Παναθηναϊκός: Ξαφνικά ο Ερασιτέχνης γίνεται... φιλέτο! (Top-5)

Φώτης Καρακούσης
Παναθηναϊκός: Ξαφνικά ο Ερασιτέχνης γίνεται... φιλέτο! (Top-5)

bet365

Στις 29 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και ο Φώτης Καρακούσης προσπαθεί να αναλύσει τους λόγους που η «μάνα του πράσινου λόχου» έχει γίνει... φιλέτο.

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, μια ιστορία που εδώ και πολλά χρόνια, από την αποχώρηση του Θανάση Γιαννακόπουλου και έπειτα, μόνο ευχάριστες σελίδες δεν είχε. Οι λέξεις "προβλήματα" και "χείλος του γκρεμού" εμφανίζονταν σχεδόν κάθε σεζόν για μια δεκαετία. Τμήματα υποβιβάστηκαν, έφτασαν στο σημείο ομάδες που είναι ιστορία στο άθλημά τους, όπως το βόλεϊ γυναικών, να μην κατέβουν να αγωνιστούν και τα χρέη έπνιγαν το λαιμό του Συλλόγου.

Κανείς από όσους δηλώνουν Παναθηναϊκοί και ήταν οικονομικά εύρωστοι δεν βοηθούσαν, ειδικά από την στιγμή που η Πολιτεία αποφάσισε να άρει τις φοροαπαλλαγές που υπήρξαν σε όσους επένδυαν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στο διάστημα αυτό το «τριφύλλι» έφτασε ακόμα και σε διοίκηση Πρωτοδικείου, πριν αναλάβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Θα πείτε γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί θεωρώ πως πλέον ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να γίνεται ένα εξαιρετικό φιλέτο για κάθε επενδυτή και παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους.

Από τον Θανάση στο Πρωτοδικείο και τα χρέη που έφτασαν στο Θεό

Από τον Θανάση στο Πρωτοδικείο και τα χρέη που έφτασαν στο Θεό

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που έδωσε ελπίδα

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που έδωσε ελπίδα

Τα χρέη όχι απλά μειώθηκαν, αλλά σχεδόν εκμηδενίστηκαν

Τα χρέη όχι απλά μειώθηκαν, αλλά σχεδόν εκμηδενίστηκαν

Η προίκα των 400.000 από το PAO Alive

Η προίκα των 400.000 από το PAO Alive

Το μεγάλο έργο της Διπλής Ανάπλασης

Το μεγάλο έργο της Διπλής Ανάπλασης

Αρχίζουμε με μία αναφορά ωστόσο στα όσα προηγήθηκαν μετά την αποχώρηση του αείμνηστου Θανάση Γιαννακόπουλου από τον Ερασιτέχνη. Την επόμενη κιόλας ημέρα που ο «τυφώνας» αποφάσισε να μην ασχολείται άλλο με τον Σύλλογο, άρχισαν τα προβλήματα. Τα περισσότερα - αν όχι όλα - είχαν να κάνουν με την κακή έως τραγική διαχείριση που υπήρξε. Όταν δηλαδή τα έσοδα από ΠΑΕ και από ΚΑΕ ήταν 1.000 ευρώ (παράδειγμα είναι αυτό, όχι πραγματικά ποσά) και για ενίσχυση των τμημάτων ξόδευαν 10.000 ευρώ τα οποία φυσικά και δεν έβαζαν από την τσέπη τους, ήταν απολύτως λογικό να έρθει η καταστροφή.

Ειδικά επί εποχής του Μιχάλη Κίτσιου τα χρέη ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ ούτε οι διοικήσεις Ρισβά, Μακρόπουλου (από την τσέπη του έδωσε τουλάχιστον ένα άκρως σεβαστό ποσό), Μιχαλαριά, Μπαλτάκου και Πρωτοδικείου (Πλυτάς), κατάφεραν να τα μειώσουν. Ξεχωριστά σε τμήματα αυτό έγινε στο βόλεϊ ανδρών, όπου μπορεί το τμήμα να έφτασε πολλές φορές ακόμα και κοντά στο να μην κατεβάσει ομάδα, αλλά συγκεκριμένοι άνθρωποι που είχα αναφέρει και σε άλλο μπλογκ υπερέβαλαν σε πολλές περιπτώσεις εαυτούς και το κράτησαν ζωντανό.

Και εκεί που μετά και την διοίκηση Πρωτοδικείου όλα έδειχναν ακόμα πιο μαύρα, το κλίμα ήρθε να αλλάξει η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Οι φήμες έγιναν πραγματικότητα και στις 8 Ιουνίου του 2018 ανέλαβε τα ηνία «αναγκάζοντας» την αισιοδοξία να κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Και την... ανάγκασε γιατί από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως η νέα αυτή εποχή μόνο σε καλό θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Όλα αυτά μέχρι και τις 13/6/2020 όταν ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε ουσιαστικά πως αποχωρεί από τα πάντα που αφορούν το «τριφύλλι» μετά από μια βδομάδα γεμάτη εντάσεις. Οι εκλογές του Ερασιτέχνη είναι προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου και πάμε λίγο να δούμε γιατί τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση όσα προηγήθηκαν αυτή την δεκαετία και το γιατί ο Ερασιτέχνης είναι πλέον ένα... φιλέτο για κάθε επενδυτή.

