Ο Τσιτσιπάς χρειάζεται ένα time out επειγόντως

Ο Τσιτσιπάς χρειάζεται ένα time out επειγόντως
O Στέφανος Τσιτσιπάς ψάχνει τον καλό του εαυτό, αλλά και εξηγήσεις για την καθίζηση των τελευταίων εβδομάδων.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες η εκπληκτική σεζόν του Στέφανου Τσιτσιπά, κινδυνεύει να κλείσει με έναν δυσάρεστο τρόπο.

Από το US Open και μετά φαίνεται φανερά επηρρεασμένος και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τον Τσιτσιπά που είχαμε δει ως τον Σεπτέμβριο, με μοναδική εξαίρεση το Wimbledon.

Η χθεσινή του ήττα από τον Τιαφό δεν είναι κάτι που προβληματίζει. Ούτε ο τρόπος με τον οποίο ήρθε κι ας έκανε πολλά λάθη στο ματς. Λάθη που δεν μας έχει συνηθίσει και του κόστισαν ένα δικό του παιχνίδι.

Κάτι παρόμοιο είχε πάθει με τον Ουμπέρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και γενικά τις τελευταίες εβδομάδες ακόμη κι όταν κερδίζει, το κάνει με δυσκολία. Είναι χαρακτηριστικό πως από το Σινσινάτι μέχρι και την Βιέννη, μόνο τρία ματς κέρδισε με καθαρό σκορ και αυτά σε αγώνες πρώτου γύρου.

Πού οφείλεται αυτή η καθίζηση των τελευταίων εβδομάδων λοιπόν;

Σίγουρα ένα στοιχείο είναι η κούραση. Οσο και να λέει ο Στέφανος πως νοιώθει καλά, το βλέμμα του μετά την ανατροπή στο 4-3 τα έλεγε όλα. Εδειχνε να μην έχει καθόλου ενέργεια και καθόλου διάθεση. Δείχνει κουρασμένος στα τελειώματα των παιχνιδιών του εδώ και τρία τουρνουά. Και τα πολλά σετ που παίζει σε όλα τα ματς όπως γράψαμε παραπάνω, το εξηγούν. 11 σετ σε 4 ματς στο Indian Wells, 14 στο US Open σε 3 παιχνίδια, 11 σε 4 ματς στο Σινσινάτι... Είναι μεγάλος αριθμός και αν συμπεριλάβει κανείς και τα υπερατλατικά ταξίδια μετά από μια γεμάτη σεζόν, όσο και αν δεν το λέει δημόσια ο ίδιος, η κούραση είναι εκεί...

Προφανώς και δεν έχει... ξεχάσει να παίζει τένις. Μια αγωνιστική «κοιλιά» κάνει. Αυτό είναι όλο. Ποιος αθλητής δεν έχει κάνει «κοιλιά» στο κάτω κάτω; Δεν έχει κάνει ο Τζόκοβιτς; ο Μεντβέντεφ; Ο Ναδάλ; Ακόμη και ο Φέντερερ.

Και ο Τσιτσιπάς δικαιούται μια μικρή πτώση στην απόδοσή του. Ειδικά από την στιγμή που έχει παίξει φέτος πάνω από 70 ματς. Δεν είναι κάτι να ανησυχεί κανείς.

Αυτό που ανησυχεί είναι η πνευματική του κούραση που είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αυτή η αλλαγή που βλέπουμε στα παιχνίδια του μετά το US Open εκτιμώ πως οφείλεται και σε όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη... εκτός γηπέδων. Ο πόλεμος από Μάρεϊ και Ζβέρεφ και το πώς τα ΜΜΕ έπαιζαν συνεχώς όλη αυτή τη κόντρα, με τον Τσιτσιπά να εμφανίζεται ως ο «κακός» της υπόθεσης. Αλλά και οι έντονες ερωτήσεις για τον εμβολιασμό, έδειχναν την εικόνα αυτού του «κακού παιδιού» που δεν πάει με τους κανόνες.

Αδικο πέρα για πέρα... Κανονικά με τους κανόνες έπαιζε στα τουρνουά με τα toilet break (κι ας φωνάζουν αντίπαλοι και ξένα ΜΜΕ, δεν έκανε τίποτα εκτός κανονισμού), ενώ στο κομμάτι του εμβολιασμού όσο και αν οι περισσότεροι διαφωνούμε με την άποψη και στάση του, είναι δικαίωμά του στην τελική.

Ομως εκεί η ομάδα του θα έπρεπε να τον είχε προστατέψει από την αρχή και να μην τον αφήσει να μπει σε αυτό το τρυπάκι, που έδωσε το δικαίωμα στην Equipe όποτε είχε θέμα για εμβολιασμό να έβγαζε φωτογραφία τον Τσιτσιπά εξώφυλλο λες και είναι ο... αντιεμβολιαστής που δίνει το κακό παράδειγμα. Λες και είναι ο μόνος.

Ολα αυτά τα βλέπει ο Στέφανος. Γιατί ασχολείται με τα social media. Και προσπαθεί από τότε να περάσει ένα πιο σοβαρό πρόσωπο, κάτι που φαίνεται και στον τρόπο που απαντά στους δημοσιογράφους όταν τον ρωτούν για πιο απλά πράγματα που αφορούν το παιχνίδι του.

Αυτή η κατάσταση λοιπόν από τον Σεπτέμβρη, τον έχει κουράσει σωματικά και πνευματικά. Αυτό είναι που καλείται να ξεπεράσει ο Τσιτσιπάς. Ούτε τα double fault χθες με τον Τιαφό, ούτε οι ανατροπές στα παιχνίδια του.

Χρειάζεται ξεκούραση σωματική και πνευματική. Δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα να πάει στο Παρίσι. Ενδεχομένως θα ήταν προτιμότερο να πάει απευθείας Τορίνο. Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κρίνει αλλιώς. Το ζήτημα είναι να τελειώσει η χρονιά με αυτά τα δύο τουρνουά όπως ξεκίνησε. Με έναν Τσιτσιπά που θα φτάνει μακριά και με επιβλητικές εμφανίσεις.

H Interwetten είναι ο μεγάλος χορηγός του Vienna Tour

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ευθυμιάδης
Κώστας Ευθυμιάδης

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άρχισε να λατρεύει τα σπορ χάρη στην… Βούλα Πατουλίδου. Πέρα από το ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ, αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκ τότε λάτρεψε τον στίβο. Στην πορεία λάτρεψε και όλα τα υπόλοιπα ατομικά σπορ και ο δρόμος τον έφερε στην αθλητική δημοσιογραφία. Εχει δουλέψει σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και τώρα μέσω του Gazzetta μεταφέρει όλες τις εξελίξεις στα ολυμπιακά αθλήματα.