Τέλος τα Eurovolley, τώρα επιστροφή στην μιζέρια...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Τέλος τα Eurovolley, τώρα επιστροφή στην μιζέρια...

bet365

Μετά από αυτό των γυναικών, ολοκληρώθηκε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών και ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την επιστροφή στην μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας.

Με δύο προκρίσεις στις επόμενες φάσεις και πορεία ως τους «16» των διοργανώσεων, ολοκληρώθηκαν για την Ελλάδα τα δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Δύο τουρνουά στα οποία μάγεψε η Σερβία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο σε Γυναίκες, αλλά και σε Άνδρες. Οι Σέρβες και Σέρβοι έδειξαν με το πλέον πειστικό τρόπο πως είναι με διαφορά ο πιο αθλητικός λαός του πλανήτη, έχοντας καταφέρει να μείνουν στην κορυφή όχι μόνο του βόλεϊ, αλλά των περισσοτέρων σπορ, για πολλά πολλά χρόνια.

Για τους άνδρες ειδικά το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν γεμάτο εκπλήξεις, συγκινήσεις και φυσικά βολεϊκό υπερθέαμα και σίγουρα όσοι έκατσαν να δουν παιχνίδια και εκτός από αυτά της Εθνικής, έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έκανε μια πετυχημένη πορεία στην οποία έχω αναφερθεί και στο παρελθόν, οπότε δεν χρειάζεται να λέμε τα ίδια. Ίσως ως εικόνα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την κακή απόδοση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με την Πορτογαλία, αλλά ο στόχος των «16» επετεύχθη και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Στα εκτός Εθνικής, όπως αναφέραμε ήταν ένα τουρνουά γεμάτο εκπλήξεις. Η εντυπωσιακή Σλοβενία (ξαναλέω πως αυτή η ομάδα θα πρέπει να είναι οδηγός όχι μόνο για εμάς, αλλά και για πολλές ακόμα), έκανε μια μαγική πορεία ως τον τελικό, αφήνοντας αρχικά εκτός τετράδας την Ρωσία, το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και στην συνέχεια εκτός τελικού την Πολωνία, που με Λεόν ήταν στα προγνωστικά ένα κλικ πιο κάτω από τους Ρώσους και πολλοί είχαν ποντάρει επάνω τους για την κούπα.

Η παρέα του Ούρναουτ έπαιξε πανέμορφο βόλεϊ που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην τακτική και το εξαιρετικό διάβασμα του αντιπάλου. Ειδικά με τα δύο μεγαθήρια η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι χτύπησε πολύ στο σερβίς και στο μπλοκ, χτυπώντας στα αδύναμα σημεία των Ρώσων και Πολωνών και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε, καθώς μετά το 2015, έφτασαν για δεύτερη φορά σε τελικό, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.

Στην μάχη για το χρυσό όμως είχαν απέναντί τους, τους Σέρβους. Οι Σέρβοι πέρασαν με περίπατο ως τα ημιτελικά και κόντρα σε Γαλλία έκαναν το πρώτο τους πειστικό και μεγάλο παιχνίδι. Η ομάδα του Κόβατς που διαδέχθηκε τον Νίκολα Γκρμπιτς δεν έπαιξε σε καμία περίπτωση το βόλεϊ που έπαιξε η Σλοβενία σε όλο το τουρνουά (με εξαίρεση τους ομίλους που εκεί και οι Σλοβένοι δεν τρέλαναν κανέναν με όσα έκαναν, απλά φάνηκε πως ουσιαστικά η προετοιμασία γινόταν για τα νοκ άουτ ματς). Ωστόσο το ταβάνι που έχει ως ομάδα είναι μεγαλύτερο του αντιπάλου.

Και επειδή για ακόμα μία φορά θα πω πως το βόλεϊ είναι δίκαιο άθλημα, οι Σέρβοι έφτασαν κοντά στο δικό τους ταβάνι και από την στιγμή που το έκαναν μετά το χαμένο πρώτο σετ, δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο το αποτέλεσμα, όσο καλά και αν έπαιζε ο αντίπαλός τους. Για τρίτη φορά το χρυσό πήγε στην Σερβία, το άξιζε και με το παραπάνω, με την Σλοβενία να μένει στεναχωρημένη που για δεύτερη φορά έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, ωστόσο από την άλλη είναι τεράστιο επίτευγμα στα δύο από τα τρία τελευταία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα να φτάνεις τελικό. Τεράστιο.

