Ο Παναθηναϊκός που επέστρεψε και ο ΠΑΟΚ που δεν αφήνει το πόδι από το γκάζι

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ο Παναθηναϊκός που επέστρεψε και ο ΠΑΟΚ που δεν αφήνει το πόδι από το γκάζι

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τις προκρίσεις των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στους «16» του Challenge Cup με τους «πράσινους» να επιστρέφουν και τους «ασπρόμαυρους» να μην αφήνουν το πόδι από το γκάζι, ενώ αναφέρεται και στην μεγάλη προσπάθεια του Φοίνικα που δεν είχε αίσιο τέλος.

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα πολύ σήμερα να γράφω για την πρόκριση και των τεσσάρων ομάδων μας στις επόμενες φάσεις των CEV και Challenge Cup. Να είχαν καταφέρει να περάσουν οι Ολυμπιακός και Φοίνικας, εκτός των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Δυστυχώς οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν την Τρίτη να κοιτάξουν στα μάτια την Μονπελιέ, ενώ οι Συριανοί κατέθεσαν ότι είχαν και δεν είχαν στην Ερμούπολη με ένα μεγάλο κρίμα να συνοδεύει αυτή τους την προσπάθεια.

Με τον Μιλενκόσκι στο ντεμπούτο του ο Φοίνικας μας έδειξε το πρόσωπο που όλοι περιμέναμε να δούμε φέτος και ουσιαστικά το έχουμε δει μόλις σε ένα ματς, αυτό με τον ΠΑΟΚ στη Σύρο. Οι νησιώτες έχοντας χάσει με 3-0 στο Βέλγιο, είδαν την Λέουβεν να κάνει το 0-1 και ενώ πολλοί περίμεναν πως θα κατέθεταν όπλα, αυτοί έκαναν το εντελώς αντίθετο. Ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους παίζοντας σε μεγάλο βαθμό από το κέντρο με τους Κόστα (14 πόντους με 9/12 επιθέσεις) και Παπαγγελόπουλο (10 πόντους με 7/9), έκλεισαν εξαιρετικά στο μπλοκ (13) και πίεσαν όπως ξέρουν στο σερβίς (11 άσοι), φτάνοντας μια ανάσα από την επική ανατροπή.

Η εμφάνιση του Φοίνικα μετά το 2ο σετ, ήταν αυτό που θέλουν να βλέπουν τόσο οι παράγοντες που έχουν κάνει μια σημαντική επένδυση, όσο και οι φίλαθλοι της ομάδας. Είναι επίσης αυτό που θέλουμε να βλέπουμε και όλοι οι φίλοι του βόλεϊ, καθώς με δυνατούς Συριανούς γίνεται ακόμα πιο δυνατό το πρωτάθλημα. Δυστυχώς η πρόκριση δεν ήρθε για τους «πειρατές», αλλά το χθεσινό ματς μπορεί και πρέπει να γίνει πυξίδα για την συνέχεια. Όχι γιατί η Λέουβεν είναι κάποιο μεγαθήριο, αλλά γιατί η ομάδα έβγαλε αντίδραση και το πάλεψε μέχρι το τέλος, παρότι αρχικά όλα της πήγαν στραβά.

Πάμε τώρα στις δύο ομάδες που προκρίθηκαν, ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό. Η χθεσινή ημέρα για τους «πράσινους» ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια έπαιζαν μπροστά στον κόσμο τους σε αγώνα Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Από μόνο του αυτό το γεγονός έφτανε για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το άγχος των παικτών του Δημήτρη Ανδρεόπουλου, ενώ και η Μακάμπι όπως φάνηκε και στη νίκη μέσα στο Τελ Αβίβ με 3-2, ήταν ένας δυνατός αντίπαλος που θα μπορούσε να σου κάνει την ζημιά αν δεν ήσουν συγκεντρωμένος σε όλο το ματς.

Και με εξαίρεση το 2ο σετ, ο Παναθηναϊκός ήταν ακριβώς αυτό. Συγκεντρωμένος στον στόχο του που ήταν φυσικά η πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν όσο δεν πήγαινε άλλο το μεγάλο τους όπλο που είναι το μπλοκ, έχοντας 16 πόντους πάνω στο φιλέ. Και όταν μια ομάδα κερδίζει 16 πόντους με μπλοκ, έχει κάνει τουλάχιστον άλλες τόσες δεύτερες επιθέσεις με «σπασίματα» της μπάλας, κάτι που την φέρνει ακόμα πιο κοντά στον στόχο της.

