Γκολίτσης: «Ευκαιρία να επανεκκινήσουμε το επαγγελματικό ελληνικό βόλεϊ»

Gazzetta team
Γκολίτσης: «Ευκαιρία να επανεκκινήσουμε το επαγγελματικό ελληνικό βόλεϊ»

bet365

Ο Σπύρος Γκολίτσης μέσω του gazzetta.gr καταθέτει τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση του επαγγελματικού βόλεϊ, ξεκινώντας από τις διαπιστώσεις.

Το ελληνικό βόλεϊ και ειδικά το επαγγελματικό και συγκεκριμένα η Volley League Ανδρών, περνάει δύσκολες στιγμές. Στιγμές που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αποχή λόγω lockdown, αλλά γιατί συνολικά τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν οι κινήσεις που θα έπρεπε προκειμένου το άθλημα αυτό να βρει τον δρόμο του.

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το άθλημα είναι ο Σπύρος Γκολίτσης, με τον έμπειρο προπονητή μέσω του gazzetta.gr να καταθέτει τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση του επαγγελματικού βόλεϊ, ξεκινώντας από τις διαπιστώσεις.

Αναλυτικά αναφέρει: «Παρά την πρόσφατη καλή είδηση για την επανέναρξη των προπονήσεων του επαγγελματικού βόλεϊ ανδρών είναι ηλίου φαεινότερον ότι το ελληνικό βόλεϊ έχει γενικώς τελματώσει. Όσοι δεν το βλέπουν εθελοτυφλούν.

Οι επόμενοι μήνες θα μας φέρουν ενώπιον μίας και μοναδικής ευκαιρίας να επανεκκινήσουμε το Επαγγελματικό ελληνικό βόλεϊ. Χρειάζονται όμως ρηξικέλευθες αποφάσεις και αλλαγή πλεύσης, ώστε να μπουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας απαρχαιωμένες, αναχρονιστικές και αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο ελληνικό βόλεϊ εδώ και χρόνια. Χρειαζόμαστε σύγχρονους, καινοτόμους και ευέλικτους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να εξελίξουμε τις λίγκες ανδρών και γυναικών (ναι, και γυναικών, καθώς έφτασε πλέον η ώρα να δημιουργηθεί επαγγελματική λίγκα γυναικών), ώστε αυτές να καταστούν διαφημιζόμενα, δημοφιλή και κυρίως ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.

Πριν όμως προχωρήσουμε σε προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες, ώστε η σεζόν 2021-2022 να ξεκινήσει από διαφορετική αφετηρία, η οποία θα υπακούει σε καινοτόμες ιδέες και έξυπνα πρότυπα, ας περιγράψουμε την υπαρκτή κατάσταση.

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Το πρωτάθλημα διεξάγεται υπό την ευθύνη της ΕΟΠΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης). Ωστόσο, η ΕΟΠΕ δεν έχει καταφέρει να συνδράμει έστω κατά το ελάχιστο τις γυναικείες ομάδες, αφού αυτές επωμίζονται όλα τα έξοδα (έξοδα μετακίνησης, έξοδα διαιτησίας κλπ.), ενώ δεν έχουν το παραμικρό έσοδο ούτε από άμεσες ούτε από έμμεσες ενέργειες της ΕΟΠΕ (και πώς να υπάρξουν τέτοιες ενέργειες με ανύπαρκτο μάρκετινγκ, χωρίς τηλεοπτική στέγη και χωρίς κεντρικό χορηγό;). Το σοβαρότερο όμως είναι η απουσία ενός αυστηρότερου πλαισίου προϋποθέσεων συμμετοχής στην Α1 γυναικών, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα (αδιανόητο!) μπορούν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα όλοι οι σύλλογοι της χώρας, χωρίς να ικανοποιούν έστω τις βασικές προδιαγραφές, όπως γηπεδικές εγκαταστάσεις, ελάχιστο εγγυημένο μπάτζετ, κατάθεση εγγυητικής, παρουσίαση κεντρικού σπόνσορα. Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια το πρωτάθλημα γυναικών είναι ακραία αθηνοκεντρικό, καθώς οι ομάδες της Αττικής ξεπερνούν πάντοτε τις μισές από τις ομάδες που συμμετέχουν στην Α1 (με εξαίρεση τη σεζόν 2017-2018, κατά την οποία αθηναϊκές ήταν οι πέντε από τις δώδεκα ομάδες). Κατά τη φετινή σεζόν συμμετέχουν από την Αττική οκτώ ομάδες (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΑΕΚ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΑΜΑΖΟΝΕΣ, ΘΕΤΙΔΑ, ΠΟΡΦΥΡΑΣ, ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ), γεγονός που δυσχεραίνει την προβολή του πρωταθλήματος πανελλαδικά. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: αν λέγαμε στις συμμετέχουσες στην ιταλική, γαλλική η γερμανική λίγκα ότι οι οκτώ από τις “επαγγελματικές” ομάδες της Α1 κατηγορίας έχουν έδρα την πρωτεύουσα της χώρας μας, καμία τους δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά το Ελληνικό πρωτάθλημα γυναικών.

