Μπαμπά, μαμά σας ευχαριστώ που έφτασα εδώ!

Μπαμπά, μαμά σας ευχαριστώ που έφτασα εδώ!
Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για τους μεγαλύτερους χορηγούς της Μαρίας Σάκκαρη και του Στέφανου Τσιτσιπά που δεν είναι άλλοι από τους γονείς τους.

Οι προβολείς πέφτουν πάνω στους πρωταγωνιστές.

Τα φώτα και τα φλας "σημαδεύουν" τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι την Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά που είναι οι πρωταγωνιστές στο Roland Garros.

Δυο Έλληνες έχουν φτάσει ήδη στα ημιτελικά στο Roland Garros και διεκδικούν θέσεις στους τελικούς τους όπως έκαναν κάποτε οι Αμερικανοί με Έβερτ-Κόνορς, με Ναβρατίλοβα-ΜακΕνρο στα Grand Slam.

Το καρέ της επιτυχίας

Πίσω από τα φώτα υπάρχει μια έντονη λάμψη.

Το μέσα μας πάντα είναι πιο δυνατό από το έξω μας και πως το είπε η Μαρία Σάκκαρη «η ψυχούλα μου ξέρει πως έφτασα ως εδώ» έτσι και αυτοί που είναι πίσω από τα φώτα δίνουν την ψυχή τους για τα παιδιά τους.

Ναι το καρέ της επιτυχίας για τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη είναι τέσσερα πρόσωπα. Ο Απόστολος, ο Κώστας, η Αγγελική και η Τζούλια.

Είναι οι γονείς τους, οι μεγαλύτεροι χορηγοί τους.

Τους ένωσε το τένις

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς που γεννήθηκε στο Προάστιο Καρδίτσας κατέβηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην γυμναστική ακαδημία και να πάρει ειδικότητα τένις.

Η Τζούλια Σαλνίκοβα, είναι κόρη ποδοσφαιριστή της ΕΣΣΔ, με Ολυμπιακό μετάλλιο και ήταν μια από τις καλύτερες παίκτριες της χώρας της στην εποχή της.

Τους ένωσε το τένις και τώρα τα τέσσερα παιδιά τους. Ο μεγάλος ο Στέφανος έχει μιλήσει ξανά και ξανά για τις θυσίες των γονιών και της οικογένειας του για να ταξιδεύει σ' όλο τον κόσμο και να "φτιάχνει" το όνομα του.

Ο πατέρας του δούλεψε ως προπονητής πριν από τον Στέφανο στο εξωτερικό κυρίως στη Γερμανία και είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει πάντα να μαθαίνει και να διαβάζει.

Η μαμά του τον καθοδηγεί και του δείχνει πάντα τον δρόμο όταν ο Στέφανος στα πρώτα βήματα της καριέρας του, είναι λογικό κάποιες φορές τον έχανε.

Η οικογένεια Τσιτσιπά θυσίασε την οικογένεια για την επιτυχία του μεγάλου υιού. Μπορεί να έφτανε ως εδώ μπορεί να μην έφτανε.

Ο μπαμπάς και η μαμά πλήρωναν για να ταξιδέψει ο Στέφανος στις ΗΠΑ για αγώνες ως έφηβος και η υπόλοιπη οικογένεια "έχανε" τον μεγάλο αδελφό και τον μπαμπά για καιρό.

Το μικρόβιο του αθλητισμού

Η οικογένεια του Κώστα Σάκκαρη και της Αγγελικής Κανελλοπούλου έχει τρία παιδιά. Δυο κορίτσια και τον υιό.

Η Μαρία είναι η μόνη που ακολούθησε τα βήματα της μαμάς και του παππού χωρίς κανείς να την πιέσει. Δοκίμασε πολλα αθλήματα, έγινε το "παιδί λάστιχο" αλλά επέλεξε το τένις και ξεκίνησε προπονήσεις με τον παππού της.

Την μαμά του το 1984 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέσα στην δεκαετία έφτασε του '80 έφτασε στους "16" του Roland Garros δεν την είδε φυσικά live αλλά ... κόλλησε το μικρόβιο.

Ο μπαμπάς Κώστας από μικρός αγαπά τον αθλητισμό και τον Ολυμπιακό. Μέλος του ΔΣ του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., μόνιμος στις σουίτες του "Γ. Καραϊσκάκης", κοντά στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η Μαρία από μικρή στο Νέο Φάληρο για να δει τον Ολυμπιακό στις ελεύθερες ώρες της όταν δεν έπαιζε τένις.

Οι δυο γονείς θυσίασαν πολλά για να δουν και τα τρία παιδιά τους να κάνουν ότι ονειρεύονταν στη ζωή τους.

Η Μαρία έφυγε νωρίς για την Βαρκελώνη για να μείνει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να μάθει καλά τα μυστικά του τένις.

Τα χρήματα που χρειάζονταν ήταν πολλά και οι γονείς πλήρωναν. Όπως έβαζαν το χέρι στην τσέπη τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε στο Tour για να ταξιδέψει στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στην Ασία.

Τα δάκρυα χαράς

Οι μεγάλοι χορηγοί του Στέφανου και της Μαρίας, οι γονείς τους, είδαν τα παιδιά τους να φτάνουν ψηλά και να κάνουν υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά οι γονείς έχουν πάρει πίσω ένα μεγάλο κομμάτι από τις θυσίες και τους κόπους τους.

Τα δάκρυα χαράς του Κώστα Σάκκαρη όταν η Μαρία έφτασε στους "16" σε Grand Slam, οι τεράστιες αγκαλιές της Τζούλιας Σαλνίκοβα στον Στέφανο μετά από τις μεγάλες νίκες του, είναι η ίδια η επιτυχία μιας πορείας.

Οι γονείς έχουν δεν έχουν πληρώνουν για τα παιδιά τους αλλά το τένις ως άθλημα απαιτεί πολλά χρήματα για τα ταξίδια και εκεί πρέπει να έχεις τον ... τρόπο σου.

Η Αγγελική Κανελλοπούλου στεναχωριέται που τον τελευταίο καιρό λόγω του covid-19 δεν μπορεί να ταξιδέψει μαζί με την Μαρία για να την καμαρώνει από κοντά.

Ο πατέρας του Στέφανου, ο Απόστολος, είναι και προπονητής του και είναι πάντα "δίπλα" του ενώ στα περισσότερα τουρνουά είναι και η μητέρα Τζούλια.

Ο Στέφανος και η Μαρία επιστρέφουν αυτά που πήραν από τους γονείς τους, αγάπη και οικονομικές θυσίες και οι οικογένειες αυτές αποτελούν το παράδειγμα της επιτυχίας.

Πως λένε "πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα είναι μια δυναμική γυναίκα" έτσι και πίσω από έναν καλό τενίστα (και αθλητή γενικά) συνήθως κρύβεται και μια σπουδαία οικογένεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας