Ο ΠΑΟΚ έχει τον δικό του... Super Mario!

Ο ΠΑΟΚ έχει τον δικό του... Super Mario!

bet365

Ο Λούμπος Μίχελ πίνει τον καφέ του στο Στρόπκοβ της Σλοβακίας και στη Θεσσαλονίκη ο διάδοχος του, Μάριο Μπράνκο, ψάχνει τον τρόπο για να αποδειχθεί συνεπής απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη, που περιμένει από τον Πορτογάλο τα λεφτά της επένδυσής του στον ΠΑΟΚ να «πιάσουν τόπο».

Ας μην κρυβόμαστε, άλλωστε το ξέρει και ο ίδιος, ο ΠΑΟΚ θεωρείται το πιο υψηλό και είναι το πιο δύσκολο «πρότζεκτ», που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου του 1975 στο Πόρτο νέος αθλητικός διευθυντής του «Δικεφάλου».

Ατλέτικο Μ. – Μπαρτσελόνα με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts(21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Δεν τον λες και «νιάνιαρο» στο χώρο, καθώς τα’ χει φάει τα ψωμιά του, έχει δείξει έργο με πολλές πινελιές στο βιογραφικό του, αλλά μέχρι σήμερα η ευθύνη και η πίεση δεν ήταν ίδιες με την εποχή που δούλευε στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της Εστορίλ ή στο εξωτερικό για λογαριασμό της Βίσλας Κρακοβίας και της Ζαγκλέμπι στην Πολωνία, της Αστρα και της Στεάουα στη Ρουμανία πριν καταλήξει στην Χάιντουκ του Σπλιτ, για λογαριασμό της οποίας εργάστηκε μέχρι τις 31 Μαΐου όταν αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του.

«Έχω προτάσεις από δύο ομάδες της Πορτογαλίας, αλλά δε θα τις δεχτώ. Πρέπει να αφήσω πίσω μου τα δύο έντονα χρόνια στη Χάιντουκ, να αναλύσω τι έκανα και πώς το έκανα πριν αποφασίσω. Θα επιστρέψω σπίτι μου και θα δούμε», απαντούσε πριν από οκτώ μήνες δίχως να αναφέρει το όνομα του ΠΑΟΚ, που ήδη τον είχε προσεγγίσει.

Κάτοχος διπλώματος UEFA pro και πτυχιούχος στο Sports Management, μιλάει άπταιστα αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρουμανικά, ενώ το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι έμαθε από πολύ μικρός τι σημαίνει διαχείριση ομάδας. «Είχα καταλάβει δίπλα στον πατέρα μου πως λειτουργεί μια ομάδα. Μπορεί να ήμουν μικρός, αλλά καταλάβαινα πολλά», είχε παραδεχθεί ο γιος του άλλοτε προέδρου της Λεϊσόες (ομάδα την οποία αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2002-03 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και από την οποία έχει περάσει ο Αντρέ Βιεϊρίνια) Χόρχε Ζέζους Μπράνκο (1991-1993 και 1997-2000).

«Έμαθα να πουλάω…»

Το δίπλωμα προπονητή το απέκτησε «από περιέργεια για να μπορώ να επικοινωνώ με τους εκάστοτε προπονητές», ενώ ποτέ δεν κρύφθηκε πίσω από τις λέξεις. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να μην τον τρελαίνουν, η επαφή με τον Τύπο να είναι το τελευταίο που θα σκεφτεί ότι οφείλει να κάνει, ωστόσο όταν ανέλαβε το 2016 την Χάιντουκ ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος σ’ ότι αφορά την αποστολή του: «Είναι αλήθεια ότι δεν είμαι εδώ μόνο για να φέρω παίκτες, αλλά για να πουλήσω, έμαθα να πουλάω. Λέτε αυτό να είναι κακό για την ομάδα; Ο Κάλινιτς, ο Σούσιτς, ο Μίλιτς, ο Νίζιτς, όλοι αυτοί οι παίκτες πρέπει να πωληθούν, αλλά με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους και παραμέτρους. Δεν θα δεχτούμε να πουλήσουμε σε "χαμηλό κόστος". Δεν υπάρχει λόγος. Είναι παίκτες της Χάιντουκ και έχουν την αξία τους».

