Volley League Ανδρών: Πρωταθληματάρα δύο ταχυτήτων

Φώτης Καρακούσης
Volley League Ανδρών: Πρωταθληματάρα δύο ταχυτήτων

bet365

Η Volley League Ανδρών ανοίγει σήμερα Παρασκευή αυλαία και το Gazzetta σας παρουσιάζει ένα τρομερά ενδιαφέρον πρωτάθλημα που είναι δύο ταχυτήτων και που αναμένεται να μας προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε συνηθίσει να γράφουμε για έναρξη της Volley League την προγραμματισμένη ημέρα διεξαγωγής, καθώς τα προηγούμενα χρόνια πάντα κάτι γινόταν και το ξεκίνημα πήγαινε πιο πίσω. Φέτος αυτό επιτέλους δεν θα γίνει και εμείς ετοιμαζόμαστε να δούμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα της τελευταίας δεκαετίας.

Και θα είναι γιατί χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής θα παλέψουν για τον τίτλο όχι μία και δύο, αλλά τέσσερις ομάδες. Οι Ολυμπιακός, Φοίνικας, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, ουσιαστικά ξεκινάνε από την ίδια θέση στην αφετηρία, καθώς ο καθένας τους έχει τα ατού, αλλά και τις αδυναμίες του. Και οι 4 έχουν ως στόχο την κορυφή με τις πιθανότητες να την κατακτήσουν να είναι ίδιες για τον καθένα ή έστω οι διαφορές τους είναι πάρα πολύ μικρές.

Συνολικά αυτό το πρωτάθλημα μπορείς άνετα να το πεις πως είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη ταχύτητα είναι οι ομάδες που αναφέραμε πριν και οι οποίες δεν ξέρουμε αν παλέψουν ως το τέλος για τον τίτλο, αλλά σίγουρα έχουν στόχο την πρωτιά, κάτι που δείχνουν και οι επενδύσεις που έκαναν και στην δεύτερη είναι οι ΟΦΗ, Κηφισιά, Μίλωνας και Φίλιππος Βέροιας που αρχικά θέλουν να μπουν εξάδα για να γλιτώσουν τα πλέι άουτ, αλλά ως εκεί. Καμία από αυτές δεν περιμένει να μπει σφήνα στην τετράδα, αλλά όλες μπορούν να κάνουν την ζημιά τους στους λεγόμενους «μεγάλους».

Εμείς πραγματικά περιμένουμε να δούμε όμορφο βόλεϊ, σε ένα πρωτάθλημα που έχει 31 ξένους, ενώ επέστρεψαν και όλοι οι Έλληνες που αγωνιζόντουσαν στο εξωτερικό. Ένα πρωτάθλημα χωρίς φαβορί και με 4 ομάδες να παλεύουν για τον τίτλο, κάτι που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια στην χώρα μας. Ας το απολαύσουμε και να χαρούμε αυτό το υπέροχο άθλημα...

Ο τρόπος διεξαγωγής

Ο τρόπος διεξαγωγής

Ολυμπιακός: Στόχος να παραμείνει στην κορυφή

Ολυμπιακός: Στόχος να παραμείνει στην κορυφή

Φοίνικας: Επένδυσαν για τον τίτλο

Φοίνικας: Επένδυσαν για τον τίτλο

Παναθηναϊκός: Μικρό ρόστερ, αλλά εξάδα που μπορεί να οδηγήσει στην πρωτιά

Παναθηναϊκός: Μικρό ρόστερ, αλλά εξάδα που μπορεί να οδηγήσει στην πρωτιά

ΠΑΟΚ: Ο Καλμαζίδης ξέρει...

ΠΑΟΚ: Ο Καλμαζίδης ξέρει...

Κηφισιά: Και φέτος είναι ικανή να κάνει πολλές ζημιές

Κηφισιά: Και φέτος είναι ικανή να κάνει πολλές ζημιές

Μίλωνας: Όποιος τον νομίσει εύκολο αντίπαλο θα το πληρώσει...

