Wimbledon: Ιστορικός (πρώτος) τελικός για Ζαμπέρ και Ριμπάκινα

Wimbledon: Ιστορικός (πρώτος) τελικός για Ζαμπέρ και Ριμπάκινα
Η Ονς Ζαμπέρ και η Ελενα Ριμπάκινα διεκδικούν τον πρώτο τίτλο τους σε grand slam τελικό, ο οποίος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Στις 4 το μεσημέρι η Ονς Ζαμπέρ και η Ελενα Ριμπάκινα θα παίξουν το σημαντικότερο παιχνίδι της καριέρας τους: τον τελικό του Wimbledon.

Οι δύο σημερινές (9/7) αντίπαλες, γίνονται μέρος ενός ιστορικού αγώνα καθώς για δεύτερη φορά στα 145 χρόνια ιστορίας του θεσμού, στον τελικό ΔΕΝ θα υπάρχει τενίστρια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία. Η πρώτη ήταν το 1960 με την Βραζιλιάνα Μπουένο και την Νοτιοαφρικανή Ρέινολντς να είναι οι δύο φιναλίστ.

Η Zαμπέρ γίνεται η πρώτη Αφρικανή (και από αραβική χώρα) που διεκδικεί τίτλο σε grand slam, ενώ η Ριμπάκινα εκπροσωπεί το Καζακστάν που μπορεί μεν να αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αποτελεί χώρα της κεντρικής Ασίας.

Βέβαια, η περίπτωση της 23χρονης Ριμπάκινα είναι ιδιαίτερη καθώς πρόκειται για Ρωσίδα αθλήτρια, η οποία αποφάσισε να πάρει την υπηκοότητα του Καζακστάν καθώς της πρόσφερε την οικονομική βοήθεια για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις, σε αντίθεση με την πατρίδα της.

Γεννημένη στη Μόσχα (ζει ακόμη εκεί), η Ριμπάκινα στάθηκε τυχερή καθώς επειδή εκπροσωπεί το Καζακστάν, δεν ήταν στη λίστα αυτών που απαγορεύτηκε η συμμετοχή τους (Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες) εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η 23χρονη γίνεται η νεότερη φιναλίστ μετά το 2015 (Μουγκουρούθα) και παίζει απέναντι σε μία τενίστρια που έβαλε το τένις στον χάρτη του αραβικού κόσμου. Η Ζαμπέρ είχε φτάσει πέρυσι ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, που ήταν και η καλύτερη πορεία της καριέρας της 27χρονης σε grand slam, ενώ η Ριμπάκινα από την πλευρά της, έχει μία συμμετοχή σε προημιτελικά, αλλά το 2021 στο Roland Garros. Στο Wimbledon συμμετέχει για δεύτερη μόλις φορά, με την προηγούμενη να ήταν πέρυσι όπου έφτασε ως τον 4ο γύρο.

Στα μεταξύ τους παιχνίδια η Ζαμπέρ προηγείται με 2-1 νίκες. Εχασε το 2019 στη Γουχάν με 2-1 σετ, ενώ κέρδισε τα άλλα δύο παιχνίδια που έδωσαν το 2021, σε Ντουμπάι (2-1) και Σικάγο (6-4, 3-2, αποσύρθηκε η Ριμπάκινα).

  • Tags:
 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα