Το πρόβλημα συμπεριφοράς του Τσιτσιπά διορθώνεται, αλλά όχι μόνο από τον ίδιο

Το πρόβλημα συμπεριφοράς του Τσιτσιπά διορθώνεται, αλλά όχι μόνο από τον ίδιο
Ο Κώστας Ευθυμιάδης εξετάζει τα λάθη που γίνονται από τον Στέφανο Τσιτσιπά και -κυρίως- την ομάδα του πάνω στην συμπεριφορά του και το πόσο εύκολα χάνει τον εαυτό του εν ώρα αγώνα επειδή κάτι ή κάποιος τον αποσυντονίζει.

Νομίζω πως πάνω κάτω όλοι περιμέναμε το τι θα δούμε από το παιχνίδι του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Νικ Κύργιο. Πολλούς άσους, εκρηκτικά φόρχαντ και την γνωστή γκρίνια και τα νεύρα του Αυστραλού με διαιτητές και επόπτες.

Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να τον δούμε να τους αναγκάζει (τους επόπτες) να αλλάζουν θέσεις και να παραπονιούνται εξαιτίας του στον umpire (πόσο τον λυπήθηκα ειλικρινά να έχει να διαχειριστεί ένα τέτοιο ματς, το οποιο εν τέλει του ξέφυγε από τον έλεγχο στο τρίτο σετ).

Πολύ περισσότερο όμως (γιατί πάνω στον δικό μας τενίστα εστιάζουμε) δεν περιμέναμε να δούμε τόσο τραγικές αντιδράσεις από τον Στέφανο Τσιτσιπά.
Ολοι ξέραμε ότι είναι ένα παιδί που δεν συγκρατεί εύκολα τα νεύρα του πάνω στο ματς.

Χθες όμως υπερέβη τα όρια. Δύο φορές χτύπησε με μανία το μπαλάκι στην κερκίδα όταν του χάλασε το μυαλό ο Κύργιος.

Και ακόμη χειρότερα, λίγο μετά, όχι μία ή δύο, αλλά τρεις φορές σημάδεψε εσκεμμένα τον Αυστραλό με πρόθεση να τον χτυπήσει. Και μάλιστα το παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου! Κι αν δεχτώ ότι τον εκνεύρισε ο Κύργιος, απλά να θυμήσω ότι δίχως λόγο και αφορμή έκανε πρόσφατα φέτος το ίδιο και με τον Αλκαράθ... Επομένως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.

Ούτε αποτελεί δικαιολογία το ότι και ο Κύργιος ή ο Τζόκοβιτς τα κάνει αυτά. Ο Τζόκοβιτς έχει αποβληθεί από grand slam για τον ίδιο λόγο, αλλά φροντίζει να αφήνει το παιχνίδι του να επισκιάζει τις άσχημες συμπεριφορές που έχει συχνά πυκνά μέσα στα ματς. Με τον Στέφανο τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει το ίδιο.

Συμπεριφέρθηκε πράγματι σαν ένα παιδί (κι όχι ως ενήλικας επαγγελματίας τενίστας που είναι πλέον μετά από επτά σεζόν στο Tour) που αισθανόταν ότι του κάνουν bullying, οπως είπε στις δηλώσεις του.

Ηξερε όμως ότι ο Κύργιος τα κάνει αυτά σε όλα τα παιχνίδια του. Το ξέρει καλά και ο ίδιος. Προφανώς και είναι θέμα τακτικής και όχι bullying, να παίζει με το μυαλό των αντιπάλων του. Εδώ κάνει τα ίδια στον Ναδάλ, δεν θα τα έκανε στον Στέφανο που λυγίζει εύκολα και μάλιστα σε τέτοιο ματς; Ηξερε ότι σε 5 σετ δεν θα άντεχε και τελικά κατάφερε να τον αποσυντονίσει τον Στέφανο. Οχι ότι ήθελε και μεγάλη προσπάθεια εδώ που τα λέμε...

