Με φαβορί τον Φοίνικα, έτοιμοι για ακόμα μια γιορτή του βόλεϊ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Με φαβορί τον Φοίνικα, έτοιμοι για ακόμα μια γιορτή του βόλεϊ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το Final-4 Κυπέλλου Ανδρών που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στη Γλυφάδα και εξηγεί γιατί ο Φοίνικας προβάλει ως το μεγάλο φαβορί.

Μετά το απολύτως πετυχημένο Final-4 του Κυπέλλου Γυναικών που διεξήχθη στο Ηράκλειο, είμαστε έτοιμοι να δούμε και αυτό των Ανδρών, στο «Μάκης Λιούγκας» της Γλυφάδας. Ένα γνωστό γήπεδο για τους φίλους του βόλεϊ, το οποίο ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε. Πλέον μιλάμε για ένα στολίδι που ως εικόνα δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζουμε.

Βέβαια ένα πετυχημένο Final-4 δεν το κάνει το γήπεδο. Φυσικά και αυτό παίζει τον ρόλο του, αλλά δεν φτάνει. Την συγκεκριμένη διοργάνωση αναμένεται να την κάνει πετυχημένη το αγωνιστικό ενδιαφέρον που θα έχει, κάτι που σίγουρα δεν υπήρξε στο Ηράκλειο, εκεί που ο Παναθηναϊκός πήγε ως το μεγάλο φαβορί και πήρε το Κύπελλο.

Στη Γλυφάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες οι τρεις από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες στο ελληνικό βόλεϊ φέτος. Μιλάμε για τον Φοίνικα, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ενώ και ο Πήγασος Πολίχνης, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της Pre League και αποκλείσει Κηφισιά και ΟΦΗ, θέλει να δείξει πως μπορεί να κάνει ακόμα μία (απείρως μεγαλύτερη) έκπληξη. Η αλήθεια είναι πως η αμιγώς ελληνική ομάδα του Πήγασου, δύσκολα μπορεί να ελπίζει σε κάτι, αλλά δεδομένα θα το παλέψει και όπου βγει. Οι νεοφώτιστοι (για τη νέα χρονιά μιλάμε), δεν έχουν απολύτως τίποτα να χάσουν και αυτός ίσως τους κάνει πιο επικίνδυνους, αλλά από την άλλη η διαφορά δυναμικότητας με τον Φοίνικα είναι τέτοια που θα μιλάμε για τεράστια έκπληξη αν δεν προκριθούν στον τελικό οι νησιώτες.

Η ομάδα του Γιόσκι Μιλενκόσκι, προβάλει αυτή την στιγμή ως το μεγάλο φαβορί του Final-4, όσο και αν θέλει ο προπονητής από την Βόρεια Μακεδονία να διώξει από πάνω του αυτό το βάρος. Οι Συριανοί βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα και προέρχονται και από την μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, μια νίκη που έβαλε «φωτιά» στην Volley League, καθώς Φοίνικας και Ολυμπιακός μείωσαν στους 2 βαθμούς την διαφορά τους από τους «πράσινους».

Οι «πειρατές» με τον Μιλενκόσκι στον πάγκο παίζουν ένα εντελώς διαφορετικό και πιο όμορφο βόλεϊ, το οποίο ξεκινά από την υποδοχή των Καρασαββίδη, Στερν και Φράγκου, συνεχίζεται στο εξαιρετικά ποιοτικό παιχνίδι του Ιερεθουέλο και ολοκληρώνεται σε μια επίθεση που έχει πολύ κέντρο με Τζούριτς και Κόστα και έναν διαγώνιο τον Μιχάλοβιτς που μπορεί να ήρθε στην χώρα μας ως μικρότερο όνομα από τους Βαν ντεν Ντρις και Ούντρις, αλλά στα περισσότερα παιχνίδια έχει παίξει καλύτερα και από τους δύο.

Μέσα στην φόρμα και την πολλή καλή κατάσταση, όσον αφορά το γιατί ο Φοίνικας θεωρείται φαβορί, πρέπει να βάλουμε και τον περισσότερο χρόνο ξεκούρασης που λογικά θα έχει. Οι νησιώτες θα παίξουν στις 15:15 τον πρώτο ημιτελικό και λογικά θα κερδίσουν άνετα τον μαχητικό, αλλά όχι τόσο δυνατό Πήγασο και θα αγωνιστούν την Παρασκευή στον τελικό που θα αρχίσει στις 19:15, έχοντας σίγουρα περισσότερη ώρα ξεκούρασης όποιος και αν περάσει από το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Αν μάλιστα ο ημιτελικός των «ασπρόμαυρων» με τους «ερυθρόλευκους» είναι ντέρμπι και κρατήσει ακόμα και 5 σετ, οι ξεκούραστοι παίκτες του Μιλενκόσκι αποκτούν μεγάλο προβάδισμα, όταν μιλάμε πάντα για ομάδες σχεδόν ισοδύναμες όπου η κάθε λεπτομέρεια κάνει την διαφορά.

Πάμε τώρα στο μεγάλο ντέρμπι. Εκεί όντως κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Με βάση την εικόνα των τελευταίων αγώνα, θα λέγαμε πως ο Ολυμπιακός έχει ένα μικρό προβάδισμα, ειδικά από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ μόνο σε καλό φεγγάρι δεν θα λέγαμε πως βρίσκεται. Ωστόσο τα παιχνίδια αυτά είναι εντελώς απρόβλεπτα, καθώς μιλάμε για δύο μεγάλες ομάδες που σε όποια διοργάνωση και αν κατέβουν θέλουν να την κατακτήσουν.

Οι Πειραιώτες λογικά θα πιέσουν όσο περισσότερο γίνεται στο σερβίς, στα όρια του λάθους, προκειμένου να μην αφήσουν τον αντίπαλό τους να αναπτυχθεί και κυρίως να παίξει από κέντρο, εκεί που από την αρχή της χρονιάς αντιμετωπίζει προβλήματα ειδικά στα ντέρμπι. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η κατάσταση του Τέπιτς, ενώ σίγουρα ο Τζουλιάνι θέλει να δει τον Τέπαν που είδε και στον αγώνα των δύο ομάδων στο Ρέντη. Και φυσικά θα κοιτάξουν να βγει η υποδοχή για να μπουν στο παιχνίδι Ζουπάνι και Παγένκ (αν τα καταφέρει ο Σλοβένος), προκειμένου να ανοίξουν το δυνατό μπλοκ των αντιπάλων τους.

Στον αντίποδα ο ΠΑΟΚ, σίγουρα θα έχει σκεφτεί πλάνο αντιμετώπισης του Τέπαν, με τον Εσθονό κόντρα στην ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του στην χώρα μας. Αν παίξει ο Τέπιτς θα πιέσει όσο περισσότερο γίνεται τον Σέρβο, προκειμένου να μην βγει η πρώτη μπάλα και να έχει διπλό ή και τριπλό μπλοκ στις επιθέσεις των «ερυθρολεύκων». Από την άλλη θα περιμένει να δει και πάλι τον καλό Ούντρις που έλειψε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, αλλά και τον Κουμεντάκη προ κορονοϊού. Με δεδομένο πως οι Πετρέας, Μπράουν, αλλά και Κουκλίνσκι, είναι σταθερές ως τώρα (δύσκολα να προτιμηθεί ο Μπαρνς), ο Λευκορώσσος διαγώνιος και ο Έλληνας ακραίος θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ματς.

Συνολικά για σήμερα περιμένουμε ένα εύκολο μεσημέρι του Φοίνικα και ένα μεγάλο ντέρμπι μετά, με τους νησιώτες να είναι και για λόγους φόρμας, αλλά και ξεκούρασης που λογικά θα έχουν περισσότερη από όποιον προκριθεί μαζί τους στον τελικό, το πάνω χέρι για να φτάσουν στην πρώτη τους κατάκτηση Κυπέλλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...