Ο «τελικός» με Πορτογαλία πρέπει να κερδηθεί...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ο «τελικός» με Πορτογαλία πρέπει να κερδηθεί...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης στέκεται για λίγο στην ομολογουμένως μεγάλη νίκη της Εθνικής επί της Ρουμανίας και αναφέρεται περισσότερο στον μεγάλο «τελικό» με την Πορτογαλία που πρέπει να κερδηθεί...

Αν σήμερα η Εθνική μας ομάδα είχε ρεπό και ο τελικός με την Πορτογαλία ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη τότε θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την μεγάλη νίκη επί της Ρουμανίας. Δέκα χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τα παιδιά του Δημήτρη Ανδρεόπουλου πήραν τη νίκη που τόσο ήθελαν, όχι βέβαια μόνο για ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για αγωνιστικούς.

Μια νίκη που είναι σε θέση να τους φέρει στους «16» της διοργάνωσης, αρκεί σήμερα κόντρα στην Πορτογαλία η ομάδα μπορέσει να πιάσει την απόδοση που έχει πιάσει σχεδόν σε όλο το τουρνουά. Μια απόδοση που στηρίζεται σε πολύ καλό σερβίς, στην αξιοπρεπέστατη υποδοχή και στην επίθεση που φυσικά έχει να κάνει και με την πρώτη μπάλα.

Αυτά τα στοιχεία συν το μπλοκ, πρέπει να δείξουμε και κόντρα στους Πορτογάλους. Τα δείξαμε εκτός φυσικά του αγώνα με τους Ρουμάνους, με την Βουλγαρία, αλλά μόνο σε ένα σετ, τα δείξαμε με την Ιταλία σε δύο και κυρίως σε αυτό που χάσαμε γιατί η αντίδραση στην μεγάλη διαφορά των Ιταλών ήταν για σεμινάριο και το δείξαμε και με την εντυπωσιακή έως τώρα Γαλλία στο τρίτο και τελευταίο σετ.

Αν τα δείξουμε και απέναντι στους Ίβηρες, τότε όσο καλός και δυνατός και αν είναι ο αντίπαλος, θα περάσουμε. Σε αυτό το ματς που κρίνει μια πρόκριση θα σταθούμε περισσότερο και όχι στη νίκη. Ναι μεγάλη νίκη, αλλά πέρασε. Για να έχει αντίκτυπο θα πρέπει να επαναληφθεί. Αν σήμερα αυτοί που θα πανηγυρίσουν στο τέλος θα είναι οι Πορτογάλοι, ελάχιστοι θα θυμούνται την χθεσινή αναμέτρηση.

Ναι είμαι λίγο κυνικός, αλλά η επιτυχία με την αποτυχία δεν απέχουν πολύ σε μια τέτοια διοργάνωση. Σήμερα κερδίζει η Εθνική μας, προκρίνεται στους «16» και η πορεία της στο Μονπελιέ είναι πετυχημένη, ό,τι και αν κάνει απέναντι στο μεγαθήριο Ρωσία που λογικά θα κερδίσει την εξαιρετική πάντως Σλοβενία και θα πάρει την πρωτιά στον 3ο όμιλο. Κόντρα στις «αρκούδες» κανείς δεν περιμένει κάτι παραπάνω από το να τα δώσει όλα η ομάδα και ας χάσει και με 3-0.

Από την άλλη αν σήμερα τη νίκη την πάρει η Πορτογαλία θα μιλάμε απλά για ένα Ευρωπαϊκό που αν δεν είναι αποτυχημένο, σίγουρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια διοργάνωση που έφερε χαμόγελα και μια πικρία στο τέλος. Σε καμία περίπτωση σκοπός δεν είναι να μειώσω την έως τώρα προσπάθεια. Μια προσπάθεια που είναι μεγάλη και έχει φέρει μόνο χαμόγελα, αλλά από την άλλη δεν θα κάνουμε ό,τι γίνεται και σε άλλα άθλημα, που για να γραφτεί η λέξη αποτυχία, χρειάστηκε να μείνει η ομάδα εκτός προημιτελικών.

Αλλά ας μην σκεφτόμαστε αρνητικά. Σήμερα τα παιδιά του Ανδρεόπουλου θα παίξουν όπως στο μεγαλύτερο διάστημα του τουρνουά. Θα βγάλουν ψυχή, θα τα δώσουν πραγματικά όλα και κυρίως θα χαμογελάνε σε κάθε φάση. Αυτό το χαμόγελο ακόμα και σε λάθη, είναι το κλειδί. Και είναι γιατί δείχνει πως η ομάδα χαίρεται την συμμετοχή της. Και για να την χαρεί περισσότερο και αυτή, αλλά και όσοι αγαπάμε το βόλεϊ, λίγο πριν ή έστω και λίγο μετά τις 5 το απόγευμα οι Ζουπάνι, Φιλίποφ, Πετρέας, Ράπτης, Πελεκούδας, Πρωτοψάλτης, Κοκκινάκης, Ζήσης, Κουμεντάκης, Βουλκίδης, Φράγκος και Παπαδόπουλος θα πρέπει να είναι στο κέντρο του γηπέδου και αγκαλιασμένοι να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους τη νίκη.

Σε αντίθετη περίπτωση, πάντα θα υπάρχει ένα ναι μεν αλλά, καθώς μπορεί η Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια να έχει ανέβει σε μεγάλο επίπεδο, σε σημείο να αγωνίζεται στο Volleyball Nations League, μια διοργάνωση που εμείς τα τελευταία χρόνια την βλέπουμε με τα κιάλια, ωστόσο οι έως τώρα εμφανίσεις έχουν αφήσει υποσχέσεις για την συνέχεια. Πάμε γερά αυτή η συνέχεια να δοθεί στην Λιουμπλιάνα απέναντι είτε στην Ρωσία, είτε στην Σλοβενία και μετά αν έρθει το θαύμα, ήρθε...

Πάμε να δούμε και τα άλλα ματς ξεκινώντας από τον όμιλό μας. Εκεί η Γαλλία έκανε επίδειξη δύναμης διασύροντας την Βουλγαρία με 3-0 και θα παίξει απέναντι στην Ιταλία για την πρώτη θέση. Με τέτοιες εμφανίσεις οι Γάλλοι δείχνουν γιατί στοιχηματικά ήταν στα φαβορί και μην ξεχνάμε πως ακόμα δεν έχει παίξει και ο Ν' Γκαπέ.

Στον δεύτερο όμιλο η Γερμανία κέρδισε την Αυστρία με 3-0, πέτυχε την πρώτη της νίκη και έκανε σημαντικό βήμα πρόκρισης, έστω και ως τέταρτη. Από την άλλη η Ισπανία απέναντι στην Σερβία ξεκίνησε δυνατά, πήρε το πρώτο σετ, αλλά μετά οι Σέρβοι σοβαρεύτηκαν και έκαναν το τρία στα τρία επικρατώντας με 3-1.

Στο τρίτο η Ρωσία νίκησε και την Φινλανδία με 3-0 (πάλι έφτασε κοντά στο να χάσει σετ) και μετράει τέσσερα στα τέσσερα και η πρωτιά θα κριθεί στο ματς της... αρκούδας με την Σλοβενία. Θυμίζουμε πως ο 1ος του ομίλους θα παίξει με τον τέταρτο του δικού μας που μακάρι να είμαστε εμείς. Από την πλευρά της η Βόρεια Μακεδονία έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη επικρατώντας με 3-1 της Λευκορωσίας, αλλά έχοντας για τελευταίο παιχνίδι αυτό με την Σλοβενία, ελπίζει σε θαύμα για να βγει τέταρτη.

Τέλος στον τέταρτο όμιλο η Ουκρανία έκανε άλμα πρόκρισης κερδίζοντας με 3-1 το Μαυροβούνιο, με τη νίκη της αυτή να είναι η δεύτερη, ενώ η Πολωνία τρόμαξε τους πάντες κάνοντας πλάκα στην Τσεχία κερδίζοντας με περίπατο 3-0.

ΥΓ: Το μπλοκ σε αυτό το Ευρωπαϊκό δέχεται μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις άδικη κριτική. Και χθες με Ρουμανία οι κερδισμένοι πόντοι ήταν 14 για τους Ρουμάνους και μόλις 4 για την Εθνική αλλά κερδίσαμε. Επειδή δεν έχουμε το κεντρικό που είναι 2.10 όπως άλλες ομάδες, έχει δοθεί βάρος στο να σπάμε τις επιθέσεις των αντιπάλων και το καταφέρνουμε εξαιρετικά. Οπότε μην κοιτάτε τους πόντους από μπλοκ απευθείας, δείτε το ματς, δείτε τα σπασίματα, δείτε τις λάθος επιθέσεις των αντιπάλων από το καλό στήσιμο του μπλοκ και θα καταλάβετε πως μια χαρά τα έχει πάει η Εθνική στον συγκεκριμένο τομέα.

ΥΓ1: Τρομερά αστείο πρόγραμμα. Ένα ματς που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση, το βάζουν στις 15:00, την στιγμή που ένας από τους δύο αντιπάλους προέρχεται από ρεπό και ο άλλος (Εθνική) από αγώνα 17 ώρες πριν.

ΥΓ2: Μόνο κακό κάνουν στο βόλεϊ οι άδειες κερκίδες σε όλους τους ομίλους. Με μοναδική εξαίρεση όταν παίζουν οι γηπεδούχοι, αλλά και οι Πολωνοί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Στο Μονπελιέ πάντως υπάρχει εξήγηση, καθώς υπάρχει ξεχωριστό εισιτήριο για κάθε ματς. Ε πρέπει να είσαι άρρωστος φίλος του αθλήματος για να πληρώσεις αν είσαι Γάλλος να δεις και την Εθνική σου, αλλά και το άλλο παιχνίδι. Εγκληματικό λάθος που μακάρι να μην είναι και στους άλλους ομίλους.

ΥΓ3: Το πείσμα που βγάζουν οι διεθνείς μας την στιγμή που πανηγυρίζουν την εντυπωσιακή επίθεση του Πρωτοψάλτη που κάνει το 2-1 απέναντι σε τριπλό μπλοκ, δείχνει πως αυτή η ομάδα έχει μέλλον.

ΥΓ4: Η Γαλλία δείχνει μια τόσο καλοκουρδισμένη μηχανή που προσωπικά αν ήμουν προπονητής της δεν ξέρω αν θα έβαζα τον Ν' Γκαπέ αν επέστρεφε από τον τραυματισμό του. Και το λέει ένας οπαδός του Γάλλου ΠΑΙΚΤΑΡΑ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...