H Aλιζέ Λιμ στο Gazzetta: «Τσιτσιπάς και Σάκκαρη έχουν την προοπτική να κερδίσουν grand slam»

Newsroom
H Aλιζέ Λιμ στο Gazzetta: «Τσιτσιπάς και Σάκκαρη έχουν την προοπτική να κερδίσουν grand slam»
Η παρουσιάστρια του Eurosport στο Roland Garros, Αλιζέ Λιμ, μιλά στον ανταποκριτή του Gazzetta, Α. Κατσομήτρο για τον τελικό των γυναικών, αλλά και την παρουσία των Τσιτσιπά και Σάκκαρη στο τουρνουά.

Με το πλατύ της χαμόγελο και τις γνώσεις της στο τένις – έχει φτάσει έως το Νο. 135 στην κατάταξη των γυναικών – η Αλιζέ Λιμ έχει κερδίσει την καρδιά τόσο του Γαλλικού όσο και του διεθνούς κοινού.

Σε ένα διάλειμμα από τον επεισοδιακό ημιτελικό ανάμεσα στον Αλεξάντερ Ζβέρεφ και τον Ράφα Ναδάλ, το Gazzetta συνομίλησε με τη Γαλλίδα σχολιάστρια του Eurosport σχετικά με τις εντυπώσεις της από το φετινό Roland Garros και την πορεία των Ελλήνων αθλητών, καθώς και την άποψη της για το νέο αστέρι του γυναικείου τένις, την Ιγκα Σβιόντεκ, η οποία διεκδικεί σήμερα το δεύτερο τίτλο της στο Roland Garros.

Λιμ

- Είστε ευχαριστημένη από το επίπεδο του τένις στο φετινό Roland Garros;

Είναι πολύ καλό το επίπεδο, τόσο στους γυναίκες όσο και τους άντρες. Η κλήρωση στις γυναίκες ήταν ανοιχτή κι έτσι είδαμε κάποια καινούργια πρόσωπα. Στους άντρες, είναι υπέροχο να βλέπεις τον Ράφα να παλεύει, να πιέζει τα όρια του, να ανεβαίνει ακόμα και τώρα επίπεδο. Τον έβλεπα στον προημιτελικό με τον Τζόκοβιτς και σκεφτόμουν ότι ακόμα βελτιώνεται. Είχα ξεχάσει πόσο καλός είναι!

- Ωστόσο το περσινό παιχνίδι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο θρύλους δεν ήταν ίσως ποιοτικότερο;

Νομίζω ότι ο Ράφα ήταν ακόμα καλύτερος φέτος, ειδικά μέχρι το 3-0 στο δεύτερο σετ και όταν επέστρεψε από το 5-2 στο τέταρτο. Ήταν ίσως ο καλύτερος Ράφα που έχω να δει να παίζει live, πραγματικά εντυπωσιάστηκα.

- Ποια είναι η γνώμη σας για την Σβιόντεκ; Αυτό που κάνει φέτος με τις 34 συνεχείς νίκες μοιάζει να μην έχει προηγούμενο.

Πώς να μην εντυπωσιάζομαι από αυτή την αθλήτρια; Υπάρχουν τόσο καλές τενίστριες, το να κυριαρχεί κάποια με αυτό τον τρόπο είναι φοβερό. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, θυμάμαι ότι η Σερένα και η Βίνους Γουίλιαμς είχαν παρόμοια κυριαρχία για τόσο μεγάλο διάστημα, απλά έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε.

- Τί είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες παίκτριες;

Είναι καλύτερη στις μικρές λεπτομέρειες. Κινείται καλά σε κάθε γωνιά του court, παίζει γρήγορα λες και είναι σε fast forward. Βάζει πολύ πίεση στις αντιπάλους της. Η αυτοπεποίθηση της επίσης τη βοηθάει, παίρνει αρκετά ρίσκα στο παιχνίδι της. Δεν αφήνει τις αντιπάλους της να πάρουν ανάσα. Επίσης το forehand της έχει spin, το οποίο είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις στο χώμα. Συνήθως σε αυτή την επιφάνεια το παιχνίδι είναι πιο ομαλό (φλατ), οπότε οι άλλες παίκτριες δεν είναι συνηθισμένες σε κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι έχει ατέλειες στο παιχνίδι της.

«Τσιτσιπάς και Σάκκαρη δεν έχουν φτάσει στο πικ τους»

Λιμ

- Την περσινή χρονιά οι Έλληνες αθλητές, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, είχαν εντυπωσιάσει το κοινό του Roland Garros. Φέτος δεν τα πήγαν τόσο καλά. Έχουν φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων τους ή έχουν περιθώρια βελτίωσης; Μπορούν να κερδίσουν ένα grand slam;

Δεν νομίζω ότι έχουν φτάσει στο πικ τους, και οι δύο έχουν περιθώρια βελτίωσης. Για μένα, το τένις δεν είναι μόνο να γίνεσαι καλύτερος ή χειρότερος. Φτάνεις σε ένα επίπεδο, όπως έχουν κάνει ήδη η Μαρία και ο Στέφανος, και από εκεί και πέρα συνεχίζεις να παλεύεις και κάποια στιγμή έρχονται οι τίτλοι. Καμιά φορά είναι και θέμα συγκυριών. Κάποια φορά θα φτάσεις στα προημιτελικά, κάποια άλλη στα ημιτελικά, χωρίς να σημαίνει ότι έπαιξες καλύτερα. Καμιά φορά αισθάνεσαι καλύτερα αλλά μπορεί να χάσεις. Ή κάποια παίκτρια μπορεί να είναι στη μέρα της, να κάνει το παιχνίδι της ζωής της. Είναι και οι δύο νέοι, θα έρθουν οι ευκαιρίες, και οι δύο είναι μαχητές. Έχουν καλή νοοτροπία και την προοπτική να κερδίσουν grand slam. Εξάλλου πέρσι έφτασαν τόσο κοντά και οι δύο.

- Στο αντρικό τένις, πέρα από τους Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ και Τσιτσιπά φαίνεται ότι έρχεται πλέον και μια νεότερη γενιά, με παίκτες όπως ο Αλκαράθ και ο Ρούνε. Μπορούν να κλέψουν τη δόξα από τους λίγο μεγαλύτερους;

Όχι ακόμα, είναι πολύ νωρίς. Αν κάποιος από αυτή τη νεότερη γενιά κερδίσει έναν τίτλο τότε ναι, αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει. Σίγουρα η νέα γενιά (σσ: εννοεί τους Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ, Τσιτσιπά) έχει πλησιάσει τους Βig-3, ο Ζβέρεφ είναι κοντά στον Ράφα, ο Στέφανος επίσης. Οι ακόμα νεότεροι παίκτες έχουν τη φλόγα, όπως ο Στέφανος όταν κέρδισε τον Φέντερερ και τον Ναδάλ, όταν έπαιξε καλά στη Μαδρίτη και έφτασε στα ημιτελικά στην Αυστραλία. Αυτό είναι το πρώτο σκαλοπάτι: να είσαι σε αυτό το επίπεδο συνέχεια.

- Έως πρόσφατα παίζατε τένις, τώρα περάσατε σε άλλο ρόλο εξίσου απαιτητικό, αυτόν της σχολιάστριας στο Eurosport. Πόσο εύκολη είναι αυτή η μετάβαση;

Στην πραγματικότητα δεν έγινε κάποια μετάβαση. Την πρώτη φορά που εμφανίστηκα στην τηλεόραση ακόμα ήμουν παίκτρια, έπαιζα στο Roland Garros και με φώναξαν για μια εμφάνιση στην ΤV. Έγινε πριν καν το καταλάβω. Στην αρχή ήταν τένις 95% και τηλεόραση 5%, τώρα πλέον είναι το αντίθετο. Έγινε σχεδόν από μόνο του, δεν το προγραμμάτισα. Αισθάνομαι τυχερή που έχω αυτή την ευκαιρία να κάνω συνεντεύξεις και παρουσιάσεις, να σχολιάζω στο Eurosport στα Γαλλικά και στα Αγγλικά. Πριν μιλούσα σε ένα Ρουμάνικο μέσο και τώρα σε ένα Ελληνικό.

- Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα;

Έχω παίξει τένις σε τόσες χώρες, αλλά δεν νομίζω ότι έχω επισκεφθεί την Ελλάδα. Είχαν πάει διακοπές οι γονείς μου, αλλά δεν μπόρεσα να πάω μαζί τους. Ίσως να μπει στα σχέδια μου για αυτό το καλοκαίρι!

A. ΚΑΤΣΟΜΗΤΡΟΣ

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα