Όταν ο Κλίντον... έκαψε την Αθήνα! (vids)

Μιχάλης Τσαμπάς
Όταν ο Κλίντον... έκαψε την Αθήνα! (vids)

bet365

Η επίσκεψη Ομπάμα πέρασε σχεδόν... απαρατήρητη αν αφήσουμε στην άκρη τις «επικοινωνιακές παράτες»! Το αντίθετο δηλαδή με ότι είχε συμβεί σαν σήμερα (19/11/1999) με την ταραχώδη και επεισοδιακή άφιξη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα! Το G-Weekend Journal... θυμάται τα γεγονότα της εποχής!

Την περασμένη Τρίτη, λίγο πριν... παραδώσει την σκυτάλη στον νέο Πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε την Ελλάδα. Για πρώτη φορά στα 8 χρόνια της παντοδυναμίας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος βρέθηκε στην χώρα μας σε μια περίοδο που περισσότερο η επίσκεψη του ήταν εθιμοτυπική παρά κάτι άλλο, καθώς πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την... αποστρατεία του άρχισε. Δείπνο στο Προεδρικό, επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο, ομιλία στο «Στ. Νιάρχος» και... αντίο Ελλάδα.

Στις περίπου 24 ώρες που ο Ομπάμα έμεινε στην Αθήνα, το κέντρο της πόλης.... νέκρωσε. Άδειες όλες οι κεντρικές λεωφόροι της πρωτεύουσας, μποτιλιάρισμα στα προάστια και χλιαρές αντιδράσεις κυρίως από φορείς της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που... αγνόησαν την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση των συγκεντρώσεων!

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ήρθε και έφυγε... αθόρυβα. Την επίσκεψη του περισσότερο θα μας την θυμίζουν τα παραπολιτικά δημοσιεύματα όπως το... στραβό χαλάκι της υποδοχής, η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο «Ελ. Βενιζέλος» και τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα! Τα επεισόδια ανάμεσα σε «αντεξουσιαστές» και αστυνομία περιορίστηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων κι απλά χαρακτηρίζονται... πατροπαράδοτα!

Καμία σχέση δηλαδή με ότι είχε συμβεί, σαν σήμερα, στις 19 Νοεμβρίου του 1999!

Τότε που... κάηκε η Αθήνα λόγω της παρουσίας του τότε Πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον μετά της συζύγου του, Χίλαρι! Τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, με το θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και μόλις λίγους μήνες μετά τον βομβαρδισμό των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Σερβία, τα Βαλκάνια θύμιζαν μια... μπαρουταποθήκη έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί!

Μπορεί ο Κλίντον στις συναντήσεις του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πρωυθυπουργό εκείνης της εποχής, Κώστα Σημίτη, να μην κατάλαβε και πάρα πολλά από τις αντιδράσεις των πολιτών μιας και τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή, όμως η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική! Αντιαμερικανικό μένος.

Δεκάδες συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα (σ.σ σε μια από αυτές συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητα του Γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ), όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμος στους δρόμους, εκατοντάδες δακρυγόνα από την μια πλευρά και μολότοφ από την άλλη. Επεισόδια. Ζημιές. Χάος!

Δεν έλειψαν βέβαια και οι... γραφικότητες! Σε μια από αυτές ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος, παριστάνοντας τον δικαστή (!!!) ήταν ο επικεφαλής σε λαϊκό δικαστήριο που στήθηκε στο Σύνταγμα με κατηγορούμενους τον Μπιλ Κλίντον, τον Κώστα Σημίτη, τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και 20 ηγέτες των δυνάμεων που συμμετείχαν στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας!

Πάντως πέρα από επεισόδια, χημικά, διαδηλώσεις και... λαϊκά δικαστήρια, το σημαντικότερο εκείνης της επίσκεψης, ήταν η συγκλονιστική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλο, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Αμερικάνου Προέδρου! Μια ομιλία που θεωρήθηκε διαχρονική και μνημονεύεται ακόμη και σήμερα σχεδόν 18 χρόνια μετά...

 

Τελευταία Νέα