Οι εργάτες στο Κατάρ έγιναν... σκλάβοι!

Οι εργάτες στο Κατάρ έγιναν... σκλάβοι!

bet365

Οι εργάτες στο Κατάρ δεν είναι εργάτες, είναι σκλάβοι, δε χτίζουν γήπεδα, αλλά μαυσωλεία. Το G-Weekend παρουσιάζει την έρευνα που σοκάρει και προκαλεί θλίψη.

Κατάρ σημαίνει: Λάμψη, δισεκατομμύρια, πλούτος, διαστημική αρχιτεκτονική! Το Μουντιάλ των ονείρων για τους ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και των εφιαλτών για τους εργάτες. Σε άλλο επίπεδο το Μουντιάλ στο Κατάρ και τα δολάρια ρέουν άφθονα! Πέντε χρόνια πριν τη σέντρα και οι Ασιάτες δαπανούν 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για μεγάλα έργα υποδομής. Ναι, οι αριθμοί είναι σωστοί και δεν θα σταματήσουν στο 2017, αντίθετα θα συνεχίσουν μέχρι το 2021! «Θα συνεχίσουμε να δαπανούμε χρήματα, 500 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα για τα έργα. Πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από το να είναι η χώρα μας έτοιμη για τη διοργάνωση στο 2022». επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλί Σαρίφ Αλ - Εμαντί παρά την κρίση στον Κόλπο! 200 δις δολάρια θα δαπανηθούν από το πάμπλουτο Εμιράτο, αριθμός... απλησίαστος για κάθε άλλη χώρα. Umm Slal Stadium, Al-Khor Stadium, Al-Shamal Stadium, Al-Gharrafa Stadium, Doha Port Stadium.

Λάμψη, δισεκατομμύρια και... θλίψη!

Πέντε διαστημικά στάδια που τα βλέπουν οι Ευρωπαίοι και... σοκάρονται. Κοινό τους χαρακτηριστικό; Απίθανη αρχιτεκτονική και κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ! Οι Καταριανοί είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη το ακριβότερο Μουντιάλ όλων των εποχών! Κατάφεραν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα και θέλουν να είναι συνεπής στο μεγαλύτερο ραντεβού του ποδοσφαίρου.Οι εργαζόμενοι συχνά ζουν σε έναν περιορισμένο χώρο, βρώμικο και η διαμονή τους μόνο ασφαλής δεν θεωρείται. Εργάτες κοιμούνται σε κουκέτες και στοιβαγμένοι. Το Κράτος δεν έχει φροντίσει ακόμα για την καλύτερη διαμονή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για migrants qatar

Ο Σουμόν από το Μπαγκλαντές αποκάλυψε πως... στρατολογήθηκε απο γραφείο εύρεσης εργασίας. Τι του υποσχέθηκαν και τι βρήκε... Ηθελε ένα νέο ξεκίνημα, οικονομική ασφάλεια, ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Δεν ήθελε να μείνει στο χωριό του να και να γεράσει φτωχός... O «Ιndependent» βάζει... φωτιά στο Μουντιάλ με μια μαρτυρία που σοκάρει!

«Οταν θα φτάσεις στην Ντόχα θα δεις ότι τα πάντα έχουν αλλάξει, όπως και οι συνθήκες. Όλα αυτά τα βλέπεις μπροστά σου όταν σου δίνουν ένα προστατευτικό κράνος και ένα ειδικό τζάκετ και σου λένε το επόμενο πρωί να είναι στον χώρο των εργασιών.

Δεν δουλεύεις ως υπάλληλος σε γραφείο. Χτίζεις ένα ποδοσφαιρικό στάδιο. Δεν είναι σίγουροι ότι θα σου δίνουν μισθό 400 δολάρια. Τόσα σου είπαν αλλά μάλλον θα παίρνεις τον μήνα 200. Δεν σου είπαν για τους κινδύνους ούτε για κάτι άλλο.

Αποτέλεσμα εικόνας για migrants qatar
Η... ρήτρα για την πρόσληψή σου είναι 200 δολάρια και έχεις συμφωνήσει σε αυτήν. Όμως όχι... Είναι 2000 δολάρια συν το κόστος του ταξιδιού σου στο Κατάρ. Πληρώνεις για να δουλέψεις! Το διαβατήριό σου είναι στα χέρια τους. Είσαι... όμηρος. Δεν μπορείς να παραιτηθείς ούτε να φύγεις από την χώρα. Και πριν καλά καλά τελειώσεις την πρώτη σου βάρδια χρωστάς μισθούς 2 ετών στο αφεντικό σου!


Και έτσι ξαφνικά είσαι σε ένα πλαίσιο κοινωνικού... εγκλωβισμού, αποκλεισμού και πλήρους απαξίωσης και εκμετάλλευσης. Δουλεύεις ασταμάτητα κάτω από πολλή ζέστη και τραγικές συνθήκες. Δώδεκα ώρες την ημέρα. Το βράδυ κοιμάσαι σε ένα βρώμικο και παρατημένο κρεβάτι. Δώδεκα ώρες την ημέρα και έξι μέρες την εβδομάδα. Τουλάχιστον πληρώνεσαι στην ώρα σου. Άλλοι εργάτες κάνουν να πληρωθούν 3, 4 ή και 6 μήνες.

Είναι ένας κόσμος αστάθειας και κατάπτωσης. Οι συνάδελφοί σου μπορεί να πεθάνουν και απλώς να τους κρύψουν, να τους καλύψουν με μία κουβέρτα και να τους δηλώσουν αγνοούμενους και τέλος! Εάν επιχειρήσεις να πας μία βόλτα σε ένα εμπορικό κέντρο θα σε οδηγήσουν έξω και θα σου πουν ότι εδώ είναι χώρος για οικογένειες. Δεν είσαι καν υπάλληλος. Είσαι... σκλάβος. Συγχρονος σκλάβος. Και δεν φτιάχνεις ένα γήπεδο. Όχι δεν φτιάχνεις ένα στάδιο. Φτιάχνεις ένα μαυσωλείο.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τόσα άσχημα πράγματα για το Παγκόσμιο του 2022. Εάν αντέξεις να βγάλεις την επταετία... Και σίγουρα τα πράγματα για σένα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Όπως και να έχει ότι και να σκεφτεται κανείς για αυτό το Παγκόσμιο τα πράγματα και οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες απ' ότι πιστεύει και θεωρεί...».

 

Τελευταία Νέα