ΤΟP-10 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία! (pics&vids)

ΤΟP-10 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία! (pics&vids)

bet365

Οι αναμετρήσεις των δύο «Δικεφάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, με γηπεδούχο την Ένωση, έχουν χαρίσει στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη των φιλάθλων. Το Gazzetta-Weekend άνοιξε το χρονοντούλαπο της ιστορίας και σας παρουσιάζει δέκα ιστορικά ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Η ΑΕΚ είναι κυρίαρχη στα εντός έδρας ντέρμπι απέναντι στον ΠΑΟΚ. Με εντυπωσιακές νίκες και μεγάλα σκορ, όπως το 6-2 το 1962 και το 2002, το 5-1 δύο φορές και το 4-0 τρεις φορές, υπάρχουν συγκλονιστικά σε εξέλιξη παιχνίδια με μεγάλα σκορ (4-3, 3-4), καθώς και ματς που έμειναν στην ιστορία για άλλους λόγους…

Ο κύκλος των ντέρμπι στην Α’ Εθνική ξεκίνησε με εννιά σερί νίκες για τους «κιτρινόμαυρους», που συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας στις 45 νίκες σε 62 ντέρμπι (πρωτάθλημα και πλέι οφ) ως γηπεδούχοι απέναντι στον έτερο «Δικέφαλο», που ως φιλοξενούμενος έχει κερδίσει μόλις 7 φορές την ΑΕΚ.

1962-63, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 5-1

«Πεντάρα» τίτλου για την Ενωση

H AEK ήταν στην πρώτη θέση και υποδεχόταν στις 5 Μαΐου του 1963, τον 4ο στη βαθμολογία ΠΑΟΚ για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Εχοντας κερδίσει και στον α’ γύρο με 3-0 στην Τούμπα, οι εφημερίδες της εποχής θεωρούσαν βέβαιη την ήττα των «ασπρόμαυρων», που κατέβηκαν στην Αθήνα δύο μέρες πριν από τον αγώνα και την παραμονή προπονήθηκαν κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι «κιτρινόμαυροι» ήθελαν τη νίκη για να πάνε με καλή ψυχολογία στο μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, που την ίδια μέρα στραβοπάτησε στο Αιγάλεω (1-1) και η ΑΕΚ με τον Ουγγρογερμανό Γένε Τσάκναντι και σκόρερ τους Τσαχουρίδη, Παπαϊωάννου, Σταματιάδη, Νεστορίδη και Ιμπραήμ συνέτριψε με 5-1 τον ΠΑΟΚ και έμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή με 68 βαθμούς.

Μια εβδομάδα αργότερα το τριφύλλι κέρδισε στο αθηναϊκό ντέρμπι με 2-0, οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση και το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα της ΑΕΚ, κρίθηκε στη διαφορά τερμάτων, καθώς και το μπαράζ που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια έληξε ισόπαλο 3-3.

1968-69, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-1

Με γκολάρα του Κούδα, η πρώτη νίκη

Πότε αξιώθηκε να κερδίσει ο ΠΑΟΚ στην Αθήνα την ΑΕΚ; Όταν ο Γιώργος Κούδας επέστρεψε στα «πάτρια εδάφη» και ο αγώνας, για «τεχνικούς λόγους» (έργα αντικατάστασης χλοοτάπητα, που κρατούσαν κάτι μήνες…), έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη, την ίδια ημέρα που στην Ελλάδα κυριαρχούσε ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με τη Ζακλίν Κένεντι στον Σκορπιό.

Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ είχε επιλέξει για έδρα το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και παρά την ήττα-σοκ από τον Βύζαντα με 2-1, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, επέμενε να αγωνιστεί στο ίδιο γήπεδο, καθώς η διοίκηση προσδοκούσε υψηλά έσοδα… Το φαληρικό στάδιο, όντως γέμισε από 30.000 κόσμο, αλλά στην πλειοψηφία τους ήταν φίλοι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού!

Με την εκδρομή για την Αθήνα να κοστίζει 110 δρχ. περισσότεροι από 6.000 ΠΑΟΚτσήδες κατηφόρισαν στον Πειραιά, «καταλαβόντες μιαν ολόκληρον πτέρυρα του γηπέδου, έκαμαν αισθητήν την παρουσίαν των», με τον Γιώργο Κούδα να πετυχαίνει στο 67ο λεπτό ένα απίστευτης έμπνευσης και εκτέλεσης γκολ από πάσα του Σταύρου Σαράφη.

