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στα Βαλκάνια, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους ηγέτες των Βαλκανίων που βλέπουν τον Όρμπαν ως πρότυπο για τα δικά τους αυταρχικά και εθνικιστικά καθεστώτα.

 

Τελευταία Νέα