Κόντρα στους Ισραηλινούς η ομάδα του Ανδρεόπουλου πήρε άριστα πάνω στο φιλέ, κράτησε ως ένα σημείο την υποδοχή, αλλά επιθετικά όσον αφορά τα ποσοστά δεν πήγε τόσο καλά. Αυτό είχε να κάνει και με την τακτική των αντιπάλων στο δικό τους μπλοκ οι οποίοι έπαιξαν πάρα πολύ το «σπάσιμο» μπάλας. Είχε να κάνει επίσης και με την κακή παρουσία του Βαν ντεν Ντρις στα δύο πρώτα σετ. Ο Βέλγος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα απέναντι στους Ισραηλινούς, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο και το παιχνίδι του Γιάκομπσεν. Στο τρίτο και τέταρτο ο Βέλγος ήταν ασταμάτητος ανεβάζοντας συνολικά και τον Παναθηναϊκό.

Συνολικά το «τριφύλλι» ήθελε κόντρα στην Μακάμπι να επιστρέψει με πρόκριση στην Ευρώπη και το κατάφερε. Κανείς δεν λέει πως ο αντίπαλος ήταν μεγαθήριο, αλλά ούτε και αμελητέα ποσότητα. Το σημαντικό για τους «πράσινους» ήταν πως μετά τη νίκη στο Τελ Αβίβ εμφανίστηκαν σοβαροί και συνεχίζουν στο Challenge Cup, εκεί που θέλουν να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν. Η Ποντολιάνι είναι μια δυνατή ομάδα με έμπειρους και διεθνείς Ουκρανούς, αλλά αν η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου παίξει τόσο καλά στο μπλοκ, κρατήσει στην υποδοχή (θα παίζει και ο Πρωτοψάλτης) και έχει τον Βαν ντεν Ντρις των δύο τελευταίων σετ του ματς της Τετάρτης, η πρόκριση μόνο απίθανη δεν είναι.

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ, οι Θεσσαλονικείς και στην Κροατία συνέχισαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Έχοντας κερδίσει με 3-0 την Μούρσα στην Πυλαία πήγαν στο Όσιγιεκ θέλοντας ουσιαστικά δύο σετ για να σφραγίσουν την πρόκριση στους «16», αλλά παίζοντας για ακόμα μία φορά σωστό βόλεϊ πήραν τη νίκη. Αυτή την περίοδο η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και το σημαντικό είναι να μπορεί να το δείχνει και απέναντι σε χαμηλότερου επιπέδου ομάδες. Να μην τις αφήνει δηλαδή να την τραβήξουν κάτω.

Και αυτό ακριβώς έκαναν κόντρα στην Μούρσα οι «ασπρόμαυροι». Έπαιξαν όπως ξέρουν και δεν κατέβηκαν επίπεδο, επειδή ο αντίπαλος ήταν χειρότερος. Σε ένα ακόμα ματς ο Ουόλς ήταν ιδανικός μαέστρος, κάτι που φάνηκε και από το συνολικό ποσοστό στην επίθεση που είχε ο ΠΑΟΚ φτάνοντας το εξαιρετικό 60%. Ένα ποσοστό που έχει να κάνει τόσο με τους συμπαίκτες του, όσο και με τον Καναδό πασαδόρο.

Κόντρα στους Κροάτες οι «ασπρόμαυροι» κυριάρχησαν πάνω στο φιλέ έχοντας 11 μπλοκ, έναντι μόλις 2 των αντιπάλων τους, ενώ και στους άσους επικράτησαν κατά κράτος (9-3). Αν βάλουμε και τις 13 μονάδες στο ποσοστό επίθεσης (60% έναντι 47%), θα δούμε πως η διαφορά των δύο ομάδων στο χθεσινό παιχνίδι ήταν τέτοια που δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στους παίκτες της Μούρσα. Τώρα με την Μπαστάρδο από την Πορτογαλία ο ΠΑΟΚ εκτός από την πρόκριση θέλει να συνεχίσει να παίζει στον ίδιο ρυθμό και ακόμα καλύτερα και αν κρίνουμε από τις τελευταίες αναμετρήσεις, μπορεί να τα καταφέρει.

ΥΓ: Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο όπλο το μπλοκ, κόντρα στην Μακάμπι είχε 16. Το ότι απέναντι στον ΠΑΟΚ είχε μόλις 4 και από αυτά το πρώτο στο τέλος του 2ου σετ, δεν έχει να κάνει μόνο με την κακή μέρα των «πρασίνων», αλλά και από την εξαιρετική εμφάνιση του Ουόλς. Ο Καναδός έβρισκε τους συμπαίκτες του με μονό μπλοκ, κάνοντάς τους την ζωή πιο εύκολη, κάτι που έκανε και με τους Κροάτες στο Όσιγιεκ.

ΥΓ1: Ο Ολυμπιακός είχε σαφώς το πιο δύσκολο έργο, καθώς η Μονπελιέ είναι δυνατή ομάδα. Οι Πειραιώτες μετά το 0-2 στο Ρέντη και παρά τον αποκλεισμό έβγαλαν αντίδραση και πήγαν να γυρίσουν το ματς. Πλέον ρίχνουν το βάρος στην Ελλάδα και σίγουρα θα θέλουν να εκμεταλλευτούν το ότι οι ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα έχουν δύο (τουλάχιστον) επιπλέον παιχνίδια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...