Μίλωνας: Όποιος τον νομίσει εύκολο αντίπαλο θα το πληρώσει...

Φίλιππος Βέροιας: Να καταφέρει να εδραιωθεί

Φίλιππος Βέροιας: Να καταφέρει να εδραιωθεί

ΟΦΗ: Επικίνδυνοι οι Κρητικοί

ΟΦΗ: Επικίνδυνοι οι Κρητικοί

Αρχικά ξεκινάμε με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Δυστυχώς ένα τέτοιο πρωτάθλημα με τόσο δυνατές ομάδες δεν θα έχει Playoffs, με την Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν θα έχει. Μια κάκιστη απόφαση της ΕΣΑΠ, αλλά στο κάτω-κάτω οι ομάδες ψηφίζουν και αυτές αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν το δικό τους πρωτάθλημα. Πάμε να δούμε πως θα γίνει το φετινό πρωτάθλημα της Volley League όπως είχε αναφερθεί και σε ανακοίνωση της ΕΣΑΠ: «Στην κανονική περίοδο όλοι θα παίξουν όλοι με όλους. Θα γίνουν συνολικά 14 αγωνιστικές.

Οι 6 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας θα παίξουν νέο πρωτάθλημα δύο γύρων όλοι προς όλους. Θα γίνουν συνολικά 10 αγωνιστικές. Από την κανονική περίοδο θα μεταφέρουν τη βαθμολογία τους διαιρεμένη διά δύο. (π.χ. Εάν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας της κανονικής περιόδου υπάρχει διαφορά 6 βαθμών στη Β φάση θα μπουν με 3 βαθμούς διαφορά).

Η 7η και η 8η ομάδα θα παίξουν μεταξύ τους για την παραμονή στις 4 νίκες. Η ομάδα που θα συμπληρώσει 4 νίκες θα πάρει την 7η θέση και η 8η ομάδα θα παίξει μπαράζ με την 3η ομάδα της Pre League 2021-22.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της σεζόν 2021-22 οι δύο πρώτες ομάδες της Pre League θα ανέβουν στην Volley League και το πρωτάθλημα 2022-23 θα γίνει με 10 ομάδες».

Πάμε τώρα στις παρουσιάσεις των ομάδων ξεκινώντας από τον Ολυμπιακό, την ομάδα που κατέκτησε το περσινό τίτλο και που φυσικά έχει ως στόχο να παραμείνει στην κορυφή. Οι Πειραιώτες για ακόμα μία χρονιά κράτησαν τον βασικό τους κορμό. Με τον Δημήτρη Καζάζη να παραμένει στον πάγκο, έμειναν επίσης οι Έγκλεσκαλνς, Μιγιαΐλοβιτς, Στιβαχτής, Ζήσης και Εφραιμίδης. Στη θέση του Φρομ αποκτήθηκε ο Σέρβος διεθνής ακραίος Πάβλε Πέριτς, αντί του Όκολιτς ήρθε στην χώρα μας ο Σλοβένος Άλεν Παγένκ που ήταν βασικός στην Εθνική του που ανέβηκε στο 2ο σκαλί του βάθρου στο Eurovolley. Ενώ σημαντική είναι η προσθήκη του Νίκου Ζουπάνι που θα αγωνίζεται ως κεντρικός. Τέλος το ρόστερ έγινε ακόμα πιο μεγάλο με τις προσθήκες των Δαλακούρα, Ηρακλή Παπαδόπουλου και φυσικά του Κασαμπαλή που ανήκε στην ομάδα, είχε δοθεί δανεικός στην Κηφισιά και επέστρεψε.

Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη δύναμη στο κέντρο με Παγένκ και Ζουπάνι, ο Έγκλεσκαλνς είναι η σιγουριά που θέλει στην διαγώνιο ο Καζάζης, ενώ στην πάσα οι Στιβαχτής (κάθε χρόνο δείχνει και πιο νέος), Κασαμπαλής δημιουργούν ίσως το καλύτερο δίδυμο του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι βέβαια μέσα στα φαβορί για τον τίτλο, ενώ μην ξεχνάμε πως έχουν και την Ευρώπη και ειδικά αν περάσουν στους ομίλους του Champions League (ήδη προκρίθηκαν με περίπατο στον 2ο προκριματικό), θα υπάρχει και η κούραση από τους πολλούς και δυνατούς αγώνες. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια αδυναμία, αυτή είναι η υποδοχή του Πέριτς που λογικά οι αντίπαλοι θα σημαδεύουν, με το Σέρβο πάντωw επιθετικά και στο σερβίς να είναι εξαιρετικός.

Πρόβλεψη: 1-3

Ολυμπιακός

Συνεχίζουμε με τον Φοίνικα, το καμάρι της Σύρου. Και φέτος οι «πειρατές» έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενισχυθούν τόσο που να μπορούν να λένε πως στόχος τους είναι ο τίτλος. Αρχικά κράτησαν τον Ζιγκα Στερν, τον Σλοβένο ακραίο που στο Eurovolley έπαιξε ως δεύτερος λίμπερο με την Εθνική του ομάδα. Σε σχέση με πέρσι αποχώρησαν οι Ράιτς, Πρωτοψάλτης, Ράντκε, Μπράουν και Γκαράς και στις θέσεις τους αποκτήθηκαν οι Μιχάλοβιτς (Σλοβάκος βασικός στην Εθνική του), Φράγκος και Ιερεθουέλο.

Οι νησιώτες όμως δεν έμειναν εκεί, καθώς ενισχύθηκαν σε τρομερά μεγάλο βαθμό και στο κέντρο παίρνοντας τον Μίταρ Τζούριτς, τον Βραζιλιάνο, Ντέιβιντ Κόστα και τον Γιώργο Παπαλεξίου, ενώ κράτησαν τους Παπαγγελόπουλο. Μια τετράδα που δεν υπάρχει σε καμία ομάδα στο πρωτάθλημα. Στην άκρη του πάγκου θα είναι ο Ιταλός, Φάλβιο Μπερτίνι, ενώ αποκτήθηκαν επίσης και οι Κωνσταντινίδης (λίμπερο), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ακραίος).

Ο Φοίνικας έχει και αυτός γεμάτο ρόστερ, για την ακρίβεια πιο γεμάτο δεν γίνεται και μετά την κατάκτηση του περσινού League Cup, θέλει να κάνει το μεγαλύτερο βήμα που θα είναι το πρωτάθλημα. Αν δεν είχε πάρει πέρσι το League Cup, θα λέγαμε πως οι νησιώτες πολλές φορές φτάνουν στην βρύση αλλά δεν πίνουν νερό, όμως έδειξαν πως τελικά μπορούν και να πιούν. Αδυναμία τους θα λέγαμε πως είναι η θέση του λίμπερο, ενώ και ο Στερν δεν ξέρουμε πως θα είναι μετά την απόφαση να παίζει ως λίμπερο στην Εθνική του ομάδα.

Πρόβλεψη: 1-4

Φοίνικας

Ο Παναθηναϊκός και φέτος θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Οι «πράσινοι» θα έχουν μια εξαιρετικά δυνατή εξάδα, ικανή να οδηγήσει την ομάδα στον τίτλο, αλλά ο πάγκος όπως και τις προηγούμενες χρονιές θα είναι «φτωχός». Φέτος πάντως θα κατέβουν με 4 ξένους και όχι με τρεις.

