Αλμπέρτο Τζουλιάνι: Η καριέρα του μιλάει από μόνη της

Αλμπέρτο Τζουλιάνι: Η καριέρα του μιλάει από μόνη της

Φώτης Καρακούσης
Αλμπέρτο Τζουλιάνι: Η καριέρα του μιλάει από μόνη της

bet365

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι και το Gazzetta αναφέρεται στον νέο προπονητή των «ερυθρολεύκων» του οποίου ωστόσο η καριέρα μιλάει από μόνη της.

Σε όλα τα ομαδικά αθλήματα η παρουσία του προπονητή είναι σημαντική. Σε όσα μάλιστα έχουν εκτός από τις αλλαγές και τάιμ άουτ, είναι πιο επιδραστική και οι ομάδες που έχουν έναν άξιο άνθρωπο στην άκρη του πάγκου τους, μεγαλώνουν τις πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους.

Γιατί το γράφουμε αυτό; Γιατί σήμερα ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι, αρχικά ως το τέλος της χρονιάς, δίνοντας τα ηνία του ανδρικού τμήματος βόλεϊ σε έναν άνθρωπο που οι επιτυχίες μιλάνε από μόνες τους. Ο Ιταλός τεχνικός είναι ίσως το μεγαλύτερο όνομα που έχει έρθει στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Πολλοί τίτλοι στην χώρα του πριν ρίξει το βάρος στις Εθνικές ομάδες

Ο Τζουλιάνι είναι ένας άνθρωπος που δεν θα λέγαμε πως αγωνιστικά έκανε την μεγάλη καριέρα ως αθλητής, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει και ως προπονητής. Στους πάγκους ξεκίνησε την καριέρα του στην Λορέτο, μετά στην Κοριλιάνο και την Βερόνα, με την Κούνεο να είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην καριέρα του.

Και είναι γιατί την περίοδο 2009-10 κατάφερε να πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα. Και το έκανε έχοντας υπό τις οδηγίες του τεράστιους παίκτες με πρώτο και καλύτερο τον Νίκολα Γκρμπιτς, έναν από τους καλύτερους πασαδόρους που έχουν περάσει από το άθλημα. Ο Βάισμανς, ο Νικόλοφ και ο εξαιρετικός λίμπερο Ενό ήταν επίσης μεγάλα ονόματα που μαζί τους ο Τζουλιάνι δούλεψε και οδήγησε την Κούνεο στην κορυφή της Ιταλίας, αλλά και στην κατάκτηση του CEV Cup επικρατώντας στον τελικό της Ίσκρα Οντιντσόβο με 3-1 (ο Νικόλοφ είχε 28 πόντους στον τελικό). Την επόμενη χρονιά μπορεί να μην κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά πήρε με την ίδια ομάδα το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ.

Η πορεία του με την Κούνεο έκανε την Λούμπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον αποκτήσει και μόνο χαμένη δεν βγήκε από την κίνηση αυτή. Με την Κούνεο έφτασε στην κορυφή του δυσκολότερου πρωταθλήματος στον κόσμο δύο φορές, την περίοδο 2011-12, όπου είχε μαζί του και τον Παγένκ τον οποίο θα βρει και στον Ολυμπιακό και την περίοδο 2013-14, έχοντας τότε στο ρόστερ τεράστια ονόματα όπως ο Ζάιτσεφ και ο Κούρεκ, αλλά και ο Ενό, ένας από τους καλύτερος λίμπερο που έχουν περάσει από το άθλημα αυτό.

Τζουλιάνι

Το πέρασμα από την Πιατσέντζα χωρίς τίτλο και η απόφαση να ασχοληθεί με Εθνικές ομάδες

Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με την Λούμπε, ο 57χρονος τεχνικός συνέχισε στην Πιατσέντζα, ενώ πήρε και μια κομβική για την προπονητική του καριέρα απόφαση, το να δουλέψει μαζί με συλλόγους και σε Εθνικές ομάδες. Αρχικά με την Σλοβακία και μετά με την Σλοβενία με την οποία έκανε και θαύματα, αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε πιο μετά. Στην Πιατσέντζα ο Τζουλιάνι δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο και την περίοδο 2016-17 είχε δύο παίκτες που πλέον θα βρει αντιπάλους και τους δύο στον Φοίνικα Σύρου. Μιλάμε για τον Γιώργο Τζιουμάκα που πριν λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί από τους Συριανούς και τον πασαδόρο των «πειρατών», Ραϊντέλ Ιερεθουέλο. Όσον αφορά τους τίτλους στην Ιταλία, εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν οι Μόντενα, Περούτζια, Τσιβιτανόβα και Τρεντίνο που είχαν αποκτήσει ότι καλύτερο υπήρχε στην παγκόσμια αγορά και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει άλλη ομάδα να τους χτυπήσει.

Τίτλος και στην Τουρκία

Μετά την Ιταλία ο Τζουλιάνι αποφάσισε να φύγει από την χώρα του πηγαίνοντας στην Τουρκία και την Χάλκμπανκ, με την οποία στον έναν χρόνο που βρέθηκε εκεί κατέκτησε το Σούπερ Καπ. Ο Σέρβος διαγώνιος Ντράζεν Λούμπουριτς, αλλά και ο Σλοβένος ακραίος Άλεν Σκετ ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα της ομάδας. Ίσως ο ίδιος στην Τουρκία να περίμενε κάτι παραπάνω, αλλά έμεινε μόνο έναν χρόνο και πήρε έναν τίτλο.

Δεν το λες και πετυχημένο το πέρασμά του από την Πολωνία

Θα κλείσουμε την καριέρα του σε συλλόγους με το όχι και τόσο πετυχημένο πέρασμα από την Πολωνία και την Ρεζόβια, με την οποία η συνεργασία σταμάτησε πριν λίγες ημέρες. Με την συγκεκριμένη ομάδα την περσινή χρονιά τερμάτισε στην 5η θέση του επίσης εξαιρετικά δυνατού πρωταθλήματος της Πολωνίας. Το αξιοσημείωτο στο πέρασμά του από την χώρα αυτή, είναι πως το πρωτάθλημα το κατέκτησε η Ζάκσα του Νίκολα Γκρμπιτς, που θυμίζουμε πως ο Τζουλιάνι τον είχε παίκτη όταν πήρε αυτός το πρώτο του τίτλο με την Κούνεο.

Τζουλιάνι

Τα μαγικά με την Σλοβενία

Όπως μπορεί ο καθένας να δει, ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι είχε μια καριέρα με διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο. Εκεί όμως που έχει κάνει το άλμα είναι με την Εθνική Σλοβενίας. Ο Τζουλιάνι ανέλαβε τα ηνία της ομάδας αυτής μετά την αποτυχία του Σλόμπονταν Κόβατς, ο οποίος έχοντας παραλάβει από τον Αντρέα Τζιάνι την ομάδα από την 2η θέση στο Ευρωπαϊκό του 2015, την έφτασε στην 8η σε αυτό του 2017 και την οδήγησε και πάλι σε μεγάλες διακρίσεις.

Με τον Τζουλιάνι στον πάγκο της η Εθνική Σλοβενίας κατάφερε να φτάσει δύο συνεχόμενες φορές σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2019 και το 2021. Ειδικά το 2019 οι Σλοβένοι θα λέγαμε πως έκαναν ένα μικρό θαύμα, καθώς για να φτάσουν στον τελικό όπου και έχασαν από την Σερβία με 3-1, είχαν αποκλείσει την Πολωνία, την Ρωσία (υπερδυνάμεις του βόλεϊ και οι δύο) και την Βουλγαρία όλες με 3-1. Ενώ το 2021 η ομάδα του Τζουλιάνι πάλεψε ως το τέλος για την κατάκτηση του Eurovolley χάνοντας από την Ιταλία με 3-2. Για να φτάσει στον τελικό, απέκλεισε και πάλι την Πολωνία του σπουδαίου Λεόν στα ημιτελικά (την έχει κάνει πελάτη) επικρατώντας με 3-1, ενώ στα προηγούμενα νοκ άουτ είχε αποκλείσει τις Τσεχία και Κροατία.