1972-73, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-2

Ορθια η Φιλαδέλφεια τον αποθέωσε

Τη σεζόν 1972-73 η ποδοσφαιρική Ελλάδα γνώριζε για τα καλά τον ΠΑΟΚ του Λες Σάνον. Μια ομάδα που κατά γενική ομολογία έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά στο τέλος δεν πήρε το πρωτάθλημα. Μια εβδομάδα πριν από το αξέχαστο ΠΑΟΚ – Παναχαϊκή 3-5, που τελικά στέρησε τον τίτλο από τους «ασπρόμαυρους», η παρέα του Γιώργου Κούδα πέρασε με εμφατικό τρόπο από τη Νέα Φιλαδέλφεια υποχρεώνοντας 32.000 θεατές να την αποθεώσουν.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Νέστορ Μαρτίν Ερέα, που είχε έρθει το καλοκαίρι του 1972 για λογαριασμό της ΑΕΚ, ανάμεσα στις αθρόες μεταγραφές Νοτιοαμερικανών ποδοσφαιριστών που συντελούνται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, κρατούσε το 0-0, αλλά στο β’ μέρος δύο γκολ μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, από τον Σαράφη (48') και τον Αποστολίδης (51'), έκριναν το νικητή, καθώς στο 73’ το σουτ του Αποστολίδη έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

1976-77, ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0

Τα «εγκλήματα» Τσουκαλαδέλη

Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, με τον Άγγλο Μπίλι Μπίνγκαμ, που είχε περάσει κι από τον πάγκο της ΑΕΚ, στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας πήγαινε φουλ για την κατάκτηση του δεύτερου σερί τίτλου. Πριν από το ντέρμπι, την Πρωτομαγιά του 1977, ήταν πρωτοπόρος με 44 βαθμούς, ακολουθούσε ο Παναθηναϊκός με 42 βαθμούς, ενώ πιο πίσω ήταν ο Ολυμπιακός (40β.) και η ΑΕΚ (39β.).

Ο διαιτητής Τσουκαλαδέλης από τη Λαμία, εκείνο το απόγευμα, διέπραξε σωρεία λαθών, που στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκαν «εγκλήματα» και οι ξύλινοι τίτλοι των εφημερίδων έκαναν λόγο για «σφαγή χωρίς αναισθητικό»! Οι ΠΑΟΚτσήδες ακόμη θυμούνται τον τρόπο, με τον οποίο ο Τάκης Νικολούδης άνοιξε το σκορ στο 11ο λεπτό, την ώρα που το τείχος δεν είχε καν στηθεί, την αποβολή του Γιάννη Δαμανάκη στο 43’ και το πεντακάθαρο γκολ του Σταύρου Σαράφη στο 57ο λεπτό, μια απόφαση – σκάνδαλο, αν δείτε στο βίντεο που ακολουθεί…

1988-89, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0

Φιέστα στην κατάμεστη Φιλαδέλφεια

Το τελικό σκορ (0-0) ελάχιστοι θα το θυμούνται, ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες σε έκταση νίκες, ωστόσο το συγκεκριμένο ντέρμπι μνημονεύεται ακόμη και σήμερα, καθώς η Ενωση γιόρτασε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, που είχε σφραγίσει μια εβδομάδα νωρίτερα με το «διπλό» στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό.

Οι πανηγυρισμοί των φίλων της για το γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου δεν είχαν ακόμα κοπάσει και η ΑΕΚ πανηγύρισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας για τη σεζόν 1988-89 σ’ ένα κατάμεστο «Ν. Γκούμας», με τη φιέστα των «κιτρινόμαυρων» να περιλαμβάνει και τη ρίψη της μπάλας για την πρώτη σέντρα της αναμέτρησης από ελικόπτερο.

Χιλιάδες φίλοι της ΑΕΚ περίμεναν υπομονετικά το τελευταίο σφύριγμα για να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και να αποθεώσουν τους πρωταθλητές.

1996-97, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-2

Σπάνιο «διπλό» που του έδειξε την... Ευρώπη

Είχαν περάσει εικοσιτέσσερα χρόνια από την τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ στο «Νίκος Γκούμας», ο Ζήσης Βρύζας ένας εκ των δύο σκόρερ των «ασπρόμαυρων», δεν είχε καν γεννηθεί, με τους Θεσσαλονικείς το μεσημέρι της 4ης Μαΐου του 1997 να «καίγονται» για τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι σε μια αδιάφορη βαθμολογικά ΑΕΚ, που είχε να λύσει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα με τη τη διοίκηση Τροχανά.

Οι κερκίδες στη Νέα Φιλαδέλεια ήταν μισοάδειες, με τον ΠΑΟΚ να κουβαλάει μαζί του περίπου 3.000 φίλους του, οι οποίοι έστησαν πάρτι βλέποντας Βρύζα και Ζουμπούλη να σκοράρουν και να χαρίζουν ένα σημαντικό τρίποντο στη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη.

