«Αλίμονο στους νέους» ο Νόλε είναι εδώ!

«Αλίμονο στους νέους» ο Νόλε είναι εδώ!
Ο Χρήστος Κιούσης είδε, θαύμασε, σχολίασε και γράφει για έναν σπουδαίο τελικό όπου είχε δύο μεγάλους πρωταγωνιστές με παρόν και μέλλον!

Στον τελικό του Roland Garros κέρδισε ο νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο. Απλά και κατηγορηματικά. Κέρδισε η μεγαλύτερη εμπειρία, οι περισσότερες παραστάσεις, η μεγαλύτερη ποικιλία και για να το θέσω σαφέστερα η μεγαλύτερη ποιότητα. Η παλιά γενιά που δεν λέει να αφήσει το βάθρο ελεύθερο για τους νέους σφετεριστές του θρόνου.

Όσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατούσε παίζοντας κυριαρχικό τένις στο πρώτο και ειδικά στο 2ο σετ, ο Σέρβος υπερπρωταθλητής κυριαρχούσε στα συναισθήματα και στα νεύρα του καταστρώνοντας αυτό που στο υπέροχο άθλημα του τένις είναι νόμος. Να αντιμετωπίζεις κάθε set κάθε game κάθε πόντο ξεχωριστά.

Παρά την επιστροφή του Σέρβου από το 0-2 κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Νίκησε, θριάμβευσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Αντί να μιλήσω για στατιστικά, πράγμα που θα κάνει η εξαιρετική δημοσιογραφική ομάδα που καλύπτει το τένις στο gazzetta, θα σταθώ σε μια μόνο συνθήκη.

Είναι το 4ο set και το 1/3 του γηπέδου είναι στη σκιά, το υπόλοιπο στον ήλιο. Ο Σέρβος διαχειρίστηκε υπέρ του ακόμα και αυτό. Αν έχετε την ευκαιρία να δείτε ξανά το παιχνίδι, παρακολουθήστε τα service του, τις wide επιλογές του, γενικότερα την προσαρμογή του.

Έγραφα στο προηγούμενο blog ότι το “been there-done that” είναι τεράστια προίκα και η ψαλίδα μεταξύ της παλιάς γενιάς και της νέας είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Ακόμα πρέπει ο Στέφανος να μαζέψει πολλές παραστάσεις, πολλές απολαυστικές νίκες και πολλές οδυνηρές ήττες για να μπορέσει να ξεκλειδώσει πιεστικές στιγμές σε Τελικούς. Όπως είπε και στην απονομή ο Νόλε, αυτά τα ματς είναι που θα καθορίσουν την σπουδαιότητα της καριέρας του Στέφανου.

‘Όπως έγραψα και χτες ο Έλληνας νούμερο 4 πια στον κόσμο δεν πήγε να κλέψει τίποτα. Έπαιξε κυριαρχικό τένις απέναντι στον καλύτερο στον κόσμο, έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών και κέρδισε 2 set σε … Tsitsipas mode.

Τον έτρεξε τον Σέρβο, τον πίεσε, του σήκωσε την μπάλα ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί κι όπου την έβρισκε στρωμένη, τον σκότωσε με το forehand. Με πειστικό service, με εξαιρετική δουλειά στο footwork, αλήθεια πόσο σπουδαία δουλειά έχει κάνει στην προπόνηση χωρίς ρακέτα! Να τρέχει τόσο καλά απέναντι στον Σέρβο maestro της κίνησης!
Δυστυχώς όλα αυτά δεν έφτασαν σε έναν Τελικό Grand Slam όπου τα νικηφόρα set πρέπει να είναι 3.

Εδώ αξίζει μια παρένθεση που δεν έχει για πρωταγωνιστή τον Στέφανο. Δεν έφτασε Τελικό Roland Garros μόνο ο πρώτος Έλληνας αθλητής αλλά κι ο πρώτος Έλληνας προπονητής. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς δεν είναι ο πατέρας – προπονητής, είναι ο προπονητής – πατέρας. Αυτός που επέλεξε το team γύρω από τον αθλητή του, αυτός που έβαλε στοιχεία στο παιχνίδι του Στέφανου για να γίνει αυτός ένας από τους πληρέστερους του κόσμου. Και είναι μια σκληρή στιγμή και για αυτόν. Ίσως όλη η σωστή δουλειά να έχει ήδη γίνει. Ίσως απομένουν μόνο οι περισσότερες εμπειρίες και η πρόοδος του χρόνου.

Η αλήθεια είναι πως το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικό για τον Στέφανο Τσιτσιπά, όπως και για τον Μεντβέντεφ, τον Ζβέρεφ και άλλους. Ακόμα όμως οι παλιοί, αυτές οι μηχανές που είχαν και την τύχη να μοιράζονται τις καριέρες τους τα τελευταία 15+ χρόνια είναι εδώ. Ας τους απολαύσουμε όσο έχουμε την πολυτέλεια να τους βλέπουμε live ή στην τηλεόραση και ας αναβάλλουμε τα όνειρά μας για αργότερα. Ίσως για του χρόνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.