Yπάρχει Ice Hockey στην Ελλάδα; Υπάρχει και φωνάζει SOS!

Δημήτρης Τομαράς
Yπάρχει Ice Hockey στην Ελλάδα; Υπάρχει και φωνάζει SOS!

bet365

Ο αθλητής και προπονητής ice hockey, Σπύρος Πλούτσης, βγάζει μέσω του G-Weekend μία κραυγή αγωνίας για ένα άθλημα που πήρε ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2010 και έκτοτε αφέθηκε στην μοίρα του από όλους τους αρμόδιους φορείς!

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από έναν άνθρωπο που κάνει αυτό που αγαπά, το υπηρετεί με πάθος και διακρίνεται αλλά δεν έχει την στήριξη και την χρηματοδότηση Ομοσπονδίας, φορέων ή κράτους. Για το ελληνικό ice hockey δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος από τον αθλητή και προπονητή των «Ιπτάμενων Αθηνών», Σπύρο Πλούτση, έναν άνθρωπο που έχει παίξει το άθλημα σε επαγγελματικό επίπεδο και έχει βιώσει όλα τα... στραβά αλλά και τον... αφανισμό της Εθνικής καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με την Αλβανία χωρίς παγοδρόμιο ολυμπιακών προδιαγραφών με αποτέλεσμα να έχει υποστεί αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις και ενώ είχε πάρει ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2010! Ο Πλούτσης μιλά στο G-Weekend για όλα όσα τον ενοχλούν...

«Έχω ζήσει στο εξωτερικό και έχω παίξει επαγγελματικά ice hockey στην Τσεχία. Ήθελα όμως να γυρίσω γιατί αγαπάω αυτό που κάνω και αγαπάω την χώρα μου και ήθελα να το κάνω εδώ. Δυστυχώς βλέπω ότι αυτό δεν συμβαίνει με τις παρούσες συνθήκες», θα μας πει ο Πλούτσης, με τον σύλλογό του να έχει ιστορικά τα περισσότερα πρωταθλήματα με οκτώ τον αριθμό (σ.σ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι επτά πάντως).

Στην συνέχεια μας λέει με παράπονο ότι «νιώθουμε να μας έχουν παρατήσει όλοι. Η Πολιτεία έχει πάψει να ενδιαφέρεται όσες προσπάθειες και να έχουμε κάνει. Αισθάνομαι ότι είναι και πολιτικό θέμα. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει παγοδρόμιο Ολυμπιακών προδιαγραφών και είμαστε η μόνη χώρα με την Αλβανία όπου συμβαίνει αυτό. Εξαιτίας αυτού του λόγου έχουμε αποκλειστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις από το 2013 και μετά»!

Ο έμπειρος αθλητής στέκεται στο ότι όλο αυτό ενοχλεί ακόμα περισσότερο καθώς η Εθνική μας ice hockey το 2010 είχε πάρει ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο! «Πλέον Εθνική δεν υπάρχει και αυτό μας... πονάει και μας ενοχλεί πολύ. Ναι όλο αυτό είναι σαν μία κραυγή αγωνίας για εμάς.

Το 2010 δεχθήκαμε πρόστιμο ως χώρα διότι ενώ είχαμε αναλάβει το Παγκόσμιο δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε. Αναγκάστηκε η ελληνική Ομοσπονδία να το ακυρώσει, τιμωρηθήκαμε ως Ομοσπονδία αλλά παρόλα αυτά πήγαμε στο Παγκόσμιο και πήραμε ως Εθνική ασημένιο. Ήταν μία διοργάνωση που επρόκειτο να γίνει στα Άνω Λιόσια... Σαν να μην έφτανε αυτό βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου αναγκαζόμαστε και πηγαίνουμε και προπονούμαστε σε ιδιωτικά παγοδρόμια στον Ελαιώνα και στην Πειραιώς. Πληρώνουμε 125 ευρώ για να κάνουμε 1,5 ώρα προπόνησης ενώ ως προς τους αγώνες στο τελευταίο Πανελλήνιο τουρνουά δίναμε 75 ευρώ ως παράβολο συμμετοχής μόνο και μόνο για το γήπεδο!