Δυστυχώς όμως το τουρνουά τελείωσε, χαρήκαμε βόλεϊ, ανατροπές, εκπλήξεις πλούσιο θέαμα, αλλά ώρα να επιστρέψουμε στην μιζέρια του δικού μας πρωταθλήματος. Θα με πείτε υπερβολικό, αλλά πραγματικά δεν είμαι. Με τις μνήμες νωπές από τα γεμάτα γήπεδα (στα νοκ άουτ γιατί στους ομίλους τα περισσότερα ήταν άδεια), θα πρέπει τώρα να ασχοληθούμε με την Volley League χωρίς ουσιαστικά να ξέρουμε τι θα γίνει. Κανονικά το πρωτάθλημα ήταν να αρχίσει στις 26 Οκτωβρίου και μπορεί όντως να αρχίσει, μην είμαστε αρνητικοί.

Ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε με πόσες ομάδες θα διεξαχθεί αυτό το πρωτάθλημα. Ναι δεν είναι αστείο. Σε λιγότερο από ένα μήνα είναι να γίνει το πρώτο σερβίς και ουσιαστικά δεν ξέρουμε πόσες και ποιες θα είναι αυτές που θα πάρουν μέρος. Στην τελευταία συνεδρίαση μάλιστα υπήρξε και σενάριο ακόμα και για πρωτάθλημα με 8, υπάρχουν και κάποιες που περιμένουν να πάρουν wild card και ουσιαστικά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει.

Σκεφτείτε το πιο απλό δηλαδή. Είσαι φίλος του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και των υπολοίπων και πας και αγοράζεις εισιτήριο διαρκείας, χωρίς ωστόσο όχι εσύ, αλλά ούτε και ο Σύλλογος που το πουλάει να μην ξέρετε για πόσα παιχνίδια παίρνεις αυτό το διαρκείας. Αλλά αυτό θα πείτε πως δεν είναι και σημαντικό. Σημαντικό είναι πως μέχρι την Τετάρτη (στην καλύτερη περίπτωση), δεν θα ξέρουμε ποιοι θα πάρουν άδεια συμμετοχής, δεν ξέρουμε σε πιο σημείο έχουν φτάσει τα παρακάλια σε ΑΕΚ προκειμένου να αλλάξει στάση και να κατέβει στο πρωτάθλημα.

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει η κλήρωση στο όμορφο Ηράκλειο, δεν ξέρουμε πόσα παιχνίδια θα δείχνει η ΕΡΤ. Για να μην τα πολυλογώ, δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα και όλα αυτά ενώ ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη. Και από την άλλη, όταν με το καλό αρχίσει το πρωτάθλημα, θα αρχίσουν μαζί και οι γκρίνιες και οι κόντρες των ομάδων. Βέβαια μακάρι να αρχίσει στην ώρα του με ικανό αριθμό συλλόγων και λίγη γκρίνια θα την αντέξουμε. Μέχρι τότε ας βάλουμε σε κάνα ριπλέι tv τα ματς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος να χαρούμε βόλεϊ και ας ελπίσουμε πως το θέαμα που θα δούμε στην Volley League θα μας αποζημιώσει. Δεν θα έχει φυσικά καμία σχέση με ότι είδαμε στην διοργάνωση που ολοκληρώθηκε χθες, αλλά θα είναι καλύτερο από το περσινό...

ΥΓ: Ελάτε στην θέση των ανθρώπων των ομάδων που έχουν πάρει άδεια συμμετοχής από την ΕΕΑ, έχουν φέρει τους ξένους τους για προπονήσεις και βλέπουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ανέβει το μπάτζετ γιατί μπορεί το πρωτάθλημα να αργήσει να ξεκινήσει, οπότε και να τελειώσει. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο...

ΥΓ1: Προσωπικά πάντως πιστεύω πως το φετινό πρωτάθλημα θα έχει ενδιαφέρον. Και στην μάχη του τίτλου και στην μάχη της τετράδας και πως θα δούμε ωραίο βόλεϊ.

ΥΓ2: Τα χώνουμε στην ΕΣΑΠ, αλλά η αγορά 7 νέων καμερών για το video check είναι ό,τι καλύτερο. Μεγάλο πράγμα να ξέρεις πως καμία ομάδα δεν θα αδικηθεί από μια ανθρώπινα λανθασμένη απόφαση του διαιτητή.

ΥΓ3: Η ΕΡΤ πάντως ξεπέρασε τον εαυτό της. Κατάφερε με τόσα κανάλια να μην δείξει τον τελικό. Εντάξει κάθε φορά μας εκπλήσσει ακόμα πιο πολύ. Μπράβο της...

ΥΓ4: Ακόμα και μετά την συντριβή από την Ρωσία στην φάση των ομίλων ο Παναγιώτης Κουντουρίδης (στατιστικολόγος στον ΠΑΟΚ) μου έλεγε πως η Σλοβενία είναι ικανή ακόμα και για τελικό. Δεν κρύβω πως γέλασα λίγο, αλλά έπεσε μέσα και μπράβο του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...