2001-02, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 6-2

«Εξάρα» στο πρώτο «αντίο» του Σάντος

Η ΑΕΚ πάλεψε μέχρι τέλους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2001-2002, χάνοντας τον τίτλο από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία. Στις 8 Μάϊου του 2002 το κοινό της Νέας Φιλαδέλφειας αποχαιρέτισε τον αγαπημένο Πορτογάλο προπονητή, που λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας με τη διοίκηση του Μάκη Ψωμιάδη, είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του.

Το «αντίο» του Σάντος γράφτηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο απέναντι σε μια ομάδα, με την οποία συνεργάστηκε πέντε χρόνια αργότερα και ενώ είχε επιστρέψει για δεύτερη φορά στον πάγκο της Ένωσης.

Ο Πορτογάλος αποχαιρέτισε φορώντας ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ στο λαιμό του και εμφανώς συγκινημένος, το ίδιο και ο Άκης Ζήκος στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της ΑΕΚ πριν μετακομίσει στο πριγκηπάτο του Μονακό. Στην αλλαγή του με τον Φερούζεμ τα τσιμέντα της θρυλικής έδρας των Ενωσιτών σείστηκαν από τις ιαχές του κόσμου.

Και τι ειρωνεία; Το 6-2 η ΑΕΚ το πέτυχε απέναντι στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στο τελευταίο ματς του στον πάγκο του ΠΑΟΚ!

2002-2003, ΑΕΚΠΑΟΚ 3-4

Ματσάρα με τον ΠΑΟΚ στην κορυφή!

Η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων για την Α’ Εθνική (ακολούθησε και ένα ματς κυπέλλου) στο «Νίκος Γκούμας» ήταν τόσο συγκλονιστικός σε εξέλιξη, που όσοι βρέθηκαν το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 2002 στις κερκίδες του, δεν ήθελαν να μπει ένα τέλος.

Αρχές Δεκέμβρη και ο ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη βρέθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με το «διπλό» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα πρώτα 30 λεπτά προηγήθηκε 3-0 (Φρούσος 1', Οκκάς 19', Νάστου 29'), η ΑΕΚ απάντησε μειώνοντας σε 2-3 (Κατσουράνης 34’, Νικολαϊδης 45’), αλλά ο Οκκάς στο 59’ έκανε το 2-4.

Στο 71’ ο Αγγελος Αναστασιάδης αποβλήθηκε, καθώς διαπληκτίστηκε με τον πρώτο βοηθό, ενώ ο Βασίλης Μπορμπόκης (που έχει σκοράρει και με τις δύο ομάδες σε ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ) μείωσε σε 3-4.

Πολύ ξύλο στις εξέδρες με υποστηρικτές του τότε προέδρου Μάκη Ψωμιάδη και όσων οπαδών της ΑΕΚ δεν υποστήριζαν την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ομάδας.

2007-08, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0

Η βραδιά του Μπλάνκο

Πω, πω μια γκολάρα! Ο Ίσμαελ Μπλάνκο, σε μια ιδιαίτερη στιγμή της καριέρας του, θα θυμάται για πάντα το γκολ που σημείωσε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στις 30 Δεκεμβρίου 2007.

Ο Αργεντινός στράικερ πριν από έντεκα μέρες είχε χάσει τον πατέρα του, έκανε ταξίδι - αστραπή για να παρευρεθεί στην κηδεία του, αλλά επιστρέφοντας στην Αθήνα ζήτησε από το Φερέρ να τον υπολογίζει και να τον ξεκινήσει στην ενδεκάδα. Είχε λόγο και κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στη φαμίλια του: σκόραρε και αφιέρωσε το γκολ (το 19ο στη σεζόν) στον πατέρα του, με πάνω από 25.000 Ενωσίτες να τον αποθεώνουν.

2010-11, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 4-0

Κιτρινόμαυρο «πάρτι» με Σκόκο και «Τράι»

Η ΑΕΚ του Χιμένεθ δεν ήταν στα καλύτερα της, είχε να κερδίσει κάτι παραπάνω από 80 ημέρες στο γήπεδο της και το έκανε στις 6 Μαρτίου του 2011, με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, απέναντι σ’ έναν τραγικό ΠΑΟΚ.

Μόλις στο 10ο λεπτό η κεφαλιά του Ντιόπ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κρέσιτς, για να ακολουθήσουν δύο γκολ του Σκόκο (35’ και 55') σηκώνοντας το ΟΑΚΑ στο πόδι, ενώ τον επίλογο έβαλε με κεφαλιά στο 79’ ο Τραϊανός Δέλλας.

Εκείνη η νίκη έδωσε το προβάδισμα στην Ενωση ενόψει των πλέι οφ, ενώ το γκολ του «Τράι» έμοπιαζε με μήνυμα για τη… χαριστική βολή που έδωσε στον ΠΑΟΚ λίγες μέρες αργότερα στον επεισοδιακό ημιτελικό της Τούμπας, όπου χάρισε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

 

Τελευταία Νέα