Μετά το 2ο αργυρό μετάλλιο και ενώ με την Σλοβενία είχε επίσης κατακτήσει το FIVB Challenger Cup και είχε οδηγήσει την ομάδα του στην 4η θέση στο VNL, αλλά και στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Ρωσία, θέλησε να σταματήσει από την Εθνική, κάτι που όπως όλα δείχνουν αυτό δεν θα γίνει. Υπήρξε μια ανατροπή και ο Τζουλιάνι εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα παραμείνει τεχνικός της Σλοβενίας θέλοντας να την οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά.

Παγένκ

Τα καλά λόγια από Παγένκ και Ούρναουτ

Όσον αφορά την απόφαση του Τζουλιάνι να έρθει στην χώρα μας, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα καλά λόγια του Αλέν Παγένκ και Τίνε Ούρναουτ. Δύο παίκτες που είχε στην Εθνική Σλοβενίας και έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό. Για την ακρίβεια ο έμπειρος κεντρικός συνεχίζει να αγωνίζεται, καθώς αποκτήθηκε το καλοκαίρι. Ο Παγένκ του είπε τα καλύτερα όχι μόνο για τους Πειραιώτες, αλλά και συνολικά για το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς στάθηκε στο ότι 4 ομάδες παλεύουν για τον τίτλο, βοηθώντας τον έμπειρο προπονητή να πάρει την απόφαση να έρθει στην χώρα μας.

Πειθαρχία και τακτική τα μεγάλα του «όπλα»

Τι κερδίζει ο Ολυμπιακός με την συμφωνία με Τζουλιάνι; Αρχικά το ότι φέρνει στην χώρα μας έναν πραγματικά μεγάλο προπονητή. Έναν προπονητή με γνωριμίες που οι Πειραιώτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κρατώντας τον όσο γίνεται περισσότερο. Και όταν λέμε εκμεταλλευτούν, δεν λέμε μόνο για φέτος, αλλά για το καλοκαίρι, καθώς ένας τεχνικός σαν τον Τζουλιάνι μπορεί να προσεγγίσει άλλους παίκτες στο μεταγραφικό παζάρι.

Στο καθαρά αγωνιστικό του ρώτα, ο Ιταλός είναι λάτρης της πειθαρχίας και της τακτικής. Η λογική λέει πως σίγουρα με την συμφωνία του θα ανέβει ο Παγένκ που η αλήθεια είναι πως δεν «έβγαλε και μάτια» ως τώρα, ενώ συνολικά αναμένεται να ανέβει και το μπλοκ, καθώς ο συγκεκριμένος προπονητής δίνει βάρος στην τακτική πάνω στο φιλέ, εκεί που ειδικά στα ντέρμπι οι Πειραιώτες είχαν σημαντικά προβλήματα.

Ολυμπακός

Του άρεσε το ρόστερ αλλά δεν αποκλείεται και μία αλλαγή

Όσον αφορά το ρόστερ, ο Τζουλιάνι είχε στα χέρια του βίντεο με παιχνίδια του Ολυμπιακού και τόνισε στους «ερυθρόλευκους» πως του αρέσει το ρόστερ, τονίζοντας πως αυτοί οι παίκτες μπορούν να παίξουν καλύτερα. Μένει να δούμε αν θα γίνει κάποια κίνηση και ποια θα είναι αυτή. Αν δηλαδή αποκτηθεί ακραίος στη θέση του Μιγιαΐλοβιτς που αν υπάρξει μεταγραφή, αυτή είναι και η πιο λογική κίνηση ή αν αποφασιστεί να απομακρυνθεί ο Έγκλεσκαλνς και είτε να αποκτηθεί πιο βαρύς διαγώνιος, είτε να πάει ο Ζουπάνι στη θέση αυτή και να αποκτηθεί κεντρικός. Βέβαια είναι εξαιρετικά πιθανό να μην γίνει και καμία κίνηση και να συνεχίσουν οι «ερυθρόλευκοι» έτσι ως το τέλος, περιμένοντας πως ο Ιταλός τεχνικός θα τους ανεβάσει επίπεδο. Το σίγουρο πάντως είναι πως ήρθε στην χώρα μας ένα μεγάλο όνομα που αν μείνει για χρόνια μπορεί να βοηθήσει πολύ συνολικά το ελληνικό βόλεϊ και όχι μόνο τον Ολυμπιακό.

 

VOLLEY LEAGUE Τελευταία Νέα