Οι φάσεις «κλειδιά» που έκριναν το ντέρμπι στο Ρέντη (vids)

Φώτης Καρακούσης
Οι φάσεις «κλειδιά» που έκριναν το ντέρμπι στο Ρέντη (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός πήρε σπουδαία νίκη μέσα στο Ρέντη επικρατώντας με 3-1 του Ολυμπιακού και παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup και το Gazzetta σας θυμίζει τις φάσεις που έκριναν το ντέρμπι «αιωνίων».

Για το ντέρμπι «αιωνίων» της Τρίτης στο Ρέντη γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά, μέχρι φυσικά το επαναληπτικό της ερχόμενης Τετάρτης στον Άγιο Θωμά, όπου και θα κριθεί η πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση και παρότι αγωνιζόταν χωρίς τον Φερνάντο Ερνάντες επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού και πήρε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στον τρίτο τελικό της ιστορίας του.

Σε έναν ιστορικό ημιτελικό, καθώς για πρώτη φορά δύο ελληνικές ομάδες μονομάχησαν και θα μονομαχήσουν ακόμα μία φορά για το εισιτήριο στον τελικό μας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Για το που κρίθηκε ο πρώτος «αιώνιος» ημιτελικός υπήρξε σχετική αναφορά, ενώ για το 1-3 μίλησαν στο Gazzetta τόσο ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του «τριφυλλιού», Γίρι Κόβαρ, όσο και ο λίμπερο, Δημήτρης Ζήσης ο οποίος από την στιγμή που ξεπέρασε τα προβλήματα υγείας και ανέβηκε αγωνιστικά, ανέβασε και την ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου.

Για να πάρει μια ομάδα μια τόσο σημαντική νίκη χρειάζεται σε όλο το ματς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) να έχει εξαιρετική εμφάνιση και να πιέσει τον αντίπαλό της, ενώ φυσικά κάθε πόντος έχει την δική του σημασία. Ωστόσο υπάρχουν και φάσεις «κλειδιά» που μπορούν να αλλάξουν την ροή κάθε αγώνα και φυσικά υπήρξαν και στο «Μελίνα Μερκούρη» και εκεί θα σταθούμε. Σε φάσεις δηλαδή που έκριναν σε μεγάλο βαθμό τα σετ και εν συνεχεία το παιχνίδι.

Τα μπλοκ των Ιντάλγκο και Γκουσταβάο έκαναν το 1-0

Ξεκινάμε από το πρώτο σετ. Ένα σετ που πήρε ο Ολυμπιακός επικρατώντας με 25-21 του Παναθηναϊκού. Οι Πειραιώτες δεν έπαιξαν στα όρια του λάθους στο σερβίς, έκλεισαν καλά στο μπλοκ και προηγήθηκαν. Από αυτό το σετ δύο είναι οι φάσεις που έκαναν την διαφορά. Αρχικά το φοβερό μονό μπλοκ του Ιντάλγκο στον Κόβαρ σε κόντρα επίθεση του Τσέχου. Εκείνη την στιγμή το σκορ ήταν 15-17 και ο Γερμανοκουβανός δεν άφησε τον αντίπαλό του να κάνει το 15-18 μειώνοντας στον πόντο και βάζοντας «φωτιά» στην εξέδρα.

Η δεύτερη φάση «κλειδί» του πρώτου σετ ήταν στο 21-19, όταν μετά από μια φοβερή άμυνα του Τζιάβρα σε επίθεση του Σάντερ, η μπάλα στρώθηκε λουκούμι στον Ρανγκέλ που έκανε την επίθεση, αλλά ο Γκουσταβάο με φοβερό μπλοκ τον σταμάτησε, έκανε το 22-19 και κάπου εκεί τελείωσε και το σετ.

Οι συνεχόμενοι άσοι του Κόβαρ έφεραν την ισοφάριση

Στο δεύτερο σετ και συνολικά στο παιχνίδι ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Γίρι Κόβαρ. Για την ακρίβεια ήταν μετά το 19-18, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο είχε κάνει λάθη και σε επίθεση και σε υποδοχή. Ωστόσο μόλις έκανε το 19-19 με επίθεση, πήγε στο σερβίς, πήρε 3 άσους, δυσκόλεψε αφάνταστα την υποδοχή του Ολυμπιακού και έφυγε με λάθος σερβίς στο 19-24, όταν δηλαδή όλα είχαν τελειώσει. Το διάστημα αυτό θα λέγαμε πως ήταν κλειδί όχι μόνο για το σετ, αλλά και για όλο το ματς, καθώς στην συνέχεια του ντέρμπι ο Κόβαρ ήταν απολαυστικός, κάνοντας ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της μεγάλης του καριέρας.

Το μπλοκ του Πετρέα και η αδυναμία του video check

Το ντέρμπι «αιωνίων» ήταν ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι, από αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι δύο ομάδες, προσφέροντάς μας πλούσιο θέαμα σε όλα τα μεταξύ τους ματς. Ειδικά το τρίτο και το τέταρτο σετ κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, με το «τριφύλλι» να πανηγυρίζει και στα δύο και να παίρνει την μεγάλη νίκη. Όσον αφορά το τρίτο και οι δύο πήγαιναν πόντο-πόντο και σε ένα τέτοιο ντέρμπι είναι δύσκολο να βρεις φάσεις κλειδιά. Ωστόσο ένας από τους πλέον κρίσιμους πόντους ήταν αυτός στο 20-19, όταν με τον Ολυμπιακό να έχει κόντρα μπάλα, έτοιμος να κάνει το 21-19 και να πάρει μεγάλο προβάδισμα για το 2-1, ο Πετρέας νίκησε τον Ιντάλγκο και ισοφάρισε σε 20-20. Ήταν ένας πόντος ψυχολογίας όπως λένε και στο μπάσκετ, καθώς ο έμπειρος κεντρικός δεν άφησε τον αντίπαλό του να δώσει σημαντικό προβάδισμα, ενώ «χάλασε» και το μυαλό του αντιπάλου του, όπως φάνηκε και στην συνέχεια.

Φυσικά στο τρίτο θα βάλουμε και την τελευταία φάση, όταν μετά από επίθεση του Σάντερ και μπλοκ στον Αμερικανό η μπάλα δόθηκε άουτ και έτσι έγινε το 23-25. Οι Πειραιώτες πήραν video check, ωστόσο επειδή μπροστά από την μπάλα βρισκόταν πόδι παίκτη του Παναθηναϊκού υπήρξε αδυναμία απόφασης και σύμφωνα με τον κανονισμό σε τέτοιες περιπτώσεις επικρατεί η αρχική απόφαση, με το τριφύλλι» να παίρνει τον πόντο και να κάνει το 1-2.

Το φοβερό σερί του Παναθηναϊκού και ο πόντος του Κόβαρ μετά από μεγάλη άμυνα του Μπάση

Και κλείνουμε με το τέταρτο και τελευταίο σετ. Ένα σετ που και πάλι κρίθηκε στον πόντο, παρότι αρχικά φαινόταν πως ο Ολυμπιακός θα έκανε με άνεση το 2-2. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 10-6 και εκεί είχαμε όχι μία αλλά πολλές σημαντικές φάσεις, με τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα φοβερό σερί 8-1 και να παίρνει το προβάδισμα με 11-14.

Εξαιρετικά σημαντικός ήταν και ο πόντος του Κόβαρ στο 16-18, όταν μετά από μεγάλες άμυνες του Μπάση και του Φράγκου, αλλά και εξαιρετικό ντουμπλάζ του Γιάκομπσεν, ο Τσέχος έκανε το 16-19 και δεν άφησε τον Ολυμπιακό να μειώσει σε 17-18. Φυσικά τόσο στο συγκεκριμένο σετ, όσο και στο προηγούμενο που κρίθηκαν στην μικρότερη δυνατή διαφορά, υπήρξαν και άλλοι πόντοι – κλειδιά, όπως η πανέξυπνη πάσα του Γιάκομπσεν στον Κόβαρ που έβγαλε τον Τσέχο χωρίς μπλοκ, καθώς στην προηγούμενη φάση είχε πέσει στο τάραφλεξ ο Κουμεντάκης, αλλά φυσικά και οι δύο τελευταίες επιθέσεις του MVP της αναμέτρησης που από το 24-24 έκανε το 24-26.

 

CHALLENGE CUP Τελευταία Νέα