Από την ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου που παρέμεινε στον πάγκο, παρελθόν σε σχέση με πέρσι αποτέλεσε ο Βόγιν Τσάτσιτς, ενώ αποχώρησαν και οι Παλαιολόγος, Πελεκούδας, Μπαρμπούνης, Στεφάνου και Μούχλιας, με τον Σωτήρη Πανταλέων να είναι ακόμα μια απώλεια, καθώς αποφάσισε να σταματήσει το βόλεϊ. Στον αντίποδα και όσον αφορά την ενίσχυση δόθηκε βάρος στους Έλληνες ακραίους, καθώς η τετράδα δεν έχει ούτε έναν ξένο. Δίπλα στους Ράπτη (επιστρέφει στην θέση αυτή μετά από μία χρονιά ως διαγώνιος) και Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο θα βρίσκεται ο Θανάσης Πρωτοψάλτης που επέστρεψε στο «τριφύλλι», ενώ τέταρτος θα είναι ο Σερεμέτης.

Στον Παναθηναϊκό έδωσαν μεγάλο βάρος στην ενίσχυση στην διαγώνιο αποκτώντας τον Βέλγο Μπραμ Βαν ντεν Ντρις, στο κέντρο με την απόκτηση του ύψους 2.14 Σάσα Στάλεκαρ, ενώ παρέμειναν οι Γιάκομπσεν και Ρανγκέλ. Οι «πράσινοι» σε σχέση με πέρσι αναμένονται καλύτερη σε υποδοχή (ο Γκαράς θα είναι ο νέος λίμπερο), σερβίς λόγω Βαν ντεν Ντρις, Πρωτοψάλτη και Ράπτη, ενώ και το δίδυμο του Ρανγκέλ με τον Στάλεκαρ μεγαλώνει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της ομάδας. Στον πάγκο βέβαια θέματα υπάρχουν, καθώς αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν την ροή ενός αγώνα είναι στα άκρα με Ράπτη ή Ανδρεόπουλο (όποιος μένει εκτός) και κέντρο με Μπάση. Αυτή θα λέγαμε πως είναι και μοναδική αδυναμία των «πρασίνων», μια αδυναμία που αν καλυφθεί, γιατί μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός μπορεί να βλέπει μέχρι και τίτλο.

Πρόβλεψη: 1-4

Παναθηναϊκός

Στον ΠΑΟΚ αυτό που έκαναν αρχικά ήταν να κλείσουν το θέμα του προπονητή που τους ταλαιπώρησε σε μεγάλο ποσοστό τα τελευταία χρόνια. Και τι έκαναν; Συμφώνησαν με τον άνθρωπο που ουσιαστικά του άλλαξε την ιστορία και την δυναμική. Φυσικά μιλάμε για τον Γιάννη Καλμαζίδη που επέστρεψε στον «δικέφαλο του βορρά» έχοντας φυσικά ως στόχο να τον επαναφέρει στην κορυφή.

Ο έμπειρος προπονητής έκανε ένα καλό «ξεσκαρτάρισμα» του ρόστερ, καθώς αποχώρησαν οι Παπαλεξίου, Καπετανίδης, Αντωνιάδης και Κανέλλος όσον αφορά τους Έλληνες, ενώ και από τους ξένους Βαν ντεν Ντρις, Άγκανιτς, Πριγιέν, Ντεσποτόφσκι, Εβάντρο και Μπατατζίμ δεν συνεχίζει κανείς. Μάλιστα μόνο για τον Βέλγο κινήθηκαν για να παραμείνει, αλλά είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό.

Έμειναν οι Κουμεντάκης, Κοκκινάκης, Σωτηρίου, Τακουρίδης, Μπούτος και Τερζής. Όσον αφορά τους ξένους προτιμήθηκε η λογική των διδύμων, καθώς τη νέα χρονιά ο ΠΑΟΚ θα έχει δύο Καναδούς και δύο Λευκορώσους. Στην πάσα αποκτήθηκε ο Μπρετ Ουόλς, στο κέντρο ο Αντρέ Μπράουν (και οι δύο από τον Καναδά), στα άκρα ο Πάβελ Κουκλίνσκι και στην διαγώνιο ο Άρτουρ Ούντρις.

Οι Θεσαλονικείς ποντάρουν πολλά στον Ούντρις, ένας διαγώνιος με μεγάλη καριέρα και συμμετοχή σε σπουδαίες ομάδες, όπως η Ρώσικη Φακέλ, ενώ ειδικά σε σχέση με πέρσι, αναμένεται εξαιρετικά μεγάλη αναβάθμιση στην πάσα με τον Καναδό Ουόλς. Στον αντίποδα θα στηριχθούν στα άκρα στον Κουμεντάκη έναν παίκτη που όλοι περιμένουμε να γίνει ο ηγέτης που φαινόταν στο ξεκίνημά του, χωρίς ωστόσο ακόμα να το έχει καταφέρει. Στόχος των «ασπρόμαυρων» είναι φυσικά ο τίτλος και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

Πρόβλεψη: 1-4

ΠΑΟΚ

Πάμε τώρα στις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας που αρχικά θα παλέψουν για να μπουν στην εξάδα και μετά να παλέψουν για το θαύμα της τετράδας, αρχίζοντας με την Κηφισιά. Η ομάδα των βορείων προαστείων θα έχει στον πάγκο τον Γιάννη Ορφανό, με τον Νίκο Ζαλμά να αποτελεί παρελθόν μετά από χρόνια. Επίσης αποχώρησαν οι Μπάσης, Σπυριούνης, Κασαμπαλής, Ζουπάνι και Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Οι «κυανόλευκοι» ενισχύθηκαν σημαντικά στην πάσα με την απόκτηση του Ολλανδού, Φρικ Νρε Βάιερ, ενός παίκτη που τον ήθελαν και Ιταλικές ομάδες, δείγμα της ποιότητάς του. Φέτος η Κηφισιά θα έχει τέσσερις ξένους, μιας και εκτός του Ολλανδού αποκτήθηκαν οι Ροντρίγκο Αμπράο (Βραζιλιάνος ακραίος), Χριστόφ Μαρκς (Γερμανός διαγώνιος) και Ιβάν Μίχαλι (Κροάτης κεντρικός). Όσον αφορά τους Έλληνες στο «Ζηρίνειο» θα αγωνίζονται οι Ρούσης, Λινάρδος, Κωστόπουλος και Παλαιολόγος.

Η Κηφισιά έχει ένα πολύ καλό ρόστερ και σίγουρα στο Ζηρίνειο αναμένεται να κάνει πολλές «ζημιές». Αν σκεφτούμε πως δεν υπάρχουν playoffs, μπορεί άνετα η συγκεκριμένη ομάδα να είναι ρυθμιστής του τίτλου. Αν πάντως υπήρχαν τα playoffs θα μπορούσε να κοιτάξει ακόμα και για το θαύμα της τετράδας.

Πρόβλεψη: 5-6

Κηφισιά

Ακόμα μία ομάδα που είτε λόγω ποιότητα, είτε λόγω γηπέδου είναι σε θέση να κάνει πολλές ζημιές είναι ο Μίλωνας. Οι «πράσινοι» θέλουν και αυτοί να βρεθούν στην εξάδα, χωρίς όμως να μπορούν για κάτι παραπάνω. Στον πάγκο παρέμεινε ο Σάκης Ψάρρας, ενώ όσον αφορά το περσινό ρόστερ παρελθόν αποτελούν οι Μάζιαρζ, Χαντ και Βελίκοβιτς από τους ξένους και οι Μαντέκας, Κάβουρας και Κανελλόπουλος από τους Έλληνες.

