Ραντεβού στο Παρίσι στον τελικό της 13ης Ιουνίου

Ραντεβού στο Παρίσι στον τελικό της 13ης Ιουνίου
Ο Αντώνης Πατσούρας γράφει για την τεράστια ευκαιρία που έχει ο "ασταμάτητος" Στέφανος Τσιτσιπάς να φτάσει στον τελικό του Roland Garros.

«Ιστορικός είναι ένας προφήτης από την ανάποδη», αναφέρει μια ρήση ενός Γερμανού φιλόσοφου που μπορεί να έχει δίκαιο αλλά στην περίπτωση μας λίγο μας αφορά.

Ούτε ιστορικοί είμαστε, ούτε και προφήτες. Απλά μπροστά στα μάτια μας φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η δημιουργία ενός ιστορικού γεγονότος για τον αθλητισμό της Ελλάδος.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι για πρώτη φορά στην καριέρα του φαβορί για να προκριθεί σε τελικό Grand Slam. Ένας Έλληνας σε τελικό Grand Slam.

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας. Ανεβαίνεις στον λόφο με το άγαλμα του Χριστού στο Ριο Ντε Τζανέιρο και βλέπεις έναν Έλληνα με φωτογραφική μηχανή ανα χείρας να απαθανατίζει τους τουρίστες.

Ένας Έλληνας με μια ρακέτα στο χέρι μοιάζει έτοιμος να προσπαθήσει στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι και να γράψει ιστορία.

Είχε λάθος ο Μέγας Ναπολέων

Πως το έλεγε ο Ναπολέων; "Η ιστορία γράφεται από τους νικητές". Αυτός έγραψε ιστορία αλλά το πιο γνωστό του επίτευγμα που έχει περάσει από γενιά σε γενιά είναι το Βατερλό.

Η ιστορία στην περίπτωση μας μπορεί να μην γραφτεί από τον νικητή. Μόνο η συμμετοχή του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros θα είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Ελλάδος στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.

Ο Έλληνας τενίστας δείχνει έτοιμος.

Τα σημάδια της επιτυχίας

Πολλοί πίστεψαν πως με την κλήρωση που είχε ο Στέφανος στο Roland Garros θα μπορούσε να φτάσει στον τελικό. Περισσότεροι ακόμη το πίστεψαν όταν αποκλείστηκε από το τουρνουά ο δις φιναλίστ και σπουδαίος "χωματάς" ο Ντομινίκ Τιμ.

Πλέον τα σημάδια είναι πιο φανερά. Δεν έχει υπάρξει ξανά Έλληνας που να φτάσει σε 3 συνεχόμενους ημιτελικούς σε Grand Slam.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην καριέρα του Τσιτσιπά να προκριθεί σε ημιτελικό Grand Slam έχοντας χάσει μονάχα ένα σετ!

Ένα σετ; Ναι μόνο ένα έχει απωλέσει ο 22χρονος. Ο Στέφανος παίζει πολύ καλό τένις, δείχνει ανίκητος και θα πρέπει να εξαργυρώσει την σπουδαία χρονιά του στο χώμα μ' έναν τελικό στο Roland Garros.

Ο απόγονος του Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας του Ομήρου, εάν είναι του Ομήρου, έκανε 10 χρόνια για να φτάσει στην Ιθάκη του. Κέρδισε με το μυαλό του στην Τροία αλλά είχε πολλά εμπόδια να περάσει για να επιστρέψει στην Πηνελόπη.

Ο απόγονος του Οδυσσέα, ο Στέφανος του Απόστολου και της Τζούλιας, γύρισε και αυτός τον κόσμο όλο παίζοντας τένις και ίσως χρειαστεί μονάχα 4 χρόνια για να φτάσει σε τελικό.

Όλα ξεκίνησαν από εκείνο το παιχνίδι με τον Κάρλοβιτς στον 1ο γύρο του Roland Garros 2017.

O Στέφανος και ο Οδυσσέας ποντάρουν στο μυαλό τους και κερδίζουν τις μάχες.

Ο ασκός του Αιόλου

Στο ταξίδι προς την Ιθάκη οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν τον απαγορευμένο ασκό του Αιόλου και οι άνεμοι τους έκαναν "μαύρη" τη ζωή.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι και αυτός μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση αφού στον τελικό ίσως συναντήσει τον Ράφα Ναδάλ που εάν αρχίσει να "φυσάει" ρίχνει στην ξέρια "καράβια" όπως τον Φέντερερ, τον Τζόκοβιτς, τον Μάρεϊ.

To αόρατο σημάδι

Πριν στα σημάδια ξεχάσαμε επίτηδες να γράψουμε και άλλο ένα. Πολύ καλό. Πριν από τον προημιτελικό του Roland Garros 2021 o Τσιτσιπάς είχε μια νίκη απέναντι στον Μεντβέντεφ.

Στο ATP Finals 2019 και κατέκτησε τον τίτλο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε όμως ως καθαρό σημάδι αφού υπάρχουν πολλές πιθανότητες στον τελικό στο Παρίσι ο Έλληνας να έχει απέναντι του τον Ναδάλ.

Ο τενίστας που δεν έχει κερδίσει ποτέ μέλος του Big-3 σε τελικό απέναντι στον τενίστα με τις 13 νίκες σε 13 τελικούς στο Roland Garros.

Α και κάτι άλλο. Θυμάται κανείς τι τεράστιο ξεκίνημα έκανε ο Μεντβέντεφ στο 2021 και στη "σκληρή" επιφάνεια και πως έφτασε στον τελικό του Australian Open; Εκεί περιμενε ο "Νόλε" που δεν χάνει στη Μελβούρνη.

Ο τελευταίος της γενιάς

Από τη μια οι Big-3 και από την άλλη η νέα γενιά που την αποτελούν οι Τιμ, Μεντβέντεφ, Ζβέρεφ και Τσιτσιπάς. Δεν έχουν την ίδια ηλικία, είναι ο βενιαμίν ο Στέφανος, αλλά είναι και ο μόνος που δεν έχει τελικό Grand Slam.

Ο Αυστριακός έχει 1/4, ο Ρώσος 0/2 και ο Γέρμανός 0/1. Ο Γερμανός δεν θα είναι εύκολη υπόθεση στον ημιτελικό της Παρασκευής αλλά δεν είναι και ένα αξεπέραστο εμπόδιο.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι το φαβορί απέναντι του για να φτάσει στον τελικό της Κυριακής 13ης Ιουνίου 2021 και να συναντήσει την μοίρα του.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Πατσούρας
Αντώνης Πατσούρας