Θα ξεκινήσουμε με το πιο απλό, αλλά συνάμα και εξαιρετικά σημαντικό που δεν είναι άλλο από τα χρέη. Όταν ανέλαβε τα ηνία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το ποσό που έπρεπε να δώσει ο Ερασιτέχνης έφτανε και ξεπερνούσε τα 3.500.000 ευρώ. Τμήματα όπως το βόλεϊ Γυναικών όχι απλά είχαν πέσει κατηγορία, αλλά δεν συμμετείχαν καν σε πρωτάθλημα! Από την πρώτη στιγμή ο νέος τότε πρόεδρος είχε τονίσει πως στόχος είναι μηδενιστεί το χρέος και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Πλέον το ποσό δεν ξεπερνά τις 500.000 και μάλιστα όλο είναι σε πλήρη διακανονισμό. Δηλαδή μέσα σε μόλις δύο χρόνια δόθηκαν σε χρέη 3.000.000 ευρώ και από την καταστροφή ο κόσμος άρχισε να ελπίζει. Αν συμπεριλάβουμε, μάλιστα, και τα έσοδα από ΠΑΕ, ΚΑΕ, αλλά και διάφορους χορηγούς, όποιος θελήσει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ερασιτέχνη δεν θα έχει πάνω από το κεφάλι του ένα χρέος που κρεμόταν σαν δαμόκλειος σπάθη, αλλά ένα νοικοκυρεμένο Σύλλογο. Θα μπορεί να ηγηθεί του Συλλόγου και να τον οδηγήσει σε επιτυχίες χωρίς να «ματώσει» οικονομικά για χρέη τα οποία ο ίδιος δεν δημιούργησε.

Εκτός από την τρομερά μεγάλη μείωση των χρεών, υπάρχουν και περίπου 400.000 ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία του PAO Alive και τα οποία από την πρώτη στιγμή υπήρξε δέσμευση πως αν αυτό το εγχείρημα δεν πετύχει θα πήγαιναν στα ταμεία του Ερασιτέχνη. Ένα ποσό που μόνο ασήμαντο δεν είναι. Για την ακρίβεια είναι ικανό είτε να οδηγήσει σε πρωταθλητισμό ακόμα και δύο τμήματα, είτε να κρατήσει στις μεγάλες κατηγορίες τα περισσότερα.

Και πάμε τώρα στον πιο σοβαρό λόγο που κάνει τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ένα ξεχωριστό φιλέτο. Μιλάμε φυσικά για την περιβόητη Διπλή Ανάπλαση. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει βούληση να φτιαχτεί το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό. Για να ξεκινήσουν όλα χρειάζεται βέβαια και η υπογραφή του προέδρου του Ερασιτέχνη. Ένας Ερασιτέχνης που ξέχωρα από την χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου (εκεί ο καθένας μπορεί να έχει τις ενστάσεις του), μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από την Διπλή Ανάπλαση.

Αρχικά θα αποκτήσει δικές του εγκαταστάσεις, κάτι τρομερά σημαντικό για την λειτουργία του, καθώς δεν θα τρέχει από γραφεία σε γραφεία δαπανώντας σημαντικά ποσά που άνετα στο παρελθόν θα μπορούσαν να έχουν δοθεί για τη μείωση των χρεών ή στα μπάτζετ των ομάδων. Επίσης, αναλόγως με το αν γίνει ή όχι το γήπεδο μπάσκετ, θα φτιαχτεί και κλειστό γυμναστήριο που θα ξεκινά από 1.500 και μπορεί να φτάσει και τις 3.000 θέσεις. Ένα δικό του σπίτι που αμέσως αλλάζε το επίπεδο του Συλλόγου και το οποίο θα του ανήκει.

Σε απλά ελληνικά και με δεδομένη ξαναλέμε θέληση να υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση, όποιος θελήσει να αναλάβει τον Ερασιτέχνη και φυσικά ψηφιστεί από τα μέλη του, θα γίνει ο άνθρωπος που επί των ημερών του θα μπουν οι βάσεις για να αποκτήσει ο Σύλλογος το δικό του σπίτι, τις δικές του εγκαταστάσεις που θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να του αλλάξουν επίπεδο. Αν ξαναλέμε προσθέσουμε και τον ουσιαστικό μηδενισμό των χρεών, την προίκα του PAO Alive, αλλά φυσικά και το ποδοσφαιρικό γήπεδο, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός από «βαρίδι» που ήταν για πολλούς «λεφτάδες», γίνεται άμεσα ένα τρομερά ενδιαφέρον φιλέτο...

ΥΓ: Είσαι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και μέσα σε δύο χρόνια έχεις δώσει 3.000.000 ευρώ μόνο σε χρέη, χώρια τα μπάτζετ στα τμήματα. Προσωπικά το βρίσκω λάθος να τα... πετάξεις και να μην συνεχίσεις την προσπάθεια. Από την άλλη αν όντως το κάνεις, σίγουρα δεν έχεις αφήσει καμένη γη όπως άφηναν σχεδόν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις.

ΥΓ1: Πραγματικά στο θέμα του ποδοσφαιρικού γηπέδου χρειάζεται προσοχή. Θα είναι κρίμα να γίνει κάτι μόνο για να... γίνει και η χωρητικότητα να είναι πάνω-κάτω ίδια με της Λεωφόρου. Ωστόσο, αν όντως υπάρχει βούληση, θα βρεθεί και η σωστή λύση.

ΥΓ2: Τα μισά από όσα ακούγονται να γίνουν πράξη, τότε οι εκλογές του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα αποκτήσουν τρομερά μεγάλο ενδιαφέρον...