Α1 ΑΝΔΡΩΝ: Στο πρωτάθλημα ανδρών, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή λίγκα (ΕΣΑΠ) και ασφαλώς δεν είναι υπό την ευθύνη της ΕΟΠΕ, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Τι έχει καταφέρει η λίγκα τόσα χρόνια; Τόσο λίγα, ώστε να έχει υποβαθμίσει εντελώς το προϊόν της. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο οκτώ μόλις ομάδες (και εδώ οι μισές ομάδες προέρχονται από την Αττική), αφού τέσσερις ομάδες με δικαίωμα συμμετοχής (ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΛΠΙΔΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ) αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Απουσιάζει ένας κεντρικός χορηγός, τα έσοδα από την λίγκα για τα μέλη του συνεταιρισμού είναι μηδαμινά, το αναιμικό τμήμα μάρκετινγκ δεν προσφέρει καμία άμεση η έμμεση προβολή των ομάδων, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίγκα μεταβάλλονται διαρκώς και κατά το δοκούν και είναι πάντοτε ετεροχρονισμένες: χαρακτηριστικό και αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι και στις έξι τελευταίες αγωνιστικές περιόδους αναβλήθηκε η έναρξη του πρωταθλήματος! Φτάναμε κάθε φορά στο σημείο να μη γνωρίζουμε, ούτε κατά τον μήνα Οκτώβριο, πόσες ομάδες θα συμμετέχουν τελικά στη λίγκα. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο και δυστυχές το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΣΑΠ την τελευταία δεκαετία κατόρθωσε να οδηγήσει αρκετές ομάδες, αφότου αυτές πέρασαν στη λίγκα, στον αφανισμό τους (βλ. ΓΣ ΛΑΜΙΑΣ, ΕΑ ΠΑΤΡΩΝ, ΚΥΖΙΚΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ) ή, αφού δεν κατάφερε να τις αφανίσει, να τις κάνει να συμμετέχουν σχεδόν διαλυμένες στα τοπικά πρωταθλήματα (βλ. ΑΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΝΙΚΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ). Τέλος, για κάποιες ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν παλαιότερα στην Α1, ενώ τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες, το πέρασμα τους από την Α1 αποδείχθηκε καταστροφικό (βλ. ΑΡΗΣ, ΜΕΝΤ, ΑΕΚ, ΕΛΠΙΔΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ , ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ).

Στα αρκετά σοβαρά ατοπήματα της τελευταίας πενταετίας πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη πρόβλεψης για την προστασία της λειτουργίας του πρωταθλήματος σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο οδήγησε τελικά στη διακοπή του Πρωταθλήματος κατά το δεύτερο λοκντάουν. Οι ομάδες έκλεισαν σχεδόν πενήντα ημέρες καθολικής απραξίας λαμβάνοντας μέρος σε ένα πρωτάθλημα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαγγελματικό. Οι ξένοι αθλητές ψάχνουν πώς θα φύγουν, ενώ στις διοικήσεις των ΤΑΑ επικρατεί ανασφάλεια και οι ανακοινώσεις τους, αρχής γενομένης με την ανακοίνωση του Φοίνικα Σύρου, είναι ανάλογες του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους του συνεταιρισμού. Η επανέναρξη των προπονήσεων του επαγγελματικού βόλεϊ ανδρών δυστυχώς δεν είναι αρκετή για να εξαλειφθεί το αίσθημα ανικανότητας που αποπνέει η τρέχουσα διοίκηση της ΕΣΑΠ.

Συνεχίζεται……

ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΛΙΤΣΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα