Top-5: Οι κορυφαίοι σε τίτλους «σκληροί» του τένις!

Top-5: Οι κορυφαίοι σε τίτλους «σκληροί» του τένις!
Οι πέντε κορυφαίοι τενίστες σε κατακτήσεις τίτλων σε σκληρή επιφάνεια.

Οι κορυφαίοι σε σκληρή επιφάνεια είναι συνήθως κορυφαίοι και στο γρασίδι.

Η απόδειξη είναι ο Φέντερερ, ο Σάμπρας αλλά και ο Τζόκοβιτς που έχουν σαρώσει τους τίτλους και στις δυο επιφάνειες αλλά δεν τα κατάφεραν όσο θα ήθελαν στη χωμάτινη.

Τα δυο μεγάλα τουρνουά σε σκληρή επιφάνεια είναι φυσικά το Australian Open και το US Open. Στην πεντάδα μας υπάρχουν οι τρεις τενίστες που μοιράζονται την πρώτη θέση σε τίτλους στο US Open αλλά και ο Νο1 στο Australian Open.

Εκτός από τους πέντε κορυφαίους, στην δεκάδα, θα συναντήσει κανείς άλλους δυο εν ενεργεία τενίστες. Τον Άντι Μάρεϊ με 34 τίτλους που είναι στην έκτη θέση και τον Ράφα Ναδάλ με 22 που είναι στην δέκατη θέση.

Πιτ Σάμπρας (36)

Πιτ Σάμπρας (36)

Αντρέ Άγκασι (46)

Αντρέ Άγκασι (46)

Τζίμι Κόνορς (48)

Τζίμι Κόνορς (48)

Νόβακ Τζόκοβιτς (59)

Νόβακ Τζόκοβιτς (59)

Ρότζερ Φέντερερ (71)

Ρότζερ Φέντερερ (71)

Είναι ο δεύτερος τενίστας μετά από τον Τζίμι Κόνορς που έφτασε σε ρεκόρ κατακτήσεων στο US Open. Ο Πιτ Σάμπρας έχει συνολικά 36 τίτλους σε σκληρή επιφάνεια και οι 5 είναι στο US Open.

Ο Αμερικανός τενίστας είναι αλήθεια πως ο πρώτος αλλά και ο τελευταίος του τίτλος σε σκληρή επιφάνεια ήταν στο ίδιο τουρνουά. Ο πρώτος ήταν το US Open του 1990 και ο τελευταίος το US Open του 2002.

Ο τελευταίος τίτλος του χάρισε προσωρινά και την κορυφή σε τίτλους Grand Slam αφού έφτασε στους 14. Ο Σάμπρας με 5 τίτλους στο ATP Finals σε Φρανκφούρτη και Ανόβερο έμεινε και εκεί για λίγο στην κορυφή αλλά τον ξεπέρασε ο Φέντερερ.

Κατέκτησε ακόμη σε σκληρή επιφάνεια τίτλους στο Cincinnati Masters, στο Miami Open, στο Indian Wells αλλά και σε Ασία και Αυστραλία.

Φυσικά έχει να επιδείξει και 2 τίτλους στο Australian Open.

Όλα ξεκίνησαν στο Μέμφις των ΗΠΑ το 1988. Ο Αντρέ Άγκασι κατακτούσε εκεί τον 1ο τίτλο του σε σκληρή επιφάνεια και το 2005 στο Λος Άντζελες έφτανε στους 46.

Ο Αμερικανός τενίστας κατέκτησε 4 φορές το Australian Open αλλά και 2 το US Open. Το 1990 κέρδισε το μοναδικό τίτλο του σε ATP Finals στη Φρανκφούρτη ενώ στην Ατλάντα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996.

Όσο αφορά τα Masters σε σκληρή επιφάνεια ήταν νικητής στο Miami Open, στο Cincinnati Masters, στο Rogers Cup, στο Madrid Open (2002) αλλά και στο Indian Wells.

Ο Τζίμι Κόνορς έχει τους περισσότερους τίτλους από κάθε άλλο τενίστα στην ιστορια του αθλήματος αφού σταμάτησε στους 109.

Στη λίστα με τους παίκτες με τίτλους σε σκληρή επιφάνεια είναι στην 3η θέση με 48.

O Αμερικανός έχει 5 νίκες στο US Open αλλά τους 3 από αυτούς κατέκτησε σε σκληρή επιφάνεια αφού έως το 1978 το τουρνουά διεξάγονταν σε χωμάτινη.

O παλιός Τζίμι Κόνορς έχει επίσης τίτλο στο Australian Open αλλά σε γρασίδι και όχι σε σκληρή επιφάνεια. Τα περισσότερα τουρνουά που κατέκτησε στην καριέρα του αλλά και γενικά σε σκληρή επιφάνεια ήταν "μικρά".

Πήρε τίτλους στο Γιοχάνεσμπουργκ, στις Μπαχάμες, σε πολλές ακόμη πόλεις των ΗΠΑ αλλά και σε Ασία και Αυστραλία. Ο τελευταίος του ήταν το 1989 στο Τελ Αβίβ!

Είναι φυσικά ο μοναδικός που μπορεί ν' απειλήσει τον Ρότζερ Φέντερερ και να τον... ρίξει από την κορυφή.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει 59 τίτλους σε σκληρή επιφάνεια και είναι στην 2η θέση πίσω από τον Ελβετό που έχει 71.

Από τους 59 οι 8 είναι στο Australian Open όπου και έχει και το ρεκόρ κατακτήσεων ενώ άλλους 3 έχει κερδίσει στο US Open. Μαζί με τους 11 σε Grand Slam έχει και άλλους 5 στο ATP Finals.

Τον πρώτο τον κέρδισε στο Μετς της Γαλλίας το 2006 και τον τελευταίο στο Ντουμπάι το 2020.

Ο Σέρβος είναι 2ος στην ιστορία σε τίτλους Masters με 34 και έχει κατακτήσει σε σκληρή επιφάνεια κούπες στο Rogers Cup, στο Miami Open, στο Shanghai Masters, στο Cincinnati Masters, στο Paris Masters αλλά και στο Indian Wells.

Ο Βασιλιάς Ρότζερ Φέντερερ. Είναι πρώτος σε τίτλους σε γρασίδι αλλά και σκληρή επιφάνεια και με 103 είναι στη δεύτερη θέση στο σύνολο.

Σε σκληρή επιφάνεια κατέκτησε 71 τίτλους! Έχει 7 στο Australian Open (2oς) και 5 στο US Open (1oς). Με 6 τίτλους στο ATP Finals είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας ενώ έχει κούπες στην αγαπημένη του πατρίδα την Βασιλεία.

Φυσικά στη λίστα υπάρχουν τουρνουά στο Σίδνεϊ, στο Ντουμπάι, στο Χονγκ Κονγκ, στη Μπανγκόκ και στο Τόκιο. Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 2002 στο Σίδνεϊ και ο τελευταίος το 2019 στη Βασιλεία που είναι και ο 103ος.

Ο Φέντερερ έχει και μεγάλες επιτυχίες στα Masters έχοντας κούπες σε Μαϊάμι, Σινσινάτι, Μαδρίτη, Σανγκάη, Καλιφόρνια (Indian Wells) και στο Παρίσι.

  • Tags: