Volley League: Ο πρώτος «έλεγχος» των τεσσάρων που θα παλέψουν για τον τίτλο

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Volley League: Ο πρώτος «έλεγχος» των τεσσάρων που θα παλέψουν για τον τίτλο

bet365

Με το πρωτάθλημα να διακόπτεται για δύο βδομάδες λόγω League Cup, ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την εικόνα που έχουν δείξει στις 3 πρώτες αγωνιστικές οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Φοίνικας.

Η αλήθεια είναι πως φέτος προτίμησα να μην αναφερθώ στις 4 ομάδες που θεωρητικά θα παλέψουν για τον τίτλο, περιμένοντας να δω πρώτα κάποιους αγώνες. Όχι πως τώρα το δείγμα είναι σημαντικό, καθώς μιλάμε για μόλις τρεις αγωνιστικές, ωστόσο με δεδομένη και την διακοπή της Volley League για δύο βδομάδες λόγω των αγώνων για το League Cup, πάμε να δούμε τι έχουμε παρακολουθήσει από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Φοίνικα Σύρου.

Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι μετράνε τρία στα τρία χωρίς να έχουν χάσει κάποιο σετ, οι Θεσσαλονικείς μετά την ήττα της πρεμιέρας είχαν δύο εύκολες συνεχόμενες νίκες και ανέβηκαν τρίτοι, ενώ οι νησιώτες μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα με το 3-1 επί των «ασπρόμαυρων», η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς έχασαν πόντο κόντρα στον Μίλωνα στη Νέα Σμύρνη και γνώρισαν την εύκολη ήττα από τον Ολυμπιακό στην Ερμούπολη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά την διακοπή ακολουθεί μια κρίσιμη αγωνιστική, στην οποία ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός τον Φοίνικα. Παιχνίδια δηλαδή ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που θα παλέψουν για την κατάκτηση του τίτλου.

Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Γεμάτο ρόστερ και αίσθηση φαβορί

Ξεκινάμε με τον Ολυμπιακό που και φέτος έχει φυσικά ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Οι Πειραιώτες μετράνε ένα άνετο τρία στα τρία χωρίς απώλεια σετ. Και αν τα δύο 3-0 κόντρα σε ΟΦΗ στη Κρήτη και σε Φίλιππο στο Ρέντη ήταν αναμενόμενα, αυτό που έκανε αίσθηση ήταν το τρίτο απέναντι στον Φοίνικα. Η ομάδα του Δημήτρη Καζάζη έχει κάνει πολύ δυνατό ξεκίνημα, καθώς ήδη μετράει και τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια που έχει δώσει στους δύο προκριματικούς γύρους του Champions League κόντρα Μλάντοστ και Κομάρνο αντίστοιχα.

Το μεγάλο όπλο των «ερυθρολεύκων» είναι χωρίς αμφιβολία το κέντρο, με τους Παγένκ και Ζουπάνι να απειλούν στο μπλοκ, στην επίθεση και από τη θέση του σερβίς, κάτι που δύσκολα βρίσκεις σε δίδυμο κεντρικών. Επίσης ο Ζήσης συνεχίζει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάνοντας έτσι ακόμα πιο εύκολο το έργο του Στιβαχτή. Ο 41χρονος πασαδόρος από την άλλη με τον Καζάζη στον πάγκο είναι σαν να περνάει νέα νιότη και κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερος. Βρίσκει με κλειστά τα μάτια τον Έγκλεσκαλνς, παίζει πρώτο χρόνο και πολλές πάιπ. Ειδικά τις πάιπ τις έχει βάλει τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ στο παιχνίδι του, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον έμπειρο προπονητή των «ερυθρολεύκων».

Επίσης ως τώρα από τον Ολυμπιακό έχουμε δει ένα δυνατό δίδυμο ακραίων. Φυσικά και λείπει η ηγετική φυσιογνωμία του Φρομ, ωστόσο και ο Μιγιαΐλοβιτς δείχνει καλύτερος, ενώ και ο Πέριτς βοηθάει σε μεγάλο βαθμό συνολικά επιθετικά (επίθεση, μπλοκ και σερβίς). Το σημαντικό ως τώρα πάντα, είναι πως οι Πειραιώτες έχουν την αίσθηση του φαβορί, ενώ δεν έχουν αφήσει να φανούν τα όποια κενά υπάρχουν, ειδικά στην υποδοχή με τον Πέριτς. Ενώ μεγάλο «όπλο» είναι και το βάθος πάγκου, κάτι που θα φανεί όταν θα αρχίσουν και οι άλλοι διεκδικητές του τίτλου τους αγώνες στην Ευρώπη και η κούραση θα έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της. Συνολικά ο Ολυμπιακός δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και αυτή την στιγμή είναι ένα κλικ πιο πάνω από τους αντιπάλους του, τονίζοντας βέβαια πως ακόμα είναι εξαιρετικά νωρίς.

Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός: Όμορφο βόλεϊ, δύναμη στα άκρα, αλλά μικρό ρόστερ

Συνεχίζουμε με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν και αυτοί ένα τρία στα τρία χωρίς να έχουν χάσει σετ. Βέβαια ακόμα δεν έχουν παίξει ένα ντέρμπι, με τις νίκες με Κηφισιά και ΟΦΗ εντός έδρας, αλλά και με Φίλιππο εκτός, να είναι από αυτές που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για μια ομάδα που παλεύει για το πρωτάθλημα. Σε απλά ελληνικά αν η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου είχε χάσει κάποιο βαθμό, όχι ματς, σε μια από τις τρεις αναμετρήσεις, θα είχε κάνει μεγάλο πισωγύρισμα, παρότι ακόμα είναι εξαιρετικά νωρίς.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε δει πράγματα από το «τριφύλλι». Στον Παναθηναϊκό στηρίζουν πολλά στα άκρα, όπου εκτός από τον Πρωτοψάλτη που ξεκινάει, υπάρχει και ο παίκτης που μπορεί να σου αλλάξει την ροή ενός αγώνα ερχόμενος από τον πάγκο, είτε αυτός είναι ο Ανδρεόπουλος (να παίζει ο Ράπτης βασικός), είτε ο Ράπτης (και να παίζει ο Ανδρεόπουλος βασικός). Η παρουσία του Πρωτοψάλτη σε συνδυασμό με την απόκτηση του Γκαρά, έχουν κάνει ακόμα καλύτερη την υποδοχή και με καλή υποδοχή ο Γιάκομπσεν «τρίβει τα χέρια του». Ο Δανός πασαδόρος παίρνοντας τη μπάλα σωστά μπορεί να παίξει κέντρο με Ρανγκέλ ή Στάλεκαρ, άκρα ή και πάιπ με τους ακραίους του και φυσικά τον Βαν ντεν Ντρις, βάζοντας δύσκολα στο αντίπαλο μπλοκ.

Ο Βέλγος ειδικά είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Παναθηναϊκό. Ένας διαγώνιος που μπορεί να πάρει και 50 μπάλες σε ένα ματς, αν και στους φετινούς «πράσινους» δεν χρειάζεται, κάτι πολύ σημαντικό γιατί δεν θα κουραστεί σύντομα όπως έγινε και στον ΠΑΟΚ. Το μεγάλο «όπλο» της ομάδας του Δημήτρη Ανδρεόπουλου ως τώρα και αυτό που θα έχει στην μάχη για τον τίτλο είναι το σερβίς. Αυτή την στιγμή Ράπτης, Πρωτοψάλτης και Βαν ντεν Ντρις είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στις αντίπαλες υποδοχές και φυσικά αυτό θα θελήσουν να κάνουν και στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Φοίνικα.

Στον αντίποδα το θέμα με το μικρό ρόστερ υπάρχει, αλλά αυτό το ήξεραν όλοι από το ξεκίνημα. Αν βάλουμε και τους αγώνες στην Ευρώπη αυτό το πρόβλημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο, αλλά μπορεί και να μην φανεί. Και αυτό είναι το φετινό στοίχημα του Παναθηναϊκού, να συνεχίζει να έχει την ίδια ποιότητα στα άκρα, στην διαγώνιο και την πάσα και να μην αφήσει να φανεί το μικρό ρόστερ που υπάρχει. Αν τα καταφέρει όλα μπορούν να συμβούν, αν όχι, θα αντιμετωπίσει προβλήματα...

ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Μονοδιάστατο βόλεϊ που πρέπει να αλλάξει άμεσα

Στον ΠΑΟΚ ως τώρα η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε δει όσα θα περιμέναμε. Για την ακρίβεια οι Θεσσαλονικείς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές κόντρα σε Φοίνικα και Κηφισιά εκτός και Μίλωνα εντός παίζουν ένα μονοδιάστατο βόλεϊ που βασίζεται στις «ορέξεις» του Ούντρις. Ο Λευκορώσος είναι στο ξεκίνημα, ό,τι ήταν πέρσι ο Βαν ντεν Ντρις και αν κρίνουμε από την περσινή πορεία του «δικεφάλου του βορρά», αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα και να μπει ποικιλία στο παιχνίδι της ομάδας του Γιάννη Καλμαζίδη.