Ομως αίσθησή μου είναι ότι μεγάλη ευθύνη έχει και η ομάδα του Στέφανου σε ότι είδαμε χθες.

Πήγε προετοιμασμένος υποτίθεται για το τι θα αντιμετωπίσει. Και στην ομάδα του έχει και ψυχολόγο από τον οποίο είδαμε κάποια αποτελέσματα τους προηγούμενους μήνες. Ομως όπως φαίνεται δεν είναι αρκετά. Ο Στέφανος είναι στιγμές που συμπεριφέρεται ακόμη σαν να είναι ένα μικρό παιδί. Ακόμη κι όταν έχει δίκιο και νιώθει ότι πνίγεται. Κατανοητό και ανθρώπινο, δε λέω. Και η αλήθεια είναι ότι συνήθως έχει δίκιο. Τον αδικούν γιατί τον έχουν «σημαδέψει» σε πολλά πράγματα. Πρέπει όμως να αρχίσει να ελέγχει περισσότερο τα συναισθήματά του στα ματς για να έρθει το βήμα παραπάνω. Και πρέπει να βοηθήσουν σε αυτό όσοι τον περιτριγυρίζουν. Ομως όταν βλέπεις να μην τον προστατεύουν ακόμη και από τα πιο απλά πράγματα, όπως τα... άκυρα tweets που ανεβάζει συχνά (και δυστυχώς γίνονται αντικείμενο χλευασμού στο διαδίκτυο από μεγάλη μερίδα κόσμου και κανείς όπως φαίνεται δεν τον συμβουλεύει), τότε μάλλον (δυστυχώς) δεν πρέπει να περιμένεις πολλά.

Απλά ελπίζεις να μιλάει (μόνο) το ταλέντο του στο court...

ΥΓ: Τα παραπάνω για την ομάδα του δεν αναιρούν τα όσα έχει πετύχει μαζί τους προφανώς. Ο πατέρας του και ο Μουράτογλου έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Τίποτε δεν σβήνει τα όσα έχει ήδη πετύχει στην καριέρα του ο Στέφανος μαζί τους. Τους ανήκει σημαντικό μερίδιο. Εχει όμως άλλα 10 χρόνια γεμάτα καλό τένις και πρέπει άμεσα να αλλάξει πράγματα που δεν αφορούν το παιχνίδι του. Και σε αυτό το κομμάτι έχει ευθύνη όλο το τιμ που είναι γύρω του.

YΓ2: Προς τιμήν του παραδέχτηκε τα λάθη του μετά το ματς, αλλά το ζήτημα είναι να καταλάβει ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει να τα κάνει. Για δικό του καλό. Δεν είναι τυχαία η ατάκα του Κύργιου ότι ο κόσμος και οι τενίστες συμπαθούν περισσότερο αυτόν απ' ότι τον Στέφανο…

ΥΓ3: Πόσο κρίμα είναι αυτός ο παίκτης που λέγεται Νικ Κύργιος να μην έχει καριέρα ανάλογη του ταλέντου του, εξαιτίας του μυαλού του. Γιατί αν το είχε στη θέση του, τότε τα προηγούμενα 10 χρόνια θα είχαμε μία BIG-4 πολύ καλύτερη από αυτή που είδαμε για λίγα χρόνια με τον καλό Αντι Μάρεϊ. Και θεωρώ δεδομένο πως θα είχε στην κατοχή του και μερικά Grand Slam. Ομως Νικ είναι αυτός...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ευθυμιάδης
Κώστας Ευθυμιάδης

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άρχισε να λατρεύει τα σπορ χάρη στην… Βούλα Πατουλίδου. Πέρα από το ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ, αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκ τότε λάτρεψε τον στίβο. Στην πορεία λάτρεψε και όλα τα υπόλοιπα ατομικά σπορ και ο δρόμος τον έφερε στην αθλητική δημοσιογραφία. Εχει δουλέψει σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και τώρα μέσω του Gazzetta μεταφέρει όλες τις εξελίξεις στα ολυμπιακά αθλήματα.