Australian Open: Ο Τσιτσιπάς τους κερδίζει πλέον με ανωτερότητα

Δημήτρης Οικονόμου Δημήτρης Οικονόμου
Australian Open: Ο Τσιτσιπάς τους κερδίζει πλέον με ανωτερότητα
Ο Δημήτρης Οικονόμου βλέπει τον Στέφανο Τσιτσιπά να κερδίζει στην Αυστραλία με ανωτερότητα αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να σκέφτεται τίποτα άλλο, πέραν του ημιτελικού με τον Χατσάνοφ.

Πόσο εύκολο είναι να μπαίνεις σε έναν προημιτελικό ως το απόλυτο φαβορί και να πρέπει να το αποδείξεις στο κορτ; Να επικρατήσεις καθαρά με ένα 3-0 απέναντι σε έναν αντίπαλο που ζει το όνειρό του στο Australian Open; Η απάντηση προφανώς είναι καθόλου εύκολο. Ο Τσιτσιπάς το έκανε να μοιάζει έτσι, όπως έχει καταφέρει σε όλη του τη διαδρομή στο φετινό «Happy Slam» για να εξασφαλίσει την τέταρτη παρουσία του στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Μία διαδρομή απόρροια της αυτοπεποίθησης που βγάζει πλέον στο τένις του. Η απόλυτη πίστη στα χτυπήματά του. Μετά την αναμέτρηση με τον Σίνερ είχαμε πει ότι το σημαντικό είναι να είσαι clutch. Βλέποντας τον Στέφανο στη Μελβούρνη γνωρίζεις πως θα είναι αυτός που πρέπει σε κάθε κρίσιμο πόντο.

Στο 5ο σετ με τον Ιταλό ρίσκαρε, άφησε τον εαυτό του ελεύθερο και κυνήγησε όλα τα μεγάλα χτυπήματα με το φόρχαντ. Αυτό το παιχνίδι δεν μπορεί να σε βγάλει στον... αφρό αν δεν πιστεύεις πως είσαι ο καλύτερος παίκτης στο κορτ. Στο 2ο σετ με τον Λεχέτσκα η απόδοσή του δεν ήταν η καλύτερη που έχουμε δει. Γνώριζε όμως πως αν φτάσει στο 2-0, τότε τα πράγματα θα απλοποιηθούν. Το σερβίς κάνει τη δουλειά ως το tiebreak και εκεί «ξεκλειδώνει». Αν δει κανείς τον πόντο με τον οποίο κλείνει το σετ θα αντιληφθεί πως για να τοποθετήσει δύο φόρχαντ στη γραμμή δεν αρκεί μόνο το ποιοτικό topspin χτύπημά του αλλά και τυφλή εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Θα πει κανείς «έχει την ασφάλεια του 6-2». Από τη μία είναι σωστό, αλλά από την άλλη ο Τσιτσιπάς μετράει 43/49 σωσμένα break points (8 στον προημιτελικό, με 80% κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς) για να φτάσει στην τετράδα με μοναδική «μουντζούρα» τα δύο χαμένα σετ με τον Σίνερ. Είναι διαφορετικό να κερδίζεις επειδή στα σημεία ενός αγώνα είσαι καλύτερος και άλλο πράγμα με ανωτερότητα, όπως τόσα χρόνια έκανε η τριάδα των «σεσημασμένων».. Το τένις του Τσιτσιπά στην Αυστραλία εμπνέει σιγουριά αλλά ταυτόχρονα είναι και υπέροχο στο μάτι.

Ήταν φυσιολογικό να θέσει ερωτήματα στον Τσιτσιπά ο Λεχέτσκα

Ήταν η «μάχη» με τον Λεχέτσκα η καλύτερη εμφάνιση του Τσιτσιπά στο τουρνουά; Πιθανότατα όχι. Το Νο3 του ταμπλό στη Μελβούρνη δεν προσέγγισε το ματς με υπεροψία πρώτων γύρων αλλά είναι τέτοιο το match up με τον Τσέχο που του αφαίρεσε αρκετό από τον χρόνο του.

Ο Λεχέτσκα μοιάζει αρκετά με τον σπουδαίο συμπατριώτη του, Τόμας Μπέρντιχ. Τόσο εκείνος όσο και ο Στεφ θέλουν να βάλουν στο κορτ ένα μεγάλο πρώτο σερβίς και αμέσως μετά να ψάξουν το βαρύ τους φόρχαντ. Η είδηση της ανοιχτής οροφής ήταν μία πρώτη ήττα για τον Λεχέτσκα και το φλατ σερβίς του. Παρόλα αυτά και σήμερα κέρδισε 79% των πόντων στο πρώτο του σερβίς. Όταν όμως βρήκε ρυθμό στα χτυπήματά του στο 2ο σετ συνάντησε έναν... τοίχο.

Ο Τσιτσιπάς και το σταφ του διάβασαν εξαιρετικά την προσέγγιση του Τσέχου. Μένοντας τόσο πίσω από τη βασική γραμμή στις επιστροφές θα έδινε χρόνο και ευκαιρίες. Εξ ου και η συνεχής στόχευση σε wide serve από τον Έλληνα τενίστα αλλά και το κυνήγι του serve n' volley ακόμα και πίσω από τα δεύτερα. Δεν είναι και άψογο το 14/21 που σημείωσε σήμερα στο φιλέ, αλλά το μυστικό είναι ο αριθμός των ανεβασμάτων εκεί, δείγμα της θέλησης να αναλάβει τις ευθύνες.

Όταν... έσβησαν και τα τρία break point του Λεχέτσκα στο 3ο σετ, τα πάντα είχαν τελειώσει. Δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε την ικανότητα να φέρνει μπάλες επί δύο ώρες με ποιότητα και βάθος στο κορτ του Τσιτσιπά, όσο και αν έψαξε μερικές υπερβολές στο παιχνίδι του. Υπόκλιση στην ανωτερότητα.

Και τώρα Χατσάνοφ, ο Τζόκοβιτς είναι μακριά

Ημιτελικός με τον Χατσάνοφ λοιπόν. Μπορεί να μην έχει το βάρος του Μεντβέντεφ αλλά τις δύο αυτές εβδομάδες έχει παίξει πάρα πολύ καλό τένις στην Αυστραλία. Οι γρήγορες συνθήκες ευνοούν τον συνδυασμό του σερβίς με το φόρχαντ του και προφανώς η πρόκριση μόνο εύκολα δε θα έρθει.

Ο Τσιτσιπάς έχει μία μοναδική ικανότητα να επιτίθεται μετά το πρώτο του σερβίς και αυτήν μπορεί να την περιορίσουν μονάχα οι επιστροφές του Τζόκοβιτς. Ωστόσο κόντρα στον Χατσάνοφ θα χρειαστεί ένα αψεγάδιαστο παιχνίδι από τη βασική γραμμή.

Το σημάδι στο μπάκχαντ του Ρώσου θα αποτελέσει το «παραθυράκι» για τον τελικό. Είτε με τον Τζόκοβιτς, είτε όχι, ο Τσιτσιπάς έχει μπροστά του μία πολύ σπουδαία πρόκληση αλλά πέραν από τον Χατσάνοφ δεν μπορεί να σκέφτεται (προς το παρόν) τίποτα άλλο...

ΥΓ: Το είχαμε επισημάνει και νωρίτερα στο τουρνουά αλλά τα ξεσπάσματα και οι πανηγυρισμοί του (όταν έσωσε τα τρία break point στο 3ο σετ) μόνο καλό φαίνεται να του κάνουν.

ΥΓ2: Η μπάλα που χτύπησε στον τοίχο με νεύρα μετά το 30-30 (στο 4-3 του 3ου σετ) μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα αν πετύχαινε με κάποιον τρόπο το ball boy. Όλα χρειάζονται προσοχή όταν θες να φτάσεις ως το τέλος.

ΥΓ3: Τρίτος σερί ημιτελικός στην Αυστραλία, τέταρτος συνολικά σε έξι παρουσίες.

ΥΓ4: Έχει άδικο ο Τζόκοβιτς που ισχυρίζεται ότι μόνο οι δικοί του τραυματισμοί χαρακτηρίζονται ψεύτικοι. Τι να πει και ο Ναδάλ δηλαδή που αποδοκιμάστηκε στο ίδιο γήπεδο στον τελικό με τον Βαβρίνκα το 2014...

ΥΓ5: Δεν έχει αντίπαλο στο γυναικείο ταμπλό η Ριμπακίνα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου