Παναθηναϊκός: Ποιες είναι οι Ισπανικές Τερουέλ και Λαγκούνα που θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το «τριφύλλι» (vids)

Παναθηναϊκός: Ποιες είναι οι Ισπανικές Τερουέλ και Λαγκούνα που θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το «τριφύλλι» (vids)

Φώτης Καρακούσης
Παναθηναϊκός: Ποιες είναι οι Ισπανικές Τερουέλ και Λαγκούνα που θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το «τριφύλλι» (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στα προημιτελικά του Challenge Cup σε άνδρες και γυναίκες τις Ισπανικές, Τερουέλ και Λαγκούνα αντίστοιχα και το Gazzetta σας τους τις παρουσιάζει.

Η φετινή χρονιά είναι ως τώρα το λιγότερο καλή για το ανδρικό και γυναικείο τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» και οι «πράσινες» βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Volley League Ανδρών και Γυναικών, ενώ είναι και οι μόνες ομάδες στην χώρα μας που συνεχίζουν και στην Ευρώπη (μετά τις προκρίσεις επί των Χόροντοκ και Οστάνδης). Και οι δύο έχουν προκριθεί στα προημιτελικά του Challenge Cup, με το συγκρότημα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου να αντιμετωπίζει στους «8» την Τερουέλ και αυτό του Απόστολου Οικονόμου την Λαγκούνα, αμφότερες από την Ισπανία.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια «ακτινογραφία» των δύο Ισπανικών ομάδων που είναι το εμπόδιο του «τριφυλλιού» πριν τα ημιτελικά του Challenge Cup. Δύο ομάδες με την ανδρική να είναι στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα της χώρας της και την γυναικεία στην κορυφή.

Τερουέλ

Τερουέλ: Έχει τίτλους στην χώρα της και ψάχνει την διάκριση στην Ευρώπη

Αρχίζουμε με την Τερουέλ που θα αντιμετωπίσουν οι άνδρες στα προημιτελικά, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στον Άγιο Θωμά, χωρίς ακόμα να έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες, αλλά το πρώτο λογικά θα γίνει 2/2 στο Μαρούσι και το δεύτερο οι αντίπαλοι του «τριφυλλιού» έχουμε δικαίωμα να το ορίσουν 8, 9, ή 10/2. Οι Ισπανοί είχαν ηττηθεί εκτός έδρας από την Σπάρτακ Μιγιάβα με 3-1, αλλά νίκησαν με το ίδιο σκορ στην Ισπανία και στην συνέχεια παίρνοντας το χρυσό σετ πήραν και την πρόκριση.

Το Τερουέλ είναι μια επαρχία της Αραγωνίας και βρίσκεται κοντά σε Ταραγόνα, Καστεγιόν και Βαλένθια. Το γήπεδο, είναι 3.500 θεατών το οποίο λόγω κορονοϊού δεν γεμίζει, ενώ συνολικά η συγκεκριμένα ομάδα, ψάχνοντας τα βίντεο προηγούμενων ετών, δεν μπορούμε να πούμε πως έχει και φανατικούς οπαδούς.

Όσον αφορά το τι έχει κάνει ως τώρα. Στην Ευρώπη αρχικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Τέκτουμ από το Βέλγιο, την οποία αρχικά κέρδισε με 3-1 στην Ισπανία και μετά με 3-2 στο Βέλγιο. Στο δεύτερο ματς βρέθηκε απέναντι στους Σλοβάκους της Μιγιάβα, με τις δύο ομάδες να επικρατούν με 3-1 στις έδρες τους και τους Ισπανούς να παίρνουν το χρυσό σετ. Στο πρωτάθλημα της χώρας της, η Τερουέλ δεν κάνει και την φοβερή χρονιά, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση με 22 βαθμούς σε 12 παιχνίδια μετρώντας 7 νίκες και 5 ήττες, με την Ουνικάχα Αλμερία να είναι στην κορυφή με τον ίδιο αριθμό αγώνων και 35 βαθμούς.

Συνολικά η επόμενη αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Challenge Cup ανδρών, έχει κατακτήσει 7 πρωταθλήματα Ισπανίας με τελευταίο αυτό του 2019, 6 Κύπελλα και 9 Super Cup. Το 2018 είχε καταφέρει να κατακτήσει και τα τρία. Στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποια διάκριση, κάτι που θέλει να κάνει φέτος.

Με αστέρι τον Βιλένα και δεύτερο «βιολί» τον γνωστό μας Πέτι

Πάμε τώρα στο ρόστερ, όπου εκεί θα δούμε δύο παίκτες που στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί στην χώρα μας. Αρχικά ο 43χρονος πλέον Τόμας Ερέου από την Βενεζουέλα που το 2009 είχε αγωνιστεί με τη φανέλα του Ηρακλή. Και ο Αμερικανός ακραίος, Γκρεγκ Πίτι που την περίοδο 2016-17 είχε παίξει για λογαριασμό του Παμβοχαϊκού.

Ο Πίτι είναι το δεύτερο βιολί των Ισπανών, καθώς ο ηγέτης της ομάδας αυτής είναι ο Αντρές Βιλένα, βασικός διαγώνιος και της Εθνικής ομάδας της Ισπανίας. Ο Βιλένα είναι ένας πολύ καλός διαγώνιος με μεγάλη καριέρα έχοντας παίξει δύο χρονιές σε Ιταλία, μία σε Γαλλία, αλλά και μία σε Κορέα, πρωτάθλημα δυνατό και με πολλά χρήματα. Δεν είναι ο ψηλός και βαρύς διαγώνιος, αλλά ο παίκτης που με το 1.95 και το εξαιρετικό άλμα, δεν θα βοηθήσει μόνο στην επίθεση, αλλά θα βγάλει και την άμυνα.

Συνολικά μιλάμε για μια κοντή ομάδα στην οποία κανείς δεν φτάνει τα 2 μέτρα. Μια ομάδα που λόγω του χαμηλού ύψους παίζει γρήγορο βόλεϊ, πιέζει όσο γίνεται στο σερβίς, στα όρια του λάθους και δίνει εξαιρετικά μεγάλο βάρος στην άμυνα. Όσον αφορά τις θέσεις, στην πάσα βρίσκονται οι Πέδρο Ενρίκε που είναι Βραζιλιάνος με Ιταλικό διαβατήριο και έχει ύψος 1.95 και ο Σέρβος με Ισπανικό διαβατήριο, Μίλαν Γιοβάνοβιτς. Δύο παίκτες που και οι δύο μπορούν να θεωρηθούν βασικοί, βλέποντας και τα παιχνίδια που έχουν παίξει.

Στα άκρα είναι ο Αμερικανός Πίτι που έχει ύψος 1.96 και μαζί του ο Ερέου που στο ματς με την Μιγιάβα έπαιξε ως λίμπερο και ακραίος ο λίμπερο Γκαμίζ με ύψος 1.79. Διαγώνιος όπως είπαμε είναι το μεγάλο αστέρι, Αντρέ Βιλένα και κεντρικοί οι Μπουγκάλντο και Κόμπζεφ και οι δύο με ύψος 1.97, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και ο Μοντεαγκούστο που είναι 1.99.

Η Τενερίφη Λαγκούνα

Τενερίφη Λαγκούνα: Ομάδα θρύλος στην Ισπανία που ψάχνει να βρει και πάλι τον δρόμο της

Πάμε τώρα στις γυναίκες του Παναθηναϊκού και την αντίπαλό τους επίσης στα προημιτελικά του Challenge Cup. Και οι «πράσινες» θα βρουν απέναντί τους ομάδα από Ισπανία και συγκεκριμένα την Τενερίφη Λαγκούνα. Μια ομάδα με μεγάλη ιστορία στην χώρα της. Για την ακρίβεια μπορεί να την πεις και ομάδα θρύλο, καθώς με όνομα Τενερίφη Μαρικάι στο παρελθόν, κατάφερε να κατακτήσει 10 πρωταθλήματα Ισπανία, 11 Κύπελλα και 5 Super Cup.

Η Τενερίφη εκτός από την κυριαρχία της στην Ισπανία, κατάφερε να κάνει την διαφορά στην Ευρώπη με συνεχόμενες συμμετοχές σε final-4. Η μεγαλύτερη διάκριση εκτός συνόρων και μεγαλύτερη στην ιστορία του κλαμπ, ήταν η κατάκτηση του Champions League την περίοδο 2003-04.

Λαγκούνα

Μεγάλα προβλήματα και επανίδρυση το 2011

Από το 2006 που η Τενερίφη κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα, τα προβλήματα έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους στην ομάδα αυτή. Προβλήματα που θα λέγαμε πως την έφεραν κοντά στην διάλυση. Γι' αυτό και από το 2011 όταν και ονομάστηκε Σανάγια Λίμπις Λαγκούνα, μιλάμε για επανίδρυση. Από εκείνη την χρονιά ναι μεν η Λαγκούνα δεν έχει καταφέρει να πάρει κάποιο πρωτάθλημα, αλλά έχει βρεθεί στην 2η θέση μία φορά πέρσι και στην 3η τρεις φορές. Από την περίοδο 2014-15 όταν ανέβηκε και πάλι στην μεγάλη κατηγορία, είναι μια ομάδα που συνεχώς ανεβαίνει και έχει φτάσει φέτος να είναι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 34 βαθμούς σε 14 αγώνες, 5 παραπάνω από την 2η Κιέλ Σοκουελάμος, μετρώντας συνολικά 11 νίκες και 3 ήττες.

Μαρίσα Φερνάντες

Η Μαρίσα Φερνάντες και η Τζόρνταν που λογικά δεν προλαβαίνει το πρώτο ματς

Μια από τις παίκτριες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον Παναθηναϊκό παρότι έπαιξε μία χρονιά στις «πράσινες», είναι η Μαρίσα Φερνάντες. Η Ισπανίδα κεντρική που με το «τριφύλλι» το 2009 κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο και έφτασε στον τελικό του Challenge Cup στο Γιέσι της Ιταλίας, την περίοδο 2016-17 αγωνίστηκε στην Λαγκούνα. Πριν ασχοληθούμε περισσότερο με το ρόστερ, αξίζει να αναφερθεί πως είναι εξαιρετικά πιθανό στο πρώτο παιχνίδι να μην αγωνιστεί η Αμερικανίδα κεντρική, Αντρέα Όλα Τζόρνταν που έχει τραυματιστεί στο χέρι της.

Δυνατή ομάδα με καλύτερη της Αρεδόντο

Πάμε τώρα στο ρόστερ όπου το μεγάλο όνομα είναι η Λισμπέτ Αρεδόντο. Η Κουβανή ακραία είναι το βασικό «όπλο» της Λαγκούνα. Έχει παίξει στο παρελθόν στο Καζακστάν, στην Γαλλία και την Τουρκία και πρόκειται για μια εκρηκτική ακραία με δυνατό σερβίς και πολλή δυνατή στην επίθεση. Δίπλα της στα άκρα είναι η Γαλλίδα, Λίζα Ζανπιέρ που στα 24 της δεν έχει μεγάλη εμπειρία εκτός της χώρας της με την Λαγκούνα να είναι η πρώτη της ομάδα μακριά από την Γαλλία. Οι άλλες δύο ακραίες είναι οι Νσογκμίνα και Προλ, με την δεύτερη μαζί με την λίμπερο Γιαμπρές να είναι οι μοναδικές που ήταν στο ρόστερ της Ισπανίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Βασική πασαδόρος είναι η 43χρονη Αράντα Μουνιόθ, μια παίκτρια με μεγάλη εμπειρία και δίπλα της η 23χρονη Κριστίνα Πέρεθ. Στο κέντρο βασικές ήταν οι δύο Αμερικανίδες. Η Τζέσικα Βάγκνερ που ήταν και συμπαίκτρια της Φερνάντες το 2017 και η Τζόρνταν που όπως αναφέραμε είναι εξαιρετικά πιθανό να μην παίξει στο πρώτο ματς. Διαγώνια είναι Βέλα Μαρτίνες που χωρίς να είναι αμελητέα ποσότητα, σίγουρα δεν είναι το μεγάλο όνομα της ομάδας.

Συνολικά οι Ισπανίδες όπως φαίνεται και από την βαθμολογική τους θέση στην χώρα τους είναι μια ομάδα που μπορούν να βάλουν δύσκολα στις «πράσινες». Μια ομάδα θρύλος που θέλει να επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο, αλλά σίγουρα δεν είναι και το μεγαθήριο.

 

CHALLENGE CUP Τελευταία Νέα