Αρχίζοντας από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, στην οποία πάντως ο ΠΑΟΚ αναμένεται να κάνει λίγες κινήσεις, κυρίως το ερχόμενο καλοκαίρι θα κριθεί το έργο του Πορτογάλου, που θα πρέπει να αποδείξει στον Ιβάν Σαββίδη την ικανότητά του να αγοράζει φτηνά και να πουλάει ακριβά. Μπορεί με την Εστορίλ να έφτασε δύο φορές στο Europa League, δαπανώντας σε μια τετραετία μόλις 800.000 ευρώ για αγορές παικτών, μπορεί στη Ρουμανία αρκετοί να εκτιμούν το έργο που άφησε πίσω του («η Στεάουα μετά την αποχώρησή του δεν είχε ποτέ ξανά μια τόση μεγάλη βάση δεδομένων με ποδοσφαιριστές απ’ όλον τον κόσμο», είχε πει γι’ αυτόν ο πρώην Ρουμάνος διεθνής άσος, Αντριαν Ίλιε), αλλά στη Θεσσαλονίκη και στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Η πώληση του Νίκολα Βλάσιτς, στην Εβερτον του φίλου του Μάρκο Σίλβα, αποτελεί το μεγαλύτερη παράσημο για τον άλλοτε σκάουτερ της «ProSport» (σ.σ. εταιρεία εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών, ανάμεσα τους και ο Φερνάντο Βαρέλα), γενικά το «ταμείο» στην Χάιντουκ έχει θετικό πρόσημο μπροστά, αφού στα δύο χρόνια της παρουσίας του στις Δαλματικές ακτές, η Χάιντουκ έβαλε περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της, αλλά στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με τις αγορές και τις πωλήσεις.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, που όλο το χρονικό διάστημα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι πριν από μια εβδομάδα παρακολουθούσε και ενημερωνόταν για να έχει πλήρη εικόνα του αγωνιστικού τμήματος, θα επιδιώξει να φανεί συνεπής στα νέα καθήκοντά του, ευελπιστώντας να έχει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα από ότι είχε ο προκάτοχός του, Λούμπος Μίχελ.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει κάποιες μεταγραφικές επαφές εκτός Ελλάδας, ενώ αποστολή του θα είναι να επιβεβαιώσει τη φήμη του και να παρουσιάσει προτάσεις και για πωλήσεις. Αυτό το κομμάτι θα απασχολήσει, κυρίως, το ερχόμενο καλοκαίρι, δίχως να αποκλείεται κάποια έκπληξη και την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.

Ο Σίλβα

Όμως, το πιο σημαντικό κομμάτι αφορά τις ανανεώσεις των συμβολαίων. Το θετικό είναι πως δε βρίσκεται για πρώτη φορά σ’ αυτή τη θέση. Το έχει ξαναζήσει. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2017, η ατζέντα του ήταν γεμάτη από περιπτώσεις ποδοσφαιριστών της Χάιντουκ ανάλογες μ’ αυτές που έχει να αντιμετωπίσει και στον ΠΑΟΚ. Τότε, αρκετοί και σημαντικοί ποδοσφαιριστές (Ντέλιτς, Νίζιτς, Οχάντζα, Φούτακς) έμπαιναν στο τελευταίο εξάμηνο των συμβολαίων τους και η αποτελεσματικότητα του Μπράνκο ήταν άκρως σημαντική για το μέλλον της ομάδας και της διοίκησης, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε πουλήσει έναντι 9,7 εκατ. ευρώ τον ταλαντούχο Νίκολα Βλάσιτς.

Αυτή η πώληση επανάφερε στο προσκήνιο τη φιλία του με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, που συνεχίζει να κάνει καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς οι δύο συμπατριώτες γνωρίζονται πολύ καλά και διατηρούν άριστες σχέσεις από το κοινό διάστημα τους στην Εστορίλ.

Το κρατητήριο

Ο Μάριο Μπράνκο στο διάστημα της παρουσίας του στη Χάιντουκ είχε κάποιες εξωγηπεδικές περιπέτειες, καθώς τον Οκτώβριο του 2017 είχε συλληφθεί από την αστυνομία μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας, για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στις σουίτες του γηπέδου του Σπλιτ, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων οι άνθρωποι της Χάιντουκ διαμαρτυρηθήκαν για πέναλτι, ο διαιτητής δεν καταλόγισε την παράβαση και στα επίσημα του γηπέδου έγινε το έλα να δεις μεταξύ των παραγόντων των δύο ομάδων…

 

Τελευταία Νέα