Ο Μίλωνας ενισχύθηκε μεταγραφικά αποκτώντας τον Κουβανό κεντρικό, Γκουστάβο Μπράιαν, τον Φινλανδό διαγώνιο που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στον Φοίνικα με μεγάλη επιτυχία, Σαμούλι Καϊσλασάλο, τον Αργεντίνο πασαδόρο, Πάβλο Ούρτσεβιτς και τον Πολωνό κεντρικό, Μπόρις Μάτσεϊ. Σημαντικές κινήσεις ήταν και οι μεταγραφές των Σπηριούνη, Βελούδη και Μούχλια που γέμισαν το ρόστερ.

Όπως αναφέραμε ο Μίλωνας έχει ως στόχο την εξάδα, ενώ όοως φάνηκε και πέρσι με τον Παναθηναϊκό, είναι σε θέση να κάνει πολλές ζημιές στους λεγόμενους «μεγάλους».

Πρόβλεψη: 6-8

Μίλωνας

Συνεχίζουμε με τον Φίλιππο Βέροιας, την ομάδα που στην πρώτη της χρονιά στην μεγάλη κατηγορία κατάφερε να βρεθεί στον τελικό του League Cup. Το συγκρότημα του Σωκράτη Τζιουμάκα θέλει να παραμείνει στην κατηγορία και να μπορέσει να εδραιωθεί σε αυτή. Όσον αφορά το ρόστερ αποχώρησαν οι ξένοι Μπισέτ και Φερέλ και οι Έλληνες Μαυροβουνιώτης, Γραμμενούδης, Γάτσης και Στέλιος Τζιουμάκας.

Στον αντίποδα αποκτήθηκαν οι Γκλανστόουν και Σονάρι, ενώ έμεινε ο Στουτζίσκι, αλλά και οι Γιώργος Τζιουμάκας, Προύσαλης και Μπουράκης και αποκτήθηκαν οι Ρουμελιωτάκης, Ντίνας και Αδάμ. Οι Βεροιώτες έχουν ξαναλέμε στόχο την παραμονή στην κατηγορία και δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν κάτι παραπάνω.

Πρόβλεψη: 7-8

Φίλιππος

Κλείνουμε με τον ΟΦΗ, μια ακόμα ομάδα της δεύτερης ταχύτητας που πραγματικά μπορεί να κάνει και αυτή πολλές ζημιές. Όπως αναφέραμε και πριν με δεδομένο το ότι δεν έχουμε playoffs και κάθε βαθμός αξίζει, οι ΟΦΗ, Κηφισιά και Μίλωνας είναι σε θέση να κρίνουν τον τίτλο. Δεν θα παλέψουν εννοείται για να τον κατακτήσουν, αλλά σίγουρα θα τον κρίνουν.

Όσον αφορά τους Κρητικούς, αρχικά η πρώτη αλλαγή είναι στον πάγκο, με τον Κώστα Δεληκώστα να αναλαμβάνει τα ηνία, σε σχέση με πέρσι αποχώρησαν οι ξένοι, Ντράγκο, Μαρκς, Χαντ και Θάλερ και οι Έλληνες Μονιάκης, Σαρικεΐσογλου, Χαραλαμπίδης, Γαλιώτος, Ρουμελιωτάκης και Βελούδης. Στον αντίποδα αποκτήθηκαν οι Κότο (Αργεντίνος ακραίος), Ντιγουίς (Αμερικανός διαγώνιος), Αρπάχου (Αργεντίνος πασαδόρος) και Βάργκας (Πορτορικανός ακραίος) από ξένους αλλά και οι Έλληνες Κάλας, Δαρίδης, Στεφανίδης, Τζουγαράκης, Γιαννόπουλος και Σαλταφερίδης.

Οι Κρητικοί έχουν ένα καλό ρόστερ που όπως αναφέραμε μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους λεγόμενους μεγάλους, αλλά και να πετύχουν τον βασικό τους στόχο που είναι η είσοδος στην εξάδα προκειμένου να αποφύγουν τα πλέι άουτ.

Πρόβλεψη: 6-8

ΟΦΗ