Μια ομάδα που έχει έναν εξαιρετικό διαγώνιο (ίσως τον καλύτερο του πρωταθλήματος) με μεγάλη εμπειρία από σημαντικά ματς, έχει έναν πασαδόρο όπως ο Ουόλς που έχει μεγάλη ποιότητα και δύο κεντρικούς που άνετα κάνουν την διαφορά και φυσικά μιλάμε για τον Μπράουν και τον Πετρέα. Το θέμα είναι από την στιγμή που στη θέση του λίμπερο είναι ο Κοκκινάκης, θα πρέπει ο Καναδός πασαδόρος να βάλει περισσότερο στο παιχνίδι τον συμπατριώτη του, αλλά και τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας.

Χωρίς απειλή από το κέντρο, ο ΠΑΟΚ είναι προβλέψιμος, ειδικά στα ντέρμπι, ενώ το ακόμα πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει είναι με τα άκρα. Ο Κουκλίνσκι σε καμία περίπτωση ως τώρα δεν έχει «μπει στα παπούτσια» του Σαφράνοβιτς, είναι ένας παίκτης που έχει το πάθος, έχει εξαιρετικό σερβίς, αλλά όχι διάρκεια. Προσωπικά αν και ακόμα είναι νωρίς, δεν θα θεωρούσα έκπληξη να υπάρξει κίνηση για ακραίο, αν ο Λευκορώσος δεν ανεβάσει την απόδοσή του. Όσο μάλιστα ο Κουμεντάκης δεν αναλαμβάνει τον ρόλο του ηγέτη στα άκρα, τόσο θα πρέπει ο Κουκλίνσκι να ανέβει επίπεδο, προκειμένου να ανέβουν συνολικά και οι «ασπρόμαυροι» και να σταματήσουν να παίζουν ένα παιχνίδι που θα έχει ως μοναδικό πρωταγωνιστή τον Ούντρις.

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως ο ΠΑΟΚ έχει καλό πάγκο και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο όταν θα μπουν και οι Ευρωπαϊκοί αγώνες, αλλά αρχικά θα πρέπει να σταματήσει να είναι τόσο προβλέψιμος και να βάλει στο παιχνίδι του και το κέντρο, αλλά και τα άκρα, προκειμένου να μην μείνει από νωρίς πίσω.

Φοίνικας

Φοίνικας: Εξαιρετικό ξεκίνημα, κάκιστη συνέχεια

Τέλος ο Φοίνικας Σύρου, η τέταρτη ομάδα που ξεκίνησε με στόχο την κατάκτηση του τίτλου, έχει δείξει στις τρεις πρώτες αγωνιστικές δύο πρόσωπα. Ένα είναι το καλό στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ, τον οποίο και κέρδισε με 3-1 παίζοντας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα πολύ όμορφο βόλεϊ και ένα κάκιστο στα ματς με Μίλωνα εκτός και Ολυμπιακό εντός.

Οι νησιώτες έχουν ένα εξαιρετικά γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ, το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται στο γήπεδο στα δύο τελευταία παιχνίδια. Μια ομάδα με πασαδόρο όπως ο Ιερεθουέλο, κέντρο τους Τζούριτς και Κόστα, ακραίους τους Στερν και Φράγκο και διαγώνιο τον Μιχάλοβιτς, δεν πρέπει να χάνει βαθμό στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Μίλωνα γιατί τέτοιοι βαθμοί στοιχίζουν όπως πολύ καλά ξέρει και ο περσινός Παναθηναϊκός.

Τέτοια παιχνίδια πρέπει να τα καθαρίζει, όπως πρέπει να παλεύει περισσότερο και τα ντέρμπι, ειδικά τα εντός έδρας και να μην χάνει σχεδόν με κατεβασμένα χέρια όπως έγινε με τον Ολυμπιακό (με εξαίρεση το δεύτερο σετ). Οι Συριανοί ως τώρα δείχνουν να έχουν θέμα με την υποδοχή που πρέπει να λύσουν άμεσα. Αν το κάνουν σίγουρα θα ανέβουν επίπεδο γιατί έχουν τους παίκτες να «τραβήξουν κουπί» επιθετικά και κυρίως έχουν τον πασαδόρο που μπορεί να κάνει την διαφορά, κάτι που έδειξε και απέναντι στον ΠΑΟΚ. Αν πάλι δεν το κάνουν θα έχουν πρόβλημα σε ένα πρωτάθλημα που εκτός από τις τέσσερις ομάδες που παλεύουν για τον τίτλο, έχει ακόμα ομάδες όπως ο Μίλωνας και η Κηφισιά που εντός έδρας μπορούν να σου κάνουν μεγάλη ζημιά. Βέβαια και για τον Φοίνικα ακόμα είναι νωρίς, απλά η αναφορά γίνεται για τα πρώτα συμπεράσματα από τις τρεις αγωνιστικές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...