Η αγάπη του Νίκου Σταυρίδη για το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό

Δήμος Μπουλούκος
Η αγάπη του Νίκου Σταυρίδη για το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal με αφορμή τα 29 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού, θυμίζει το πάθος του για το ποδόσφαιρο και την αγάπη του στον Ολυμπιακό, τον Σιδέρη και τον Υβ Τριαντάφυλλο.

Ηταν 12 Δεκεμβρίου του 1987 όταν ο σπουδαίος Νίκος Σταυρίδης άφηνε το μάταιο τούτο κόσμο στη Σάμο σε ηλικία 77 ετών. Ο αγαπητός ηθοποιός είχε μεγαλώσει γενιές και γενιές, σκορπίζοντας πάντα το γέλιο μέσα από τη συμμετοχή του σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και ακόμα και σήμερα, παραμένει από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Σταυρίδης εκτός από την 7η τέχνη, λάτρευε και τη μπάλα και ήταν φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού, με το «μικρόβιο» να το κολλά από μικρή ηλικία στη Σάμο, όπου και γεννήθηκε. Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό και σύμφωνα με δικές του μαρτυρίες, ήταν αθλητής στίβου στο άλμα επί κοντώ. Όταν το φτωχόπαιδο από τη Σάμο βρέθηκε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 άρχισε να δουλεύει σε μια αποθήκη υλικού πολέμου στον Πειραιά. Δουλειά του ήταν να ταιριάζει αρβύλες κατά μέγεθος και το μεροκάματό του έφτανε μόνο για μια μερίδα φασόλια και μια φέτα ψωμί.

Αποτέλεσμα εικόνας για σταυριδης νικος ηθοποιος

Από την Αθήνα, όπου έμενε, πήγαινε με τα πόδια μέχρι τον Πειραιά, ενώ παρά το πενιχρό εισόδημα του, έβρισκε ευκαιρία να πηγαίνει στο Καραϊσκάκη για να βλέπει αγώνες των «ερυθρολεύκων». Ντεμπούτο έκανε το 1929 στη μουσική παράσταση «Λοβιτούρα» αλλά η καταξίωση αργούσε να έρθει και περιοριζόταν σε ρόλους κομπάρσου. Με τη βοήθεια της Αννας Καλουτά, ο Σταυρίδης έκανε ένα νούμερο δίπλα της και από τότε η ζωή του άλλαξε, καθώς όλοι αναγνώρισαν το τεράστιο του ταλέντο, με αποτέλεσμα από το 1939 και μετά η καριέρα του να εκτοξευτεί, πλέον ως ηθοποιός της επιθεώρησης!

Αυτό που ποτέ δεν άλλαξε, ήταν η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό! Το πάθος του για τους «ερυθρόλευκους» αποτυπώθηκε και στον φωτογραφικό φακό στις 17 Νοεμβρίου 1963 όταν πήγε στο γήπεδο της Ριζούπολης για να κάνει γυρίσματα για την ταινία του με τίτλο «ο διαιτητής», πριν από τον αγώνα του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό, μαζί με τους συναδέρφους του Γιαννόπουλο και Αγκοπ. Οταν από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται ότι στο γήπεδο είναι και ο Νίκος Σταυρίδης, γνώρισε την αποθέωση ειδικά όταν εμφανίστηκε ντυμένος διαιτητής και μάλιστα έτρεξε δίπλα στον Γιώργο Σιδέρη!

Δείτε την αρχή της ταινίας «ο διαιτητής» με τον δημοφική κωμικό να δίνει ρέστα!

Μετά τα γυρίσματα ο Σταυρίδης παρέμεινε στο γήπεδο για να δει τον αγώνα της ομάδας του και φαίνεται ότι ζορίστηκε αρκετά καθώς το ματς ήταν 0-0 ως το 87ο λεπτό. Οταν λοιπόν ο Γιώργος Σιδέρης σκόραρε με κεφαλιά από τη σέντρα του Πολυχρονίου, ο δημοφιλής ηθοποιός δεν άντεξε, όρμησε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και φίλησε τον Σιδέρη που ήταν ακόμα στο έδαφος με τις φωτογραφίες να δημοσιεύονται την επομένη στο «Φως των Σπορ».

Με τον Σιδέρη έχουν αποτυπωθεί αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα, καθώς ο Σταυρίδης δεν έχανε την ευκαιρία να του δείχνει την αγάπη του, όταν τον πετύχαινε σε κοινωνικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Ωστόσο, για ένα διάστημα, την καρδιά του έκλεψε ο Υβ Τριαντάφυλλος, ο γεννημένος στη Γαλλία επιθετικός του Ολυμπιακού που για τρία χρόνια μεσουρανούσε με τους «ερυθρόλευκους». Ο Τριαντάφυλλος πήγε να τον δει από κοντά σε μια θεατρική παράστασή του κι όταν τον αντιλήφθηκε ο Σταυρίδης τον κάλεσε να ανέβει στην σκηνή και βγήκαν μαζί φωτογραφία. Από τότε, ο αγαπητός ηθοποιός σε άσχετες στιγμές πάνω στη σκηνή διέκοπτε τα λόγια του για να φωνάξει: «Ύβ, Ύβ, Ύβ», δείχνοντας έτσι το θαυμασμό του για τον «ερυθρόλευκο επιθετικό. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, όταν ένας θεατής του είπε «σιγά τον παίκτη, βρε», ο Σταυρίδης με το γνώριμο του στιλ του απάντησε: «της θειάς σου ο απαυτός!».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Νίκος Σταυρίδης τα πέρασε στη Σάμο και μπορεί να μην είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον Ολυμπιακό, αλλά πάντα παρακολουθούσε τα νέα της αγαπημένης του ομάδας.

 

Τελευταία Νέα