Χάλκμπανκ: Δείχνει ανίκητη και ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να το αλλάξει (vids)

Χάλκμπανκ: Δείχνει ανίκητη και ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να το αλλάξει (vids)

Φώτης Καρακούσης
Χάλκμπανκ: Δείχνει ανίκητη και ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να το αλλάξει (vids)

bet365

Την Τουρκική Χάλκμπανκ θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στα ημιτελικά του Challenge Cup και το Gazzetta παρουσιάζει την ομάδα που αρχικά δείχνει ανίκητη, κάτι που οι «πράσινοι» θέλουν να αλλάξουν.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε κατακτώντας το χρυσό σετ στην Ισπανία, να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Challenge Cup, επιστρέφοντας στους «4» Ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά το 2009 και το τότε Κύπελλο Συνομοσπονδίας που είχε διεξαχθεί και στο ΟΑΚΑ. Απέναντί του θα βρει την Χάλκμπανκ μια ομάδα που με μια πρώτη ματιά, δείχνε χωρίς υπερβολή ανίκητη. Μια ομάδα που το ρόστερ της είναι ρόστερ για Champions League και μάλιστα για να διακριθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και όχι απλά να παίζει εκεί, παρότι πέρσι στην πατρίδα της δεν είχε πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και βρέθηκε στο Challenge Cup επειδή κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρχικά ο πρώτος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 23/2 στην Τουρκία και η ρεβάνς για τις 1/3 στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Ο αγώνας στο Μαρούσι θα είναι και ο μοναδικός για την Χάλκμπανκ που θα δώσει εκτός Τουρκίας, καθώς όλα τα άλλα ματς για Βαλκανικό Κύπελλο και Challenge Cup τα έχει δώσει στην έδρα της.

Ένας τελικός Champions League και μια κατάκτηση CEV Cup

Η Χάλκμπανκ δεν είναι από τις ομάδες της Τουρκίας που έχουν κάνει την μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει και επιτυχίες. Μεγαλύτερη είναι φυσικά η κατάκτηση του CEV Cup την περίοδο 2013-13, ενώ την επόμενη αγωνιστική περίοδο έφτασε και στον τελικό του Champions League σε μία εξαιρετική διετία. Τέλος χάλκινο μετάλλιο έχει πάρει στο Challenge Cup το 2007 και το 20021. Στην πατρίδα της ωστόσο έχει εντελώς διαφορετική δυναμική, καθώς έχει καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα όχι μία και δύο, αλλά 9 φορές. Το Κύπελλο το έχει κάνει δικό της 7 φορές, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη χώρα της και το Super Cup 4, ενώ τέλος έχει κάνει δικά της τα δύο τελευταία Βαλκανικά Κύπελλα.

Απόλυτο στην Τουρκία με 18 στα 18

Στο φετινό αγωνιστικό κομμάτι η Χάλκμπανκ έχει καταφέρει όχι απλά να είναι πρώτη στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, ένα από τα πιο δυνατά στον κόσμο, αλλά να έχει 18 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, μαζεύοντας συνολικά 51 βαθμούς. Για να δείτε για τι πορεία μιλάμε, 2η είναι η Ζιράατ με 46 βαθμούς, μια ομάδα που αγωνίζεται στο Champions League και βρίσκεται στην 2η θέση του 2ου ομίλου, ενώ 3η είναι η Φενέρμπαχτσε με 39, με την Φενέρ να συμμετέχει επίσης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και να παλεύει για το θαύμα της πρόκρισης στον 5ο όμιλο έχοντας απέναντί της τις τεράστιες Τρεντίνο και Περούτζια.

Δεν έχει χάσει ούτε σετ στην Ευρώπη φέτος

Όταν μια ομάδα βρίσκεται με τόση διαφορά μπροστά από δύο αντιπάλους που διακρίνονται στους ομίλους του Champions League, από μόνο του λέει πολλά. Όσον αφορά την φετινή της Ευρωπαϊκή πορεία, η Χάλκμπανκ δεν έχει μόνο νίκες, αλλά δεν έχει χάσει ούτε σετ. Κατέκτησε όπως αναφέραμε το Βαλκανικό Κύπελλο παίζοντας και κόντρα στην Κηφισιά την οποία κέρδισε με 3-0, παίρνοντας το εισιτήριο για το Challenge Cup και ξεκίνησε από την πρώτη φάση. Εκεί επικράτησε της Ντούμπνιτσα με 3-0 (25-17, 25-15, 25-11) στο πρώτο ματς και επίσης με 3-0 (16-25, 10-25, 13-25) στο δεύτερο. Στον επόμενο γύρο επικράτησε της Μπόσνα Σαράγεβο με 3-0 (25-16, 25-15, 25-17), και 3-0 (20-25, 14-25, 15-25). Κόντρα στην Βάλντιβερτελ πήρε την πρόκριση χωρίς αγώνες λόγω κρουσμάτων στους Αυστριακούς, ενώ στα προημιτελικά βρέθηκαν απέναντι στην Ταλίν είχε επίσης δύο νίκες με 3-0 (25-20, 25-18, 25-17) και (15-25, 23-25, 21-25). Να τονιστεί πως όλα τα παιχνίδια έγιναν στην Τουρκία και όπως αναφέραμε στον πρόλογο για πρώτη φορά φέτος θα δώσει αγώνα εκτός της χώρας της.

Πιο γεμάτο ρόστερ δεν γίνεται...

Πάμε τώρα να δούμε το ρόστερ της ομάδας που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στα ημιτελικά του Challenge Cup. Ένα ρόστερ που χωρίς την παραμικρή υπερβολή το γεμάτο είναι μικρή λέξη, με τον Τανέρ Ατίκ να έχει στα χέρια του ένα υλικό που δεδομένα θα είναι για την τρίτη σε σειρά Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ένα υλικό που το εκμεταλλεύεται στο έπακρο αν δούμε τα στατιστικά σε Τουρκία και Ευρώπη, βάζοντας σχεδόν όλους τους παίκτες.

Δύο ισάξιοι πασαδόροι

Στην πάσα είναι οι Σελτσούκ Κεσκίν (1.93) και Ασλάν Εκσί (1.90), δύο παίκτες που μοιράζονται την νευραλγική αυτή θέση έχοντας παίξει πάνω κάτω τα ίδια παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Δύο παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε μια θέση που είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις δύο λύσεις τόσο καλές.

Χερνάντες

Τρομερά δυνατή στην διαγώνιο

Το ίδιο συμβαίνει και στην διαγώνιο. Φυσικά εκεί δεσπόζει η φιγούρα του Κουβανού, Φερνάντο Χερνάντες (1.96), ενός παίκτη με μεγάλη καριέρα σε Ιταλία και Τουρκία που στην μέρα του πραγματικά είναι ασταμάτητος, Ο Χερνάντες είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα με 230 πόντους, αλλά στην Ευρώπη θα λέγαμε πως ως τώρα ξεκουράζεται. Δίπλα του είναι ο Σέρβος ύψους 2.05, Μπόζινταρ Βουτσίτσεβιτς. Ο 23χρονος διαγώνιος που θεωρείται από τα νέα ταλέντα στην χώρα του, έχει πάρει ευκαιρίες στο πρωτάθλημα όπου έχει κερδίσει 87 πόντους, ενώ στο Challenge Cup έχει πάρει περισσότερα παιχνίδια από τον Κουβανό, από την στιγμή που οι αντίπαλοι της Χάλκμπανκ δεν είναι και οι πιο δυνατοί.

Χάλκμπανκ

Γεμάτο κέντρο

Οι Τούρκοι είναι δυνατοί και στο κέντρο. Εκεί δεσπόζει η παρουσία του Καναδού, Γκράχαμ Βιγκράς. Ο ύψους 2.03 παίκτης έχει αγωνιστεί σε Πολωνία και Γερμανία εκτός φυσικά της Τουρκίας. Στο πρωτάθλημα έχει 32 μπλοκ και στην Ευρώπη λιγότερα παίζοντας όπως και Χερνάντες όχι τόσο πολύ. Είναι ένας πολύ δυνατός παίκτης στο κέντρο και η καριέρα του μιλάει από μόνη της. Δίπλα του δύο Τούρκοι, ο Γκουζχάν Καράσου (2.05) και Μουσταφά Κοτς (2.01). Και οι δύο μοιράζονται την θέση του δεύτερου κεντρικού στο πρωτάθλημα, έχοντας εξαιρετικά στατιστικά.

Χάλκμπανκ

Ακραίοι με εξαιρετικό σερβίς

Στα άκρα και εκεί η Χάλκμπανκ είναι πολλή δυνατή. Αρχικά ξεχωρίζει ο Νίκολας Μπρούνο (1.88). Ο Αργεντίνος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο πρωτάθλημα με 234 πόντους. Βασικό του όπλο εκτός της υποδοχής είναι και το σερβίς όπου έχει πάντα στο πρωτάθλημα γιατί στην Ευρώπη όπως αναφέραμε η Χάλκμπανκ έκανε περίπατο σε όλα τα ματς, έχει 26 άσους. Δίπλα του είναι ο Γιζίτ Γιουλμέζογλου (1.96) που σε πρωτάθλημα έχει 124 πόντους με 14 άσους και στην Ευρώπη έχει παίξει πολύ δείχνοντας καλά στοιχεία. Ενώ τρίτος είναι ο Εφέ Μπαϊράμ (1.94), ο οποίος έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους στο Challenge Cup, ενώ στο πρωτάθλημα έχει 139 πόντους με 24 άσους. Και οι 3 ακραίοι είναι εξαιρετικοί στο σερβίς και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά και από την πάιπ.

Τέλος όσον αφορά την θέση του λίμπερο, οι Τσανέρ Εργκούλ και Βολκάν Ντον, δύο πολύ ποιοτικοί παίκτες μοιράζονται την θέση.

Συνολικά η Χάλκμπανκ έχει τρομερή δύναμη στο σερβίς, καλή στο μπλοκ και με παίκτες προσωπικότητες όπως οι Χερνάντες, Μπρούνο που είναι σε θέση να σου πάρουν μόνοι τους ένα ματς.

Παναθηναϊκός

Αν προκριθεί θα μιλάμε ίσως και για την μεγαλύτερη επιτυχία των «πρασίνων»

Βλέποντας το ρόστερ, αλλά και την πορεία της Χάλκμπανκ σε Τουρκία και Ευρώπη, μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως μιλάμε για μια υπερομάδα χωρίς δόση υπερβολής. Μια ομάδα με ελάχιστες αδυναμίες που στην χώρα της και σε ένα από τα πιο δυνατά πρωταθλήματα στον κόσμο, είναι ανίκητη με 18 στα 18 και στο Challenge Cup σε 6 παιχνίδια μετράει ισάριθμες νίκες χωρίς να χάσει σετ. Δεν τίθεται θέμα καν στο να λέμε αν είναι ή όχι φαβορί. Αυτό είναι δεδομένο, σε σημείο που αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να προκριθεί να μιλάμε ίσως για την μεγαλύτερη επιτυχία του «τριφυλλιού» και η οποία θα συγκαταλέγεται και μέσα στις μεγάλες του ελληνικού βόλεϊ, παρότι μιλάμε για την τρίτη διοργάνωση.

 

CHALLENGE CUP Τελευταία Νέα