Παρότι για τα δεδομένα του αθλήματος υπάρχει αρκετός κόσμος που ασχολείται το κράτος δεν βοηθάει καθόλου παρά τις μεγάλες προσπάθειές μας και το γεγονός ότι χτυπάμε παντού... πόρτες εδώ και 20 χρόνια και ενώ δεν έχουμε και επιχορήγηση από την ελληνική Ομοσπονδία.

Σκεφτείτε ότι στην Αθήνα υπάρχουν πέντε ομάδες, στην Θεσσαλονίκη μία και στις Σέρρες μία και ότι η όποια προσπάθεια γίνεται από τις ομάδες μέσω χορηγιών και συνδρομών στις Ακαδημίες. Εκτός πό το γήπεδο, πληρώνουμε και διαιτητές ενώ ένας βασικός εξοπλισμός θέλει 200 ευρώ και ένας επαγγελματικός φτάνει ακόμα και στις 3.000 ευρώ», σημειώνει.

Το background στο άθλημα είναι δε τέτοιο που δεν είχε ζήσει τέτοιες καταστάσεις: «Μεγάλωσα στο εξωτερικό και έπαιζα επαγγελματικά στην Τσεχία. Πήγα αθλητικό σχολείο και είχα άλλες εικόνες. Αγαπούσα όμως την Ελλάδα και ήθελα να γυρίσω. Μόλις με είδαν εδώ μου είπαν κατευθείαν για Εθνική. Εθνική δεν υπάρχει πια. Υπάρχουν τα παιδιά που παίζαμε αλλά μετά την τιμωρία - απαγόρευση δεν μπορούμε να παίξουμε πουθενά. Όλο ακούμε 'ναι θα τα φτιάξουμε' και ναι και θα και θα. Ουσία μηδέν όμως. Κάποτε υπήρχαν και οι εγκαταστάσεις του ΣΕΦ όπου είχαν γίνει Πανελλήνια εκεί. Τα άφησαν όμως στην μοίρα τους και σάπισαν. Δεν θεωρώ ότι ζητάμε κάτι παράλογο. Ένα Ολυμπιακό παγοδρόμιο θα άλλαζε τα πάντα...».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Το χόκεϊ επί πάγου - όπως αναφέρεται στο www.icehockey.gr - ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984 από παίχτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Σύντομα δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες. Δύο στην Αθήνα, μία στον Πειραιά, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Χαλκίδα. Ο πρώτος επίσημος αγώνας έγινε στην Αθήνα το 1985. Το 1989 διεξήχθη το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με συμμετοχή πέντε ομάδων. Για πρώτη φορά έγιναν οι αγώνες σε κανονικό διαστάσεων παγοδρόμιο. Την επόμενη χρονιά το Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η πρώτη Εθνική Ομάδα Νέων συγκροτήθηκε το 1990 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας που διεξήχθη στην Γιουγκοσλαβία. Το 1991 η Εθνική Νέων πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Ιταλία. Το 1992 συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική Ομάδα Ανδρών και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Με μόνο δύο βδομάδες προετοιμασίας στο εξωτερικό και την συμπαράσταση των ομογενών η Εθνική Ομάδα κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν ασυνήθιστο μία ομάδα να κερδίζει μετάλλιο στην πρώτη εμφάνισή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Παρόλο την μεγάλη επιτυχία της Εθνικής στο Παγκόσμιο, από το 1993 και έπειτα ήρθε η παρακμή του αθλήματος. Η ΓΓΑ σταμάτησε τις επιχορηγήσεις προς τα σωματεία και όλα τα έξοδα για να συνεχίσει να λειτουργεί το άθλημα πέρασαν στους αθλητές. Οι προπονήσεις σταμάτησαν και πολλοί παίχτες εγκατέλειψαν το άθλημα. Οι προπονήσεις ξανάρχισαν το 1995 αλλά περιορίστηκαν σε μία την εβδομάδα. Πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το χόκεϊ, συγκροτήθηκε Εθνική το 1995 και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Δυστυχώς τα προβλήματα επηρέασαν τους παίχτες και δεν μπορούσαν να υπερασπίσουν το χάλκινο μετάλλιο που είχαν κερδίσει πριν τρία χρόνια. Παραταύτα κέρδισαν έναν αγώνα και έφεραν μία ισοπαλία σε πέντε αγώνες.

Τα προβλήματα συνέχισαν να υπάρχουν. Το 1996 η Εθνική Νέων πήρε μέρος το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έκανε μία νίκη σε πέντε αγώνες. Το Μάρτιο του 1998 η Εθνική Ανδρών πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική. Παρά τα πολλά προβλήματα που δυστυχώς υπήρχαν ακόμα κατάφερε να κερδίσει ένα αγώνα και να εισπράξει το θαυμασμό όλων των υπολοίπων ομάδων για το επίπεδο του ελληνικού χόκεϊ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αρχές 1999 και τίποτα δεν έχει αλλάξει στην στάση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Παρόλο αυτά η Εθνική ομάδα συγκροτήθηκε και πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγιvε και πάλι στην Νότιο Αφρική. Κατάφερε και κερδίσει έναν αγώνα.

Το 2000 τίποτα δεν είχε αλλάξει προς το καλύτερο. Το 2001, το Παγοδρόμιο του Μοσχάτου κλείνει οριστικά. Πολλοί αθλητές σταματούν το χόκεϊ & ενώ άλλοι αρχίζουν προπονήσεις στο παγοδρόμιο του Πολύδροσου, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για διεξαγωγή αγώνων. Το 2002, συνεχίζονται οι προσπάθειες για δημιουργία πρωταθλήματος, χωρίς όμως επιτυχία. Μάιος 2003 και το τελευταίο παγοδρόμιο στην Ελλάδα κλείνει οριστικά. Μετά το κλείσιμο του τελευταίου παγοδρομίου αποφασίζεται από τους παίχτες της Εθνικής να ξεκινήσουν ταξίδια στην Τσεχία. Από τότε έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 6 ταξίδια, με τα έξοδα φυσικά να καλύπτονται από τους αθλητές.

Μετά από την επίσκεψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου στην Ελλάδα το 2007, η Εθνική μας ομάδα θα πάρει μέρος στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εναντίον της Αρμενίας και της Βοσνίας. Η Εθνική μας προκρίθηκε και θα έπαιρνε συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας 2008 που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο. Η Εθνική μετείχε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3ης κατηγορίας 2009 στη Νέα Ζηλαδία.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010 που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, η Εθνική ανδρών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του αθλήματος. Το 2012, η Εθνική ομάδα κατευθύνθηκε προς την Τουρκία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Div.III. Το 2013, η Εθνική ομάδα ταξίδεψε στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να προσπαθήσει να προκριθεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική.

Η Εθνική Ομάδα θα ταξίδευε στο Κέιπ Τάουν τον Απρίλιο του 2013 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μετά το τέλος του Παγκοσμίου, κατά την διάρκεια του παγκοσμίου Συνεδρίου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος (IIHF) αποφάσισε να αποκλείσει την Εθνική από μελλοντικές συμμετοχές εως ότου ανοίξει Ολυμπιακών διαστάσεων παγοδρόμιο στην Ελλάδα. Άρα το Μάιο 2013 και ύστερα από απόφαση της IIHF, ήρθε το τέλος της Εθνικής Ανδρών. Από τότε δεν έχει αλλάξει το παραμικρό...

- Δείτε πιο κάτω βίντεο από την Εθνική ομάδα κυρίως...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα